Jamie’s Spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca is een bekend gerecht dat halverwege de vorige eeuw populair werd. Deze ‘hoerenpasta’ is snel, smakelijk en klassiek. Prima voor zomaar een avond of een gezellig diner.

Spaghetti alla puttanesca volgens Jamie Oliver

‘Ik ga aan de pasta puttanesca!’, riep vriendin M. in de WhatsApp nadat we ons de dag ervoor hadden uitgeleefd op een festival. ‘Google maar op spaghetti alla puttanesca en je krijgt een heerlijk recept van Jamie Oliver. Ideaal voor de day after dus zo gezegd, zo gedaan.

Ingrediënten (voor 4-6 personen)
500 gr spaghetti
225 gr tonijn op olie
700 gr gezeefde tomaten (passata) of 2 blikken gehakte tomaten (a 400 gr)
30 gr ansjovis filets in olie
2 tenen knoflook
1 el kappertjes, uitgelekt
1-2 Spaanse rode pepers
1 citroen
olijfolie extra vierge
platte peterselie, vers
zwarte olijven
kaneel

Spaghetti alla puttanesca

Breng een grote pan water aan de kook. Doe de spaghetti met een snufje zout in het kokende water en kook de pasta gaar -volgens aanwijzingen op de verpakking. Giet de olie van de tonijn in een koekenpan, maar laat de tonijn zelf in het blikje zitten.

Pers de tenen knoflook uit boven de koekenpan; voeg vervolgens de kappertjes en ansjovis met olie toe. Hak de Spaanse peper(s) en de steeltjes van de peterselie fijn en voeg deze ook toe.

Hak de peterselieblaadjes en zet ze opzij. Roerbak het mengsel ongeveer 2 minuten in de koekenpan en doe er dan de tonijn en zwarte olijven bij. Maak de stukken vis klein en roer er ten slotte een flinke snuf kaneel en de passata of de gehakte tomaten door.

Laat de gekookte pasta uitlekken en houd een beetje van het kookwater apart. Doe de spaghetti voorzichtig bij de saus in de pan.

Voeg daarna het grootste deel van de peterselieblaadjes, citroensap en een klein beetje extra vierge olijfolie toe en meng alles goed door elkaar. Om de saus te verdunnen, kan een scheutje van het kookwater toegevoegd worden.

Schep de spaghetti op een schaal, bestrooi met het laatste restje peterselie en serveer de Spaghetti alla puttanesca.

Spaghetti alla puttanesca è finito, buon appetito!

Meer pasta recepten?

Check de recepten index voor  meer (vegetarische) recepten!

Meer Italië inspiratie?

Lees ook deze artikelen over verschillende regio’s in Italië:

Bewaar pasta puttanesca op Pinterest

Jamie Oliver's Pasta Puattanesca

%d bloggers liken dit: