Op hoge hakken in de keuken: Pasta met vodka en garnalen

RECEPT: Penne alla Vodka

Penne alla vodka, een gerecht dat eerder dit jaar al eens op het menu stond toen ik vriendinnen over de vloer kreeg. Het blijft een beproefde combinatie, zeker als je net als ik een pasta- en vodka liefhebber bent. Een van mijn favorieten is deze variant met penne en tomatensaus. Pittig en lekker!

RECEPT: Penne alla Vodka

Dat pasta en vodka een goede combinatie blijkt, is wel duidelijk uit het aantal recepten dat je ervoor kunt vinden. Een van mijn favorieten is deze variant met penne en tomatensaus. Pittig en lekker!

Ingrediënten (voor 3-5 personen)
450-500 gram penne pasta
2 blikken tomatenblokjes
125 ml room
1 el tomatenpuree
80-100 ml vodka
30 gr prosciutto, in kleine stukjes gesneden (optioneel)
2 eetlepels olijfolie
halve zoete ui, fijngehakt
3-4 teentjes knoflook, geperst
1/4 theelepel chili vlokken, naar smaak
2 tl suiker
1 tl zout, versgemalen
Parmezaanse kaas, voor garnering
peterselie, voor garnering

Zo maak je penne alla vodka

Verhit de olijfolie in een grote braadpan op matig vuur. Voeg de prosciutto en bak deze al roerend tot knapperige stukjes. Verwijder met een schuimspaan uit de pan en zet apart. Zet intussen een grote pan water met wat zout op het vuur voor de pasta.

Zet het vuur onder de braadpan op middelhoog. Voeg de gesneden ui toe en bak tot ze zacht en goudbruin zijn. Voeg na een paar minuten al roerend de tomatenpuree en de knoflook toe en laat nog 2 minuten sudderen.

Roer daarna de tomatenblokjes, chili, suiker en zout door het uienmengsel. Voeg de vodka toe en zet het vuur wat hoger om alles zo’n 10 minuten al roerend goed te laten koken.

Voeg intussen de penne toe aan het kokende water en kook deze al dente (volgens aanwijzing op de verpakking). Als de alcohol is verdampt, zet je het vuur laag en roer je voorzichtig de room door de saus.

Giet de penne af wanneer deze al dente is. Hou hierbij een kopje van het kookvocht apart, om eventueel aan de saus toe te voegen.

Meng nu voorzichtig de gekookte penne en de gebakken prosciutto door de vodka-tomatensaus en laat nog een paar minuten op laag vuur inkoken. Als de saus te dik wordt, kun je een beetje van het kookvocht toevoegen om hem te verdunnen.

Maak het gerecht af met versgemalen zout en peper naar smaak, en serveer met vers geraspte Parmezaanse kaas en wat fijngehakte peterselie.

Op hoge hakken in de keuken: Pasta met vodka

Deze penne alla vodka kun je gemakkelijk vegetarisch maken door de prosciutto weg te halen.

Meer (pasta) recepten?

Bekijk dan eens mijn receptenindex of receptenlijst of check een van deze posts:

Foto door Piyato, via Shutterstock
Dit wil je wellicht ook lezen
Mijn favoriete pompoensoep recept

Mijn favoriete pompoensoep recept

Pompoensoep is mijn favoriete soep en super snel gemaakt. Fijn comfortfood dus, zeker tijdens grijze najaarsdagen. Ik deel mijn favoriete recept voor pompoensoep met je.