7x Wat te doen in Newcastle

Het Engelse Newcastle staat bekend om voetbal en industrie. Het is ook een leuke stedentrip-bestemming. Er zijn meer dan genoeg leuke dingen te doen in Newcastle. Ik zette 7 dingen voor je op een rij: wat te doen in Newcastle.

7 things do to in Newcastle: Wat te doen in Newcastle

1. BALTIC Centre for Contemporary Art

Aan de zuidbank van de Tyne staat het BALTIC Centre for Contemporary art. Deze unieke galerij heeft een constant veranderend programma van moderne kunst en beroemdheden als Yoko Ono exposeerden hier al. Toegang is gratis.

On the south bank of the River Tyne in Gateshead the BALTIC Centre for Contemporary Art is housed in an industrial building and a unique gallery, presenting a dynamic and diverse international program of contemporary visual art. Artists such as Yoko Ono and Julian Opie have exhibited here and, good to know, admission is free.

2. Gateshead Millennium Bridge

De bekende Gateshead Millennium Bridge vierde in 2011 pas haar tiende verjaardag maar is inmiddels een bekende landmark in Newcastle. Niet te missen en zeker een bezoekje waard. De andere zes bruggen in Newcastle trouwens ook.

Bridges of Newcastles

Only celebrated its 10th birthday in 2011 the Gateshead Millennium Bridge is already an iconic landmark in Newcastle. The bridge is the last in line of 7 distinguished bridges accros the River Tyne and is well worth a visit.

3. BODY WORLDS Vital – The Exhibition of Real Human Bodies

Tot 2 november vind je de internationaal bekende (en waarschijnlijk ook verafschuwde) Exhibition of Real Human Bodies in Newcastle. De tentoonstelling is te zien in het International Centre for Life. Alleen voor echte fans, je moet er maar van houden om naar echte, opgezette lijken te gaan kijken…

Until November 2, 2014 the internationally renowned (and perhaps loathed) Exhibition of Real Human Bodies is on display in the International Centre for Life in Newcastle. Only for the die-hards!

4. Shop ’till you drop

Newcastle is hét shopwalhalla van Noord Oost Engeland. Je vindt er bekende ketens als Primark, Marks and Spencer en Top Shops. Ook liefhebbers van vintage en designer kleding kunnen hier hun hart ophalen. In overdekte markten als Grainger Market vind je onder meer slagers en groentestalletjes.

Newcastle Monument's Market

Newcastle is the perfect place for some serious shopping. Some people might even consider it the top shopping destination in the North East with shops raning from high-street department stores as Primark, Marks and Spencer and Top Shop to vintage and desginer boutiques.

Visit ‘Oxford Street of the North’ Northumberland Street to spend some serious money, the shopping centre on Eldon Square or indoor markets like Grainger Market, where you can find butcher shops and vegetables amongst others.

5. Great North Museum

Het Great North Museum stelt onder meer fossielen en mummies ten toon en bied je een aardig kijkje in de geschiedenis van Newcastle en haar omgeving. Gratis toegang.

The Great North Museum has fossils, mummies, and stuffed animals on display and shows the history of the local area. Located close to Newcastle University campus, near Haymarket metro station. Admission is free.

6. Plan a trip to Hogwarts

Alnwick Castle ligt op een uurtje rijden van Newcastle. Het kasteel vormde de setting voor Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry in de eerste twee Harry Potter films. Er worden rondleidingen gegeven langs alle filmlocaties en je kunt zelfs vlieglessen op een bezem volgen. Ook de omringende tuinen zijn een aanrader.

Alnwick Castle - Watzijzegt

Okay, so Alnwick Castle is not really in Newcastle and also not really Hogwarts. But this lovely castle is only 1 hour away from Newcastle and featured as Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry in the first two Harry Potter films. Scenes filmed at the castle include Harry’s first Quidditch lesson and the crash-landing of the flying Ford Anglia. Besides taking a tour to see all film locations you can visit the castle’s State Rooms and wonderful surrounding gardens.

7. Seven Stories

Een plek die volledig is gewijd aan kinderboeken en alles wat daarmee te maken heeft: National Centre for Children’s Books Seven Stories is een uniek centrum in Engeland en trekt jaarlijks ruim 70 duizend bezoekers. Leuk voor kinderen én volwassenen!

Adres: 30 Lime Street, Newcastle Upon Tyne, NE1 2PQ.

Seven Stories Newcastle

Centre for Children’s Books, Lime Street (Andrew Curtis) / CC BY-SA 2.0

National Centre for Children’s Books Seven Stories is the only place in the UK that is dedicated entirely to the art of children’s books. How cool! More than 70,000 visitors each year visit this awarded education centre where children are inspired to choose, share, read and enjoy the best in children’s literature. Found at 30 Lime Street, Newcastle Upon Tyne, NE1 2PQ.

Wat zou jij doen in Newcastle?

10 reacties
  1. Leuk Natasja! Een voetbal wedstrijd van Newcastle United is ook leuk om mee te maken of om te gaan fietsen naar Tynemouth aan de kust.

  2. Seven stories in inderdaad erg leuk vooral voor kinderen. Lekker knutselen en tentoonstellingen over bekende kinderboeken schrijvers. Die hele wijk Ouseburn heeft veel te doen voor ouders met kinderen.

Reageren is niet mogelijk