Wat te doen in Gent: 7 toffe tips

Het gezellige Gent is misschien wel mijn favoriete stad in België. Waar Brugge vol (dag)toeristen zit en Antwerpen soms wat jachtig is, blijkt studentenstad Gent vaak relatief rustig en compact. Maar wees gerust, er is meer dan genoeg te doen! Weten wat te doen in Gent? Ik geef je zeven toffe tips!

Wat te doen in Gent: 7 toffe tips

1. Verdwaal in de binnenstad

De historische binnenstad van Gent is zo compact dat je er bijna niet kunt verdwalen. Toch is het heerlijk dwalen zonder kaart, gewoon steeds weer een nieuw straatje in, een andere bocht om.

Achter elke bocht schuilt weer wel een prachtige gevel, indrukwekkende kerk of zelfs kasteel. Te voet kun je de binnenstad prima in een dag verkennen.

Verken de binnenstad van Gent

2. Beklim het Belfort

Eén van de opvallendste gebouwen van Gent – en dus niet te missen – is het Belfort aan het St-Baafsplein. Deze 95-meter hoge belforttoren ligt middenin het centrum en is de middelste van de beroemde Gentse torenrij die het samen met de Sint-Niklaaskerk en Sint-Baafskathedraal vormt.

Je kunt het belfort dagelijks bezoeken én beklimmen. Flink doorstappen (al is er een lift vanaf de eerste verdieping) maar het prachtige uitzicht over de stad is dat wel waard.

Wat te doen in Gent: Vanaf de Belfort heb je een prachtig uitzicht over GentVanaf de Belfort heb je een prachtig uitzicht over Gent

Vanaf het Belfort heb je een prachtig uitzicht over Gent

Toegang kost €8,- of gratis met een CityCard Gent.

Met de CityCard kun je een bezoek brengen aan alle belangrijke musea en monumenten. Bovendien is gratis tram- en busvervoer in de stad inbegrepen én een boottocht op de Gentse binnenwateren. Je betaalt €30 (48 uur geldig) of €35 (72 uur geldig) en de kaart is verkrijgbaar bij onder meer en de meeste musea en monumenten.

3. Speuren naar street art met Concrete Canvas Tour

Net als in veel andere steden wordt ook in Gent graffiti steeds meer gezien als ware kunstvorm. Van gedoogzone Werregarenstraat waar vooral beginnende artiesten hun spuitbussen legen tot enorme kunstwerken van bekende kunstenaars als Roa en The Warrior.

Met de Concrete Canvas Tour – een initiatief van Street Art Belgium kun je op de fiets (14,5 km) of te voet (7,5 km) twee verschillende routes volgen. Beiden voeren je langs tientallen muurschilderingen door de hele stad.

Wat te doen in Gent: Concrete Canvas Tour

4. Het water op

De bekende Korenlei en Graslei vormen al eeuwenlang de bakermat van de Gentse haven. Tegenwoordig zijn de middeleeuwse havens vooral een bonte verzameling van prachtig gerestaureerde gebouwen, wafelverkoopkramen, rederijen en eindeloos veel mensen.

Het is een tikje toeristisch om aan boord een van de vele rondvaartboten te stappen. Toch is het uitzicht vanaf het water de moeite waard en loont het om Gent eens vanuit een ander perspectief te bekijken.

Wat te doen in Gent: Het water op in Gent

5. Struinen over de markt

Gent telt wekelijks verschillende markten; bijna dagelijks is er wel een te vinden ergens in de stad. Van boerenmarkten tot bloemenmarkten en tweedehandswaren, genoeg plekken om je centen te laten rollen.

De wekelijkse zondagse bloemenmarkt aan de Kouter

Wat te doen in Gent: Kouter in Gent, ook wel bekend als de Paardenmarkt

6. Bier drinken bij de Dulle Griet

Wie van bier houdt, is in België sowieso op de juiste plek en in Gent helemaal. Hier vind je aan de Vrijdagmarkt het bekende biercafé De Dulle Griet, waar je uit zoveel bieren kunt kiezen dat je het je waarschijnlijk al duizelt voor je überhaupt ook maar een slok op hebt.

Als je eenmaal je keuze uit meer dan 350 bieren hebt gemaakt, kun je op je gemak glas leeg drinken. En vergeet je schoen niet, wanneer je een Max van ’t huis hebt opgedronken.

De Dulle Griet, Vrijdagmarkt 50, 9000 Gent, België

Bier drinken bij de Dulle Griet

7. (Vr)eet je vol

En tot slot de Belgische cuisine. Of je nu voor zoete Gentse neuzen of neuzekes gaat, liever aan de Gentse waterzooi of stoverij met frieten gaat of een voorkeur hebt voor vegetarisch eten, in Gent kun je gegarandeerd genieten!

Enkele smakelijke adresjes in Gent:

 • Balls & Glory (Jakobijnenstraat 6) – Voor heerlijke gehaktballen van varkens- of kipgehakt of in vega-variant.
 • Lepelblad (Onderbergen 40) – Voor seizoensgerechten, streekproducten en de wereldkeuken.
 • Cuisine Ouverte (Annonciadenstraat 4) – Voor een uitgebreid vegetarisch lunchbuffet of wisselende avondkaart.

Bewaar deze 7 Wat te doen in Gent tips op Pinterest

Wat te doen in Gent: 7 toffe tips

Wat te doen in Gent: 7 toffe tipsWat te doen in Gent: 7 toffe tips

Of zoek hier vast een hotel in GentBooking.com

Heb jij nog leuke ‘doen in Gent’ tips?

eacties

 1. Hey Natasja!

  Mooie blog en, wat mij betreft, heel goede tips over Gent.
  Ik las in de comments dat je de Gentse feesten nog niet hebt bezocht! Moet je zeker doen!

  Ik probeer ieder jaar naartoe te gaan -tenminste als ik niet aan het reizen ben- en dit jaar nam ik een van m’n buitenlandse vrienden mee. Hij vond het zo leuk dat hij volgend jaar al vakantie heeft gevraagd om terug te komen :)!
  Zeker doen dus! En als je tips nodig hebt, vraag maar raak :)

  Voor je lijstje aan te vullen dacht ik ook nog om te vermelden dat er heel wat kerk(jes) zijn te zien in de Gentse binnenstad die zeker de moeite waard zijn om binnen te gaan. Persoonlijk vind ik die op het Sint-Pietersplein en het Sint-Baafs het mooist.
  Bij het Sint-Baafs kan je trouwens ook nog genieten van het aangename parkje die daar sinds enkele jaren bij is gebouwd :)

  Leuke blog!
  Je hebt er een fan bij :)
  Sam

 2. Ik was dit jaar voor het eerst in Gent en wat is dat een heerlijke stad! Ik heb bijna alle bovenstaande dingen ook gedaan :) Vooral het varen vond ik erg leuk! Toen ik er was, was het heel erg warm, dus relaxen in het park was ook wel fijn om te doen. Vooral het Citadelpark is hiervoor een aanrader.

 3. Vanop het Gravensteen heb je ook een mooi uitzicht over de stad. Zelf heb ik het Belfort nog niet beklommen, dus ik kan niet echt vergelijken. Lekkere ijsjes vind je bij Damass op de Korenmarkt en om de hoek in Klein Turkije vind je Moochie, waar ze heerlijke frozen yoghurt verkopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: