Stedentrip Newcastle: met de boot naar Newcastle

Minicruise Newcastle: Met de boot naar Newcastle

Een vierdaagse Minicruise Newcastle met DFDS Seaways, inclusief overnachting in Newcastle zelf, is de ideale gelegenheid om eens kennis te maken met deze Engelse stad.

Stedentrip Newcastle? Ga met de boot!

Met de boot naar Newcastle reizen is niet alleen een leuke manier om de stad te bezoeken, maar het biedt ook veel voordelen die je niet krijgt als je met het vliegtuig of de trein reist. Zoals meer ruimte en uitgebreid entertainment aan boord!

Mijn ervaring met de boot naar Newcastle

Op uitnodiging van DFDS Seaways stap ik op een zonnige maandagmiddag in IJmuiden aan boord van de King Seaways voor een stedentrip Newcastle. Deze ferry heeft een capaciteit van ongeveer 1500 passagiers en 600 auto’s en brengt je in een nacht naar Engeland. Hier zet je na een nacht varen over de Noordzee ‘s ochtends rond 9 uur voet aan wal.

We zoeken onze bescheiden hut op het vijfde dek op, schuiven gauw onze koffers onder het bed (het past net, gelukkig zijn we maar met z’n tweetjes) en gaan gauw richting zon op het bovendek.

We zijn duidelijk niet de enige die op tijd idee gekomen zijn maar vinden gelukkig nog twee vrije stoelen midden op het terras-dek. Prima om het vertrek uit IJmuiden vanaf hier te bekijken terwijl een man met gitaar ons toezingt.

Minicruise Newcastle: met de boot naar Newcastle

Aan boord van de DFDS Seaways voor een Minicruise Newcastle

Aan boord eten bij Latitude Restaurant

Rond etenstijd besluiten we een een van de restaurants op te zoeken. Aan boord van de King Seaways kun je terecht bij verschillende restaurants: 7 Seas buffet, Blue Riband, Explorer’s Steakhouse en daarnaast voor lichtere maaltijden bij Latitude en Lighthouse Café.

Wij besluiten voor het Italiaanse Latitude restaurant te gaan. Ondanks dat ons bij Guest Services wordt verteld dat we moeten reserveren, blijken we zo door te kunnen lopen. Prima, want we hebben honger.

Eten aan boord van de DFDS Seaways naar Newcastle

Ons voorgerecht van vers brood met olijven en crostini is veelbelovend. De hoofdgerechten zijn helaas wat minder succesvol: gerechten die net niet gaar zijn en desserts die net wat smaakvoller hadden gekund.

Jammer, want wanneer je per persoon ruim € 40,- voor een driegangendiner en een enkel wijntje moet afrekenen, hoop je toch op een lekkere maaltijd. Maar misschien had de kok gewoon een slechte dag en hadden wij gewoon pech…

Dessert aan boord van de DfDS Seaways

Om het ietwat teleurstellende diner weg te spoelen, drinken we nog een cocktail in een van de aanwezige bars waar een meisje enthousiast het publiek toezingt. Naast de live bar is er meer entertainment aan boord, van een heuse bioscoop tot een klein casino en diverse bars. Wij houden het bij de live bar en niet veel later zoeken we opnieuw onze hut op voor onze eerste nacht aan boord.

Met de boot van Amsterdam naar Newcastle

Na een onrustige nacht waarin ik meer dan eens wakker schrik, omdat ik droom dat ik in een wasmachine slaap, is er nog net tijd om het ontbijtbuffet te ontdekken voor we aan wal gaan. Net als diner is het ontbijt niet inbegrepen: dat kun je vooraf voor € 12,50 bij boeken (tip!) of boord voor € 14,95.

Er is fruit, een selectie van ontbijtgranen, vers brood & beleg en voor de liefhebbers natuurlijk een English breakfast. Een kopje thee moet mijn toch wat weeïge maaggevoel wegnemen; mijn zeebenen zijn sinds mijn eerste cruise helaas nog niet veel meer geoefend.

Praktische zaken en rips voor je verblijf aan boord van de boot naar Newcastle

De reis van IJmuiden naar Newcastle duurt ongeveer 16 uur en 45 minuten, wat misschien langer lijkt dan vliegen of met de trein reizen. Maar tijdens deze reis heb je genoeg tijd om te ontspannen en te genieten van het uitzicht op de Noordzee.

Onbeperkt bagage

Een van de grootste voordelen van het reizen met de boot is de onbeperkte bagagevrijstelling. Je kunt alles meenemen wat je wilt, zonder je zorgen te maken over extra kosten of beperkingen. Als je bijvoorbeeld een grote koffer hebt of spullen moet meenemen voor een langere vakantie, dan is de boot de perfecte optie voor jou.

Faciliteiten aan boord

De boten zijn uitgerust met faciliteiten zoals restaurants, bars, bioscopen en speelruimtes voor kinderen. Zo kun je jezelf en je reisgezelschap vermaken tijdens de overtocht.  Ook zijn er huisdiervriendelijke hutten beschikbaar, zodat je je huisdier ook mee kunt nemen op reis.

  • Een 4-daagse stedentrip Newcastle ‘Budget’ is te boeken vanaf € 119,-
  • Boek je diners vooraf: dat scheelt in de kosten
  • Neem oordopjes mee voor ‘s nachts
  • Vergeet je reispillen niet: hoewel het schip groot genoeg is om niet teveel te deinen, zit je onmiskenbaar op zee en kun je daar flink last van krijgen als je daar gevoelig voor bent

Wat te doen in Newcastle City

En dan staan we midden in Newcastle, lopen we langs de River Tyne, die Newcastle upon Tyne en Gateshead scheidt, met de bekende Gateshead Millenium Bridge tegen de achtergrond.

Stedentrip Newcastle, Watzijzegt

Langs de Quayside is elke zondag een hippe markt te vinden, met lokale producten, keramiek & kunst, straatartiesten en lekker eten. Aangezien wij er op een dinsdag zijn, kunnen we de kade zo langslopen. We passeren nog een stadsstrand waar je zomers heerlijk op je strandstoeltje in de zon kunt zitten en besluiten door te lopen richting het centrum.

Newcastle Monument's Market
Continental Market rondom het Grey’s Monument

Newcastle Grainger Market

Newcastle’s famous Grainger Market dat voornamelijk slagers en groenteboeren huist

Newcastle is de winkelhoofdstad van Engeland

De stad staat bekend als winkel walhalla en wordt ook wel dé shopping hoofdstad van Engeland genoemd. Vrouwen die we zijn, willen we dat natuurlijk zelf aan den lijve ondervinden. Bekende ketens als New Look, Primark, River Island, Topshop en Zara hebben hier grote vestigingen. Maar ook vintage liefhebbers kunnen hier hun hart ophalen aan kleine boetieks, markten en unieke winkeltjes.

Winkelen in Newcastle

Voor een boekenliefhebber als ik is een bezoek aan boekhandels W.S. Smith en Waterstones natuurlijk een must. Ik kan Engelse boekhandels niet verlaten zonder boeken mee te nemen en moet me inhouden niet meer dan twee exemplaren te kopen. Zo jammer dat je niet onbeperkt boeken in je koffer kunt stoppen!

Je beauty voorraad kun je aanvullen bij typisch Engelse drogisterijen als Boots (Love that place! Te vinden aan Hotspur Way, Newcastle Upon Tyne, Tyne and Wear NE1 7XE) en Superdrug (46-52 Northumberland Street, Newcastle Upon Tyne NE1 7DF), die we zelf helaas pas vlak voor sluitingstijd ontdekken en we met onze strakke planning dus helaas niet meer kunnen bezoeken. Beter voor mijn portemonnee ook denk ik.

Na een middagje slenteren door onder meer intu Eldon Square Shopping Centre waar je meer dan 150 winkels kunt vinden en een heerlijke lunch in de zon bij Cafe Royal, haasten we ons met volle tassen terug richting ons hotel. Newcastle blijkt leuker dan ik dacht!

Monument in Newcastle

Uit eten in Newcastle

Er staat namelijk een diner in het Marco Pierre White Steakhouse and Grill (2-8 Fenkle Street, Newcastle upon Tyne, NE1 5XN) op ons programma. Gevestigd in boutique Hotel Indigo, heeft het restaurant een strakke maar informele uitstraling. MPW Steakhouse and Grill richt zich op betaalbare luxe. De bediening is attent, de wijn heerlijk en het eten smaakvol!

Heerlijk uit eten bij Marco Pierre White's restaurant in Newcastle

Onze glazen zijn nauwelijks leeg en hoewel we in een steak restaurant zitten, zijn ook de visgerechten heerlijk. Aanraders: de zeebaars met saffraan, chorizo en een citroen-chili botersaus, mijn gerookte schelvis met gepocheerd eitje, nieuwe aardappels en een beurre blanc, en last but not least het sharing dessert plate waardoor we beiden kunnen smullen van een bord vol Engelse toetjes en verse aardbeien. Een memorabele culinaire avond die we een tikje tipsy afsluiten dankzij de uitstekende wijn.

Met de boot naar Newcastle

Met de ferry naar Newcastle voor een stedentrip

Overnachten in Newcastle

We overnachten in Sleeperz Newcastle, een nieuwe hotelketen die ’boutique on a budget’ wil brengen. Maar daarover later meer. Er staat namelijk nog een dag op het programma tijdens deze stedentrip. Stay tuned voor ons avontuur in Hogwarts!

Ben jij weleens met de boot naar Newcastle geweest?

7 reacties
  1. Oeh jammer van het eten op de boot, maar wat een leuke,hippe plaats is dat eigenlijk! Toch maar op mijn to travel lijstje.

  2. Leuk om te lezen. Wij gingen afgelopen februari naar Newcastle. Ik moet zeggen dat ik wel uitstekend heb gegeten maar wel in andere restaurant op de boot. Wellicht net een beetje pech. Newcastle is inderdaad een verrassend leuke stad. Zo in het zonnetje ziet het er wel heel uitnodigend uit.

  3. Kan me voorstellen dat deze boot iets tegenviel na je andere boatcruise! Het eten is inderdaad niet goedkoop en reispilletjes zijn voor mij echt noodzakelijk! Newcastle verraste me wel!

    1. Reispillen zijn ook een vast onderdeel van mijn reisapotheek, gelukkig bleef het bij een wat weeïg gevoel in m’n maag. De standaard was na mijn cruise to nowhere natuurlijk wel heel hoog gezet ja maar de prijs/kwaliteit verhouding hier vond ik toch was scheef. Newcastle was een leuke verrassing inderdaad! Zou daar best nog eens een weekend heen willen om meer van de stad te ontdekken.

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen