Earth Day: dit zijn de duurzame reistrends voor 2017

Vandaag, op 22 april, wordt Earth Day gevierd, de verjaardag van de moderne milieubeweging die in 1970 begon. Een prima moment om – in het jaar dat door de VN is uitgeroepen tot Internationaal Jaar van Duurzaam Toerisme voor Ontwikkeling – de duurzame reistrends voor 2017 onder de aandacht te brengen.

Earth Day: duurzame reistrends 2017

Boekingssite Booking.com liet onderzoek doen naar duurzaam reizen en publiceerde haar bevindingen in het Sustainable Travel Report[1]. Het onderzoek laat een aantal veelbelovende tekenen zien op het gebied van ‘groene’ trends bij zowel reizigers als accommodaties.

Waarom mensen duurzaam reizen

Het begrip ‘duurzaam reizen‘ wordt door veel reizigers nog steeds op verschillende manieren geïnterpreteerd. Het is voor iedereen wel duidelijk dat accommodaties hier een rol in kunnen vervullen. Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft (56%) van de respondenten vindt dat een verblijf in een milieuvriendelijke accommodatie geldt als duurzaam reizen. Daarmee staat dit bovenaan de lijst met dingen waaraan reizigers denken als er gerefereerd wordt aan duurzaam reizen.

Ruim een derde denkt bij duurzaam reizen aan zuinig omgaan met water door hergebruik van handdoeken en beddengoed (38%) en het milieu te ontzien door verspilling van luxe-artikelen zoals shampoo, zeep, tandpasta en scheermesjes tegen te gaan (35%).

‘duurzaam reizen’ is bijna synoniem aan een meer authentieke, lokale ervaring

Voor veel mensen is het begrip ‘duurzaam reizen’ bijna synoniem aan een meer authentieke, lokale ervaring. Zo zien mensen het kopen van lokaal vervaardigde producten en het steunen van lokale ambachtslieden als een vorm van duurzaam reizen.

Ook kiezen veel mensen voor een milieuvriendelijke accommodatie omdat deze een meer lokaal relevante ervaring biedt: accommodaties waar in de keuken vooral wordt gewerkt met lokaal geteelde producten en zuinig wordt omgegaan met water en energie en de gasten in contact worden gebracht met lokale bewoners.

Hoe mensen duurzaam (willen) reizen

Het aantal reizigers dat ten minste eenmaal verblijft in een ‘groene’ accommodatie zou dit jaar kunnen verdubbelen, want 65% van de reizigers wereldwijd zegt dit van plan te zijn terwijl 34% aangeeft dit vorig jaar al gedaan te hebben. Daarnaast geeft 68% aan dat de wetenschap dat een accommodatie duurzaam is, een positieve invloed heeft op hun keuze voor een verblijf. Hier scoren reizigers uit China (93%), Brazilië (83%) en Spanje (80%) het hoogst.

Ruim 79% let ook op de impact op het milieu van het vervoer tijdens de reis: 43% neemt waar mogelijk het openbaar vervoer, 42% probeert zoveel mogelijk te lopen of fietsen en bijna een vijfde (18%) is bereid om minder te vliegen om daarmee hun ecologische voetafdruk te verminderen.

Duurzaam reizen in 2017: 42% probeert zoveel mogelijk te lopen of fietsen

Mag het minder luxe?

Op de vraag of reizigers wereldwijd bereid zijn tot concessies op dit gebied en ergens milieuvriendelijker te verblijven, reageerde de overgrote meerderheid positief. 94% is bereid om in een accommodatie te verblijven waar energiezuinige lampen gebruikt worden, 89% heeft geen probleem met een kamer waar de airconditioning of verwarming alleen aan staat als de gast aanwezig is en 80% is tevreden met een waterbesparende douchekop.

Dat zoveel mensen hiertoe bereid zijn, heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat deze dingen vrij simpel te bewerkstelligen zijn en een reiservaring niet nadelig of merkbaar zullen beïnvloeden.

46% procent van de respondenten zichzelf wel degelijk als milieubewust reiziger

Duurzaam reizen: keuzes

Hoewel slechts 5% van de reizigers wereldwijd gelooft dat het gemakkelijk is om duurzaam te reizen, ziet 46% procent van de respondenten zichzelf wel degelijk als milieubewust reiziger. Italië, Duitsland en China doen het daarbij beter in vergelijking met vorig jaar. In markten als Australië, Brazilië, Japan en de VS is juist een daling in de percentages te zien.

[1] Deze data werden verzameld in 11 verschillende markten, met elk meer dan 1000 respondenten. Alle respondenten waren 18 jaar of ouder, hadden ten minste één reis gemaakt in 2016 en waren voor 2017 van plan om ook minstens één reis te maken. Bovendien maakten alle respondenten deel uit van het plannen en beslissen van de meeste van hun reizen. De data werden in maart 2017 door Booking.com verzameld met behulp van een internationaal onderzoeksbureau.

Meer lezen over duurzaam reizen?

Hoe probeer jij duurzaam reizen voor of tijdens je reis te bewerkstelligen?

Bron: Booking.com, foto’s via Shutterstock

4 reacties

  1. Tijdens mijn vorige reis verbleef ik in een Ecohostel, maar ik had wel m’n vraagtekens bij hoe duurzaam het nu echt was. Zoiezo neem ik vaak het ov en loop ik veel op reis, dus ik ben al goed opweg :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: