Het beroemde regenboog panorama van Olafur Eliasson op het dak van het ARoS Aarhus Art Museum

Culturele stedentrip maken? Dan zit je goed in deze Europese steden

Ga jij graag naar het theater, luister je met liefde naar klassieke muziek of vergaap jij je liever aan vrijzinnige architectuur? Culturele stedentrips zijn een eitje binnen Europa, waar je binnen een paar uur reizen al in een ander land kunt staan. Dus ben jij op zoek naar cultuur? Dan zit je goed in deze Europese steden!

Culturele stedentrips binnen Europa

Wat is er beter dan de lokale cultuur ervaren en een nieuwe plek te ontdekken met een geweldig lokaal optreden? Of je nu houdt van de het theater, de kracht van klassieke muziek of vrijzinnige architectuur, met een bezoek aan een van onderstaande bestemmingen kom je zeker aan je trekken!

Theater in Londen

Voor veel mensen staat een avond in het theater gelijk aan een geweldige avond uit. Als je op zoek bent naar amusement, kom je in Londen zeker aan je trekken. Beroemde acteurs, nieuwkomers, drama’s, musicals of avant-garde; West End is the place to be.

Zo ging ik vorig jaar naar de rete-populaire theatervoorstellingen over Harry Potter, waar ik bijna een jaar ervoor al kaartjes had gekocht. Aanrader!

Harry Potter The Play: Harry Potter and the Cursed Child in het Palace Theatre

Het immens populaire toneelstuk over het leven van Harry Potter na de boeken is te zien in het Palace Theatre

Accommodatietip: Het Haymarket Hotel* ligt in het hart van het theaterdistrict van Londen en bevindt zich pal naast het Theatre Royal. Het hotel wordt omringd door restaurants, en bars, dus je bent zo onder de pannen en terug in je hotelkamer na een avondje uit.

Musea en graffiti in Antwerpen

Antwerpen ligt op een steenworp afstand voor veel Nederlanders en is dan ook een prima bestemming voor een stedentrip. Voor een weekendje cultuur snuiven ben je hier ook op de goede plek. Wandel door de Botanische Tuinen voor een momentje rust en bekijk de stad van grote hoogte vanaf het panoramadak van het Museum aan de Stroom (MaS).

Dit moet je zeker doen in Antwerpen, gratis en voor (n)iets

Vanaf het panoramadak van het MAS heb je een prachtig uitzicht over Antwerpen, gratis en voor niets

Het Museum aan de Stroom (MAS) is een bekende trekpleister in Antwerpen (foto door oor Mihai-Bogdan Lazar via Shutterstock)

Of ga op jacht naar de mooiste graffiti. Van stripmuren tot street art en het Google van de 16e eeuw: in Antwerpen staan grafische kunsten centraal. Zo vind je op verschillende plekken in de stad professionele street art terug en is het Plantin-Moretus Museum volledig vernieuwd.

Accommodatietip: HotelO Kathedral in Antwerpen ligt om de hoek van de bekende Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en is een hotel waar vintage en design, en oud en modern op een unieke manier zijn gecombineerd. Liever in Zuid-Antwerpen overnachten? Dan boek je een kamer in HotelO Sud.

Klassiek in Praag

Klassieke muziek is eeuwenlang een culturele pijler geweest en met zijn vermogen om rauwe emotie op te wekken en verhalen te vertellen met geluid, is het een ervaring die iedereen zou moeten koesteren. Praag heeft geweldige componisten voortgebracht. Bij een bezoek aan de stad kun je nu nog steeds genieten van tal van klassieke concerten in kerken, historische gebouwen, concertzalen en paleizen.

Charles Bridge in Praag

De bekende Charles Bridge in Praag (Foto door Anadman Bvba / Shutterstock.com)

Accommodatietip: Het uniek ingerichte U Prince Hotel* is gevestigd in een 12e-eeuws gebouw en ligt aan het Oudestadsplein en recht tegenover de Astronomische klok. Het hotel biedt kamers met antiek meubilair en een schitterend uitzicht op de Gouden Stad vanaf het dakterras.

Opera in Valencia

Naast culinaire en architectonische hoogstandjes is Valencia ook de plek voor opera fans. Het voorseizoen in Palau de les Arts Reina Sofia – ontworpen door de Valenciaanse architect Santiago Calatrava – begint in oktober met Puccini’s Madame Butterfly en Le Cinesi van Gluck.

De grote opening is op 9 december 2017 met de eerste opvoering van Don Carlo van Verdi, met als hoofdrol niemand minder dan Plácido Domingo, zonder twijfel een van ‘s werelds grootste operasterren. Verdi’s Il Corsaro, Puccini’s Tosca, La Damnation de Faust van Berlioz zijn slechts enkele van de opera’s tot eind juni 2018 op het programma staan.

Palau de les Arts Reina Sofia in Valencia, Spanje

Het Palau de les Arts Reina Sofia in Valencia, Spanje

En het goede nieuws is dat opera in Valencia heel betaalbaar is. Iedereen kan opera-fan zijn met kaartjes te koop vanaf 7 euro in het voorseizoen en 15 euro in het hoogseizoen. Er snel bij zijn is wel dé truc om de voordeligste plaatsen te kunnen reserveren!

Moderne kunst en architectuur in Aarhus

Deense havenstad Aarhus is een van de twee Culturele Hoofdsteden van Europa in 2017. Ik bezocht de stad vorig jaar en was op slag verliefd. Dwalen door schattige met ronde straatkeien bedekte straatjes of fietsen door rete-moderne wijken waar strakke lijnen in scherp contrast staan met de immer bewegende zee.

 

Kleurrijke plaatjes in het beroemde regenboog panorama van Olafur Eliasson op het dak van het ARoS Aarhus Art Museum

Alle kleuren van de regenboog in het ARoS Aarhus Art Museum 

Accommodatietip: Het Comwell Aarhus Hotel* ligt pal naast het busstation en hippe food market. Het hotel staat vol van Deens Design en de strak ingerichte kamers (inclusief Hay designer items!) zijn klein maar fijn, met geweldig uitzicht over Aarhus.

Lees hier meer over het Comwell Hotel >>

Wat is jouw favoriete bestemming voor een culturele stedentrip in Europa?

Ontspannen op reis: 3 hotels bij Schiphol

4 reacties
  1. Ik ben blij dat je Antwerpen in de lijst hebt gezet! ? Valencia check, Praag check, Aarhus check! Alles top. Enkel West End in Londen nog…

  2. In Praag zijn wij naar een klassiek concert geweest en dat vond ik verbazingwekkend leuk. Het gebouw was van binnen ook echt prachtig mooi. In de winter gaan wij naar Londen en wij gaan dan naar Les Miserables en de Lion King, ik ben zo benieuwd!

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen