Tips voor een heerlijk Paasweekend op Texel

Pasen is van oudsher de start van het nieuwe lenteseizoen. Het is hét moment om op je paasbest tevoorschijn te komen uit de lange wintertijd. Zin om er met Pasen even tussenuit te gaan? Waddeneiland Texel heeft tal van activiteiten voor een geweldig Paasweekend!

Tips voor een heerlijk Paasweekend op Texel

Ik bezocht Texel voor het eerst in de herfst, wanneer het eiland in volle herfstpracht te bewonderen is. In de lente komt juist alles weer tot leven en bloei! Reden te meer om deze Pasen een heerlijk weekend op Texel te overwegen.

Vlak voor Pasen is dan ook traditioneel het moment waarop nieuwe activiteiten op het eiland feestelijk van start gaan. In 2017 zijn dat onder meer de brievenexpositie From Texel with Love en de tentoonstelling Welkom in Waddenstad in Ecomare. Fijne tips voor een heerlijk Paasweekend op Texel!

From Texel with Love: Brieven van overzee

Tussen 1776 en 1780 schreef de jonge Texelse Aagje Luijtsen brieven aan haar geliefde man Harmanus Kikkert, die als VOC-stuurman jarenlang van huis was. In de tentoonstelling From Texel with Love kun je als bezoeker met behulp van een groot aanraakscherm door vijf van Aagje’s brieven bladeren. Ze schrijft over persoonlijke dingen als het gemis van haar man, haar zorgen om geld en gezondheid, de geboorte en dood van hun zoontje Klaas. Je krijgt dus een bijzonder inkijkje in haar dagelijks leven en het leven in die tijd.

Geopend: maandag t/m vrijdag van 11.00-17.00 uur, zaterdag van 14.00 – 16.00 uur. Op zon- en feestdagen gesloten, wel geopend op Goede Vrijdag 14 april. De tentoonstelling From Texel with Love is te bezichtigen tot en met 31 oktober 2017.

Oudheidkamer Texel, Kogerstraat 1, Den Burg

Tips voor een heerlijk Paasweekend op Texel: bezoek Den Burg

Welkom in Waddenstad

In Ecomare start vlak voor Pasen de nieuwe tentoonstelling Welkom in Waddenstad. Deze expositie gaat over zeeonderzoek en is opgezet als een winkelstraatje. In elke winkel die je bezoekt, kruip je in de huid van een onderzoeker van de op Texel gevestigde kennisinstituten Koninklijk NIOZ en Wageningen Marine Research. Zo volg je het onderzoek naar zeehonden, zeevogels, zeewier, mossels en de wadbodem.

Geopend: dagelijks van 9.30 – 17.00 uur

Ecomare, Ruijslaan 92, De Koog

Ecomare Texel

Meer Texelse Paastips

Natuurlijk is er nog veel meer te doen op Texel tijdens het Paasweekend. Zo kun je op Eerste Paasdag (16 april) paaseieren zoeken in het bos bij De Koog. Of maak een rondrit met de Texelse Paardentram over het noordelijkste deel van Texel.

Tips voor een heerlijk Paasweekend op Texel: lammetjes

Op Tweede Paasdag (17 april) is er d traditionale Texelse lammetjeswandeltocht, die je langs de lammetjes op De Hoge Berg voert. Maak een huifkartocht Jan Plezier en rij 3 uur door Nationaal Park Duinen van Texel, inclusief koffiestop met natuurlijk Texelse koek. Of sluit aan bij een van de excursies door de zoute kreken van De Slufter en Vogelkolonies van De Geul. De excursies zijn te boeken via Ecomare.

Dingen die je het hele Paasweekend (14-17 april 2017) kunt doen:

  • Lammetjes knuffelen op Schapenboerderij Texel (of kijk naar de Lammetjes webcam!)
  • De Wadwachters van Natuurmonumenten staan met hun mobiele Wadwachtershut op de ‘Vogelboulevard’ langs de Waddenzee tussen de natuurgebieden Utopia en De Schorren. Ze beantwoorden natuurvragen van bezoekers, die ook verrekijkers en telescopen mogen gebruiken. Meer activiteiten van Natuurmonumenten op Texel vind je hier: Activiteitenkalender Texel.
  • Quilttentoonstelling met tientallen quilts van Texelse quilters in het Cultuurhistorisch Museum Texel (Hogereind, De Waal). De tentoonstelling is te bezoeken tot 30 april 2017. Het museum is geopend tot en met de herfstvakantie.
  • Of bezoek het Juttersmuseum Flore of Museum Kaap Skil en leer meer over het eiland en haar geschiedenis.
  • Volg de bloemenbollenroute en geniet van de talloze rijkelijk bloeiende bollenvelden die Texel rijk is.

Ben jij onlangs nog op Texel geweest?

Foto’s via Shutterstock, met uitzondering van Ecomare (eigen bezit)

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

%d bloggers liken dit: