Reistrends en trendbestemmingen 2016

16 reistrends en trendbestemmingen voor 2016

Nog maar een paar dagen en het is 2016. Een nieuw jaar en dus volop ruimte voor nieuwe plannen én nieuwe reizen. Deze 16 reistrends en trendbestemmingen voor 2016 gaan menig reisplanning domineren.

16 reistrends en trendbestemmingen voor 2016

Reizen is het nieuwe statussymbool, aldus reisexpert en trendwatcher Tessa aan de Stegge van travel trendbureau Cherry LAB. Niet zomaar meer vakantie vieren, maar bijzondere reizen maken die iets zeggen over jóu. Onontdekte bestemmingen ontdekken en je reisbelevenissen digitaal delen met door middel van life-logging. Ook bleisure travel – een combinatie van business en leisure reizen – komt steeds voor, waarbij reizigers het liefste alles naadloos plannen via één site, aldus Fortune.

5x Reistrends in 2016

5 reistrends en 11 trendbestemmingen die in reizen in 2016 zullen definiëren.

1. Travel 3.0: Smart Travel in 2016

Internet en mobieltjes nemen al jaren een steeds grotere rol in in ons leven. Dankzij big data en mobiele technologie kunnen reizen en diensten zo steeds beter worden afgestemd op de wensen van de reiziger en daardoor steeds prettiger reisbelevenissen creëren. Reizigers verwachten al langer persoonlijke service, maar zullen binnenkort al vóór aankomst hun verblijf geheel aan hun persoonlijke wensen kunnen aanpassen. Zo kun je met je Apple Watch bijvoorbeeld al betalen in de Londense metro en notificaties instellen die je bijvoorbeeld rond lunchtijd een seintje geven over het beste restaurant in de buurt.

Smart travel - travel trends

2. Reistrend: Verrassingstrip

Een reis boeken maar pas op de dag van vertrek op het vliegveld ontdekken waar je heen gaat: een trend die in 2015 al doorbrak maar volgend jaar nog verder doorzet. Concepten als srprs.me draaien niet om de bestemming, maar om de ervaring van de spontane reis en het onbekende.

3. Bestemming onbekend

Naast de verrassingsreizen naar tot het laatste moment onbekende bestemmingen, zijn ook de onbekende bestemmingen zelf in opkomst. Reizen naar plekken waar niet de hele wereld je al is voorgegaan, wordt een trend waarmee reizigers zichzelf willen onderscheiden.

4. Reistrend in 2016: Solo+

In je eentje op (groeps)reis of op pad met locals, terwijl je intussen wel zelf invulling geeft aan je reis en je eigen pas bepaalt. Soloreizen is niet langer meer een andere benaming voor singles-reizen, maar een steeds populairder wordende trend. Ideaal om je eigen plan te trekken, in je eentje of met reisgenoten die je zelf kiest.

5. Verantwoord eco-reizen

Groen is het nieuwe zwart, zeker voor ‘mijn’ generatie. Als millennial wordt het milieu steeds belangrijker, niet alleen in het dagelijkse leven maar ook op reis. Ecotoerisme neemt een steeds belangrijker rol in. De trend om tijdens de vakantie het milieu zo min mogelijk te belasten en iets terug te doen voor lokale gemeenschappen blijft groeien in 2016. Of dat nu door middel van groene accommodaties of groen transport is, groen is een must.

Reistrends en trendbestemmingen 2016

11x Trendbestemmingen voor 2016

6. Trendbestemming in 2016: Albanië

Na 40 jaar isolatie begint Albanië, een onontdekte Europese bestemming, eindelijk haar grenzen te openen en haar verborgen schatten met de wereld te delen. Ottomaanse architectuur, afgelegen dorpen waar de tijd heeft stilgestaan, maar liefst 14 nationale parken en stranden die wedijveren met de mooiste in de wereld. 180 dagen zon per jaar en lage kosten van levensonderhoud maken Albanië tot een bijzondere en betaalbare vakantiebestemming.

7. Bilbao, Spanje

Sinds de komst van het Guggenheim-museum onderging de Baskische stad een ware metamorfose. Het opvallende design van titanium en glas van de Engelse architect Norman Foster werd niet met open armen verwelkomd door lokale inwoners maar bleek een gouden greep die de stad moderniseerde. Na het museum volgde een hypermodern metronetwerk, een opknapbeurt van de haven en transformeerde Bilbao van grauwe industriële stad met de sterk vervuilde rivier Nervión in een metropool met internationale allure.

Bijzondere steden in Noord-Spanje: Bezoek Bilbao

Bijzondere steden in Noord-Spanje: Bezoek Bilbao in 2016

8. Bonaire

Bonaire is puur, avontuurlijk, intiem, eco-minded en een waar paradijs voor duikers. Deze ingrediënten maken dat Bonaire al een tijdje bezig is met een opmars en steeds vaker figureert in zoekopdrachten van de Nederlandse reiziger. Het Caribische eiland past in de eco-reistrend van groene, persoonlijke, authentieke ervaringen opdoen en kennismaken met locals en lokale gebruiken.

9. Cuba

Skyscanner kopte onlangs al: ‘Cuba zien voordat het te laat is’. Nu het reis- en handelsverbod tussen Cuba en de VS is versoepeld, is de kans groot dat het authentieke Cuba een stuk massaler door toeristen bezocht zal worden. Het is dus de moeite waard om het land van Fidel Castro en Hemingway, rum en sigaren te bezoeken, voor Amerikaanse hotelketens en – merken hier straks voet aan de grond krijgen.

10. Dublin, Ierland

Nadat ik zelf in februari een kort bezoek bracht aan de Ierse hoofdstad Dublin, zag ik in de loop van het jaar geregeld kiekjes van bekenden die er ook een weekendje doorbrachten. Dublin wordt steeds populairder en ik verwacht dat deze stad in 2016 nog veel meer bezoekers zal trekken. Geschiedenis, cultuur en Guinness zijn slechts drie aantrekkelijke USP’s van deze stad.

5x Bezienswaardigheden in Dublin die je echt niet mag missen

Glasgow, Schotland

Glasgow werd  door Rough Guides en Condé Nast Traveller ooit al tot ’s werelds vriendelijkste stad gebombardeerd. Deze oer-Schotse stad vond zich in de afgelopen 30 jaar opnieuw uitvond nadat de scheepsbouwindustrie in het slop raakte. Nu mengt het rauwe, industriële karakter zich mooi met de ‘zachte’ kern van de stad.

Wat te doen in Glasgow: van cultuur snuiven tot street art spotten

Hamburg, Duitsland

Hamburg heeft alles in huis om uit te groeien tot de nieuwe, favoriete citytrip-bestemming in Duitsland. De open minded, multiculturele stad aan de Elbe leeft 24 uur per dag en kreeg urban flair dankzij de hypermoderne wijk HafenCity in de voormalige zeehaven.

Havenstad Hamburg wordt steeds populairder

Iran

Heel voorzichtig openbaart Iran zich als een nieuw land met hoofdstad Teheran als politiek- en financieel centrum. Een stad van contrasten: het is arm, rijk, modern, traditioneel, conservatief en ruimdenkend tegelijk. In 2015 werd de atoomovereenkomst in Wenen gesloten en hieven de VS de jarenlange economische sancties tegen het land op. Factoren die ongetwijfeld van invloed zijn op de verhoogde interesse in reizen naar Iran.

IJsland

Het ruige IJsland wordt steeds vaker een eindbestemming in plaats van overstapplaats voor andere bestemmingen. Diverse vliegmaatschappijen vlogen dit jaar al steeds vaker naar dit eiland, dat in 2016 nog veel vaker op de reisagenda zal staan.

Kaapverdische Eilanden

Een bestemming die zowel in de zomer als winter ruimschoots zon biedt en daardoor steeds populairder: de Kaapverdische eilanden voor de kust van Senegal en Gambia. Op de karaktervolle vulkanische eilanden met hun eclectische mix van Portugese en Afrikaanse invloeden is het echt ‘off the beaten track’.

Palermo, Italië

Ex-bakermat van de Italiaanse maffia, speelveld van Grieken, Romeinen, Spanjaarden en Arabieren… In Siciliaanse hoofdstad Palermo ontdek je het rauwe, pure Italië, doordrenkt met 2700 jaar historie. Vooral de authenticiteit van Sicilië en de locals maken het eiland een must-visit, samen met het goddelijke street food dat je tijdens speciale street food tours zelf kunt proeven.

Bezoek Palermo in Italië

Daar heb je ze: 16 trends en bestemmingen op gebied van reizen die in 2016 de reiswereld zullen bepalen. Van in je eentje op reis tot bijzondere bestemmingen als Albanië en Iran, deze travel trends & trendbestemmingen zullen we ongetwijfeld vaker voorbij zien komen volgend jaar.

Meer reisinspiratie nodig?

Welke reistrends en bestemmingen zie jij wel zitten in 2016?

13 reacties
  1. Wat inspirerend om te lezen, ik krijg meteen zin in vakantie nu! Ik vind sprs.me een supergaaf concept, ik hoop daar in 2016 toch eens een reisje te gaan boeken. En als ik dat nou in mijn eentje doe, dan doe ik ook mee met de Solo+ trend ;-). Ik verheug me nu alweer op je reisverslagen in 2016!!

  2. Haha ik ga niet mee met de trends ben ik bang. Albanië en Hamburg heb ik al gehad trouwens. Ga hopelijk komend jaar naar New York. Echt zó 2015 is dat he? :P

  3. Ooit jaren geleden in Dublin geweest, was toen onze eerste trip samen, dus zou zeker wel terug willen naar dat leuke stadje. Hamburg is voor ons niet ver weg maar behalve met de kerstmarkten nog nooit geweest, dus misschien ook maar eens gaan doen. En ja, zo’n verrassingstrip lijkt me eigenlijk ook wel wat!

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen