Gouda Kaasmarkt

Eropuit in eigen land: Bezoek Gouda deze herfst!

Van (fairtrade) shoppen in de historische Goudse winkelstraatjes, tot een hap nemen uit de enige echte Goudse punselie. Gouda heeft veel leuks voor je in petto deze herfstvakantie. Daarom vier (h)eerlijke herfstvakantietips!

Bezoek Gouda deze herfst: 4 Goudse herfstvakantie tips

Mijn wortels liggen in de Randstad en hoewel ik tegenwoordig vooral in het oosten van het land bivakkeer, blijft er ook in Zuid-Holland nog genoeg te ontdekken. In Gouda bijvoorbeeld, dat echt meer te bieden heeft dan alleen kaas.

De kaas van Gouda

De beroemde Gouda Kaasmarkt begint weer in april volgend jaar. Toch kun je tot die tijd prima genieten van Goudse kaas. Ga bijvoorbeeld langs bij het Goudse Waag, kaas- en ambachtenmuseum. Dit authentieke pand werd in 1668 ontworpen door architect Pieter Post.

Waar vroeger de kazen werden gewogen, vind je tegenwoordig een museum waar je alles te weten kunt komen over over de geschiedenis van kaas, de producten die hier werden gewogen en verhandeld en hoe kaas gemaakt wordt.

Bezoek Gouda deze herfst: Gouda KaasmarktGouda Kaasmarkt

Naast het museum zijn er talloze kaaswinkels en kaashuizen waar je je eigen voorraad Goudse kaas kunt inslaan. ‘t Kaaswinkeltje (Lange Tiendeweg 30, 2801 KH Gouda) staat bekend om de lekkerste Goudse boerenkaas en mag je niet overslaan!

't Kaaswinkeltje in Gouda

‘t Kaaswinkeltje is een authentiek en bijzonder winkeltje in het hart van de oude Goudse binnenstad en al generaties lang gespecialiseerd in boerenkazen.

Bekijk de leukste koekjesfabriek van Nederland

​Echte stroopwafels waren te duur voor het zangkoor van de Goudse Sint-Janskerk, zo gaat het verhaal. Daarom bedacht bakkersfamilie Punselie ‘de vervanger van de Goudse stroopwafel’, de Punselie. Een overheerlijk koekje dat in tegenwoordig in aantallen van 40.000 stuks per uur (!) van de band rolt in de fabriek in de Goudse binnenstad en wereldwijd fans heeft.

De Punselie is ‘de vervanger van de Goudse stroopwafel’

Op 19 oktober, 13 november en 15 december 2017 kun je een kijkje nemen bij deze leukste koekjesfabriek van Nederland. Ga mee met een rondleiding, inclusief proeven van de typische lekkernij en koffie of thee.

Duik de Goudse hofjes in

Gouda heeft een prachtige binnenstad, inclusief steegjes en hofjes waar je doorheen kunt dwalen. De compacte historische binnenstad met de vele bezienswaardigheden, authentieke winkeltjes, kleine middeleeuwse straatjes, de grachten en de vele hofjes is een bezoek dan ook meer dan waard. Ga zelf op pad of wandel mee met een van de stadsgidsen van het Goudse Gidsen Gilde.

Vroesentuin in Gouda

(H)eerlijk winkelen en duurzaam lunchen

Nog meer winkeltips, van de duurzame en eerlijke variant. Inmiddels prijken maar liefst 17 winkels, restaurants en concept stores op de ‘Eerlijk Winkelen’-lijst. Als eco-fan kun je je hart ophalen bij onder meer vanNienke sieraden, de Kersvers concept store, kledingwinkel Karakter en Antiek Curiosa ‘Altijd’.

Winkelen en snacken in Gouda

Aanraders voor een verantwoorde lunch: Lunchcafé Curcuma, het historische IJsselhuis aan de Goudse Museumhaven en Pomm’s Gouda, waar je de bio-frieten zelfs op een heuse schommel kunt opeten.

Kunst kijken met de ontdekkoffer in Museum Gouda

Na een lekkere lunch is het tijd voor kunst en cultuur in Museum Gouda. Kinderen kunnen hier met een spannende ontdekkoffer vol opdrachten de museumcollectie ontdekken. De vragen zijn geschikt voor kinderen tussen 6 en 12 jaar – ‘Waarom hangt er een krokodil in de apotheek van het museum?’ – en de beloning is een codewoord dat toegang geeft tot de club van Museum Gouda Helden!

Leuk de combineren met een ‘Landschap maken van stof’ geïnspireerd op de expositie ‘Lage Landen, Schatten uit het Rijks’, die ook voor volwassen bezoekers leuk is.

Struin door sfeervolle Goudse Straatjes

Gouda deze herfst op eigen houtje ontdekken? Zet dan de gratis xplre Gouda app op je telefoon. Met bijzondere wandelroutes, stadse struin-tips en de nieuwe winkelroute ‘Beleef de Goudse Straatjes’.

De historische binnenstad trakteert je op een keur aan winkelstraatjes met authentieke winkels. Zo voert de route langs de Goudse Brocanterie, Olala Chocola, het Gouds Kaashuis en miniwarenhuis Heb ik Via. Daarnaast krijg je fijne koffie- en lunchtips, want trek krijg je natuurlijk van zo’n ontdekkingstocht.

Ook leuk voor wie kinderen heeft: Koop een speurtocht bij VVV Gouda in de Goudse Waag op de Markt en ontdek de stad te voet. Via hofjes en middeleeuwse steegjes beland je op de Markt met het beroemde Stadhuis en de Sint-Janskerk.

Hofje van Cinq in Gouda

Meer weten over Gouda? Kijk voor recente tips en nieuwtjes op www.welkomingouda.nl.

Wat is jouw favoriete stad in de Randstad?

Foto’s via VVV Gouda

Dit wil je wellicht ook lezen
Mooi Veluwe: genieten van comfort, wellness en natuur

Wandelen in het Speulder- en Sprielderbos

Wandelen in het Speulderbos en Sprielderbos is een walhalla voor natuurliefhebbers, wandelaars en fotografen. Eeuwenoude ‘dansende’ bomen en bijzondere flora en fauna. Ga jij binnenkort wandelen in het Speulderbos?