Digitaal lezen: de voordelen op een rijtje

Digitaal lezen: de voordelen op een rijtje

Leesfanaat? Boekenverslinder? En lees je dan liever een papieren boek of kies je voor digitaal? We kunnen er al een tijdje niet meer omheen: digitaal lezen verovert langzaam maar zeker terrein in Nederland. Bol.com trapte in 2009 af. De voordelen van digitaal lezen op een rijtje.

Digitaal lezen: de voordelen op een rijtje

Ebooks lezen kan op een eInk e-reader, maar ook op een smartphone, tablet of zelfs op je pc/laptop. Dat laatste is niet echt aan te raden qua comfort. Kostte een eInk e-reader toen nog ruim 350 euro, nu kun je al voor zo’n 50 tot 80 euro honderden boeken met je meenemen tijdens een lange treinreis of op vakantie. Maar als je een smartphone of tablet hebt, kun je meteen van start. Je hebt dan wel een speciale app nodig om ebooks te kunnen lezen.

Ebooks kopen

Ebooks kopen kan bijvoorbeeld bij Bol.com, ebook.nl of de website van je eigen boekwinkel. De meeste Nederlandstalige ebooks die je aanschaft hebben het ePub-formaat. Dat is een speciaal bestandsformaat dat ‘reflowable’ is. Dat houdt in dat het boek zich aanpast aan het formaat van je scherm. Er zullen dus meer letters passen op je 9,7 inch tabletscherm dan op je smartphonescherm van rond de 5 inch groot.

Lezen op je smartphone of tablet gaat prima, maar je kunt ook erg snel worden afgeleid. Er komt een tweet binnen, je Facebook-vrienden vragen om aandacht of er wachten nog ongelezen e-mails. Voor je het weet, zit je niet meer in het verhaal, maar middenin een twittergesprek over het weer. Een apparaat dat puur en alleen geschikt is voor het lezen van boeken is de eInk e-reader.

Digitaal lezen

eInk, de naam zegt het al een beetje: dit scherm maakt gebruik van elektronische inkt. In tegenstelling tot de LCD-schermen van smartphones en tablets die gebruik maken van achtergrondverlichting, worden letters en afbeeldingen op het scherm van een eInk e-reader gevormd door miljoenen bolletjes gevuld met zwarte en witte inkt met een elektrische lading te beïnvloeden. Het apparaat heeft geen achtergrondverlichting en leest daardoor net zoals papier: heerlijk rustig. Perfect dus om helemaal op te gaan in je boek!

Digitaal lezen: de voordelen op een rijtjeDe voordelen van digitaal lezen op een rij 

eInk e-readers zijn er in verschillende prijsklassen. Al vanaf zo’n 50 euro heb je een prima apparaat te pakken. De populairste e-readers zijn de e-readers van Kobo, Sony. Al deze ereaders bieden je ook de mogelijkheid om e-books meteen op het apparaat aan te schaffen, via wifi. Geen gedoe met USB-kabeltjes dus!

3x Populaire e-readers van dit moment (2021)

1. Kobo Clara

2. Kobo Libra

3. PocketBook Touch

De voordelen van digitaal lezen

Digitaal lezen heeft een aantal heel handige voordelen:

  • Meer boeken, minder ruimte – Op je tablet, smartphone of e-reader passen met gemak vele honderden ebooks. Nooit meer te weinig boeken bij je op vakantie of bijbetalen omdat je weer ruim over de maximale hoeveelheid kilo’s komt. En altijd een fijn boek bij de hand wanneer je weer eens moet wachten op een vertraagde trein.
  • Goedkoper – Bovendien zijn de meeste ebooks goedkoper dan hun papieren variant. Fijn voor je portemonnee en bovendien handig wanneer je het boek niet per se  in je kast wilt hebben staan.
  • Zuinig in gebruik – Daarnaast heeft een eInk e-reader nog een extra voordeel: doordat het scherm geen stroom verbruikt wanneer een bladzijde eenmaal geladen is, is het apparaat zeer zuinig. Op een acculading lees je wel drie weken lang ongestoord!

Kiezen voor een digitaal boek hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je geen papieren boeken meer leest. Echt mooi uitgevoerde boeken gaan hup! in de boekenkast. En al die andere boeken lees je gewoon gemakkelijk digitaal.

Lees jij al digitaal? Of ga je nog voor de papieren boeken?

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in januari 2013

4 reacties
  1. Ja, geef mij ook maar gewoon een papieren boek. Ik denk dat ik zo’n e-reader alleen zou gebruiken op vakantie.

  2. Ik moet bekennen dat ik ook nog geen ereader in huis heb en het liefst gewoon ‘echte’ boeken lees. Maar kwam ooit tijdens het reizen iemand tegen met een ereader: het beeldscherm leek zo op echt papier dat ik dacht nog iets te moeten weghalen voor ik kon lezen! Op reis lijkt het me dus wel praktisch.

  3. Vooralsnog ga ik toch echt voor papieren boeken, maar ik moet zeggen dat ik sommige boeken toch al op de laptop heb gelezen. Is vaak goedkoper en je hoeft niet te wachten op de levering. Toch kan ik me maar moeilijk voorstellen dat ik over een paar jaar niet langer zo’n knisperend boek in m’n handen heb, maar alles van een scherm aflees..

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen