Over originele ideeën en in herhaling vallen

Over originele ideeën en in herhaling vallen

Over de eigenheid van ideeën is de afgelopen dagen dankzij een controversiële aflevering van College Tour menig woord gesproken en geschreven. Hoe eigen is een idee en hoe origineel zijn we nu eigenlijk, want valt niet iedereen op den duur wel in herhaling?

Over originele ideeën en in herhaling vallen

Los van de vraag of College Tour nu wel of geen karaktermoord pleegde op gast in kwestie Daan Roosegaarde*, de vraag in hoeverre ideeën origineel en eigen zijn of dat dingen eigenlijk altijd worden herhaald houdt me bezig. Over dat laatste kan ik zelf in elk geval volop meepraten.

Vorige week nog betrapte ik mezelf erop dat ik ineens een – al zeg ik het zelf – briljant idee had voor een blogpost. Ik begon met schrijven, had de eerste honderd woorden al op papier staan en had plots een gevoel van déjà vu. Een kleine zoekactie op mijn eigen (!) blog bracht me luttele seconden later terug in de realiteit: je hebt dit al eens geschreven.

Of dat nu een gevalletje slecht geheugen, te lang bloggen of gebrek aan originaliteit is, vraag ik me nog steeds af…

Ik blog inmiddels al jaren en heb in die tijd honderden berichten gepubliceerd. Onderwerpen als reizen in Australië, stedentrips naar New York en ervaringen met alleen reizen kwamen daarbij geregeld terug. En niet alleen bij mij.

Over de voor- en nadelen van solo reizen heeft inmiddels elke reisblogger wel geschreven en lange lijsten met dingen die je gratis kunt doen in wereldsteden als New York City en Londen zijn ook allang niet meer origineel.

Originaliteit vs ordinair jatwerk

Maar is het überhaupt nog wel mogelijk om origineel te zijn? Behalve misschien over persoonlijke zielenroerselen of uit eigen brein ontsproten DIY’s is het in de blogwereld tegenwoordig zo goed als onmogelijk om te schrijven over een onderwerp dat nog nergens anders ter sprake is gebracht. Is het niet op een Nederlandstalige blog, dan is het geheid al op een internationale blog beschreven.

100% Origineel zijn is dan misschien ook niet iets om na te streven. Ik merk zelf in elk geval dat het me bijna niet lukt om over dingen te schrijven waar nog niemand anders over heeft geblogd. Dat hoeft ook geen probleem te zijn: niet iedereen heeft hetzelfde lezerspubliek en iedereen kan zijn of haar eigen draai geven aan een onderwerp en putten uit eigen ervaringen.

Andersom merk ik daarnaast ook weleens dat ik ergens over schrijf en hetzelfde onderwerp later op een ander blog zie terugkomen. Is dat dan een kwestie van toevallig hetzelfde idee hebben of heeft zo iemand zich dan laten inspireren? En al is het één-op-één overnemen van iemand’s ideeën – zonder toestemming te vragen en credits te geven – of zelfs hele berichten kopiëren een absolute no go en in veel gevallen zelfs verboden: de grens tussen inspiratie en ordinair jatwerk is vaak dun.

 

En dan is er nog het auteursrecht

En hoe origineel ik zelf ook probeer te zijn, de kans is gewoon groot dat anderen al eerder een soortgelijk idee hebben gehad. Nu bestaan er tal van mogelijkheden om je ‘ideeën, concepten en hersenspinsels‘ vast te leggen en wordt elk creatief werk gemaakt door een persoon beschermd door het auteursrecht, zolang iets maar ‘voldoende origineel’ is.

Maar wanneer is iets voldoende origineel? In mijn geval soms blijkbaar al als ik niet in herhaling val… reden te meer om mezelf wat meer uit te dagen de komende tijd! Als ik het niet vergeet tenminste…

Wat denk jij? Kunnen mensen echt nog origineel zijn? En voor de bloggers onder ons: hoe kom jij op je (blog)ideeën? En val jij weleens in herhaling?

*De betreffende uitzending van Daan Roosegaarde in College Tour kun je hier terug kijken.

28 reacties
 1. Ik probeer d.m.v. een andere invalshoek dan de ge-eikte “origineel” te zijn in mijn artikelen. Maar ik val ook weleens in herhaling hoewel ik dan wel iets nieuws probeer toe te voegen. Maar volgens mij is er niets mis met herhaling. Want bij gebrek aan inspiratie of tijd vis ik een artikel op uit mijn archief en plaats het gewoon nog eens. En dan zijn er altijd weer mensen die het voor het eerst lezen.

  1. Nee, zeker niks mis met herhaling natuurlijk! Tot je een keer gaat schrijven en dan een haast exacte kopie van een eerder geschreven blog post schrijft, zoals me dus weleens is overkomen :’)

 2. Ik denk inderdaad dat je prima een eigen draai aan een onderwerp kunt geven, als je maar zorgt dat je zélf iets over het onderwerp zegt, en waar je dingen van anderen citeert ook aangeeft waar het vandaan komt. Helaas zijn er best veel bloggers die een bericht van Lonely Planet vertalen, zonder er zelf iets over te zeggen, soms zelfs zonder de foto’s aan te passen, en ook zonder bronvermelding. Los van het feit dat het plagiaat is, begrijp ik niet wat voor meerwaarde dat voor een lezer heeft. Hetzelfde geldt voor het 1-op-1 overnemen van persberichten. Dat is voor lezers niet boeiend – grote kans dat ze hetzelfde bericht ergens anders al tegengekomen zijn – maar ook voor de blogger niet. Je wilt toch juíst je eigen draai aan dingen geven, juíst iets toevoegen aan de informatie die overal op het web al te vinden is?

 3. Ik geloof in originaliteit, maar het is niet altijd gemakkelijk om op unieke ideeën te komen.
  Ik heb mezelf er ook wel eens op betrapt dat ik iets wilde schrijven wat ik eigenlijk al geschreven had. Ik heb op vijf jaar tijd ook al honderden artikels gemaakt. Dan kan het wel eens gebeuren dat je je niet meer herinnert wat je al gepost hebt.
  Om op originele ideeën te komen, brainstorm ik met verschillende creativiteitstechnieken. Ik ben al lang van plan om ze eens te delen op mijn blog, maar het is er nog niet van gekomen. Ik moet dit echt eens gaan doen. :p

 4. Interessant onderwerp! Ik blog denk nog niet lang genoeg om in herhaling te vallen, maar kan me goed voorstellen dat dat gaat komen. Denk niet eens dat het zo erg is als de insteek toch net anders is. Wat betreft originaliteit: ik denk dat iedereen eigen ideeën en inzichten heeft, zo is hetzelfde onderwerp toch anders. Ik denk dat dat ook niet te voorkomen is, het is nu eenmaal zo dat iedereen over hetzelfde schrijft. Ikzelf maak me er zeker niet druk om als ik ergens een artikel over Colombia zie staan wat over hetzelfde gaat, het is toch altijd anders. Denk dat ik na een paar jaar bloggen me er wel iets meer druk over ga maken trouwens haha

 5. Hahaha, die eerste alinea is echt zo herkenbaar. Ik had dat laatst nog: had ik een heel tof artikel geschreven en dacht ik dit komt wel bekend voor. Bleek dat ik het dus al eerder had geschreven ;-) Maar goed: originaliteit bestaat volgens mij echt niet, dat komt tegenwoordig ook door de vele informatiestroom die wij ervaren. Ik denk dat je dit als blogger dan ook los moet laten en je eigen draai aan je artikel moet geven. Ik denk dat als jij schrijft die uit je eigen situatie zijn geschreven (en daarmee wat je hebt meegemaakt of geleerd dus meegenomen) dat je dan bijna niet verkeerd kan gaan. Ik vind het in ieder geval een heel interessant idee om bij stil te staan. Dank je wel dus daarvoor.

  1. Haha, goed om te horen dat ik niet de enige ben die dat overkomt! Zelf-plagiaat hoezee :’) En helemaal mee eens wat betreft de persoonlijke insteek, dat maakt voor mij bijvoorbeeld vaak of ik een blog(ger) blijf volgen of niet.

 6. Leuk en interessant om te lezen! Ik ben sinds 5 maanden aan het bloggen maar zit nu even op een inspiratieloos punt. Ik hoop dat het lezen van andere blogs mij weer een boost geeft!

 7. Tsja. Wat is origineel he? Vooral als foodblogger is het lastig. Zelfs een stamppot met slakjes en munt is al eens gemaakt. (Denk ik…)

  Ik ben gestopt met Foodblogs lezen. Juist omdat ik zag dat, wel origineel want vervang suiker door kokosbloesemsuiker etc, iedereen hetzelfde deed.

  Natuurlijk haal ik inspiratie overal vandaan. Maar mijn recepten ontstaan gewoon in mijn eigen keuken. Met mijn eigen voorraad. En daarvan wéét ik dat ik niemand 1 op 1 kopieer.

  Maar wel heel leuk artikel. Want zo heb ik twee keer rode kool op mijn blog staan!! Hahahahaha ?

 8. Interessant stuk! Ik heb dat inderdaad ook wel eens gehad, dat ik een idee bedacht maar dat bleek dat ik er al over geschreven had. Soms werkt het dan toch nog wel met een andere invalshoek, maar soms is het gewoon ehh een beetje jammer :-). Ik denk inderdaad ook dat het heel lastig is om een onderwerp te bedenken waar nog niemand anders over geschreven heeft. En dat hoeft ook niet per se een probleem te zijn, want met een andere invalshoek / vanuit jouw ervaring etc kun je er vaak toch nog een eigen draai aan geven. Dat van jouw ideeën ergens anders zien terugkomen vind ik ook lastig, maar vaak is het dan geen super origineel idee en zou het ook zomaar gewoon toeval kunnen zijn. Het blijft “jammer” als het wel heel sterk lijkt op iets wat je zelf net een paar weken eerder hebt gedeeld, maar ik zie het maar als een compliment en het kan ook dat anderen er bijvoorbeeld onbewust door geïnspireerd zijn geraakt. Clou van dit verhaal, origineel qua onderwerpen is denk ik heel lastig, het gaat er toch om wat je er mee doet, welke draai je er aan geeft zeg maar :-)

 9. Ken je het boekje ‘Steal like an artist’? Dat is een aanrader. Het zegt dat eigenlijk iedereen steelt, want je inspiratie komt van alles wat je om je heen ziet, hoort, leest, meemaakt. Wat je er vervolgens mee doet, dát moet uniek zijn. Dat maakt jou de artiest. Ben ik het wel mee eens. Ik run een travelblog, maar al mijn posts zijn doorspekt met mijn persoonlijke verhalen en meningen. Ik probeer soms een restaurant of koffiebar uit die ik op een ander blog zag – maar dat is juist de bedoeling toch? Ook onderwerpen of invalshoeken komen soms via anderen, een stuk in de krant, tv-programma of blog. Maar ik leef nou eenmaal niet in een dichte kamer met witte muren; mijn inspiratie komt uit de échte wereld om mij heen.

  1. Oh, dat boek klinkt interessant, ga ik eens opsnorren. En eens met dat je je laat inspireren door alles wat er om je heen gebeurt: is het niet bewust, dan is het wel onbewust. Die persoonlijke insteek maakt het inderdaad eigen, mits je er ook wel écht een eigen stem aan geeft dan. Mooie reactie Edith, dank je wel!

 10. Ideeën zijn bijna nooit origineel, de uitwerking ervan wel. Die is uniek van jou en hoewel dat best kan lijken op die van een ander, is het toch altijd jouw manier van schrijven, jouw smaak en jouw manier van vertellen. En het is niet voor niets dat je een déjà vu had toen je aan het schrijven was: je herkende je eigen manier van schrijven. Been there, done that :) Dat krijg je soms als je al heeeeeeeel lang blogt natuurlijk

  1. Haha, dat gevoel van herkenning was er zeker ja :’) En dan te bedenken dat ik met mijn vijf jaar blogervaring eigenlijk nog steeds een groentje ben; ken genoeg mensen die misschien al wel tien jaar bezig zijn. Hoe zou het dan zijn vraag ik me af!

 11. Ik vind het een mooi iets, wanneer is iets je eigen idee en wanneer is het jatwerk. Ik denk dat iedereen elkaar inspireert en dat bloggers daardoor soms bijna tegelijk dezelfde content kunnen maken. Maar het blijft een moeilijke scheidslijn.

  Ik denk dat zolang je voor jezelf maar weet dat alles echt bij jou vandaan komt, je goed zit. Ik ben wel erg benieuwd naar welk artikel je nou nog een keer aan het schrijven was :)

 12. Wat een originele blogpost!
  Belangrijk is om je niet meer zo druk te maken over wat andere doen/schrijven/roepen, maar te genieten van je eigen keuzes/acties/blogposten. Als jij er tevreden over bent dan is iedere andere mening bijzaak. Alhoewel het natuurlijk best leuk is als je constateert dat een ander er hetzelfde overdenkt of er ook blij mee is.
  Vrij naar Dr. Phil dus deze reactie is dus niet origineel :)!

 13. Joe, ik moest dit honderd keer opnieuw typen voor het ergens op sloeg, maar ik las dit en dacht toen: wat is eigenlijk de definitie van origineel? Is iets alleen origineel als het nog nooit gedaan is? Of als het gewoon op een leuke manier aangepakt is? Want in dat eerste geval zijn er nog weinig dingen die mensen nog nooit gedaan heb (sommige onderzoeken dan misschien) maar iedereen heeft al wel een (langere) tijd gereisd, heeft op school gezeten, heeft misschien gewerkt. Niks origineels daar aan. Maar volgens mij gaat het om de manier waarop je het doet en wat je daar voor jezelf uithaalt. Dat kan namelijk wel altijd nog anders zijn.

  Toegepast op je blog: je onderwerpen zijn misschien wel al eens aan bod gekomen, maar dat betekent niet dat je dat je ze niet uit kan breiden of je perspectief erop nu veranderd is, of zelfs: dat je het exacte onderwerp een tweede keer misschien wel beter kan verantwoorden?

  Ik geloof niet per se in meer, maar vooral in beter. En wat Sanne ook zegt; met herhaling op zich is ook niet zoveel mis.

  1. Dat vind ik dus ook een interessante vraag: wanneer is iets origineel? Precies wat je zegt: behalve op onderzoeksgebied, 100 meter rennen binnen 5 seconden of wonen op Mars is zo’n beetje alles al gedaan, maar dat zou betekenen dat er verder nog maar bar weinig origineel zou zijn.

   Ik denk ook dat er op bloggebied nog genoeg mogelijkheden zijn om origineel te zijn, als je niet puur kijkt naar onderwerpen en zo. Al was de trigger voor deze blog post dan dus wel degelijk in herhaling vallen, want ik schreef gewoon bijna letterlijk hetzelfde :’) Over hetzelfde schrijven vanuit een ander perspectief of met andere tips of verwoordingen vind ik dan wel weer prima.

 14. Ik verval nog niet in herhaling, maar ik blog dan ook nog niet zo lang als jij ;-) Ook lees ik nog te weinig van anderen om me te laten “inspireren”. Maar ik schrijf over alles wat met kinderen te maken heeft. En als er een uitgekauwd onderwerp is, dan is het wel kinderen. Dus mijn schrijfsels zullen qua onderwerp weinig origineel zijn. Hopelijk mijn schrijfstijl wel.

  1. Haha, misschien scheelt dat! Een persoonlijke mening en eigen schrijfstijl kunnen iets wel enorm eigen en daarmee origineel maken. Vaak is die persoonlijke toon ook precies de reden waarom ik bepaalde blogs graag lees.

 15. Is inderdaad erg lastig. Ik had het bijvoorbeeld met mijn wekelijkse Blogleesvoer en laatst met mijn artikel over Netflix; kort daarna schoten blogs met hetzelfde onderwerp uit de grond. Ik houd het echter op puur toeval en het feit dat onderwerpen waar je zelf over schrijft je simpelweg eerder opvallen. Hoewel er echt wel ‘rotte appels’ zijn, ga ik er nog steeds vanuit dat het gros van de bloggers credits geeft waar nodig. Dat houdt het niet alleen gezellig, maar schept ook een bepaalde ‘goodwill’. Als er dan verder ook een eigen draai aan het verhaal wordt gegeven, kan ik wel leven met het feit dat er dan blog(post)s over dezelfde onderwerpen bestaan :)

  Ik had het er laatst toevallig met een medeblogster/ondernemer over. Zij merkte – in mijn ogen terecht – dit op: “Er zijn te veel bloggers die denken dat er wat van ze gejat wordt. Als iets populair is, kun je op één vinger natellen dat er meer mensen over gaan schrijven.

  1. Goed gezegd, die quote! Ik tip ook geregeld Netflix series & films maar met mij velen anderen, zowel voor als na mij. Dat zijn inderdaad gewoon onderwerpen waar veel mensen zich mee bezig houden, niet tegen te houden. Na gemaakte persreizen heb ik het ook wel gemerkt dat dezelfde onderwerpen of zelfs titels voorbij komen bij mede-reizigers, maar aangezien je dezelfde reis hebt gemaakt, is dat ook wel weer logisch.

   Als ik zelf door een andere blogger ben getriggerd tot het schrijven van een blogbericht geef ik altijd credits, juist vanwege die goodwill die je ook noemt. Niet meer dan logisch en gelukkig denken de meeste bloggers er ook zo over :)

 16. Leuke blog! Ja, ik val wel eens in herhaling. Mijn blog gaat over persoonlijke ontwikkeling en ik merk in mijn eigen groei dat ik het juist fijn en nuttig vind om eenzelfde boodschap op meerdere manieren te horen en van meerdere mensen ook. Elke keer beklijft het een beetje beter. En de een heeft een nóg betere manier van dingen uitleggen dan de ander, dus ik vind het heel prettig. Herhaling is de kracht van het onderwijs. Maar daarmee hoeft het nog niet eentonig te worden. En je hoeft (vind ik) niet alleen maar die ene boodschap te verkondigen, want dat lijkt me toch al snel saai. Mijn ideeen voor blogs vallen me meestal gewoon in, of zijn op basis van iets wat ik zelf net geleerd heb, of waar een coachee mee komt.

  1. De kracht van herhaling is zeker waardevol, al moet het dan ergens toch wel een andere insteek of toon hebben zoals je zelf ook al aangeeft :)

 17. Mijn blog is ontstaan door het boek dat ik aan het schrijven ben en hoop te kunnen publiceren. Ik merk dat ik daardoor dus een ander soort onderwerpen aan haal, maar soms doe ik ook een uitstapje naar wat fashion en traveltips, maar dat zijn dan wel traveltips van de plaatsen die in mijn boek voorkomen. En ik hoop niet dat ik teveel in herhaling val, ik prober dat zoveel mogelijk te voorkomen.

  1. Ik ook hoor, maar met een hoofd als een gatenkaas vergeet ik soms blijkbaar waar ik zelf al over heb geschreven :’) Schrijven vanuit een boek vind ik dan weer een origineel uitgangspunt! Maar blog je dan over dingen die ook in je boek terugkomen of zijn het meer notities voor later? :)

Reageren is niet mogelijk