Magnetic Island - Watzijzegt.com

Over de zen van het reizen

Reizen is een van die dingen die het leven leuk maakt. Van korte stedentrips tot lange backpack reizen, ik heb er dan inmiddels ook de nodige ervaring in. Toch lukt het me in het dagelijkse leven lang niet altijd om die relaxte travel spirit vast te houden. De zen van het reizen is een bijzonder verschijnsel.

De zen van het reizen

Het dagelijkse leventje in Nederland is vaak propvol. We rennen van werk naar de sportschool, doen vrijwilligerswerk, proberen etentjes met vriendinnen in te plannen, gaan een avondje borrelen, en oh ja, wanneer kun jij ook alweer? Een dagelijkse rush waar ik tijdens het reizen niets van merk. ‘s Ochtends weten wat je ‘s avonds gaat doen? No way. Waar ik morgen heen ga? Anywhere! Zen reizen to the max.

Waarheen waarvoor

In Griekenland gooiden mijn reispartner en ik ooit een muntje op: nemen we de trein naar het noorden of naar het zuiden? Het resultaat: als idioten naar het loket rennen om kaartjes te kopen voor die trein naar het zuiden die over tien minuten al ging, in een ieniemienie dorpje eindigen, een kleine camping aan het strand ontdekken en ons tentje opzetten onder een enorme druivenrank terwijl we de zon in de zee zagen zakken.

Of die keer in Costa Rica toen we na een verschrikkelijke nacht in een met rode mieren en muizen overladen kamer in Samara en besloten de dag erop meteen weer weg te gaan, tot we de volgende ochtend een hotelletje direct aan het strand vonden, met schommelstoelen en het geluid van de branding als achtergrondmuziek. Goud!

Playa Samara, Costa Rica - Wat zij zegt

Playa Sámara, Guanacaste, Costa Rica

Eerlijk zullen we alles delen

Als je al jaren in je uppie een appartementje bewoont, lijkt er geen groter contrast mogelijk met het slapen in hostels. Niet alleen deel je je slaapkamer met drie, vijf, zeven of zelfs vijftien anderen, je deelt werkelijk alles. Met je shampoo in een plastic tasje naar de badkamer, dringen rond een gaspitje in de keuken, op zoek naar het laatste plekje in de overvolle koelkast om je cool bag met naamlabel in kwijt te kunnen.

Geen issues waar ik thuis last van heb: ik hoef nooit in de rij te staan, koester mijn tweepersoonsbed & kledingkasten en heb alleen last van mijn eigen rommel. Toch heb ik een eigen plek in Australië bijvoorbeeld nauwelijks gemist.

Sterker nog, de eerste keer dat ik Down Under een hele nacht als een blok sliep, lag ik met negen anderen in een tot dorm omgetoverde betonnen schuur zonder ramen en een grote ijzeren deur die na een paar minuten minuten open waaide en dat de rest van de nacht bleef. Good night!

Magnetic Island - Watzijzegt.com Magnetic Island - Watzijzegt.com

8-persoons hutje op Base X, Magnetic Island, Australië

Kleren maken de vrouw

Zoals gezegd koester ik mijn eigen kledingkasten. Die vormen een schril contrast met die 55 liter backpack die me de afgelopen jaren heeft vergezeld naar onder meer Costa Rica en Australië. Kleed ik me hier rustig een, twee of soms zelfs drie keer per dag om, in het buitenland draag ik soms dagenlang niet meer dan een bikini en een strandjurkje van $15.

Of dat korte shortje waar ik normaal gesproken alleen in zou slapen. En dat hemdje kan na drie dagen best nog een keertje aan, want vandaag zitten we toch alleen maar in de bus. Waar je vervolgens volop gesprekken met je medereizigers voert, iets waar de meeste mensen hier (mijzelf incluis) niet op zitten te wachten.

Hoezo keuzestress over wat ik aan moet, of twijfels over wat ‘men’ van me zal denken als ik die skinny jeans aantrek? Lekker zen reizen in die bezwete outfit of ultrakorte shortje, niemand die het iets kan schelen of waar jij je iets van aan moet trekken.

Zen reizen

De zen van het reizen zou ik graag in m’n dagelijkse leven willen vasthouden. Best een uitdaging. Maar sommige van die relaxte travel thoughts kunnen thuis eigenlijk ook prima.

Elk jaar drie maanden op reis is voor de meesten van ons waarschijnlijk niet haalbaar maar even helemaal weg uit je dagelijkse bestaan kan best. Een weekendje niets doen, zonder telefoon, televisie en vaste routine, desnoods ergens in je eentje.

En waarom zou ik alles drie keer overdenken voor ik ergens over beslis? Een spontane ‘ja’ kan voor heerlijke, ongeplande gebeurtenissen zorgen of een leuk gesprek met onverwachte gevolgen & top herinneringen opleveren.

Geen idee of ik zo zen door m’n daily life kan ‘reizen’ maar het is het proberen waard. En anders ga ik gewoon op zoek naar een vliegticket ;-)

Hoe goed ben jij in zen reizen?

9 reacties
 1. De zen van reizen: onbetaalbaar!! :) Wat een gave plekken heb jij bezocht, zeg! Zelf moet ik plannen wat meer leren loslaten om de zen te behouden. Ik ga dan ook maar kort periodes op vakantie (wat niet echt vakantie te noemen is) en dan wil ik toch zo goed mogelijk plannen. Maar misschien moet ik dat eens een keer niet doen en per dag zien wat de dag mij brengt :D Mooi geschreven blog in ieder geval!

 2. Ik krijg van dit artikel dus serieus kriebels. Maar dan goede kriebels, hè. Reiskriebels. En een beetje ongeduldig word ik er ook wel van. Maar je hebt gelijk. Dit is ook voor mij de eerste zomer dat ik werk, maar ik kan me van voorgaande zomers waarin ik dus nog zomervakantie had wel herinneren dat die travel spirit er ook meer in zat. Zo van, hee, het is mooi weer, kom we gaan rondrijden en ergens een terrasje pakken. Maar nu ik dus werk is dat veel minder, en je plant je vrije tijd ook sneller vol omdat je die veel minder hebt. Ik denk dat dat reizen ook zo aantrekkelijk maakt. Je hebt nul komma nul verplichtingen en je beslist zelf wat, waar en wanneer jij gaat.

 3. Hey natasja, wat een herkenning met het delen van je (normaalgesproken) privéruimten op reis, heerlijk!

  Ik ben sinds februari daadwerkelijk met een zencursus aan de slag gegaan en dat kan ik je sowieso aanbevelen, je denkt er van te voren geen tijd voor te hebben of te nemen, maar je merkt dat het je onthaast uit de alledag! Een beetje een reisgevoel kun je inderdaad wel zeggen.. ;)

  Al zijn die laptop en smartphone loze weekendjes nog steeds heel af en toe wel nodig.. Heerlijk is dat! Leuke post!

 4. Ik ga altijd vrij relaxed op vakantie…of het nu een strandvakantie of een doe vakantie is…ik probeer , dat lukt niet altijd , me nergens druk om te maken en aan te passen aan de omgeving en zijn gewoontes…leuk om je blog te lezen..

 5. Leuk geschreven. Die zen is bij mij meestal een paar dagen na thuiskomst compleet weg.. Op reis hoef je ook niet druk te maken over dingen die je nog moet doen ed., thuis wel.. dan komt werk, boodschappen, eten koken en vooruit plannen veel meer kijken. Heb je nog meer tips om die reiszen te behouden? Ik wil in ieder geval vaker weekendjes weg of gewoon spontaan naar een evenement oid waar ik niemand ken (op reis doe je dat toch vaker dan gewoon thuis) . x

 6. Wat een fijne blog, en zeker heel herkenbaar! Ik plan onze weekendjes weg daarom ook ruim zodat we alle tijd hebben, maar een maand de tijd hebben om een gebied te ontekken is toch het meest fijn. Tenminste, langer ben ik nog niet weg geweest. Misschien… ooit? Ik vind een dagje naar een waddeneiland trouwens ook erg fijn, voelt ook alsof je er helemaal uit bent. Al kriebelt het ‘t meest voor het buitenland. Jij hebt zo te lezen ook al veel moois gezien!

 7. Ahh heerlijk stukje om te lezen! Ik vind het best moeilijk om in Nederland in die sfeer te komen eigenlijk. Je gaat toch snel weer met alles en iedereen mee en valt terug in je oude gewoontes. Ik denk dat om de drie maanden een nieuwe reis een beter idee is ;)

 8. Wat een tof artikel! Je hebt het goed omschreven: de zen is wat ik mis! Geen stress, zorgen en alles wat daarbij hoort! Ik kan ook prima 5 dagen in dezelfde broek rondlopen met een bikini eronder. Terwijl ik me hier druk maak om make-up en andere “onzin”. Ik vind het ook moeilijk om het vol te houden, die zen. Dus als je een goede tip weet, zonder dat ik weg moet gaan: let me know! Ik kan echt genieten van een dagje zonder mobiel (en internet).

  Oh en ik was ook in Xbase in Magnetic Island! Cool! Heb je daar ook koala’s weten te spotten?
  x

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen
TRAVEL REPORT: Millennials, authentiek reizen en likes

11 redenen om nú op reis te gaan

Droom jij ook weleens over die eerste solo-trip, een taalreis naar het buitenland of die bijzondere cruise te maken? Maar laat je je daarbij tegenhouden door dagelijkse dingen: niet genoeg geld, een…