Uit eten in Antwerpen: Grote Markt in Antwerpen (foto via Shutterstock)

Uit eten in Antwerpen: Meer dan 50 restaurant tips in Antwerpen (2024)

Binnenkort een etentje Antwerpen en zoek je nog een leuke plek voor ontbijt, lunch of diner? Of het beste eetcafé Antwerpen? Hier zijn meer dan 50 restaurants in Antwerpen waar dat heerlijk kan!

Uit eten in Antwerpen: hier wil je eten en drinken in Antwerpen

Antwerpen is de tweede stad van België en een populaire bestemming voor een dagje uit of weekendje weg over de grens. De Vlaamse stad een bonte verzameling van goed gevulde winkelstraten, hippe hotspots, musea en hotels in prachtige gebouwen. En, niet geheel onbelangrijk, je kunt jezelf hier op culinair gebied ook flink laten verwennen. Reden te meer om een weekendje weg naar Antwerpen te plannen dus.

De leukste restaurant Antwerpen

Er zijn honderden restaurants en elke keuken is er wel vertegenwoordigd. Zoek jij nog een goed restaurant voor een lekker etentje in Antwerpen? Of wil je weten waar het leukste eetcafé in Antwerpen te vinden is? Ik tip de leukste eetcafés en restaurants in Antwerpen voor elk moment van de dag en voor elke smaak!

Restaurants in Antwerpen (a – d)

1. Appelmans

Papenstraatje 1 – Brasserie Appelmans is al meer dan 15 jaar een begrip in Antwerpen en serveert veelal typisch Belgische gerechten in een 19e eeuwse setting. Als extraatje vind je verstopt in het gebouw de Absinthe Bar en de Private Bar. Hier worden heerlijke cocktails voor je geserveerd. Zeven dagen per week geopend. Op vrijdag- en zaterdagavond kun je er ook terecht voor een avondje lekker dansen.

2. De Arme Duivel

Armeduivelstraat 1 – Den Armen Duvel – zoals het restaurant ook wel wordt genomend – ligt op de hoek van de Armeduivelstraat en de Schuttershofstraat. Hier ga je heen voor klassiek Vlaamse gerechten in een authentieke sfeer, zoals stoofvlees, vol-au-vent en kroketten.

3. Billie’s Bier Kafetaria

Kammenstraat 12 – Gezellig bruin café Billie’s Bier Kafetaria heeft 11 taps en meer dan 150 bieren op fles. Daarnaast kun je hier dagelijks typisch Belgische gerechten geserveerd krijgen. Donderdag t/m zaterdag zijn er daarnaast meer à la carte opties. Reserveren aangeraden want het kan druk zijn.

4. De broers van Julienne

Kasteelpleinstraat 45-47 / IJzerenwaag 4 – De broers van Julienne’ brengen je vegetarisch eten van de bovenste plank. Hun credo: Love people, Cook them great food. In het restaurant aan de IJzerenwaag kun je terecht voor ‘the best vega food in town’ en glutenvrije opties.

5. Brewers’ Kitchen

Oude Beurs 60 – Voor typisch Belgische gerechten met recht-van-het-veld producten in ongedwongen sfeer zit je goed bij Brewers’ Kitchen.

6. Caramba

Kaasrui 8 – Frozen margaritas of toch liever vers gebakken tortilla chips met guacamole, je gaat ervoor naar Caramba (www.restaurant-caramba.be). Donderdag t/m dinsdag geopend van 17:30 uur – 23:00 uur.

7. Bistro Monroe (voorheen The Dirty Rabbit)

Gentplaats 1 – Voor een avondje genieten van de smakelijkste gerechten op het Antwerpse Zuid: bij Bar & Bistro Monroe eet je à la carte bistro gerechten, lekkere cocktails of uitgebreide brunch.

8. Cobra

Restaurant COBRA is een nieuwe hotspot in Antwerpen waar stijl en culinaire avontuur samenkomen. Met Esfan Eghtessadi als het creatieve brein en een chef-kok van topklasse, biedt COBRA een unieke mix van rock & roll, genieten van heerlijk eten en een keuken die grenzen verkent. Het interieur weerspiegelt de invloed van de CoBrA-kunstbeweging, wat de inspiratiebron is geweest voor dit restaurant

Adres: Leopoldplaats 3, Antwerpen

9. Cypro

Bij Cypro geniet je van mediterraanse gerechten uit het Midden-Oosten. Het restaurant is te vinden op het Antwerpse Zuid en heeft een gezellig terras. Open van dinsdag t/m zondag vanaf 17.00 uur.

Adres: Volkstraat 60, Antwerpen

Eten en drinken in Antwerpen: Cypro Restaurant

10. Dok 54

Waalsekaai 54 – Gevestigd op het Zuid in Antwerpen, waar de Zuiderdokken vroeger onderdeel waren van de haven van Antwerpen. Dok 54 serveert betaalbare gerechten met een Oosters tintje.

Restaurant Antwerpen: ©dok54.be

Restaurant Antwerpen: ©dok54.be

Trendy restaurants in Antwerpen (f – o)

Er zijn nog veel meer leuke restaurants voor een gezellig etentje in Antwerpen.

11. Felixpakhuis

Godefriduskaai 30 – Op zon- en feestdagen kunnen vroege vogels komen ontbijten bij het Felixpakhuis van 10 tot 12 uur; langslapers kunnen van 12:30 uur tot 14:30 uur aanschuiven.

Reserveren is verstandig, want Antwerpenaren houden van hun zondagse brunch buiten de deur waardoor het nog weleens druk kan zijn. Geopend van woensdag t/m zondag, op maandag en dinsdag groepen vanaf 20 personen.

Felix Pakhuis in Antwerpen (foto via Unsplash)

Vanuit het Felix Pakhuis in Antwerpen kijk je uit op de oude haven

12. Fiskeskur

Kattendijkdok-Oostkaai 20bFiskeskur is de eerste visbar op ‘t Eilandje! Het restaurant is een concept van Nikolaj Kovdal (bekend van Fiskebar, Østerbar, Gå Nord en Bar Noord) en te vinden in het oude douanegebouw van Antwerpen. Op het menu staan dagverse gerechten, geïnspireerd door de dagvangst en lokale oogst van biologische boeren.

Restaurant in Antwerpen: Fiskebar in wintermodus

Vanaf 5 oktober gaat Fiskeskur over in wintermodus. In hun nieuwe greenhouse kunnen ze je nu ook tijdens de wintermaanden seizoensgerechten serveren.

13. De Godevaart

Sint Katelijnevest 23 – Zin in iets innovatiefs op je bord? Restaurant De Godevaart is gevestigd in het historische centrum van Antwerpen en en heeft een moleculaire keuken met niet-standaard gerechten.

14. Kato

De Vrièrestraat 4 – In een charmant zijstraatje vlakbij de levendige Marnixplaats in het hart van Antwerpen-Zuid, vind je sushirestaurant KATO. Dit culinaire juweeltje is het geesteskind van chef-kok Takeaki Kato, een Japanse meester in zijn vak. Het interieur is ingetogen, de gerechten allesbehalve. Hier krijg je absoluut waar voor je geld wat betreft prijs en kwaliteit.

15. The London

Amsterdamstraat 34-36 – The London presenteert zich als dé gastronomische beleving op ’t Eilandje in Antwerpen. De naam verwijst naar de Londenbrug, gelegen pal naast het restaurant. Maar ook naar Londen, de stad waar alle keukens van de wereld samenkomen. Een leuke plek voor een ontspannen avondje dineren.

Uit eten in Antwerpen: The London

Uit eten in Antwerpen: The London

16. Otomat

Van Schoonbekeplein 11 – Voor smakelijke pizza’s met internationale smaken kun je terecht bij Otomat. Hun kenmerk? Het drie dagen (!) geruste deeg waarmee de pizzabodems worden gemaakt!

 

Antwerpen restaurants (p – z)

Ontdek nog veel meer leuke Antwerpen restaurantjes voor een heerlijk etentje

Hotspot: Pasta-Hippo-Vino Antwerpen

Uit eten in Antwerpen: klassieke Italiaans-Franse gerechten en heerlijke wijnen bij Pasta-Hippo-Vino – heerlijk genieten tijdens een etentje Antwerpen

17. Pasta-Hippo-Vino

Oude Koornmarkt 32-34, Pelgrimstraat 1-3 – Een restaurant met drie verschillende delen waar je kunt lunchen, uitgebreid dineren of gewoon lekker kunt borrelen. Met Italiaans-Franse gerechten! Ik had al eens een gezellig etentje bij Pasta-Hippo-Vino.

18. Poke Tiki

Nationalestraat 105 – Voor Instagram proof poke bowls die vers voor je neus worden bereid. Poke bowls komen oorspronkelijk uit Hawaii en bestaan uit een kom rijst met vis (meestal zalm of tonijn) en verse groenten en fruit. Er staat ook sushi op de kaart dus liefhebbers van vis en rijst zijn hier op de juiste plek. Dinsdag t/m zaterdag geopend.

19. Het Pomphuis

Siberiastraat z/n – Het Pomphuis is een stijlvolle mix van een bar, lounge en restaurant. Het ligt op een prachtige locatie, in de buurt van het Metropolis bioscoop complex buiten het centrum van Antwerpen, niet ver van de autosnelweg naar Breda. Vooral op warme zomeravonden is het terras een aanrader.

20. RAS (Voorheen Zuiderterras)

Ernest van Dijckkaai 37 – Borrelen en eten met geweldig uitzicht over de Schelde kan bij het drukbezochte RAS (Restaurant aan de Stroom). Je kunt hier zowel ontbijten als lunchen en dineren.

21. Roest

Sint-Aldegondiskaai 64 – Eigentijds restaurant tegenover het MAS. Hier kun je terecht voor elke maal van de dag, van ontbijt tot diner. Lekker eten in een industrieel en rijkelijk versierd decor waar fanatieke Instagram-ers blij van worden.

Meer Antwerpen restaurant tips

22. Plant B

Op de plek waar eerst vegetarische lounge bar Rosenobel was te vinden, tref je nu Plant B (Blauwmoezelstraat 2). Dit 100% plant based restaurant serveert ontbijt, lunch en desserts.

23. botellón

Brunch- en aperitief restaurant botellónis te vinden op de Antwerpse Waalsekaai (Waalsekaai 45A).

24. Roji

Restaurant Roji (Oude Koornmarkt 26) is te vinden in het historische hart van Antwerpen. Echte hotspot voor sushi liefhebbers waar de Franse en Japanse keuken elkaar ontmoeten.

25. Umami

Voor sushi, dimsum en teppanjaki ga je naar Umami (Luikstraat 6), waar een Umami Experience van moderne Aziatische invloeden voor je wordt geserveerd. Op vrijdag- en zaterdagavond kun je in bar Minus terecht voor een dansje en drankje.

26. The Village

In Restaurant The Village (Verschansingstraat 39) runnen chef David Lim en zijn vrouw de scepter. Sushibar en Asian fusion cuisine, te vinden in Antwerpen Zuid. Woensdag t/m zondag vanaf 18:00 uur geopend voor diner.

27. Nola

Op zoek naar bijzondere pizza’s in Antwerpen? Bij Nola (Nieuwstad 16), te vinden tegenover de Stadsschouwburg op het Theaterplein, staan originele en betaalbare luxe pizza’s op het menu. Binnen is slechts plek voor 20 gasten en moderne eye catchers, zoals de tegelvloer met print, zorgen voor een Instagram-waardig interieur. Sla ook de cocktails niet over (zelfs te bestellen per pitcher).

Etentje Antwerpen: ga lekker eten en drinken bij Zola Antwerpen

Etentje Antwerpen: ga lekker eten en drinken bij Zola Antwerpen

Ontbijt, brunch en lunch in Antwerpen

Wil je ontbijten in Antwerpen, of zoek je een leuke plek voor brunch of lunch? Er zijn steeds meer mogelijkheden om buiten de deur te ontbijten of brunchen. Dit zijn een paar van de leukste plekken voor ontbijt, brunch en lunch in Antwerpen.

28. CafeMatic (Vleminckveld 4) – Aan het einde van de Meir zit CafeMatic. Een gezellig ontbijt- en lunchcafé met een heerlijk terras. Verwacht hier ook veel locals die hier met open geklapte laptops werken of uitgebreid koffie drinken met een groepje vrienden.

29. Crumbles & Beans (Lange Dijkstraat 16) – Deze knusse ontbijt- en lunchspot in Antwerpen Noord is vijf dagen per week open vanaf 09:00 uur (woensdag en zaterdag gesloten). Op de kaart staan onder meer bio croissants, stoere boterhammen & ambachtelijke broodjes, verse soep en cake uit eigen oven, zwarte koffie & biologische thee.

Koffie, ontbijt en brunch in Antwerpen

Cafematic in Antwerpen

30. Felfel (Mechelsesteenweg 37) – Felfel Antwerpen serveert Libanees street food, falafel en andere smakelijke brunch en lunchgerechten uit het Midden-Oosten.

31. De Foyer (Komedieplaats 18) – De Foyer huist in de prachtige Bourlaschouwburg. Hier kun je op zaterdag en zondag tussen van 10 en 14 uur heerlijk brunchen. Op zondag word je hier zelfs extra verwend met live klassieke muziek. Je geniet er van een uitgebreid brunchbuffet met heerlijke lokale producten.

321. Jam. (Wolstraat 47) – Jam. Antwerpen serveert all-day breakfast & brunch. Hier kun je ook terecht voor lekkere panini’s en salades.

33. Maurice (Korte Nieuwstraat 22) – Maurice Bar is gevestigd in een voormalige kapel in de Korte Nieuwstraat in Antwerpen. De naam verwijst naar de bompa ‘grampa’ van oprichtster Veronique. Hier krijg je heerlijke koffie en brunchgerechten die zijn geïnspireerd door Maurice’s eigen keuken.

34. No Worries (Kribbestraat 20) – Stap binnen in de wondere wereld van No Worries, waar eigenaren Ann en Koen hun rijke reiservaring gebruiken om je thuis te laten voelen. Hier kun je de hele dag door ontbijten, want niet iedereen is een ochtendmens. Woensdag t/m zondag geopend van 10.00 – 17.00 uur (in het weekend vanaf 9 uur).

35. Nordica 31 (Belegstraat 3) – Nordica 31 is een nieuwe hotspot in Antwerpen-Zuid en laat zich inspireren door de Noorse keuken. Hier kun je naast (take-away) koffie ook terecht voor smakelijke ontbijtjes en lekkere lunches. Van smørrebrød tot een zelfgebakken kardemon bun of een verse salade.

Reis naar Antwerpen met de trein en ontdek de lekkerste restaurants in AntwerpenLeukste restaurants in Antwerpen (2023) hier wil je eten en drinken in Antwerpen

Lekker ontbijten en lunchen bij Jam. in Antwerpen

36. Normo (Minderbroedersrui 30) – Coffeebar & microroastery Normo brandt zijn eigen koffiebonen en zorgt daarmee voor heerlijke koffie voor fijnproevers.

37. Salon de thé Claude (Hendrik Conscienceplein 5) – Geniet van de pittoreske sfeer op het Conscienceplein en ga voor ontbijt, brunch, lunch en afternoon tea (en champagne!) naar Salon de thé Claude. Prachtige locatie en prachtige salon voor een fijne stop.

38. Sil’eau (Napoleonkaai 41) – Voor ontbijt en lunch. Op het menu staan onder meer salades en pasta’s. Maandag t/m vrijdag geopend tussen 11:30 – 16:00, zaterdag/zondag tussen 09:00 – 17:00.

39. STORY Bistro (Godefriduskaai 2) – Bestellen doe je bij STORY door middel van self-service: er is elke dag een goed gevuld buffet. Al het eten is vers & biologisch en in de open keuken wordt het soms voor je neus bereidt. ’s Ochtends kun je vanaf 8 uur terecht voor een ontbijtbuffet; het lunchbuffet bestaat uit diverse warme schotels, dikwijls met oosterse invloeden, frisse salades, belegde broodjes en soep.

40. Tinsel (Vlaamse Kaai 40) – Ontbijt- en lunchcafé heeft op haar uitgebreide menu onder andere vers fruit, huisgemaakte granola, pannenkoeken en zelfgebakken brood staan. het is er dan ook bijna altijd gezellig druk.

Uit eten in Antwerpen: Brunchen of lunchen bij Story Urban Deli Shop Antwerpen

Uit eten in Antwerpen: ga lekker brunchen of lunchen bij Story Urban Deli Shop Antwerpen

41. Viggo’s Coffee

Op loopafstand van het Centraal station – in Antwerpen Noord – ligt de gezellige koffiebar Viggo’s (De Coninckplein 21).

Burgers eten in Antwerpen: resto tips

Tegenwoordig is een hamburger allang geen fast food meer. Steeds meer restaurants zetten burgers op de kaart of maken er zelfs hun hoofdgerecht van. Bij deze burgerrestaurants in Antwerpen zit je goed.

42. Ellis Gourmet Burger

Voor de betere burgers ga je naar Ellis Gourmet Burger (De Keyserlei en ‘t Eilandje), waar smakelijke seizoens- en gourmet burgers en salades op het menu staan.

43. De Burgerij

Burgers zijn in Antwerpen goed vertegenwoordigd. De hamburgers van De Burgerij (Sint-Laureiskaai 8) gaan van simpel en klassiek tot goed gevuld, zoals de Kukelekurrie of de Double Decker. Liever geen burger? Er staan ook wraps en salades op de kaart.

44. Meat Factory

Met zo’n naam kan het niet anders dan dat vlees een grote rol speelt op de kaart. Meat Factory (Grote Markt 28) eet je een Black Angus burger of een lekkere steak, die wordt geserveerd met de bekende Belgische frieten.

Bekende chefs, luxe en Michelin sterrestaurants

Antwerpen is een walhalla voor mensen die willen genieten van gastronomische hoogstandjes. Er zijn inmiddels meer dan 10 sterrestaurants te vinden in Antwerpen. Ook bekende tv-chefs serveren hier graag hun gerechten. Wil je bijzonder of luxe uit eten in Antwerpen, reserveer dan een tafel bij een van deze (ster)restaurants:

45. Balls & Glory (Theaterplein 1 naast Stadsschouwburg) – Bekende Belgische chef Wim Ballieu serveert je hier ‘’s werelds lekkerste gevulde ballen‘ met stoemp & salades. Er zijn ook vegetarische alternatieven.

cultuur en lekker uit eten in Antwerpen
Balls & Glory Gent

Tv-chef Wim Ballieu serveert zijn gevulde gehaktballen onder meer in Antwerpen en Gent

46. Bistro du Nord (Lange Dijkstraat 36) – Bistro du Nord serveert klassieke gerechten als Oosterscheldekreeft met asperges en heeft daarmee inmiddels een Michelinster bemachtigd.

47. Frites Atelier (Korte Gasthuisstraat 32) – Geen bezoek aan België zonder patat frites natuurlijk! Bij het Frites Atelier bestel je niet zomaar Belgische frieten. Hier staan bijzondere frietjes op het menu, van de hand van de Nederlandse chef-kok Sergio Herman.

48. Het Gebaar (Leopoldstraat 24) – Voor lunchen met een ster! Bij Lunch-lounge Het Gebaar zorgt de Nederlandse chef-patissier Roger Van Damme voor fantastische gerechten. Vooral zijn desserts zijn internationaal geroemd. Maandag t/m vrijdag geopend van 11:00 – 18:00 uur.

49. Het Gerecht (Amerikalei 20) – Vlakbij het Antwerpse Gerechtsgebouw vind je restaurant Het Gerecht. Hier staan seizoensgebonden gerechten op tafel en wordt van je avond een culinaire belevenis gemaakt door de persoonlijke aanpak van chef-kok Wim en Peggy. Zo bespreekt de chef graag met veel passie de wekelijks wisselende lunchmenu’s of de 6-wekelijks wisselende 4, 5 of 6-gangen diners met de verwachte gasten.

50. The Jane (Paradeplein 1) – Het toprestaurant van Nederlandse sterren-chef Sergio Herman, waar Chef-kok Nick Bril – zijn voormalige rechterhand bij restaurant Oud Sluis in het Zeeuwse Sluis – de scepter zwaait en in overleg met Sergio steeds weer een geweldig tasting menu samenstelt.

51. Kommilfoo (Vlaamsekaai 17) – Voor een avond culinair genieten van verfijnde smaken in het centrum van Antwerpen. Op het menu staan bijzondere gerechten van dichtbij (zoals garnalen uit Oostende en vis uit de Noordzee) en verder weg (zoals de IJslandse langoestines en vlees uit de Pyreneeën).

52. De Peerdestal (Wijngaardstraat 8 – Hedrick Concienceplein) – Al meer dan 25 jaar een vaste culinaire waarde in Antwerpen. Hier ga je heen voor bijzonder (luxe) vis- en vleesgerechten.

53. Zilte (Hanzestedenplaats 5) – Met drie Michelinsterren eet je hier zonder twijfel de sterren van de hemel. Restaurant Zilte is gevestigd op de bovenste verdieping van het Museum aan de Stroom (MAS). Daardoor heb je fantastisch uitzicht over de skyline van Antwerpen. Een diner hier staat garant voor een bijzondere avond.

Wil je eerst lekker eten en drinken en daarna overnachten in Antwerpen? Vind hier je hotel in Antwerpen >>

Uit eten in Antwerpen: Toffe restaurant tips in Antwerpen (2023)

Zijn er speciale gerechten die ik moet proberen in Antwerpen?

Als je in Antwerpen bent, zijn er een paar speciale gerechten die je echt wil proberen. Ten eerste, de heerlijke Vlaamse stoofpot ,of stoofkarbonades. Dit gerecht wordt bereid met rundvlees, uien, bier en kruiden en meestal geserveerd met Vlaamse frieten. Het beste stoofvlees van Antwerpen vind je bij De Arme Duivel (op de hoek van de Schuttershofstraat en de Armeduivelstraat), Ciro’s (Amerikalei), De 7 Schaken (Grote Markt/Braderijstraat) en De Bomma (Suikerrui).

Een andere lokale lekkernij zijn mosselen met friet. Dit is een klassiek gerecht waarbij verse mosselen gestoomd worden in witte wijn, groenten en kruiden. Vooral voor de liefhebbers!

En laten we de beroemde Belgische chocolade niet vergeten! Antwerpen heeft talloze chocolatiers die heerlijke handgemaakte bonbons en pralines aanbieden. Duik in de wereld van verfijnde chocoladesmaken en trakteer jezelf op een zoete verwennerij.

Last but not least, probeer zeker de Antwerpse handjes. Dit zijn kleine koekjes in de vorm van een handje, gemaakt van boterachtig deeg en bestrooid met suiker. Ze zijn een echt symbool van de stad en een perfect souvenir om mee naar huis te nemen.

Wat zijn jouw favoriete hotspots en restaurants in Antwerpen?

Meer lezen over Antwerpen en uit eten in België?

Featured foto door RossHelen (via Shutterstock)

3 reacties
  1. Wil je een beetje service voor je geld ga dan zeker niet bij de Burgerij eten. Ongeïnteresseerd personeel die absoluut niet service gericht zijn

  2. Wat een leuke tips! Antwerpen is voor mij om de hoek, dus altijd fijn om zo’n grote lijst met tips te bewaren voor later. Gepind en ik ga er zeker een paar van proberen! x Nancy

Reageren is niet mogelijk