Eropuit in eigen land: Bezoek Gouda deze herfst!

Van (fairtrade) shoppen in de historische Goudse winkelstraatjes, tot een hap nemen uit de enige echte Goudse punselie. Gouda heeft veel leuks voor je in petto deze herfst. Daarom drie (h)eerlijke herfstvakantietips!

Bezoek Gouda deze herfst: 3 Goudse herfstvakantie tips

Mijn wortels liggen in de Randstad en hoewel ik tegenwoordig vooral in het oosten van het land bivakkeer, blijft er ook in Zuid-Holland nog genoeg te ontdekken. In Gouda bijvoorbeeld, dat echt meer te bieden heeft dan alleen kaas.

De kaas van Gouda

De beroemde Gouda Kaasmarkt begint weer in april volgend jaar. Toch kun je tot die tijd prima genieten van Goudse kaas. Ga bijvoorbeeld langs bij het Goudse Waag, kaas- en ambachtenmuseum. Dit authentieke pand werd in 1668 ontworpen door architect Pieter Post.

Waar vroeger de kazen werden gewogen, vind je tegenwoordig een museum waar je alles te weten kunt komen over over de geschiedenis van kaas, de producten die hier werden gewogen en verhandeld en hoe kaas gemaakt wordt.

Gouda KaasmarktGouda Kaasmarkt

Naast het museum zijn er talloze kaaswinkels en kaashuizen waar je je eigen voorraad Goudse kaas kunt inslaan. ’t Kaaswinkeltje (Lange Tiendeweg 30, 2801 KH Gouda) staat bekend om de lekkerste Goudse boerenkaas en mag je niet overslaan!

't Kaaswinkeltje in Gouda

’t Kaaswinkeltje is een authentiek en bijzonder winkeltje in het hart van de oude Goudse binnenstad en al generaties lang gespecialiseerd in boerenkazen.

Bekijk de leukste koekjesfabriek van Nederland

​Echte stroopwafels waren te duur voor het zangkoor van de Goudse Sint-Janskerk, zo gaat het verhaal. Daarom bedacht bakkersfamilie Punselie ‘de vervanger van de Goudse stroopwafel’, de Punselie. Een overheerlijk koekje dat in tegenwoordig in aantallen van 40.000 stuks per uur (!) van de band rolt in de fabriek in de Goudse binnenstad en wereldwijd fans heeft.

De Punselie is ‘de vervanger van de Goudse stroopwafel’

Op 19 oktober, 13 november en 15 december 2017 kun je een kijkje nemen bij deze leukste koekjesfabriek van Nederland. Ga mee met een rondleiding, inclusief proeven van de typische lekkernij en koffie of thee.

Duik de Goudse hofjes in

Gouda heeft een prachtige binnenstad, inclusief steegjes en hofjes waar je doorheen kunt dwalen. De compacte historische binnenstad met de vele bezienswaardigheden, authentieke winkeltjes, kleine middeleeuwse straatjes, de grachten en de vele hofjes is een bezoek dan ook meer dan waard. Ga zelf op pad of wandel mee met een van de stadsgidsen van het Goudse Gidsen Gilde.

Hofje van Cinq in GoudaVroesentuin in Gouda

(H)eerlijk winkelen en duurzaam lunchen

Nog meer winkeltips, van de duurzame en eerlijke variant. Inmiddels prijken maar liefst 17 winkels, restaurants en concept stores op de ‘Eerlijk Winkelen’-lijst. Als eco-fan kun je je hart ophalen bij onder meer vanNienke sieraden, de Kersvers concept store, kledingwinkel Karakter en Antiek Curiosa ‘Altijd’.

Winkelen en snacken in Gouda

Aanraders voor een verantwoorde lunch: Lunchcafé Curcuma, het historische IJsselhuis aan de Goudse Museumhaven en Pomm’s Gouda, waar je de bio-frieten zelfs op een heuse schommel kunt opeten.

Struin door sfeervolle Goudse Straatjes

Gouda deze herfst op eigen houtje ontdekken? Zet dan de gratis xplre Gouda app op je telefoon. Met bijzondere wandelroutes, stadse struin-tips en de nieuwe shoppingroute Beleef de Goudse Straatjes.

De historische binnenstad trakteert je op een keur aan winkelstraatjes met authentieke winkels. Zo voert de route langs de Goudse Brocanterie, Olala Chocola, het Gouds Kaashuis en miniwarenhuis Heb ik Via. Daarnaast krijg je fijne koffie- en lunchtips, want trek krijg je natuurlijk van zo’n ontdekkingstocht.

Meer weten over Gouda? Kijk voor recente tips en nieuwtjes op www.welkomingouda.nl.

Wat is jouw favoriete stad in de Randstad?

Foto’s via VVV Gouda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: