TRAVEL: Fraser Island tour 4WD stijl

Fraser Island is het grootste zandeiland ter wereld en ligt voor de Australische oostkust. Er zijn talloze manieren om het eiland te ontdekken. Eén van de leukere manieren is een tour in een 4WD, zoals ik vorig jaar drie dagen lang deed.

Fraser Island in 4WD stijl

Tours naar Fraser Island vertrekken meestal vanuit Rainbow Beach of Hervey Bay. De tour die ik geboekt had, stond nog even op de tocht toen Rainbow Beach nauwelijks bereikbaar bleek door zware regenval en overstromingen. Maar met een dag vertraging werd de bestemming op het nippertje bereikt, en op de ochtend van vertrek scheen er zowaar een zonnetje.

Het eiland bereik je met een veerboot, waarbij je afhankelijk bent van het getij. Onze aankomst was behoorlijk vochtig, toen we moesten racen tegen de opkomende vloed en een paar flinke golven mochten incasseren. Welkom op Fraser Island.

Camp site - Wat zij zegt
Ons basiskamp bestond uit twaalftal tentjes, net achter de duinen. Koken deden we onder een afdak, afwassen in zee en douchen, dat deden we niet. Sanitaire voorzieningen waren namelijk niet aanwezig, tenzij je die grote schep mee telt… Een uitdaging maar achteraf was deze back to basic ervaring geweldig!

Fraser Island tag along - Wat zij zegt

Bijna alle wegen op het eiland zijn onverhard en vanwege het mulle zand zijn de wegen alleen begaanbaar voor auto’s met vierwielaandrijving. Het strand van 75 Mile Beach is zelfs een heuse snelweg. Links rijden is misschien even wennen maar met een big ass 4WD over het strand crossen blijkt verrassend makkelijk!

Onze groep bestond uit een viertal auto’s en een gids. Tijdens de tour ben je, samen met je medepassagiers, verantwoordelijk voor de auto, het rijden en de maaltijden gedurende de trip. Veiligheid en het schoonhouden van het eiland zijn een must!

Dingo’sop Fraser Island

Dingo, Fraser Island - Wat zij zegt

Fraser Island staat bekend om haar dingo populatie, die één van de weinige ‘pure’ in Oost-Australië lijkt te zijn. Vroeger liepen de dieren in grote getale op het eiland rond, maar hun aantal neemt de laatste jaren steeds verder af. Het aantal meldingen van aanvallen door dingo’s neemt echter toe. Dingo’s komen af op vuilnis en voedsel van toeristen en er staan dan ook behoorlijke boetes op vervuiling en het voeren van de dieren.

Must see’s Fraser Island

Tijdens de tour rij je het eiland rond en bezoek je de meeste bezienswaardigheden die het beschermde Fraser Island kent. Een aantal must see’s die je zeker niet mag overslaan hieronder.

Indian Head

Indian Head, Fraser Island - Wat zij zegt

Het is even klimmen maar vanaf Indian Head heb je een prachtig uitzicht over de oceaan en een deel van het eiland. Als je mazzel hebt, kun je vanaf hier soms zelfs schildpadden, haaien, dolfijnen en roggen zien zwemmen.

The Pinnacles

The Pinnacles - Wat zij zegt

Duizenden jaren oude gekleurde zandkliffen die door erosie en natuurlijke elementen tot prachtige sculpturen zijn gevormd, dat zijn de The Pinnacles. De kleurenpracht van de kliffen zijn vooral in het ochtendlicht erg mooi.

SS Maheno scheepswrak

S.S. Maheno - Wat zij zegt

De SS Maheno was een Edwardian liner die tijdens WO I als hospitaalschip vaarde tussen Nieuw-Zeeland en Australië. In 1935 werd het schip tot de schroothoop veroordeeld maar voor het eindbestemming Japan bereikte, leidde het tijdens een cycloon schipbreuk en strandde op de oostelijke oever van Fraser Island. Sindsdien is het scheepswrak langzaam aan het vergaan en vormen de roestige overblijfselen een trekpleister voor toeristen.

De zoetwatermeren van Fraser Island

Fraser Island telt meer dan 100 zoetwatermeren en behoren tot de schoonste meren van de wereld. Deze zoetwatermeren zijn op allerlei wijzen ontstaan.

Lake McKenzie

Lake McKenzie is een perched lake, omringd door een prachtig wit silica strand en omringd door bos. Perched lakes liggen geheel boven de grondwaterspiegel vanwege een ondoorlatende laag op of onder de bodem van het meer en bevatten alleen regenwater. Er zijn 40 van deze perched lakes te vinden op Fraser Island, de helft van alle perched lakes op de wereld.

Lake Wabby

Lake Wabby, Fraser Island - Wat zij zegt

Lake Wabby is een klein groengekleurd meer en meet op het diepste punt maar liefst twaalf meter. Het ligt in het Great Sandy National Park aan de oostkant van Fraser Island. Het meer is direct naast een enorme zandverstuiving, die steeds verder het meer in schuift. Het zit er dan ook dik in dat Lake Wabby ooit onder het zand zal verdwijnen.

In tegenstelling tot de meeste andere meren op Fraser Island zwemmen er diverse vissoorten rond in Lake Wabby. Als je stil genoeg in het water blijft zitten, komen ze soms zelfs aan je tenen knabbelen. Een gratis pedicure behandeling in de natuur!

Naast gratis pedicures en dagelijkse scrubbeurten door het zand, moet je ook oppassen voor vervelende insecten. Horse flies kunnen vies bijten, pijnlijk en extra vervelend als je, zoals ik, allergisch bent voor insectenbeten.

I went to Fraser and all I got was this louzy bug bite ;-)

Fraser Island bug bites - Wat zij zegt

Tour in 4WD stijl

Natuurlijk zijn er nog veel meer prachtige plekken te bewonderen op Fraser Island. De talloze meren en Champagne Pools, de uitgebreide en unieke wildlife, je moet het echt zelf beleven. En dan wel met een 4WD natuurlijk!

6 reacties

    1. Hi Elise, oef alweer even geleden maar volgens mij heb ik toen geboekt bij het Fraser’s on Rainbow Beach Backpackers Hostel. Maar er zijn meerdere organisaties in Rainbow Beach en Hervey Bay die diverse tours naar Fraser Island aanbieden. Veel plezier!

  1. Haha ja die Dingo´s heb ik tijdens een 4wd ook gespot, die beesten liggen overal op de loer.. :p Enge beesten vind ik het, ze hadden gelukkig onze tent met rust gelaten ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

%d bloggers liken dit: