Wat te doen in Melbourne St Kilda

Melbourne’s beroemde suburb aan zee St Kilda is een plek die je moet beleven. Van een prestigieuze immigrantenwijk in de 40’s naar schimmige achterwijk in de 60’s en 70’s, is St Kilda sinds de jaren ’90 weer hard bezig om haar ‘hot en happening’ status te heroveren.

Wat te doen in Melbourne St Kilda

Een wijk vol hotels, galeries, theaters, bars, bakkerijen en zelfs een heus Luna Park. Het is deze maand alweer drie jaar geleden dat ik er zelf een week verbleef, wat vliegt de tijd soms toch schrikbarend snel voorbij. Mijn tips voor een paar dagen in Melbourne St Kilda, mocht je er ooit in de buurt zijn.

De belangrijkste boulevards zijn Fitzroy Street en Acland Street, waar je voor een hapje en drankje terecht kan in een van de talloze cafés, bars, old school pubs en pavement tables.  Met name Acland Street, een van Melbourne’s zogenoemde Food Precincts, was lange tijd beroemd vanwege haar beroemde gebakwinkels. De straat is nu vooral favoriet bij backpackers vanwege de drukke cafés en de nabijheid van St Kilda’s stranden.

Luna Park Melbourne

St Kilda Luna Park in Melbourne

Luna Park, Melbourne St Kilda

Luna Park,  misschien wel het bekendste symbool van St Kilda, is een ouderwets amusementspark compleet met houten achtbaan, carrousel en de karakteristieke gevel aan de ingang, Mr Moon. Deze lachende maan bezorgt je ongetwijfeld een paar koude rillingen bij zijn aanblik… mij in elk geval wel. Creepy! Het park werd in 1912 gebouwd en mag dus inmiddels wel een retro park genoemd worden.

Zoals gezegd is St Kilda een suburb aan zee. De Esplanade herbergt de Esplanade Hotel, dat al meer dan honderd jaar een van Australië’s beroemdste live muziek venues is. Daarnaast kun je elke zondag terecht op de Esplanade Market, waar zo’n 150 artiesten hun contemporary art aan de man en vrouw proberen te brengen.

St Kilda Pier

Slenter eens over de St Kilda Pier waar je een prima uitzicht hebt over de zee en de haven. In het St Kilda Pier Pavilion kun je weer op adem komen met een kopje koffie of coole drink. Het originele gebouw brandde in 2003 helaas af maar de replica doet haar voorganger ruimschoots eer aan. Het strand van St Kilda is niet erg bijzonder, maar voor een middagje zon prima te doen.

St Kilda Pier in Melbourne

Het leukste van de pier is misschien nog wel de kolonie kleine pinguins die zich hier gevestigd heeft! Een bijzonder gegeven, helemaal als je weet dat St Kilda een van de drukste suburbs van Melbourne is.

Het is zeker de moeite waard om na zonsondergang de pier nog eens te bezoeken en bij rood licht (om de pinguïns niet af te schrikken) deze prachtige kleine wezens te bewonderen. Voor mij een van de meest indrukwekkende momenten in Melbourne.

Doen in St. Kilda, Melbourne

Wat te doen in Melbourne St Kilda

 • Elke zondag is er een vlooienmarkt aan de Upper Esplanade. Leuk om originele en betaalbare souvenirs te scoren.
 • Ook leuk is de wekelijkse party bij zonsondergang, ook op zondag. Ga naar The Espy voor een fuif, live muziek en tof uitzicht over Melbourne.

St Kilda, een must als je in Melbourne bent dus wat mij betreft.

Ben jij weleens in Melbourne geweest?

7 reacties
 1. Jaaaaaa, been there done that! Die pinquin-foto komt mij bekend voor haha. Met z’n allen d’r op af met rood licht ;-)

  Ik vond dat er veel leuke restaurantjes waren, en een paar leuke bars. The Vineyard was helemaal hip. En friday 29th ofzo.

  xx

 2. St. Kilda kan ik me nog goed herinneren. Vanuit Melbourne maakte Tris en ik een uitstapje. Wij vonden het weinig bijzonder, maar het was wel lekker om ff langs de kust uit te waaien

  1. Dat kan natuurlijk ook! Ik zat er een week in een fijn hostel, na een stiekem best moeilijke eerste week in Adelaide een verademing en eindelijk het alleen reizen aan het ontdekken. Zal ook wel hebben meegespeeld. Maar de sfeer vond ik er dus heel chill.

 3. Wat leuk en inderdaad een erg creepy ingang. Zo retro, wat gaaf dat het al bestaat (en nog steeds staat dus) sinds 1912! Ik ben nog nooit in Australië geweest en het staat voorlopig niet op de planning, maar als dat wel zo is, dan hoop ik dat ik me deze post nog kan herinneren! (Wat wel zal lukken, ik heb het geheugen van een olifant)
  x

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen
Mijn reisgids Australië

Mijn reisgids voor Australië

Australië staat bij veel reizigers hoog aangeschreven. Is het niet omdat men er is geweest, dan wel omdat men er dolgraag naar toe wil. En terecht. Australië is wereldberoemd door…