3 tips voor een winters weekendje weg

3 bestemmingen voor een winters weekendje weg in Europa

Terwijl onze Hollandse winters steeds natter lijken te worden, vind je elders in Europa gelukkig genoeg plekken waar je wel degelijk winterse taferelen hebt. Ik geef je 3 tips voor een winters weekendje weg.

3x Winters weekendje weg in Europa

Een weekendje weg is niet alleen maar leuk in het voorjaar of de zomer. Ook in de koudere maanden is het leuk er even tussenuit te gaan. Lekker banjeren door de sneeuw, om later weer op te warmen bij de kachel. Deze drie bestemmingen zijn ideaal voor een winters weekendje weg!

Kastelen en oerbossen in het Duitse Thüringen

Gevarieerde landschappen, oerbossen, ruim 400 (!) kastelen, een grote architectonische- en culturele diversiteit en ontelbare keuzes voor de beste uitstapjes, Duitse deelstaat Thüringen biedt alles voor een weekendje (of weekje) weg. Eindeloos banjeren door de natuur van het Thüringer Woud of struinen door middeleeuwse UNESCO-stad Weimar, maar net wat je voorkeur heeft.

Thüringen is daarom ook een geliefde vakantiebestemming onder Nederlanders. De relatief korte reisafstand, zes uur met auto of trein vanaf Utrecht, maakt het mogelijk om voor een lang weekend of midweek naar de regio af te reizen. In de wintermaanden zijn er ook mogelijkheden voor langlaufen, skiën en snowboarden.

December in Thuringen

Vooral de decembermaand is een bijzondere periode, waarin heel Thüringen wordt omgetoverd tot een magische sprookjeswereld. Van schaatsen op de binnenplaats van een kasteel tot stoomlocomotieven die door het besneeuwde Thüringer Wald rijden.

Een hoogtepunt in december is het natuurlijk bezoeken van de vele sfeervolle kerstmarkten die in alle grote en kleine plaatsen te vinden zijn. De verschillende kerstmarkten in Thüringen creëren stuk voor stuk een eigen sfeer. In de stad Eisenach worden de historische kasteelmuren en binnenplaatsen van de beroemde Wartburg omgetoverd tot een middeleeuwse kerstmarkt.

#Wintergram in Duitsland: ontdek de mooiste grammable plekjes in Duitsland

Kasteel Leuchtenburg in het Duitse Thuringen

Sprookjesachtig zicht op burcht Leuchtenburg in deelstaat Thüringen

En met meer dan vierhonderd kastelen in de regio moet je er toch minstens eentje van bezoeken. Dwaal door de gangen van slot Friedenstein in Gotha of eeuwenoude burcht Leuchtenburg in het oosten van Thüringen.

Je dag sluit je ‘s avonds af met de Thüringer streekkeuken, waarbij je natuurlijk de beroemde Thüringer Bratwurst en het Köstritzer Schwarzbier, het oudste bier van Duitsland, moet uitproberen.

Erfurt in Thuringen

De Duitse stad Erfurt, op zo’n 6 uur rijden of treinen vanuit Utrecht, biedt naast een prachtige middeleeuwse stadskern een prettige sfeer met leuke winkels, cafés en restaurants. Het icoon van de stad is de Krämerbrücke, de langste aan beide zijden bebouwde en bewoonde brug ten noorden van de Alpen.

Oorspronkelijk stonden hier 64 smalle huizen die laten zijn samengevoegd tot 32 woningen. Tegenwoordig wonen er 50 mensen en zijn er tal van kleine winkeltjes, galerieën, antiquairs en eetgelegenheden. Een andere aanrader is de jaarlijkse kerstmarkt die in 2018 zelfs gekozen is tot beste kerstmarkt van Duitsland.

Sprookjesachtige stijl in Estland’s Tallinn

Estland’s hoofdstad Tallinn is een eclectische mix van middeleeuwse charmes en moderne stijl. Oude kerktorens worden afgewisseld met glazen wolkenkrabbers. Barokke paleizen liggen naast vervallen houten huizen en het aantal goede restaurants en sfeervolle hotels neemt in rap tempo toe. De oude stad was vroeger volledig ommuurd, tegenwoordig is er nog krap 2 kilometer te bezichtigen is.

Tallinn is nog geen voor de hand liggende, maar wel een interessante bestemming voor een winters weekend weg. Een retourtje Tallinn boek je vanaf zo’n €160,-. Met een Tallinn card voor één of meerdere dagen kun je onder meer gratis reizen met het openbaar vervoer en tal van bezienswaardigheden gratis of met korting bezoeken.

Winterse stedentrips: ideeën voor een stedentrip in januari

3 tips voor een winters weekendje weg: bezoek Tallinn

Culinaire skisafari door de Italiaanse Val Gardena

Steeds meer wintersporters kiezen ervoor om het sportieve af te wisselen met het culinaire. Val Gardena (Gröden), in het hart van de Italiaanse Alpen, ook wel Dolomieten genoemd, is hiervoor de ideale bestemming.

Val Gardena biedt de perfecte combinatie van culinaire verrassingen en sportieve activiteiten. Deze Italiaanse bestemming heeft naast geweldig eten ook een schitterend landschap bestaande uit bergketens met de typerende steile rotswanden en hoge pieken.

Gasten kunnen een culinaire skisafari maken: 30 kilometer skiën door de Dolomieten terwijl je onderweg stopt bij tal van berghutten, restaurants en cafés voor een hapje en een drankje. De tour begint op de hoogste top bij Ortisei, de Seceda Alp. Onderweg kun je genieten van tal van culinaire hoogstandjes, van Tiroler spek en ravioli met gegrilde kreeft tot huisgemaakte cakes en ‘Bobardino’.

Wintersport voor lekkerbekken in Val Gardena ©Val Gardena - Gröden Marketing

Wintersport voor lekkerbekken in Val Gardena ©Val Gardena – Gröden Marketing

Geen zin om te skiën? Ook in de dalen van Val Gardena vindt men de beste restaurants voor degene die op zoek zijn naar smakelijke, traditionele en verfijnde gerechten.

Wijnkelder Sofie Hütte

Op 2.410 meter is de hoogste wijnkelder van de regio te vinden. Sofie Hütte is te bereiken via de kabelbaan Col Raiser uit Santa Cristian. Het uitzicht vanuit het restaurant, met terras, is adembenemend. Het eten is typisch Zuid-Tirools: pasta’s, vleesgerechten en natuurlijk de Wiener Schnitzel. Sofie Hütte heeft een uitgebreide wijnkaart in verschillende prijsklassen.

Villa Frainela

Villa Frainela bestaat al bijna 90 jaar en zit al 3 generaties lang in de familie. De villa was de eerste ‘Tea Room’ van de Dolomieten. Alle gerechten worden dagelijks vers bereid met ingrediënten van kleine en lokale organische boeren. Villa Frainela biedt elke dag van 12 uur ‘s ochtends tot 7 uur ‘s avonds de lekkerste zoete- en hartige taarten, kazen, salades en seizoensgebonden gerechten. Van ontbijt tot snack en van huisgemaakte thee tot bier en wijn: er is genoeg keus.

Waar zou jij een winters weekendje weg heen boeken?

9 reacties
  1. Als ik mag kiezen dan kies ik voor Val Gardena. De italiaanse keuken gecombineerd met winterse bergen is wel mijn ding.

    1. Dat klinkt goed! Ik heb nog maar weinig ervaring met winterse bergen (ik ben nog nooit op wintersport geweest) maar de Italiaanse keuken maakt sowieso alles goed! <3

  2. Wat een prachtige plaatjes! Ik ben weleens in Thuringen geweest en vond het daar erg mooi dus ik zou kiezen voor een winters weekendje Thuringen!

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen
Spaans Navarra: land van uitersten

Hidden gems: 3 veelzijdige bestemmingen in Europa

Met een kersvers jaar komt een kersverse dosis vakantiedagen. Hoog tijd voor een eveneens verse portie reisinspiratie dus, met een paar onontdekte plekken: drie veelzijdige bestemmingen in Europa.