Citytrip Kopenhagen: een Deense stedentrip

Citytrip Kopenhagen - Watzijzegt

Op slechts een uurtje vliegen van Amsterdam ligt de Deense hoofdstad Kopenhagen. Een citytrip Kopenhagen is dan ook zo geboekt! Kopenhagen staat bekend als de hoofdstad van Deens Design. Met zo’n 550,000 inwoners is de stad de grootste van Denemarken.

Citytrip Kopenhagen – Denemarken

De binnenstad van Kopenhagen is ruim van opzet. De stad doet bijna Hollands aan met haar talloze fietspaden en op de fiets voorbij scheurende Denen. Daarnaast bevinden de meeste hotspots zich op loopafstand van elkaar. De meeste monumentale panden dateren uit de 17e eeuw. Genoeg om je aan te vergapen dus.

Lees ook: Wat te doen in Kopenhagen: 13 ideeën voor elk budget

Toffe spots

Tivoli

Citytrip Kopenhagen Tivoli - Watzijzegt.com
Citytrip Kopenhagen Tivoli - Watzijzegt.com

Een citytrip Kopenhagen kent natuurlijk een aantal standaard zou-je-moeten-zien‘s. Amusementspark Tivoli (Tivoli A/S 3 Vesterbrogade, www.tivoli.dk) is er daar eentje van. Het park ligt midden in de stad en trekt jaarlijks nog door meer dan 4 miljoen bezoekers. Om het park in te komen, moet je een kaartje kopen. Voor de attracties moet je daarnaast apart betalen of een dagkaart aanschaffen. Daarmee kan het een prijzig bezoekje worden maar alleen rondwandelen vonden wij al de moeite waard.

’s Avonds wordt het park verlicht door duizenden lampjes en kun je genieten van een spectaculaire lasershow. De Tivoli Gardens huizen daarnaast maar liefst 38 verschillende restaurants en eetkraampjes, waaronder zelfs een ster-restaurants. Voor elk wat wils dus.

Musea

Kopenhagen kent diverse musea. Veel daarvan zijn op woensdag of zelfs altijd gratis toegankelijk. Het Nationaalmuseet (Frederiksholms Kanal 12, 1220 København K, natmus.dk) is zo’n museum. Neem een kijkje in de Deense geschiedenis, hoe Vikingen leefden en hoe Denen de afgelopen honderd jaar beleefden. Het museum is groter dan je denkt, pas op dat je niet in een oneindige loop van gangen terecht komt.

Leuk is het beeld van De Kleine Zeemeermin. Natuurlijk hebben ook wij de verplichte foto’s gemaakt. Ze had in elk geval al haar ledematen, niet vanzelfsprekend voor Den Lille Havfrue van Hans Cristian Andersen. De wandeling erheen is overigens de moeite waard. Onderweg, langs het water, kwamen we onder meer het koninklijk theater Skuespilhuset tegen. Ook Amaliehaven, winterpaleis Amalienborg en vestingswerk Kastellet liggen langs de route.

De Kleine Zeemeermin - Citytrip Kopenhagen - Wat zij zegt
Citytrip Kopenhagen - Watzijzegt

Kleurrijk geschilderde pakhuizen in de wijk Christianshavn zie je vaak terug op foto’s van de hoofdstad. Vooral Nyhavn trekt de aandacht. Leuk om rond te lopen en de sfeer te proeven! In deze wijk ligt vrijstaat Christiana. Christiana is uitgegroeid tot een toeristische trekpleister die vooral bij mooi weer leuk kan zijn. Wij besloten het over te slaan.

Kopenhagen is dé Deense hoofdstad van design. Architectuur, maar ook mode en meubilair zijn hip & hot. Shoppen in Kopenhagen is dus een fijne bezigheid! Meer over shoppen in Kopenhagen in deze blog post.

Eten & drinken

De bekende gekleurde huisjes in Nyhavn worden veelal gevuld door restaurants en café’s. Wij lunchten bij Nyhavn 17 (Nyhavn 17, 1051 København K, www.nyhavn17.dk). Het gebouw stamt uit de 17e eeuw, het café restaurant zelf bestaat sinds 1936. Op het menu staan klassiekers als smørrebrød, stjerneskud en diverse visschotels. Onze lunch bestond uit SmørrebrødsTallerken (een trio van deense open sandwiches met vlees & vis) en Koldrøget Laks (salade met gerookte zalm en ei/bieslooksalade). Lekker met een Tuborg erbij!

Koldrøget Laks - Citytrip Kopenhagen - Wat zij zegt
SmørrebrødsTallerken - Citytrip Kopenhagen - Wat zij zegt

Biologisch restaurant BioMio (Halmtorvet 19, 1700 København V, biomio.dk) is gevestigd in een voormalige slagerij. Het restaurant doet denken aan een kantine, met lange tafels en hoge krukken. Eten en drinken bestel je zelf aan een bar. Het kan even duren voor je gerechten op tafel staan, passend bij hun motto. Wij aten de Rød Karry en de Indianer Quinotto. Het restaurant heeft, naast allerlei krachtvoer, ook biologische biertjes op de kaart.

Spaans restaurant en tapasbar Biscaya (Jernbanegade 4, 1608 København V, www.biscaya.dk

Biscaya - Citytrip Kopenhagen - Wat zij zegt
Biscaya - Citytrip Kopenhagen - Wat zij zegt
Biscaya - Citytrip Kopenhagen - Wat zij zegt

In Paludan Bog&Café (Fiolstræde 10-12, København K, paludan-cafe.dk) kun je tussen de boeken genieten van een kopje koffie of uitgebreide lunch. Paludan is een café, tweedehands en moderne boekhandel ineen. Leuk en sfeervol!

Ook lekker:

 • Sterrenrestaurant Noma voor een gastronomische topmaaltijd. Wel drie maanden vooraf reserveren (Strandgade 93, 1401 København K, www.noma.dk)<
 • Klassieke Italiaanse gerechten bij Ristorante Frascati, gevestigd in Grand Hotel Copenhagen. De bediening is wat traag maar de Spaghetti Carbonara is heerlijk! (Vesterbrogade 9, 1620 København V, www.grandhotelcopenhagen.com/restaurant)
 • Holm’s Bager voor lekkere broodjes, cupcakes en pizza’s (diverse vestigingen in de stad)
 • Australisch restaurant Reef N’ Beef voor authentieke Down Under gerechten (Jernbanegade 4, 1608 København V, www.reefnbeef.dk)
 • The Bagel Co voor betaalbare bagels, bereid volgens Subway concept (Amerikavej 15, 1756 København V, www.thebagelco.dk)

Zweeds uitstapje

Sinds 2000 is Kopenhagen verbonden aan het Zweedse Malmö. Via de 18 kilometer lange Sontbrug (Øresundsbroen) kun je per trein of auto afreizen naar Malmö, een ritje van slechts een half uur. Leuk om te doen als je een dagje over hebt tijdens je citytrip. Wij reisden een middagje af, meer hierover in een andere blog post.

Citytrip Kopenhagen

Kopenhagen biedt cultuur, ontspanning, kunst, design, trends en meer. Een heuse wereldstad vol ‘hygge’ op slechts een uurtje vliegen. Ik ga er ongetwijfeld nog eens heen!

Wat zijn jouw belevenissen in Kopenhagen? Staat een citytrip Kopenhagen ook op jouw lijstje?

Foto’s: eigen bezit
  Dit vind ik leuk

12 Reacties

 1. 3 mei 2012 / 16:00 PM

  Hmm..klinkt goed…ik ben in ander deel van Denemarken geweest en ik vond t zoooooo enorm saai. Nog saaier dan Zwitserland ;). Over Kopenhagen had ik ook niet zulke goede verhalen gehoord, maar dit klinkt leuk!

  • Natasja
   3 mei 2012 / 16:54 PM

   Saaier dan Zwitserland? Dat lijkt me nu juist een prachtig land! Maar geen idee hoe bruisend het is. Kopenhagen beviel prima, genoeg mogelijkheden voor zowel bruisend (nacht)leven als relaxed niks doen.

 2. Rob
  30 april 2012 / 11:29 AM

  Mooie weergave van vijf onvergetelijke dagen. Voor de ouderen onder ons: zorg voor een goede conditie. Na vijf dagen van kilometers te voet door het mooie Kopenhagen met een uitstapje naar Malmö protesteren de meeste spieren nog steeds. Goed schoeisel is belangrijk want op vele plekken in de stad wordt gewerkt en de straatstenen liggen soms wat ongelijk.

 3. 29 april 2012 / 22:54 PM

  Klinkt superleuk! Ik ben er bijna tien jaar geleden eens geweest en toen vond ik het vooral een hele relaxte stad, maar verder weet ik er weinig meer van. Toch maar weer eens een keertje kijken, die tapas ziet er echt woest lekker uit!

  • Natasja
   30 april 2012 / 14:14 PM

   Het is nog steeds een relaxte stad, lekker laid back sfeertje. Als Hollander blend je ook prima in, dus je valt niet zo op als toerist. Op de reisgids na dan ;-)

 4. Maarten
  29 april 2012 / 18:27 PM

  Zeker doen! CPH is tha bomb :-)

  • Natasja
   29 april 2012 / 18:38 PM

   Helemaal mee eens! Ik kom binnenkort weer langs denk ik ;-)

 5. Diana Klein Entink
  29 april 2012 / 18:12 PM

  Jullie hebben je prima vermaakt. Duidelijk dat die restaurants écht niet voorbij gelopen kunnen worden. Benieuwd naar meer foto’s ;-)
  Misschien moet ik Kopenhagen ook maar eens op mijn “to do” lijstje zetten.

  • Natasja
   29 april 2012 / 18:36 PM

   Zeker doen!