8x Wat zij zegt over solo-reizen en handige reistips

Waarom alleen reizen eigenlijk heel tof is

Veel mensen vragen waarom alleen reizen nou zo bejubeld wordt en anderen zullen je vol enthousiasme kunnen vertellen waarom alleen reizen eigenlijk heel tof is. Ik behoor tot die laatste categorie. Mijn soloreis naar Australië is namelijk een van de beste dingen die ik ooit heb gedaan. Er zijn dan ook genoeg prima redenen om alleen op reis te gaan, of dat nu een weekendje is of een solo trip around the world.

Waarom alleen reizen eigenlijk heel tof is

Je maakt zo vrienden

Alleen reizen is toch helemaal niet gezellig en vooral heel eenzaam? Ik zou liegen als ik ontken dat ik Down Under weleens aan eenzaamheid ten prooi gevallen ben. Sterker nog, de eerste week was ik zo overweldigd door alle gebeurtenissen en een jetlag dat ik me meer dan eens afvroeg waarom ik toch in hemelsnaam in m’n uppie naar de andere kant van de wereld wilde reizen.

Maar zodra ik aan mijn eerste driedaagse toer van Adelaide naar Melbourne begon, kwam ik in die befaamde backpackersflow.

 

Ik ontmoette medereizigers in elk hostel, stapte in elke bus nieuwe gezichten tegemoet, beleefde samen mooie avonturen en was eigenlijk nooit meer alleen. Met sommige travel buddies sprak ik zelfs af ze op een later moment tijdens mijn reis weer te ontmoeten en heb ik nu nog steeds weleens contact.

Nice to meet… me

Als er iemand is die je goed leert kennen tijdens een soloreis, ben je het zelf wel.  Dat gezegde over leven buiten je comfort zone is inmiddels flink uitgekauwd (en ook lang niet altijd passend) maar er zit wel een kern van waarheid in.

Ik leerde bijvoorbeeld dat ik mezelf prima kon redden in m’n eentje, veel minder problemen had om alles samen te moeten delen met andere backpackers dan verwacht, een natuurramp en bijkomende evacuatie best wel kon handelen en er blijkbaar vijf jaar jonger uitzie dan ik ben (niet geheel onbelangrijk natuurlijk, kuch).

Magnetic Island, alleen reizen, Natasja

Meet locals

Om de een of andere reden maak je in je eentje toch sneller contact met de lokale bevolking. Bij gebrek aan reispartner word je al snel gedwongen om je heen te kijken en word je sneller aangesproken. Je hoeft vaak maar alleen in een bus of café te zitten en dikke kans dat iemand een praatje met je aanknoopt.

In Aziatische en Latijns-Amerikaanse landen gebeurt dit waarschijnlijk sneller dan in veel Westerse landen waar we toch al gauw wat wantrouwig zijn maar ook daar maak je meestal zo contact.

Trek je eigen plan

Ideaal aan solo reizen is dat je met niemand anders rekening hoeft te houden. Zin om een dagje door een stad te wandelen en alleen maar schoenenwinkels te bezoeken? Gewoon doen. Geen zin om op pad te gaan? Je kunt gewoon de hele dag aan het zwembad liggen of in je hostel rondhangen.

Ik vond het heerlijk om zelf te kunnen bepalen wanneer ik doorreisde naar een volgende stad en gewoon te doen waar ik zelf zin in had. Ideaal!

Is het dan alleen maar leuk?

Zoals alles is ook alleen reizen niet alleen maar leuk. Zoals ik al schreef, heb ik me vooral in de eerste week best wel alleen gevoeld toen ik nog weinig contact had met andere reizigers en ik intussen sms’jes kreeg van vriendinnen die thuis ons jaarlijkse Sinterklaas feestje vierden.

Ook ontdekte ik in de loop van mijn reis dat het er aan de andere kant van de wereld echt niet anders aan toe gaat dan thuis en je soms in exact dezelfde valkuilen trapt. En op sommige momenten miste ik echt wel een maatje om die bijzondere momenten mee te delen.

 

Maar de goede ervaringen en herinneringen hebben toch wel de overhand. Of ik nog eens zo’n lange reis in m’n eentje maak, weet ik nog niet. Maar dat alleen reizen eigenlijk gewoon heel tof is, lijkt me dus wel duidelijk!

Ben jij weleens alleen op reis geweest?

25 reacties
 1. Ik ging ook altijd alleen op reis. nooit alleen geweest, altijd leuke jongens. Warme nachten gehad (kuch, kuch)

 2. Big love voor alleen reizen! Precies om de redenen die jij opsomt. Iedereen zou het eens moeten doen vind ik :)

 3. Ik vind het erg leuk om te lezen. Zelf ben ik alleen en ga vaak met een groepsreis. Half half alleen gaan, want je kent niemand, maar alles is natuurlijk goed geregeld. Na een aantal van deze reizen wil ik eigenlijk de drempel over om zelf te reizen. Inderdaad, je eigen keuzes maken (en vooral niet met 20 man tegelijk ergens binnen lopen). Toch, iets houdt me tegen. Ik ben 34 en weet niet of ik heel veel zin heb in hostels en slaapzalen. Ach, ben net terug van een reis, dus duurt nog even ;-)

 4. Ben er helemaal mee eens. Ben nu al drie jaar alleen op reis en geniet er nog steeds elke dag van!

 5. Leuk om te lezen, ik heb je via blogpraat gevonden en ja, ik hou ook erg van alleen reizen. Het was in eerste instantie niet mijn eigen keus, maar beviel erg prima, en zo als je zegt, je leert je gezelschap, jezelf erg goed van een ander kant kennen. Al zou ik geloof ik niet meer echt gaan backpacken, maar wie weet naar IJsland wel.
  Dank voor het delen
  Groet, Carolien

 6. Ja, ik reis ook graag alleen. Ben in mijn eentje naar Thailand gegaan (1x op vakantie en 1x om er te gaan wonen), in mijn eentje naar Singapore en Maleisië, in mijn eentje naar Venezuela (enige keer dat ik me even onveilig heb gevoeld) en in mijn eentje ook dichterbij, naar Spanje, Italië, Griekenland, Madeira, de Azoren, etc. En met mijn kinderen alleen naar Egypte en Tunesië, maar dat is niet écht alleen. ;-)

 7. Australië, gaaf! Wil ik ook ooit nog eens heen. Ik vertrek in september voor een half jaar naar Engeland. Dat is een stuk dichterbij huis maar ik vind het ongelooflijk spannend om er in mijn eentje heen te gaan. Lijkt me een geweldige ervaring, zo klinkt die van jou ook!

 8. Klinkt goed Natas, erg leuk om te lezen. Ik reis ‘t liefst met mijn man, maar ik kan me voorstellen dat alleen reizen ook erg fijn kan zijn. Mooi avontuur en ook onwijs leerzaam natuurlijk.

 9. Ja, ik reis bijna altijd alleen. Meestal wel naar bestemmingen waar ik al mensen ken (via internet, van andere reizen, vrienden die verhuisd zijn) en toen ik studeerde vooral in het kader van m’n studie (onderzoek, stage, vrijwilligerswerk). Dit najaar waarschijnlijk weer eens echt alleen op vakantie zonder bekenden te bezoeken. Ook prima, want contacten leggen kan altijd. Ik merk dat ik vaak juist de behoefte heb alleen te blijven. Maar via Couchsurfing heb ik toch ook al wel regelmatig mensen ontmoet. Alles kan en niets moet ;).

 10. Ha gaaf en stoer zeg! Ik ben eigenlijk dit jaar pas begonnen met reizen en eerst dacht ik, pfoe.. wat lijkt me dat eenzaam, maar als je gewoon gaat merk je dat je zo veel mensen ontmoet en veel meer openstaat voor anderen. Ik vind het prachtig. Iedereen zou het een keer moeten doen. Ver weg of dichtbij. Plus: het is heel goed voor je zelfontwikkeling.

 11. Ik heb ook alleen gereisd door Australië en ga nu alleen reizen door Azië. Het lijkt me eerlijk gezegd ook niet wat om met iemand samen te reizen. Ga drie maanden naar Azië en samen met iemand is dat echt lang. Nu hoef ik met niemand rekening te houden, heerlijk!

  1. Dat vind ik dan dus ook weer heel stoer! Maar het is zo fijn om lekker je eigen ding te doen. Ben heel erg benieuwd naar je ervaringen in Azië straks!

 12. Ik heb nog nooit alleen een reis gemaakt en betwijfel ook wel eens of dat iets voor mij zou zijn. Ik kan heel goed alleen zijn, maar ik denk dat ik me heel erg terug zou trekken en weinig (of minder) zou doen / zien. Maar misschien ook juist weer helemaal niet :’) In Australie zagen we inderdaad veel mensen die alleen reisden, en ook hoe makkelijk dat soms ging en het lijkt me dan wel weer heel tof om zo nieuwe mensen te ontmoeten!

  1. Het was in Australië echt belachelijk makkelijk om mensen te ontmoeten! Ik sliep altijd in hostels en heb weleens afscheid genomen van travel buddies, me omgedraaid en meteen in gesprek geraakt met ‘nieuwe’ mensen. Maar het moet je wel liggen. Toch kan ik het zeker aanraden!

 13. Hi Natasja, zou je nog een keer alleen gaan? Ik heb het na mijn eerste backpackavontuur ook geroepen, volgende keer ga ik alleen! Maar het echte doen is tot nu toe uitgebleven. Ben benieuwd of je dit drempeltje herkent.

  1. Ik riep dat ook heel hard! Denk ook dat ik ook echt nog wel alleen ga reizen, weet alleen niet of dat ook weer zo’n lange reis gaat worden als Australië. Daar ligt inmiddels ook wel weer een drempeltje ja.

 14. Ik begrijp je heel goed en je ontmoet altijd en overal wel mensen.
  Heb je met sommigen ook nog contact via de mail of zo?
  Je hebt geen ;last van iemand die je verteld wat je moet doen en geen last van gekibbel.
  Mooie foto’s en leuk dat jij alleen reist.

  Ik wens je een prachtige dag Xoxo

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen
4 veelgestelde vragen aan solo-reizigers

4 veelgestelde vragen aan solo-reizigers

Toen ik een paar jaar geleden voor het eerst alleen een lange reis ging maken, kreeg ik regelmatig dezelfde vragen te horen: is dat niet eng en hoe ga je…