RECEPT: Risotto met citroen & venkel

Als ik zin heb om mezelf eens op een echt lekkere maaltijd te trakteren, ga ik vaak voor een risotto gerecht. Risotto met pompoen of met citroen zijn slechts twee van mijn favoriete recepten. Maar sinds dit weekend is daar een nieuwe topper bij gekomen: risotto met citroen & venkel!

RECEPT: Risotto met citroen & venkel

Het originele recept spotte ik een paar maanden geleden al bij Iris maar als venkel n00b kwam het er steeds maar niet van. Tot ik zaterdag op de markt in een opwelling een venkel kocht; eindelijk!

Risotto venkel citroen

Deze risotto kwam dus echt met stip binnen in mijn favoriete risotto recepten. En waarom kookte ik niet eerder met venkel?!

FOODIES: Risotto venkel citroen

Ingrediënten (voor 2 personen)
180-200 gr risotto rijst
1 liter water met 2 groentebouillonblokjes
1 venkel
1 citroen
1 ui
2 teentjes knoflook
2-3 el mascarpone
olijfolie
diepvrieserwtjes
Parmezaanse kaas
Optioneel: (droge) witte wijn

Zet het water met de bouillonblokjes op het vuur en breng aan de kook.

Snij de ui fijn. Snij de venkel in dunne reepjes – ik moest even kijken hoe maar het blijkt eigenlijk best makkelijk. Vergeet niet de de kern te verwijderen, die kan bitter smaken. Hou wat van het groen apart voor de garnering straks.

Zet intussen een pan met dikke bodem op het vuur en verwarm hierin de olijfolie. Bak eerst de ui aan en pers de teentjes knoflook uit.

Gooi dan de risotto rijst erbij en bak deze al roerend mee tot ze glazig zijn.

Blus dan af met een flinke scheut droge witte wijn. Liever geen wijn? Dan begin je gewoon met de bouillon.

Giet telkens als de bouillon is opgenomen door de rijst een nieuwe schep bouillon erbij, terwijl je voorzichtig blijft roeren.
Voor het gemak kun je de venkel gewoon mee koken met de risotto maar… ik was al direct vergeten de ui te bakken en gooide deze dus samen met de venkel maar even in een aparte pan en voegde deze op het eind pas toe aan de risotto.

Om wat extra groenten toe te voegen, voegde ik ook nog een handje diepvrieserwtjes toe aan de risotto: ik gooide ze er nu al vrij snel bij maar dan blijven ze een stuk minder groen. Je kunt ze dus het beste richting het eind van de kooktijd in de pan doen.

Terwijl de risotto langzaam kookt, kun je de schil van een citroen raspen (wel even wassen om in elk geval een beetje van de waslaag eraf te krijgen, tenzij je biologische citroenen hebt natuurlijk… maar die had ik niet). Pers daarna een halve citroen uit en bewaar het sap.

Na een minuut of 20 is de risotto klaar. Zet het vuur uit en roer 2 of 3 eetlepels mascarpone, de helft van de citroenrasp en het citroensap door de risotto. Niet te hard roeren, want dan roer je de venkel kapot.
Ik hou wel van zurig dus gooide al het citroensap door de risotto; ben je niet zo’n zuur fan, dan zou ik vooral iets minder gebruiken.

Schep een of twee flinke scheppen risotto op een bord, garneer met Parmezaanse kaas (naar smaak), het overgebleven citroenrasp en wat van het venkelgroen dat je eerder apart hebt gelegd.

Eet smakelijk!

FOODIES: Risotto venkel citroen

Wat is jouw favoriete risotto gerecht?

13 reacties
  1. Een heerlijk recept! Wij genieten van een vakantie in Italië in een fijn familiehuis nabij Rome. Er was (dachten we) niet veel in huis behalve een verse venkel, maar met wat speurwerk verzamelden we toch bijna alle ingrediënten bij elkaar. Wij gebruikten een hele zachte gorgonzola dolce ipv mascarpone en hadden erwtjes uit blik (2 grote eetlepels aan t eind vlak voordat de kaas erdoor gaat); dat was ook een groot succes. Multo buono!

  2. Oeeeh ziet er lekker uit. Heb al tijden trek in risotto maar totaal inspiratieloos. Ik heb nog nooit zelf venkel klaar gemaakt :) Leuk recept om eens in een weekend te proberen! Thanks

  3. Lekker! Met risotto maak je mij ook erg blij. MIjn lievelings is risotto met aubergine, rozemarijn en geitenkaas. Deze versie ken ik nog niet, maar venkel vind ik wel erg lekker!

  4. Oeh deze zag ik al voorbij komen bij jullie!
    Sinds kort heb ik ook venkel ontdekt en dit recept lijkt me heerlijk!

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen
Spag

Mijn favoriete pasta bolognese recept

Eén van mijn favoriete pasta recepten is toch wel een lekkere bolognese! Er zijn natuurlijk meerdere manieren om deze klaar te maken, van heel snel tot urenlang pruttelend op het…