4 veelgestelde vragen aan solo-reizigers

4 veelgestelde vragen aan solo-reizigers

Toen ik een paar jaar geleden voor het eerst alleen een lange reis ging maken, kreeg ik regelmatig dezelfde vragen te horen: is dat niet eng en hoe ga je dat in je eentje doen dan? Vragen die ik mezelf ook wel had gesteld maar waar ik na tien weken solo reizen prima antwoord op kan geven. Een paar van de veelgestelde vragen aan solo reizigers.

4 veelgestelde vragen aan solo-reizigers

Wanneer je alleen op reis gaat, krijg je vaak uiteenlopende reacties. Van enthousiaste ‘dat wil ik ook’ tot ‘vind je dat niet eng?’. Het viel mij op dat ik regelmatig dezelfde vragen kreeg. Deze vragen krijg ik als solo-reiziger het meest (en mijn antwoorden daarop).

Ben je niet bang om alleen te zijn?

Nee, eigenlijk niet. Sterker nog, ik ben tijdens mijn reis Down Under eigenlijk bijna geen moment alleen geweest. Natuurlijk heb ik ook weleens moeite gehad om contact te  leggen met andere reizigers. Zo was ik in de eerste dagen van mijn reis nog zo overdonderd door de lange reis, een jetlag en het feit dat ik in m’n uppie aan de andere kant van de wereld stond dat ik nog niet zo in die backpackersflow terecht kwam. Maar zodra ik mijn eerste trip naar de volgende stad maakte en drie dagen in een busje met andere backpackers zat, heb ik geen moment moeite gehad om reisvrienden te maken.

Er waren heus weleens momenten die ik graag met een goede vriend of vriendin had willen delen, maar je zult versteld staan van hoe snel je een band opbouwt met mensen die je net hebt ontmoet.

Whitehaven Beach - nat

Maar is het niet gevaarlijk?

Alleen reizen kan zeker gevaarlijk zijn, maar niet per se gevaarlijker dan wanneer je met meer mensen reist. Het is ook sterk afhankelijk van waar je reist. Ik koos bewust voor een Westers land, grotendeels omdat ik dolgraag naar Australië wilde maar deels ook omdat ik me graag in een herkenbare cultuur wilde begeven.

Daarnaast geldt overal hetzelfde: weet waar je heen gaat en loop zelfverzekerd over straat, check tour-operators en reisorganisaties voor je ermee op pad of in zee gaat, ga niet ‘s avonds laat alleen donkere steegjes door. En het belangrijkst: vertrouw je gevoel. Heb je het idee dat er iets niet in de haak is? Doe het niet, of probeer zo snel mogelijk als veilig is onder de situatie waar je in zit uit te komen. Net zoals je thuis zou doen dus.

Hoe kom je dan andere reizigers tegen?

Sommige landen lijken gewoon gemaakt om te backpacken, zoveel hostels en reizigersorganisaties kun je er vinden. Hostels zijn daarnaast een van de makkelijkste plekken om andere reizigers tegen te komen. Je ontmoet altijd mensen in je slaapzaal en de algemene ruimtes van het hostel.

En dat geldt niet alleen voor veelbezochte landen als Australië, waar talloze toffe hostels en dus backpackers te vinden zijn. Je hoeft vaak maar een bus of trein in te stappen of met een georganiseerde tour mee te gaan en je hebt er weer een paar nieuwe reisvrienden bij. Ook korte stedentrips lenen zich prima voor solo reizigers.

Je komt altijd wel iemand tegen, waar je ook bent.

TRAVEL REPORT: Millennials, authentiek reizen en likes

Vragen aan solo reizigers: Hoe kom je dan andere reizigers tegen?

Waarom ga je eigenlijk alleen op reis?

Daarop kan ik een simpel antwoord geven: waarom niet? Waarom zou je alleen (pun intended) kunnen reizen als je met iemand anders bent?

Los van dat ik als vrijgezel lang niet altijd een reisgenoot heb, is er ook helemaal niets mis met reizen in je eentje. Je kunt zelf doen waar je zin in hebt, of dat nu een hele dag door een natuurpark trekken is of twee dagen aan het zwembad van je hostel.

4 veelgestelde vragen aan solo-reizigers

Uitkijkend over de Glass House Mountains in Queensland, Australië. En ja, dat is modder op mijn voorhoofd ;-)

Voor mij persoonlijk was het daarnaast een soort nu of nooit moment: ik wilde graag eens weten hoe het zou zijn om alleen op reis te gaan, zonder bekenden om me heen, met alleen me, myself, and I. Het is voor mij inmiddels alweer een paar jaar geleden maar nog steeds een van de beste dingen die ik ooit heb gedaan!

Solo reizen, ik kan het echt iedereen aanraden!

Ben jij weleens alleen op reis geweest?

Lees ook deze artikelen over (solo-)reizen:

16 reacties
 1. Mede door dit artikel is mijn eerste solo vakantie geboekt! Een weekje op stedentrip, maar het lijkt me een mooi begin! Wellicht dan volgend jaar wel een grotere reis? Ik ben benieuwd hoe het me bevalt!
  Mensen vragen nu inderdaad ook vaak ‘met wie ga je dan?’ eeuh ALLEEN
  Ik snap niet zo goed hoezo ik altijd met iemand zou moeten gaan, alleen genieten kan toch ook? Ik heb er in ieder geval al heel erg zin in!

 2. Herkenbaar! Ik reis ook heel graag alleen. Veel naar Azië geweest, Australië, Nieuw-Zeeland, verschillende stedentrips. Je ontmoet inderdaad altijd wel mensen als je daarvoor open staat. Ik zou wel minder snel door Zuid-Amerika of Afrika trekken in m’n eentje. Daar zou ik me toch minder safe voelen, ook omdat er minder backpackers zijn.

  1. Ik heb in m’n eentje door Peru gereisd. Helemaal geen probleem. Natuurlijk moet je opletten en je gezond verstand gebruiken, maar dat moet altijd overal. Scheelde wel dat ik Spaans spreek, maakt alles een stuk makkelijker.

 3. Het is voor mij heel dubbel, want deels wil ik alleen reizen, want er zijn gewoon niet veel mensen waar ik nonstop mee door een deur kan en anderzijds wil ik juist wel met iemand omdat ik het wel heel erg spannend vind om alleen te gaan. Ik wil graag naar Amerika en daar rondreizen, alleen zie ik op tegen al het auto rijden alleen, puur praktisch gezien wil ik dan met iemand anders gaan. Ook heb ik het idee dat Amerika veel minder op reizigers is ingericht, vergeleken met Australie! Dus dat weerhoud me er ook iets van om het gewoon te doen!
  Maar wellicht als mijn rekening weer wat aangesterkt is, dat ik het gewoon maar ga doen!

 4. Goed om deze vragen eens te tackelen! Voor mij is alleen reizen dé ultieme vorm van vrijheid. Als je het eenmaal gedaan hebt, wil je opnieuw. Ben vorige maand sinds lange tijd weer alleen op reis geweest in Vietnam en Cambodja, terwijl ik al 6 jaar samenwoon, en het blijft geweldig. Zeker als je buiten de zomervakantie reist kom je veel andere soloreizigers tegen.

 5. Fijn artikel. Als Europa-fan ben ik in Europa wel alleen op reis geweest, maar zo’n verre reis heb ik nooit alleen gemaakt. Sommige landen lijken er inderdaad makkelijker voor te zijn dan andere landen, zowel qua veiligheid als backpack-cultuur.

 6. Herkenbare vragen inderdaad. Ik heb er ook een paar keer over geschreven, simpelweg omdat het zoveel vragen opriep. En dan ben ik nog niet eens zo lang als jij alleen weggegaan ;-). Leuk om te lezen, en ik ben het helemaal met je eens: je connect extreem snel met mensen op reis.

 7. Wat fijn, dit artikel. Heel interessant! Ikzelf begrijp ook wel dat je alleen reist, ik wil dit later ook wel eens doen. Je leert denk ik ook beter jezelf kennen en je kan lekker doen wat je wilt! Mijn voorkeur zou gaan naar Canada of de VS. :-)

  1. Hi Lisa! Ik zou de VS iets minder snel aanraden voor alleen reizen om twee redenen: de afstanden zijn gigantisch en dus heb je waarschijnlijk een auto nodig (duur alleen), en het land heeft geen backpack-cultuur (of weinig iig). Dus er zijn minder hostels en minder kans om elkaar tegen te komen. Maar als je het wilt doen zou ik zeker gaan :).

   1. Aan de andere kant knopen zoveel mensen in de VS een praatje met je aan… Soms moest ik echt moeite doen om even alleen te zijn ;).

 8. Ik kan het wel goed begrijpen dat er mensen die dit soort vragen stellen.
  Maar het van die vragen wat bij iedereen kan gebeuren.
  Het klinkt echt tof om ook alleen op holiday te gaan ;-)

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen