Wat ik tot nu toe leerde van reizen #2

Reizen heeft me veel gebracht. Dingen over mezelf, eye openers waar ik nu nog steeds van profiteer, dingen over reizen an sich… Things I’ve learned while travelling, part 2!

Wat ik tot nu toe leerde van reizen #2

Al eerder schreef ik over dingen die ik leerde van mijn reizen. Iets dat meer mensen zo hebben ervaren want het bleek het meest gelezen reisartikel van 2013. En hoe meer ik erover nadacht, hoe meer ik me realiseerde hoeveel ik er eigenlijk van heb geleerd.

Things I’ve learned while travelling, part 2!

Things I’ve learned while travelling - Natasja Glasshouse Mountains

Things i’ve learned while travelling

7. Kijk om je heen

Een vriendinnetje van mij maakt op reis altijd honderden, zo niet duizenden foto’s. Eerlijk is eerlijk, ze heeft ook altijd de leukste groepsfoto’s wanneer we een weekendje weg waren met z’n allen.

Maar ik betrap mezelf er steeds vaker op dat ik op reis ook weleens zónder camera op stap wil. Niet de wereld door een lens bekijken maar het gewoon in me opnemen en genieten van het moment. Mental pictures die niemand me ooit meer kan afnemen zijn misschien nog wel meer waard dan een foto.

8. Wees geen kniepert

Budgetreizen is hot en ook flink de moeite als je langere tijd op reis gaat; we hebben tenslotte niet allemaal een geldboom in de tuin staan. Maar soms is het wel de moeite om eens niet altijd op de kleintjes te letten en wat meer geld neer te leggen.

Voor die once in a life time helikoptervlucht over de Grand Canyon (oh, if only I could), die duikcursus op een exotische locatie, op een veel te duren foto met een knuffelige koala of een luxueus verblijf in een prachtig hotel om iets te vieren.

Je weet maar nooit wanneer je weer zo’n kans krijgt en het is zonde als je later bedenkt dat je ze wél had willen doen.

9. Slapen kan overal

Thuis lig ik heerlijk breeduit in een tweepersoonsbed, het liefst met net verschoonde lakens en drie kussens waar ik m’n hoofd op kan leggen. Van een matje in een tent word ik echt niet blij. Maar als er iets is dat ik heb geleerd, is dat ik eigenlijk best makkelijk ben met slapen:

 • in een wiebelende trein
 • op het dek van een veerboot tussen Italië en Griekenland
 • met drie mensen head-to-feet in een krakkemikkig logeerbedje bij een wildvreemde in de middle of nowhere omdat we waren gestrand wegens overstromingen
 • op de vloer van een tentje achter de zanderige duinen op Fraser Island
 • in een stapelbed in een schuur waarvan de deur na vijf minuten open waaide en niemand ‘m weer dicht deed
 • in een shopping mall met ruim 2000 andere mensen, al wachtend tot een cycloon was overgewaaid

En dat terwijl ik in de meest luxueuze hotels soms geen oog dicht doe.

10. Tegeltjeswijsheden

De lessen die je leert tijdens reizen zijn soms cliché maar daarom niet minder waar. Je neemt je vaak je hele leven mee. Life begins at the end of your comfort zone (ook al zit ik soms prima binnen die comfort zone!), en fouten maken bestaat niet, niet op reisgebied in elk geval. Natuurlijk moet je je gezonde verstand gebruiken maar zoals ooit al in een toespraak en populaire song werd gezegd:

“Your choices are half chance, and so are everybody else’s”.

Gewoon gaan met die banaan dus en je ziet vanzelf wel wat er gebeurt. Want beter spijt van de dingen die je wel deed en niet van die dingen die je niet deed. Om er nog maar een tegeltjeswijsheid tegenaan te gooien.

11. Relax!

Iets dat ik leerde tijdens mijn reis Down Under en nu eigenlijk regelmatig tegen mezelf moet blijven herhalen, deze rake quote van Nomadic Matt:

“Life is amazing. There’s no reason to worry. The universe unfolds as it should. Relax and just go with it. You can’t change the future – it hasn’t happened yet. Just make the best decisions you can today and enjoy the moment. Don’t get caught up trying to see all the “must sees.” There’s nothing wrong with spending a day playing games, reading a book, or lounging by the pool.

Niks mis met een dag niets doen dus. Je verkwanselt geen kostbare reistijd, het is net zulke waardevolle reistijd om gewoon op te gaan in het moment en te doen waar je zin in hebt, ook als dat toevallig even niets is.

“Don’t dream your life, travel your dreams.“

Wat leerde jij tijdens je reizen?

You can follow me on Bloglovin‘, FacebookInstagram, and Twitter
19 reacties
 1. Fijn artikel weer Natasja. Eens even denken…. Things I’ve learned while travelling: dat mijn vorige partner en ik toch echt niet bij elkaar pasten en dat ik op reis meer geduld heb dan in het dagelijkse leven.

 2. Toffe foto met de koala! In New Zealand hebben we ook best veel gedaan en aardig veel uitgegeven dus. Maar ja, nu het nog kan… En het was super om dolfijnen te zien, mijn lief te zien genieten in de helikopter en een boottocht te maken door Milford Sound. Wauw!

 3. Zo herkenbaar! En inderdaad gewoon dingen doen en go with the flow, je bent op sommige plekken maar 1 keer :)

 4. Leuk, ookal vind ik het wel jammer als je helemaal geen foto’s maakt! Het brengt toch herinneringen terug. Ook herinneringen waar je anders niet zo snel meer aan had gedacht!
  Goeie quote ook op het einde!

 5. Slapen kan inderdaad overal, zelfs voor een treinstation in Brisbane wat s nachts dichtging, terwijl ik dacht dat die open zou blijven :p
  Als ik deze verhalen zo lees wil ik weer op reis!! Ik mis het :)

 6. Ohh je hebt helemaal gelijk Natas! Heerlijk. Alleen hou ik nu stevig de hand op m’n knip :P even geen travels meer helaas! Maar alles is het dubbel en dwars waard geweest.

 7. Goede punten! Vooral het op pad gaan zonder camera.. Soms betrap ik mezelf ook op het feit dat ik alleen maar met de instellingen van mijn camera aan het prullen ben, terwijl er om me heen zoveel moois gebeurd. Ik krijg van deze post vooral nog meer zin in reizen!

 8. Ik heb ook zo’n veel te dure foto met koala (maar maar maar, ze zijn ZO schattig!!), ik kan idd ook OVERAL slapen (middenin de red centre, op de grond, op een veerboot, in de woestijn).

  Wat ik ook geleerd heb: even helemaal NIETS doen is best fijn. Ik ben echt zo’n type dat ALLES wil zien en doen en daardoor de neiging heeft als een kip zonder kop overal achteraan te rennen zonder echt te genieten. (Ik geef de schuld aan mijn reizen als reisjournalist, dan ben ik zo druk!), dus als ik zelf reis, ga ik ook weleens een uur op een plein zitten met een coffee-to-go en effe he-le-maal niets. Zalig.

  Leuk lijstje ;-)
  Esther.

  1. Kan me voorstellen dat werk & privé dan soms een beetje door elkaar lopen. Maar niets doen is soms zo heerlijk op reis en er net zo goed een onderdeel van :)

 9. Kijk om je heen vind ik een goede inderdaad! Zo zonde als je alleen maar door je camera schermpje kijkt. En wat een leuke foto met die koala!

 10. Leuk om te lezen! En ik zeg ook altijd, met betrekking tot budgetreizen: bespaar op de dingen die je niet belangrijk vindt, en geef juist je geld uit aan de dingen die je echt niet wilt missen :-) Je weet inderdaad nooit of je ooit nog terugkomt.

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen
Vrijheidsbeeld, NYC, USA

6x Cliché bestemmingen die toch heel tof zijn

Reizen blijft een persoonlijke beleving en je bestemming afhankelijk van je eigen voorkeuren. Sommige bestemmingen worden zo vaak besproken dat iedereen er wel een beeld bij heeft, of ze er…