Lunchtip: avocado op brood // Ciabatta met avocado

Lunchtip: Avocado op brood (de allerlekkerste avocado sandwiches!)

Avocado is een heerlijke vrucht, die je makkelijk kunt verwerken in tal van salades en andere gerechten. En het is nog gezond ook! Ik deel graag deze lekkere lunchtips met je om avocado op brood tot jouw favoriete lunchgerecht te maken!


Lunchtip: Avocado op brood

Je houdt ervan of je vindt het niets: avocado is zo’n typisch ingrediënt dat meningen verdeeld. Voor mij is het een fijne aanvulling op mijn sandwich en in salades. Het is naast lekker namelijk ook gezond: ze bevatten veel onverzadigde vetten in (goed je voor hart- en bloedvaten) en kunnen helpen je cholesterol te verlagen. Ook bevatten avocado’s veel vitamine C en E, kalium en andere mineralen.

Dit zijn de lekkerste avocado sandwiches

Het allersimpelst is nog wel avocado op brood: lekker simpel prakken, uitsmeren en afmaken met wat peper & zout. Mits rijp natuurlijk, want over al dan niet eetrijpe avocado’s kunnen hele websites gevuld worden! (je kunt het ook zo gek niet bedenken of er is wel een avocado-variant van). Dit zijn mijn favoriete variaties!

Broodje avocado en tomaten

Avocado op brood: avocado tomaat mozzarella sandwich

Ingrediënten (voor 2 personen) (Foto door Olexiy Bayev)

2 st bruine broodjes of boterhammen
1 avocado
(zongedroogde) tomaten
Verse basilicumblaadjes
Geraspte (of gebrokkelde) mozzarella
Peper & zout

Snij de broodjes door zodat je twee plakken hebt of pak twee boterhammen. Snij de avocado doormidden, verwijder de pit en vel, en snijd het vruchtvlees in plakjes. Beleg de onderste helft van het brood met plakjes avocado, (zongedroogde) tomaten en basilicum. Bestrooi eventueel met brokjes mozzarella en breng op smaak met peper & zout.

Leg de bovenste helft van het brood er bovenop en plaats onder de grill. Toast tot de broodjes warm en licht goudbruin is.

Je kunt de mozzarella in dit recept ook vervangen voor geitenkaas of feta, afhankelijk van je eigen smaak.

Avocado Ei Sandwich

Avocado op brood: avocado ei sandwich

Ingrediënten (voor 1-2 personen) voor de avocado ei sandwich (foto door NADKI)

4 eieren
1 avocado
Meergranenbrood
Groene sla
Peper & zout (naar smaak)

Doe 4 eieren in een pan met koud water. Breng aan de kook en laat de eieren nog enkele minuten doorkoken. Haal de pan van het vuur en laat de eieren onder koud water schrikken tot ze zijn afgekoeld.

Pel zowel de eieren als de avocado en doe ze samen in een kom. Voeg naar smaak peper & zout toe en prak samen met een vork. Verdeel het mengsel over de sneden brood. Garneer met wat verse sla en dek af met een sneetje brood.

Ook lekker: een (zacht)gekookt eitje bovenop een paar plakken avocado.

Ciabatta met kip, aardbei en (blauwe) kaas

De allerlekkerste avocado sandwich - Ciabatta met avocado

Ingrediënten voor de avocado sandwich met kip en kaas (foto door Elena Demyanko)

Ciabatta (vers of afgebakken)
1 avocado
Gegrilde kip(filet)
Blauwe kaas (of geitenkaas)
Aardbeien
Veldsla

Beleg de (afgebakken) ciabatta met sla, gegrilde kip (of kipfilet), enkele plakken avocado en plakjes aardbei. Verkruimel hierover de blauwe of geitenkaas. Naar eigen smaak peper en zout toevoegen.

Eet smakelijk!

Geroosterde avocado en hummus

Verwarm de oven tot 200°C. Snijd een avocado doormidden en verwijder de pit. Besprenkel met olijfolie en bestrooi (naar eigen smaak) met zout en peper.

Leg de avocado in een vuurvaste schaal en rooster deze 10 minuten in de oven. Snij een broodje in tweeën en rooster deze tegelijkertijd mee in de oven.

Besmeer het broodje met hummus, prak de geroosterde avocado eroverheen en garneer met (geroosterde) paprika.

Handig: zo snij je slim een avocado, avocado roos en avocado ringen

Waarom avocado’s zo goed voor je zijn

Avocado’s zijn een gezonde toevoeging aan je dieet. In tegenstelling tot andere groenten bevatten ze veel onverzadigde vetten en dat verlaagt het LDL-cholesterol van het bloed (bron: Voedingscentrum). Een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor je bloedvaten en kan uiteindelijk leiden tot hart- en vaatziekten. Met een avocado krijg je dus goede vetten binnen, net zoals met olie, zachte en vloeibare margarine, vette vis en noten.

Doordat de avocado veel vet bevat, levert het ook veel calorieën. Eén avocado levert zo’n 360 kcal en bevat 35 gram vet. In plaats van een hele avocado ineens op je brood te smeren, kun je ook een halve of een kwart avocado gebruiken en de rest bewaren.

Tip: Als je de avocado in kleine blokjes snijdt of er guacamole van maakt, kun je het invriezen. Voeg wat citroensap toe tegen het verkleuren en je kunt het tot een half jaar in de vriezer bewaren.

Nog meer receptinspiratie nodig? Kijk dan eens in de receptenindex of lees een van deze lunchtips:

Wat zijn jouw favoriete lunchtips?

KokenKoken

5 reacties
  1. Avocado prakken met tonijn, kappertjes, rode uit en een beetje olijfolie is ook heeeeeurlijk! :)

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen
Natasja (door LauraVL // Perfect Portret)

Waarom jij awesome bent

Het lijkt er op sommige dagen misschien helemaal niet op, stiekem zijn we allemaal geweldig. En dan bedoel ik ook echt geweldig, op awesome rainbow unicorn level. Waarom jij awesome bent?…
Op hoge hakken in de keuken: Pasta met vodka en garnalen

RECEPT: Penne alla Vodka

Penne alla vodka, een gerecht dat eerder dit jaar al eens op het menu stond toen ik vriendinnen over de vloer kreeg. Het blijft een beproefde combinatie, zeker als je…