Deze week zag ik een artikel voorbij komen over de leugens van Instagram. Want de prachtige foto’s die reizigers posten van bekende wereldplekken zijn in het echt nagenoeg onmogelijk te maken. Aldus de journalist van The Telegraph, die 14 foto’s en situaties deelde ter illustratie. Maar is dat ook echt zo?

Reizen op Instagram vs realiteit: leugen of de waarheid?

Over de filterbubbel van Instagram en het schijnbaar perfecte leventje van de plaatser van zulke foto’s verschijnt bijna wekelijks wel ergens een artikel of blogpost. “14 photographs that prove everything you’ve seen on Instagram is a lie”, kopt het artikel van The Telegraph, inclusief foto’s die de leugens moeten bevestigen. “For those previously unaware, the slightly cycnical skill is the modus operandi of incredibly photogenic fashion bloggers, fitness fanatics, and food nom nom nommers”, aldus de schrijver.

Ik moet toegeven, ook ik stond meer dan eens op bekende plekken die op dat moment een stuk drukker of minder spectaculair bleken dan je altijd op die mooie plaatjes in reisgidsen ziet. Toch vond ik het statement ook schromelijk overdreven. Van de 14 genoemde plekken en situaties zag ik er 8 (!) met eigen ogen. En dat was echt niet altijd zo rampzalig als wordt gesuggereerd.

Instagram vs. realiteit in 5 foto’s

Ik dook mijn fotoarchief in om het eens na te gaan en vond 5 wereldplekken met voor én achter de camera beelden.

Straten van Londen – Engeland

Tijdens mijn laatste bezoek aan Londen afgelopen november maakte ik geen #Puddlegram foto, terwijl het weer zich er perfect voor leende. De regen kwam geregeld met bakken uit de lucht vallen, niet ideaal voor foto’s.

Reizen op Instagram vs realiteit: De straten van Londen

Toch kun je dat best aardig verbergen op Instagram, door bijvoorbeeld de wegafzettingsborden en grijze lucht gewoon van de foto te knippen. Ik geef het toe, ook ik maak me schuldig aan de filterbubbel!

De Kleine Zeemeermin, Kopenhagen – Denemarken

Reizen op Instagram vs realiteit: De Kleine Zeemeermin in Kopenhagen

In 2012 ging ik voor het eerst naar Kopenhagen. Het was april, heerlijk weer en de verwachtingen waren hooggespannen toen ik op zoek ging naar het beeld van de Kleine Zeemeermin. En eerlijk is eerlijk: klein is ook het eerste wat ik dacht toen ik haar in beeld kreeg. Wat een mini-beeldje!

En hoewel ik er geen foto’s van heb, was het inderdaad wel wachten tussen de toeristen om een selfie foto te kunnen maken. Okay, verwachting en realiteit zorgen hier inderdaad voor een kleine domper.

Wat te doen in Kopenhagen: 13 ideeën voor elk budget

De Chinese Muur – China

Voor mijn werk reisde ik in mei 2011 naar China. Ik verbleef twee weken in Beijing en werd in de avonduren en weekenden op sleeptouw genomen door Chinese collega’s. Ik at twee weken lang alleen maar met stokjes, bezocht de Verboden Stad en liep over de Grote Muur van China.

Reizen op Instagram vs realiteit: De Grote Muur in China

Liep ja, want ondanks dat we aan de voet van de muur hordes straatverkopers moesten ontwijken, hoefden we op de Muur helemaal niet over hoofden te lopen. Uiteraard werden er de nodige foto’s gemaakt door iedereen. Maar massaal zij aan zij? Nee, helemaal niet.

Taj Mahal – India

Nog zo’n bekende trekpleister waar de realiteit nogal eens kan tegenvallen ten opzichte van de perfecte plaatjes uit reisgidsen. Om de Taj Mahal zonder mensen op de foto te krijgen, is vroeg opstaan een must.

Reizen op Instagram vs realiteit: De Taj Mahal in India

Wij stonden weliswaar vroeg op maar moesten vanuit Delhi minstens 2 uur (als het niet langer was) reizen om in Agra te komen. Ons bezoek aan dit wereldwonder deden we dan ook tegelijk met honderden anderen. Toch vond ik het qua drukte echt nog best meevallen, al moest ik ook nu weer even grinniken toen ik mijn foto’s van de fontein voor de Taj Mahal naast elkaar zette.

Overigens zette ik onlangs een vrij realistische foto van de Taj Mahal op Instagram. Misschien niet picture perfect, maar ik vind ‘m geweldig!

Toren van Pisa – Italië

Reizen op Instagram vs realiteit: De Toren van Pisa

Last but not least stond ook ik ooit naast de Toren van Pisa. Ik maakte gelukkig geen toeristische “kijk-mij-die-toren-eens-tegenhouden”-foto en vond de mensenmassa rondom de toren best wel meevallen. Toch deelde ik in 2012 natuurlijk alleen de rechterfoto toen ik over mijn liefde voor Toscane schreef.

Een scheef (ha) beeld van de werkelijkheid? Nee, ik denk dat je de Toren van Pisa ook heus zonder al teveel mensen kunt zien en fotograferen.

Picture perfect dankzij een filterbubbel

Zien we dus echt alleen maar geweldige plaatjes en leven we constant in een filterbubbel? Dat reizen de afgelopen jaren anders is geworden dankzij social media als Instagram geloof ik direct. En ook het online delen van je leven kan weleens leiden tot een ogenschijnlijk picture perfect leventje, waardoor anderen een vertekend beeld krijgen of zich onzeker voelen.

Dat merk ik zelf maar al te goed: waar ik Instagram drie jaar geleden nog gebruikte voor foto’s van mijn katten of opgewarmde prakje en anderhalf jaar geleden nog geregeld sportschool-selfies deelde, post ik nu steeds vaker een week niets.

Omdat ik echt niet zo’n boeiend leven leef, me liet ontmoedigen door opmerkingen dat ik niet hard genoeg had getraind als m’n selfie Instagram-waardig was… Of gewoon niets te posten heb dat ‘de consistentie van mijn feed’ waarborgt, zoals me door de talloze ‘How to create the perfect Instagram feed’ artikelen toegeschreeuwd wordt.

Sure it is! #selfiespam

Een bericht gedeeld door N A T A S J A – WAT ZIJ ZEGT (@natasjadb) op

Maar alles op Instagram is een leugen? Nee, dat geloof ik niet. Al heb ik nu al zin om over een paar maanden iedereen dood te gooien met jaloersmakende (cliché) plaatjes uit Nieuw-Zeeland die eruit zien of er verder niemand op de wereld is!

Wat denk jij? Geloof jij dat alles op Instagram een leugen is?