Over thuiskomen en waarom ik niet áltijd op reis hoef

Met een blog waar reizen veelvuldig het onderwerp van artikelen vormt, mag je aannemen dat deze blogger graag reist. Toch vind ik thuiskomen misschien wel één van de fijnste dingen van reizen. Waarom ik niet áltijd op reis hoef.

Over thuiskomen en waarom ik niet áltijd op reis hoef

Laat me vooropstellen: ik hou van reizen. Nieuwe plekken ontdekken, kennismaken met andere culturen, je dagelijkse sleur even achter je laten… heerlijk! Maar wat ik soms één van de leukste dingen aan reizen vind? Thuiskomen.

Travel your heart out…

Als ik terug kijk op de reizen die ik de afgelopen jaren heb gemaakt, knijp ik soms even in m’n handen. Met backpack om reisde ik drie weken door Costa Rica en Nicaragua, bezocht lievelings- en wereldstad New York City maar liefst vier keer, ging voor mijn werk naar Beijing en voor een bruiloft naar Delhi in India.

Vijf jaar geleden nam ik zelfs al mijn vakantiedagen voor twee jaar op om tien weken in m’n eentje naar Australië te gaan.

Great Ocean Road in Australia / Natas

En dankzij mijn blog verkende ik de afgelopen twee jaar onder meer het Italiaanse Le Marche, de Franse Champagne-Ardenne en het Spaanse Navarra. Ik vloog vorig jaar zelfs naar Curaçao om daar in vijf dagen de leukste spots en tips voor jullie te verzamelen. En dan heb ik de stedentrips door Europa die ik de afgelopen jaren nog niet eens genoemd.

… but home is where the heart is

Of in mijn geval, twee zwarte monsters die me soms het leven zuur maken en mij lang niet zoveel missen als ik hen, maar toch…

Het is heerlijk om ergens anders te zijn. Afstand te doen van de enorme berg spullen waarmee je huis langzaam vol raakt. ‘s Ochtends niet voor een overvolle kledingkast staan maar kiezen uit één van die twee setjes die je in je koffer hebt gestopt. Een badkamer die beduidend luxer of nog kariger is dan je eigen badkamer thuis, maar die je in elk geval niet zelf hoeft schoon te maken. Hele dagen op pad, in de stad of in de jungle. Andere geuren, geluiden, smaken, stemmen, muziek, uitzichten. Daar reis je voor, toch?

Heerlijk thuis zijn

Maar waar ik vroeger nog weleens weg wilde vluchten en droomde van lange wereldreizen – die reis Down Under kwam deels voort uit een heerlijk cliché dertigersdilemma – kan ik thuis nu ook wel waarderen. Hoef ik niet constant ergens anders te zijn en tel ik lang niet altijd de dagen af naar mijn volgende reisje. En dat wilde ik nu ook weleens gezegd hebben.

Want daar waar veel reisblogs, die van mij incluis, boordevol staan met reistips, de mooiste bestemmingen om je reislust aan te wakkeren en talloze redenen waarom iedereen echt zou moeten reizen, mag het soms ook wel een beetje dichterbij blijven. Gewoon thuis dus.

Horizon: ver of dichtbij

Mijn horizon wordt vergroot door reizen, hoe ver of dichtbij ook. En dankzij het reizen is ook mijn blik op mijn leven thuis veranderd. Want wat voor ons zo vanzelfsprekend, bijna sleur kan zijn, is dat ergens anders soms helemaal niet. En hoewel ik op reis enorm kan genieten, na een paar dagen of weken verlang ik wel weer naar mijn vaste routines.

Ik kan tegenwoordig net zo genieten van avondjes op de bank met kat of laptop op schoot, lange diners met vriendinnen en familie, van thuis. Waar ik mijn douche deel met mijn door water geobsedeerde kater. Ik altijd sokken kwijt ben en de afwas zich soms opstapelt. Waar ik wijntjes drink met vriendinnen, op de bank en door het hele land. Thuiskomen en genieten, om daarna weer nieuwe werelden te verkennen.

There’s nothing half so pleasant as coming home again

De komende twee weken ga ik op pad om het Duitse Münster en lievelingsstad Londen te bezoeken. Twee steden, een mij nog onbekend en een bekend, en ik heb nu al zin om ze met frisse blik te verkennen.

Om me daarna te verheugen op het thuiskomen, nagenieten van alle nieuwe indrukken én een paar mooie reisartikelen bomvol reisinspiratie voor jullie te schrijven. Want ja, ook dat doe ik graag als ik thuis ben!

Wat maakt jou het meest blij: vertrekken of thuiskomen?

21 reacties
 1. Heel herkenbaar! Ik vind het heerlijk om te reizen, maar het is altijd weer fijn om thuis te komen. Eigen bedje, lekker warme douche en eigen toilet, haha. Televisie aan, kopje thee, lekkere hapjes en katten op schoot. Ik ben dol op reizen…but there’s no place like home :) .

 2. Ik ga graag op reis, maar ik kom ook weer steeds graag thuis. En met ouder te worden, kan ik ook veel meer genieten van thuis te zitten. Ik probeer mijn interieur gezellig en volgens mijn smaak in te richten met veel foto’s aan de muur, zodat het thuis toch ook een beetje reizen wordt :-)

 3. Heel herkenbaar! Ik hou van reizen, nieuwe dingen ontdekken en daar van genieten maar thuis is het ook fijn. Nagenieten van al het moois dat je hebt beleefd!

 4. Vroeger begreep ik dus echt niet waarom iedereen zo graag weer thuis wilde zijn. Weg zijn is toch veel fijner? Nu begin ik er langzaamaan ook in te geloven. Nog steeds niet helemaal, misschien ook omdat ik zo vaak verhuisd ben. Voor mij is weggaan toch altijd net iets leuker!

 5. Ik geniet van beide en juist omdat ik ze beide doe :-) Reizen is heerlijk, net zoals vakantiedagen met niets doen en bankhangen dat is. Maar ik vind dat vooral leuk omdat ik ook 5/7 werk dus ik kan genieten van het aftellen naar een volgende reis. Zoals je het zelf ook mooi zegt in je laatste paragraaf: nieuwe indrukken opdoen is leuk, maar er thuis in je dagelijkse routine weer aan terug denken en nagenieten is dat ook.

 6. Ik vind thuiskomen ook erg fijn, voor een moment dan. Daarna baal ik alweer dat ik thuis ben haha, heb ook niet een heel groot appartementje of iets dergelijks. Dus soms kan het best wel klein aanvoelen, vooral met dit weer ben ik dan wel een beetje depri…. Daarnaast moet ik gewoon niet zo zeuren haha

 7. Thuiskomen is zó fijn, je gaat de gewone dingen dan echt weer waarderen. Maar ja, dat kan natuurlijk alleen als je op reis gaat, thuiskomen! Leuk artikel! (: Liefs, Charelle

 8. De laatste keer dat ik terugkwam na een reis van twee jaar had ik toch wel wat reverse culture shock. Alles is zo schoon, werkt goed. Ben de rust van de Hollandse polder ook meer gaan waarderen.

 9. Dat heb ik ook. Ben gek op reizen, onderweg zijn, plekken ontdekken, andere culturen. En dit alles maakt ook dat ik het thuis zijn meer waardeer!

 10. Heel herkenbaar! Ik ging afgelopen zomer 7 keer op reis en hoewel het fantastisch was, vond ik het op een gegeven moment écht even genoeg geweest. Even rust, tijd voor jezelf en bijpraten met familie en vriendinnen. Als ik nu een tijdje (lees 2 maanden) niet weg ben geweest waardeer ik het veel meer en kun je het ook veel intenser beleven :) lekker dat je weer weg gaat, ik ga je artikelen over Londen in de gaten houden want ik ga binnenkort ook :D

 11. Wat een mooie woorden. Inderdaad heerlijk om weer thuis te komen, zeker na een lange reis. Heb ik ook zo ervaren toen ik terug kwam uit Australië. Ik ga dit artikel noemen in mijn rubriek Blog love Tuesday, komt morgen online! :)

 12. Heb ik ook hoor! Vroeger reisde ik sowieso veel meer en toen wilde ik ook wel graag lekker op pad gaan (al ging ik maar twee hooguit 3 keer per jaar weg). Nu hoeft het niet meer zo en vind ik thuis zijn eigenlijk heerlijk. Ik reis nog wel graag hoor, maar een werelreis bijvoorbeeld zie ik mezelf niet zo snel doen…

  1. Ik maak de laatste jaren eigenlijk best veel, maar dat zijn vooral korte trips. Heerlijk, maar zie mezelf inderdaad ook niet meer zo snel op wereldreis gaan. Of langere tijd weg in elk geval, zoals ik vijf jaar geleden deed.

 13. Ondanks dat ik reizen fantastisch vind, hoe fijn is het om dan na een tijdje weer heerlijk thuis te komen. Je eigen vertrouwde bedje en je vrienden en familie weer zien.

 14. Heel herkenbaar! Uitzien naar een reis vind ik erg leuk maar thuiskomen na een paar dagen of zelfs weken weg te zijn geweest kan ik me ook enorm op verheugen. Ik hou van reizen maar ben ook een echte huismus. De combi maakt dat je het beste van beide hebt. Geniet van je komende reisjes! :)

 15. Oe, ik vond Münster een hele leuke stad. Ik denk dat ik vertrekken toch leuker vind, daar kijk ik langer naar uit, heb ik voorpret van. Ik heb dan ook geen katten thuis. Maar kan echt wel genieten van mijn eigen fijne huisje.

 16. Heerlijk om na de vakantie en korte reisjes weer in je eigen huis te zijn.
  Wat zullen de katten je missen als je weg bent.
  Gezellig met vrienden en vrienden zijn.

  Hele fijne en mooie weken Xoxo

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen
Help, ik zoek een hobby!

Help, ik zoek een hobby

“Jij moet op zoek naar een hobby!”, roept mijn zusje uit boven onze flat whites, ergens in een koffietentje in Dunedin North. “Maar, ik hou helemaal niet van hobby’s!”. Een…
De allerlaatste over 2019 (en hoi 2020)

De allerlaatste over 2019 (en hoi 2020)

Het is inmiddels een persoonlijke traditie om aan het begin van het nieuwe jaar nog één keer terug te blikken op het afgelopen jaar. Wat waren de hoogtepunten, waar reisde…