TRAVEL: Oostende diary I

Stedentrip Oostende: mijn verblijf in Oostende

Meeuwen krijsen af en aan boven mijn hoofd. De wind blaast de haren in mijn gezicht en ik snuif de zilte zeelucht op. Langzaam voel ik de urenlange door files getergde rit hierheen van me afglijden. We zijn in Oostende voor twee dagen zee, cultuur en culinaire hoogstandjes.

Stedentrip Oostende: mijn reisverslag

Deze Belgische badplaats is een mengeling van kenmerkende overblijfselen uit de rijke historie van de stad en naoorlogse gebouwen die niet van veel charme beticht kunnen worden. Te midden daarvan heeft zich een levendige toeristen-scene gevormd. Eén die wij de komende twee dagen zullen verkennen.

16 uur: Hotel Europe #loveoostende

Partner in crime deze trip is mijn zusje. Aan het eind van de middag checken we in bij Hotel Europe (Kapucijnenstraat 52, 8400 Oostende, +32 59 70 10 12), op een steenworp afstand van het strand van Oostende.

Hotel Europe in Oostende #loveoostende

Een ruime suite op de zesde verdieping wacht op ons, net als een aardig uitzicht over de stad én indrukwekkend stuk chocolade. Op het tablet chocolade prijkt #loveoostende, het motto van deze trip. We zetten onze koffers neer en besluiten direct door te lopen naar het strand. Even met de voeten in het zand!

19 uur: Dineren bij visrestaurant Ostend Queen

Ostend Queen, Kursaal Oostende (+32(0)59 44 56 10)
Monacoplein (Westhelling), 8400 Oostende

Na het uitwaaien is het inmiddels ruim etenstijd. Er is een tafel voor ons gereserveerd bij Ostend Queen, een visrestaurant op de bovenste verdieping van Kursaal Oostende met prachtig uitzicht op zee. We worden verwelkomd met een fijne cava, voor we aan ons tafeltje voor de avond mogen plaatsnemen.

Hotspot: Ostend Queen OostendeHotspot: Ostend Queen Oostende

Drie gangen bij Ostend Queen

Wat volgt, is een opeenvolging van heerlijke gerechten: drie kleine amuses om onze smaakpapillen vast uit te dagen, tartaar van zeebaars, kalfsvlees met pompoenpuree en mosterdpepersaus, en dat alles gepaard met passende wijn bij elk gerecht. Om het af te maken krijgen we nog een dessert met rode vruchten en chocolademousse. Een hoogtepuntje, voor zover het mogelijk is een hoogtepunt te kiezen uit al die heerlijke gerechten.

Er worden zoveel mogelijk lokale ingrediënten gebruikt, om de weg tussen product en consument zo kort mogelijk te maken. Een menu zoals dat van ons kost €60,- per persoon, voor €80,- p.p. worden passende wijnen geserveerd. Niet goedkoop maar voor een avond verzorgd culinair genieten een aanrader. De prachtige locatie helpt daar ook zeker aan mee.

Weltrusten Oostende

Terwijl op het strand nog een feestje gevierd wordt met de DJ’s van de Vlaamse Q-Music, wandelen wij over de boulevard terug naar ons hotel. Het was een lange dag en er wacht ons morgen weer een nieuw programma waarbij we onder meer kennis zullen maken met de culturele kant van Oostende.

Dag twee van mijn verblijf in Oostende

Na een verkwikkende nacht en een aanval op het ontbijtbuffet (oh yes, food please), laten we het hotel achter ons en stappen de straten van Oostende in. Stond dag één nog voor een groot deel in het teken van rijden en uitwaaien, ligt nu de hele dag nog voor ons.

Behalve een lunch en een theatervoorstelling in de avond staat er voor vandaag niets gepland en kunnen we de dag indelen zoals we willen. Laat de tweede dag van onze Oostende stedentrip maar beginnen!

City Pass Oostende

Met een City Pass 200% Oostende in de hand besluiten we richting een van de jachthavens te lopen. Met deze digitale pas (te koop bij Toerisme Oostende aan Monacoplein 2 en binnenkort online) kun je tal van musea en attracties bezoeken. Museumschip de Mercator is onze eerste stop. Deze historische driemaster laat je even teruggaan in de geschiedenis.

Wat te doen in Oostende: Verken Zeilschip Mercator

Dwalen door Oostende

We dwalen verder door de straten van Oostende en komen daarbij soms ineens onverwachte pareltjes tegen. Een indrukwekkende kerk die die dateert van begin vorige eeuw, kleurrijke huisjes & kroegskes aan pleintjes, ik begin wat van de charme van Oostende te ontdekken.

Oevers van Oostende

Oostende en de zee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met het strand op loopafstand en de zilte zeelucht in je neus, word je er constant aan herinnerd in een vissersplaats te zijn. Langs de kade staan talloze viskraampjes die de vangst van de dag verkopen. Ook het gratis veerpontje dat fietsers & wandelaars van de wester- naar de oosteroever brengt, is te vinden langs de Visserskaai.

Het pontje brengt ons naar de oosteroever, waar we de vuurtoren bewonderen en een snel bezoekje brengen aan Fort Napoleon, één van de bekendste bezienswaardigheden van Oostende.

Oostende vuurtoren

12 uur: Lunchen bij Bistro Mathilda

‘s Middags staat een lunch voor ons gepland bij Bistro Mathilda, een familie-gerunde bistro aan de rand van het Leopoldpark, op loopafstand van het Casino-Kursaal.

Ontdekken & Proeven

We krijgen het Ontdekken & Proeven lunch menu voorgeschoteld, een uitgebreid maar betaalbaar 3-gangenkeuzemenu voor €35. Ik kies voor de rode biet met geitenkaas, miso en romeinse salade en leng filet met broccoli en zeekraal & citroenboter. Mijn zusje geniet van de gegrilde breydelham en farfalle met ratatouille van zomergroenten. Een gerestylede mojito met panna cotta als dessert sluit deze smakelijke lunch af.

Een aanrader, die je zeker moet overwegen als je in Oostende bent (en laat je daarbij niet afschrikken door het hoge deftige-dames-en-heren-op-leeftijd gehalte)!

Bistro Mathilda, Leopold II-laan 1
8400 Oostende (+32 59 51 06 70)

Mijn verblijf in Oostende: Heerlijk eten bij Bistro Mathilda in Oostende

14 uur: Winkelen in Oostende

Na onze overheerlijke lunch zijn we verzadigd en besluiten we een frisse neus te halen in de winkelstraten van Oostende. Misschien is kleding passen na zo’n uitgebreide lunch niet het beste idee, maar ik verheug me al sinds onze aankomst op een shopsessie hier. Autovrije shopstraten, winkels die zeven dagen per week open zijn en een uitgebreid en divers aanbod aan winkels.

Theater aan Zee

Een van de redenen dat we hier zijn, is het Theater aan Zee festival. Elk jaar neemt dit cultuurfestival tien dagen lang de stad over en kun je op meer dan 30 unieke locaties in de stad en de haven theatervoorstellingen en concerten bezoeken. Op het programma: aanstormend theater- en muziektalent, net afgestudeerd in Vlaanderen en Nederland, een ruim literatuurprogramma met gerenommeerde schrijvers & opkomende dichters, kindervoorstellingen en workshops en uiteenlopende concerten in een loods of het centrale Leopoldpark.

Wunderbaum zoekt Paul

Wij schuiven aan bij Looking for Paul, van het Rotterdamse theatergezelschap Wunderbaum. Of het aan ons gebrek aan culturele opvoeding of smaak ligt, weten we niet maar we lopen twee uur later ietwat verbouwereerd het theater weer uit. Wat een, bijzondere voorstelling…

Mijn verblijf in Oostende: prachtige zonsondergang

Inmiddels loopt het tegen negenen en besluiten we in de stromende regen op zoek te gaan naar een pizzeria. Na twee dagen gastronomische hoogstandjes een prima guilty pleasure om deze zaterdagavond mee te eindigen.

Visit Oostende: voor je Oostende stedentrip

Meningen over Oostende zijn verdeeld. De één mist er de kenmerkende charme van andere Belgische steden als Gent en Brugge. De ander is laaiend enthousiast over deze Koningin der Badsteden.

Ons bezoek stond in het teken van zon en cultuur en laat vooral een fijne indruk achter. Op drie uur rijden (okay, de files niet meegeteld) waanden we ons op een mini-vakantie. Waar we heerlijk uitwaaiden op het strand, mensen keken op de boulevard en ons tegoed deden aan heerlijke vis, wijn en chocolade.

Lees ook mijn city guide: Wat te doen in Oostende

Verslag van mijn Oostende stedentrip

Binnen de stad ligt bijna alles op loopafstand van elkaar en of je nu voor je rust komt of voor een meer actief bezoek in gedachten hebt, dikke kans dat Oostende het je geeft.

Meer weten over een Oostende stedentrip?

Check dan vooral de site van Visit Oostende voor de laatste events & acties en alles wat je wilt weten voor een Oostende stedentrip. En lees ook vooral mijn city guide: Wat te doen in Oostende

Ik maakte deze trip op uitnodiging van Visit Oostende.
Lees hier mijn disclaimer.
18 reacties
    1. Kan het zeker aanraden Marcella! Geen idee of het in de herfst/winter net zo is, kun je in elk geval wel lekker uitwaaien op het strand ;D

  1. Leuke post, ik ben benieuwd naar je volgende verslagje, ik ben nl. van Oostende afkomstig ;-)

  2. Leuk om je verslag te lezen. Maar je hebt je ondertussen toch al bedacht wat de charme van de naoorlogse gebouwen betreft toch ? ;)

    1. Jaaah! We zijn zeker nog wat mooie plekjes tegengekomen! Jij was/bent er dit weekend ook toch? Volgens mij zijn we elkaar nog tegen gekomen :)

      1. Klopt ik was ook in Oostende! Ik ben zelfs te spotten op je foto van in de Ostend Queen ;) Ik ben alvast benieuwd naar de rest van jouw verslag.

  3. Goede restaurants in Oostende hebben ze we wel! Ik heb bij het onderste restaurant van het Kursaal gegeten en was ook meer dan prima. Heel luxe ook & dat is wel lekker af en toe =D

    1. Oeh,dat geloof ik ja! Ik heb echt goddelijk gegeten daar, dat zal morgen wel weer wennen zijn met een boterhammetje tijdens de lunch ;-)

  4. Wat een hoge gebouwen langs de kustlijn en de boulevard, zeg! Doet mij vooral niet Belgisch aan, haha. Het eten ziet er heerlijk uit!

    1. Die gebouwen waren even wennen ja! Wel heel badplaats-like, en gelukkig nog wel wat Belgische pareltjes ontdekt. Zoals het eten! <3

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen