full screen background image

TRAVEL: Stedentrips in de winter

TRAVEL: Stedentrips in de winter

Okay, het is officieel nog geen winter maar wel verdomd koud! (Hier in Frankrijk is de eerste sneeuw zelfs al gevallen, brr.) Toen ik een tijdje terug over steden voor leuke herfst trips schreef, kon een tweede blog dus eigenlijk niet uitblijven. Want ook stedentrips in de winter kunnen heerlijk zijn. Even de kerstsfeer opsnuiven in Londen, overwinteren in Spanje… doe mij ook zo’n tripje!

TRAVEL: Stedentrips in de winter

Stedentrips in de winter zijn bij mij altijd favoriet. Gewoon even er tussenuit, en dat hoeft niet eens per se ver weg te zijn. Ik zette een paar Europese bestemmingen op een rijtje waar ik best heen zou willen deze winter.

Praag

Praag is natuurlijk bij uitstek een stad om in de winter te bezoeken, vooral rond de kerstdagen. Er zijn namelijk twee grote kerstmarkten in Praag, op het Oude Stadsplein en het Wenceslav Plein, waar je de gehele decembermaand waar je je tegoed kunt doen aan lokale delicatessen als peperkoek (pernik), glühwein (svarene vino) of hete punch (punč).

Sprookjesachtig winters Praag - Watzijzegt.com

Na een dag shoppen op de kerstmarkt in Praag kun je ‘s avonds nog gaan schaatsen naast het Estates Theater, met live muziek. Muziekliefhebbers zijn sowieso op hun plek in Praag, want er worden ook allerlei klassieke, jazz en kerstconcerten georganiseerd.

Wenen

via franzj

Stedentrips in de winter - Wenen - Watzijzegt.com

Het Oostenrijkse Wenen staat in de winter flink in het teken van kerst. Maar dat is niet de enige reden om hierheen te gaan. Je vindt er schitterende paleizen, monumentale pleinen en prachtige barokke gebouwen. Die zou ik weleens in de winter onder een laagje sneeuw willen zien. Romanties!

Málaga

Het Spaanse Málaga is the place to be voor koukleumen die de Hollandse winter willen ontlopen. Met een gemiddelde temperatuur van 17 graden in januari en februari zul je het hier namelijk niet snel koud krijgen. De afgelopen eeuw kwam het kwik in deze stad slechts éénmaal onder het vriespunt. Wow!

Lees ook vooral de tips van Beleef Malaga over waarom je naar deze Spaanse stad zou moeten.

Krakau

Deze Poolse stad wordt ook wel het Florence van het Noorden genoemd, al heeft ‘dit’ Florence een veel meer winters karakter dan de Italiaanse. Het kan er namelijk extreem koud worden in de winter.

Maar je moet iets overhebben om een bezoekje te brengen aan deze stad, er is namelijk genoeg te doen. Vergaap je aan de architectonische hoogstandjes, oude centrum en monumenten en Schindler’s Factory Museum, waar het oorlogsverleden van Polen centraal staat.

Londen

via Jessicastjohn (CC BY-NC-ND 2.0)

Winter in de wereld - Watzijzegt.com

Zomer, herfst, winter of lente… Londen is altijd leuk om heen te gaan. Tijdens de koude wintermaanden is het wél extra gezellig. Ik kreeg laatst een uitnodiging om naar Londen te komen, dus misschien gaat het er deze winter nog van komen ook!

Antwerpen

Antwerpen is echt een van de leukste steden in het najaar, vooral rond de feestdagen. Er hangt dan een typische kerstsfeer  reiken door alle straatjes en je kunt er geweldig shoppen.

Check vooral de kerstmarkten zelf, waar je kunt schaatsen, warme chocolademelk drinken en kerstcadeautjes kunt scoren, en natuurlijk de bekende shoppingstraat de Meir, tussen het station en het oude centrum waar je naast talloze kleine zaakjes ook stores van bekende winkelketens vindt.

Maastricht

Magisch Maastricht - Watzijzegt.com

Voor een leuke stedentrip hoef je natuurlijk helemaal niet naar het buitenland. In Maastricht vind je net zoveel gezelligheid en dat is ook nog eens een stuk dichterbij! Lekker makkelijk met de trein heen en terug, ideaal voor een weekendje weg.

Ik was er afgelopen zomer toen het met ruim dertig graden tropisch warm is maar weet zeker dat het bij temperaturen onder nul net zo leuk is.

Waar ga jij het liefst heen in de winter?

Ook leuk om te lezenNatasja (1980) was al vroeg een spraakwaterval. Houdt van kaas, tattoos, travel, vodka & tongvallen, maar niet van hobbies. Schrijft graag over gemaakte en te maken reizen, gegeten lekkernijen en ontdekte hotspots, boeken die ze leest, muziek die ze hoort en films die ze ziet. Dat doet ze onder meer op www.watzijzegt.com.