De leukste steden voor een foodie trip: Valencia (Valencia Mercado de Colon)

De leukste steden voor een culinaire stedentrip

Eten en reizen gaan hand in hand, niet in de minste plaats omdat je nu eenmaal toch een paar keer per dag moet eten, waar je ook bent. Soms is de lokale cuisine zelfs een doorslaggevende factor om voor een bestemming te kiezen! Dit zijn een paar van de leukste steden voor een foodie trip!

De leukste steden voor een culinaire stedentrip

Als ik iets leuk vind op reis, is het wel de kennismaking met de lokale cuisine. Soms een tikje uitdagend – zoals het vreemde eten in China en India bijvoorbeeld – en soms dé reden om een land te bezoeken (hoi Italië!). Een paar steden die ik zonder meer (opnieuw) zou bezoeken voor de ultieme foodie trip, zet ik graag voor je op een rij.

Berlijn, Duitsland

In Berlijn is het culinaire aanbod groot. Nieuwe restaurants poppen als paddenstoelen uit de grond en culinaire trends worden er niet alleen gevolgd maar gecreëerd. Mijn eerste en tot nu toe enige bezoek aan Berlijn was veel te kort om echt kennis te maken met de eindeloze gastronomische mogelijkheden in de stad.

Hotspot: acht&dreissig Berlijn

Toch wist ik tijdens mijn speedbezoekje een heuse parel te ontdekken en genoot ik van een smakelijke maaltijd bij achtunddreissig in Mitte. Dat ik nog eens terug moet om meer te proeven van Berlijn en de vele keukens mag duidelijk zijn.

Pamplona, Spanje

In Pamplona eet je pintxos, of pinchos zoals de Spaanse naam luidt. Dit typische gerecht is dé snack in Baskenland, Navarra en de noordelijke Spaanse regio’s. Ze zijn vergelijkbaar met tapas maar meestal net iets groter en niet in één hap op te eten.

De pintxos van Pamplona

 

Er zijn bars die vooral traditionele pintxos serveren maar ook cafés en bars die zulke gastronomische hoogstandjes serveren dat ze er zelfs culinaire prijzen mee winnen. Daarmee is Pamplona een verrassende topbestemming voor foodies dus!

Pintxos Pamplona Pintxos Pamplona

Overigens is dé gastronomische hoofdstad van Spanje niet Pamplona maar San Sebastian: hier vind je de helft van alle driesterrenrestaurants die Spanje rijk is. Eten staat hier dan ook op nummer één en zes goed bereide maaltijden per dag zijn dan ook geen uitzondering.

Kopenhagen, Denemarken

Kopenhagen’s beroemdste restaurant Noma sloot eind 2016 weliswaar haar deuren, de opvolgers staan echter al te dringen! Zo begon voormalig Noma chef Christian Puglisi al diverse restaurant in de Deense hoofdstad, waaronder Baest, waar zijn Siciliaanse roots onder meer in de pizza’s te proeven zijn.

De New Nordic Kitchen is niet de enige keuken in Kopenhagen, en eigenlijk al niet eens zo nieuw meer. De stad telt maar liefst 15 sterrestaurants, waarvan 13 met één ster en twee restaurants met respectievelijk twee en zelfs drie sterren.

Ook zoetekauwen zijn in Kopenhagen op hun plek. Zo zijn de ‘liefdesballonnen’ van WestMarket Copenhagen sinds kort talk of the town.

Aarhus, Denemarken

Kopenhagen is niet de enige plek in Denemarken waar je smaakpapillen continu kunnen jubelen. Ook Culturele Hoofdstad van 2017 Aarhus heeft meer dan genoeg opties voor een smakelijk verblijf. Alleen afgelopen jaar werden al twee gloednieuwe street food markets geopend en dan zijn er nog tal van ‘gewone’ restaurants waar je terecht kunt.

3x Street food & food markets in Aarhus om je vingers bij af te likken

Zo eet je de lekkerste smørrebrød bij Kähler Spisesalon (M. P. Bruuns Gade 33, Aarhus) op origineel Kähler keramiek en smulde ik afgelopen zomer van heerlijke vis in het Moesgaard Museum in Højbjerg.

Burgers & wijn bij Aarhus Street Food

 

Londen, Engeland

Van Engels pub food tot hippe cocktails, je vindt het allemaal in Londen. Hier wisselen (street) food markets, pubs en restaurants in alle soorten elkaar af. Of je nu zin hebt in schandalig goede burgers of liever gin-tonics drinkt in een gin bar, Londen is constant in ontwikkeling en de ideale bestemming voor een culinair reisje.

Uit eten in Londen: 7 tips

 

 

Burgers eten op Shoreditch Market in Shoreditch London

Burgers eten op Shoreditch Market in Shoreditch London (foto via Shutterstock)

Valencia, Spanje

Hoog op mijn verlanglijstje staat een bezoek aan Valencia in Spanje. Valencia is niet alleen een topbestemming voor strand en cultuur: ook op gastronomisch vlak behoort ze tot de Spaanse top.

Proef Valencia dit najaar tijdens deze culinaire events

EUROPA // De leukste steden voor een foodie trip

Hier ga je heen voor paella, goedgevulde mercados waar je hoofd tolt door alle geuren en food festivals waar je de Spaanse smaken betaalbaar kunt proeven.

Wat is jouw favoriete bestemming voor een foodie trip?

Featured foto door Rrrainbow, foto paella door asife (foto’s via Shutterstock)

14 reacties
 1. Wat een fijn lijstje! Ik ga aankomende zomer naar Valencia en ben echt ontzettend benieuwd, ik wist niet dat het voor foodies ook een goede locatie was. Daarnaast staan Berlijn en Kopenhagen ook wel hoog op m’n lijstje..

 2. Mmmm! Een post om honger van te krijgen zeg! Een lijstje dat ik dus bewaren moet voor mijn volgende reis. Op één of andere manier gaat eten en reizen voor mij altijd hand in hand. Er bestaat geen betere manier om een land te leren kennen dan door het plaatselijke eten! Mijn beste food-herinnering was dan ook heerlijk eten bij een gezin in Bali, Ubud. Zoete rijst als ontbijt met gefrituurde bananen. Of ‘s avonds (opnieuw) rijst met een lekkere kipsaté en een goed gekruide, pikante, gegrilde vis. Zoiets vergeet je niet ;)

 3. Nóg een goede reden voor mij om eindelijk eens naar Berlijn te gaan, schandalig dat ik daar nog steeds niet geweest ben! Overigens mag je van mij Porto ook toevoegen aan je lijst, daar heb ik echt waanzinnig lekker gegeten vorig jaar!

  1. Ik ook vorig jaar pas voor het eerst hoor! En dan nog geen 24 uur, dus ik moet zo snel mogelijk nog eens terug! En Porto klinkt goed, daar heb ik inderdaad ook smakelijke verhalen over gehoord.

 4. Nu heb ik echt veel gereisd, maar op Londen na ben ik nog nergens geweest! Oh jee, reiskriebels beginnen weer. Ik moet zeggen dat Hong Kong toch wel op mijn nummer 1 staat hoor :-) Liefs Josine

  1. Oh Hong Kong! Daar was ik ooit een halve dag op doorreis dus verder dan sushi in een shopping mall ben ik helaas niet gekomen. Was wél erg lekker ;D

 5. Zowieso Hongarije, in Boedapest hebben ze de lekkerste desserts die je maar kunt voorstellen! Zeker een must voor chocoladeliefhebbers

 6. Valencia staat absoluut op nummer 1 als het op eten aankomt. Dus ik zou zeggen ga zeker eens proeven van wat één van de leukste steden van Spanje te bieden heeft. Na twee keer er geweest te zijn heb ik in ieder geval ‘de smaak te pakken’

 7. In Londen kun je zo heerlijk eten! En met mijn moeder die in Spanje heeft gewoond wil ik ook heel graag naar Valencia. Kopenhagen staat ook nog wel op mijn lijstje, fijn dat daar zoveel nieuwe restaurants komen! Malou x

 8. In Valencia heb ik heel lekker (en veel) gegeten. San Sebastian staat nog op mijn lijstje, dacht direct aan die stad toen ik de titel van je artikel zag.

  1. Ben er zelf nog niet geweest maar na mijn kennismaking met pintxos in Navarra wil ik ook nog eens naar San Sebastian!

 9. Daar staan echt een paar heerlijke adresjes bij! Ik ben zelf echt verrast door Turijn. Op een gegeven moment hadden we een restaurantje ontdekt waar je allerlei hapjes kon krijgen en het was gewoon zo goed. Zou alleen daarvoor weer teruggaan.

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen