Vanaf het panoramadak van het MAS heb je een prachtig uitzicht over Antwerpen, gratis en voor niets

Dit wil je (gratis) doen in Antwerpen

Voor een heerlijk weekendje weg vlak over de grens ga je naar Antwerpen. Deze Belgische havenstad is dankzij de combinatie van bezienswaardigheden en Vlaamse gastvrijheid ideaal voor een dagje uit of weekendje weg bij onze Zuiderburen. Dit wil je zeker doen in Antwerpen, gratis en voor (n)iets.

Dit wil je doen in Antwerpen

Antwerpen is een van mijn favoriete steden in Vlaanderen. Mijn laatste bezoek is alweer even geleden, hoog tijd voor een nieuwe trip dus. Er is namelijk meer dan genoeg te doen in deze toffe stad, tegen geringe of zelfs geen kosten!

Eindeloos dwalen door het oude centrum en jezelf vergapen aan pracht en praal op de Grote Markt, vorig jaar nog door Britse krant The Telegraph verkozen tot een van de mooiste pleinen van de wereld. Winkelen in de Meir of een portie natuur snuiven in het 14 hectare grote Stadspark, middenin de stad.

Het stadhuis en de Brabofontein op de Grote Markt in Antwerpen

De Grote Markt in AntwerpenBezoek het MAS in Antwerpen

Het MAS is een prachtig staaltje moderne architectuur en bijna een kunstwerk op zichzelf

Een museum bezoeken tijdens je verblijf in Antwerpen is bijna een must:

  • MAS (Museum aan de Stroom) – In dit prachtige staaltje van moderne architectuur is één van de mooiste musea van de stad gehuisvest. Het MAS (ofwel Museum aan de Stroom) laat de geschiedenis van Antwerpen en haar plaats in de wereld zien.
  • Modemuseum (MoMu) – Als modehoofdstad van België mag een modemuseum natuurlijk niet ontbreken. In de Modenatie – het gebouw waarin het MoMu is gevestigd – kun je verschillende facetten van mode bewonderen.

Culinair Antwerpen: lekker eten in Antwerpen

Een bezoek aan Antwerpen is niet compleet zonder jezelf eens flink vol te vreten te verwennen op culinair gebied! Ik schreef al eerder over de vele restaurants in Antwerpen, inclusief enkele persoonlijke favorieten als Pasta-Hippo-Vino en STORY urban deli shop.

Lees ook: 23x Uit eten in Antwerpen

Daarnaast worden er geregeld culinaire festivals georganiseerd, waarbij je de gastronomische kant goed leert kennen:

  • Antwerpen proeft – Proef Antwerpen tijdens het jaarlijkse culinaire festival Antwerpen Proeft. Sterrenchefs, toprestaurants en food trucks zorgen voor smakelijke gerechtjes op ‘t Eilandje van Antwerpen.
  • Bierpassie weekend – Elk zomer verzamelen bierliefhebbers zich op de Groenplaats in Antwerpen. Dit driedaagse bierfestival staat geheel in het teken van Belgische speciaalbieren. Een uitgelezen moment om – met een speciaal degustatieglaasjes van slechts 20 cl – verschillende Belgische bieren uit te proberen.
  • Chocolate Week – Eens per jaar wordt er een speciale chocoladeweek in Antwerpen gehouden, waarbij je goedkoop kennis kunt maken met een groot aantal lokale chocolatiers. Om deel te nemen heb je de Chocolate Pass nodig, die je o.a. kunt kopen bij Dienst Toerisme Stad Antwerpen een deelnemende chocolatiers.
  • Pateekes Week – Eens per jaar wordt er een speciale Pateekes week in Antwerpen gehouden, waarbij je diverse pateekes uit kunt proberen tegen een laagdrempelige prijs. Nu hoor ik je denken: Pateekes?! Pateekes zijn gebakjes, een fijne week voor zoetekauwen dus!

10x Gratis doen in Antwerpen

Tijdens een stedentrip ben je sowieso geld kwijt aan hotelovernachtingen en buiten de deur eten. Gelukkig hoef je niet voor alles te betalen! Een stad te voet verkennen kost niets en er zijn vaak genoeg dingen die je gratis kunt doen. Zo ook in Antwerpen.

1. Woensdag museumdag – Voor de meeste musea in Antwerpen moet je een kaartje kopen. Op elke laatste woensdag van de maand zijn talloze musea echter gratis te bezoeken! Onder andere het MAS, Letterenhuis, Rubenshuis en Museum Mayer van den Bergh openen kosteloos hun deuren voor bezoekers.

2. Panoramaterras van het MAS – Op de tiende verdieping van het Museum aan de Stroom (MAS) is een panoramaterras te vinden, waar je ook zonder toegangskaartje tot het museum gratis op kunt. Kosteloos genieten van een panorama-uitzicht over Antwerpen en de Antwerpse Haven dus.

Gratis doen in Antwerpen: Vanaf het panoramadak van het MAS heb je een prachtig uitzicht over Antwerpen

Vanaf het panoramadak van het MAS heb je een prachtig uitzicht over Antwerpen, gratis en voor niets

3. Schildersmarkt Lambermontmartre – Onder de naam Lambermontmartre wordt vijf keer per jaar een gratis toegankelijke openlucht-schildersbeurs georganiseerd. Op het plein voor het Museum van Schone Kunsten (Leopold de Waelplaats) kun je van mei t/m september elke laatste zondag kunst opsnuiven bij tal van kraampjes en live creaties tot stand zien komen.

4. Middelheimmuseum – Ga naar de beeldentuin van het Middelheimmuseum (Middelheimlaan 61, Antwerpen). In dit openluchtmuseum zijn ongeveer 400 kunstwerken te bezichtigen, waaronder beelden van Auguste Rodin. Het museum gratis toegankelijk en op alle dagen open, met uitzondering van maandagen.

5. Diamantpaviljoen – Antwerpen staat nog altijd bekend als hét handelscentrum voor diamanten. In het Diamantpaviljoen kom je alles te weten over deze dure edelstenen, terwijl het je zelf geen cent kost! Je vindt het Diamantpaviljoen bij het MAS (op maandag gesloten).

6. Stadsfeestzaal aan de Meir – Aan de Meir, dé winkelstraat van Antwerpen, ligt de Stadsfeestzaal, lange tijd een van de bekendste zalen van de stad. Het werd in 1908 gebouwd; na een grote brand en grondige renovatie zijn onder meer de prachtige koepel met bladgoud, oorspronkelijke versieringen en eikenhouten parketvloer weer in volle glorie bewonderen. Op zondag dicht.

7. Het Begijnhof en Sint-Catharinakerk – Maak een wandeling over de 16de eeuwse kasseienstraatjes en ontdek de huisjes van Het Begijnhof en de bijhorende kleine Sint-Catharinakerk. Zo’n dertig jaar geleden (in 1986) overleed het laatste Antwerpse begijntje.

8. Vogeltjesmarkt – De Vogeltjesmarkt – of Vogelenmarkt zoals de echte benaming luidt – kun je elke zondagochtend vanaf 8 uur vinden rond het Theatherplein. Deze zondagsmarkt dankt haar naam aan de vele vogels, pluimvee en knaagdieren die hier vroeger werden verkocht.

9. De Plantentuin van Antwerpen – Gratis toegankelijk en goed voor een educatieve wandeling is de Plantentuin van Antwerpen. Den Botanieken Hof (Leopoldstraat 24) is gratis toegankelijk en een prachtig groen plekje in het centrum van de stad.

10. Street Art Berchem-wandelroute – Met deze gratis wandelroute ontdek je de mooiste street art in de Antwerpse wijk Berchem.

Dit moet je zeker doen in Antwerpen, gratis en voor (n)iets

Wat moet je volgens jou echt doen tijdens je bezoek aan Antwerpen?

2 reacties
  1. Dank je voor deze zeer goede en handige tips om zoveel dingen gratis of voor kleine prijsjes te kunnen doen in die prachtige city ;-)

    Xoxo

Reageren is niet mogelijk