De allerlaatste over 2017 (the best of Instagram 2017)

De allerlaatste over 2017 (+ hoi 2018)

Eerlijk is eerlijk, 2017 gaat niet de boeken in als mijn beste jaar ooit. Het was een jaar waarin ik diepe dalen kende, met een paar prachtige hoogtepunten daartussen. Net als voorgaande jaren kijk ik nog één keer terug op het afgelopen jaar. De allerlaatste over 2017.

De allerlaatste over 2017

Hoe kijk je terug op een jaar waarin je langzaam in een afgrond zakte, waarin langzaam het licht doofde tot alles zo grijs en grauw was dat je nergens meer plezier in had? Een jaar waarin je, na een moeizaam voorjaar, uiteindelijk niets anders kon dan toegeven dat het echt niet goed ging. Nog steeds niet altijd goed gaat… Nee, als ik eerlijk ben, gaat 2017 niet de boeken in als mijn beste of favoriete jaar ooit.

Nu hoeft niet elk jaar het jaar ervoor te overtreffen,
toch kijk ik uit naar een vrolijker en positiever 2018.

Nu hoeft niet elk jaar het jaar ervoor te overtreffen, toch kijk ik uit naar een vrolijker en positiever 2018. Een nieuw jaar, waarin ik hopelijk wat van de geleerde lessen van afgelopen jaar kan toepassen, vooral lichtpuntjes zie en vooral gewoon weer lekker in m’n vel zit.

De allerlaatste over 2017 (the best of Instagram 2017)

En omdat 2017 heus niet alleen maar kommer en kwel was, kijk ik nog één keer terug. Wat waren de leukste en meest gelezen blog posts, persoonlijke favorieten van dit jaar?

2017 in reizen

Talloze reisjaaroverzichten zag ik voorbij komen bij collega-bloggers. En tot afgelopen jaar maakte ik ze zelf ook, want hoe leuk is het om terug te kijken op alle trips die je maakte? Dit jaar ging ik echter ‘maar’ twee keer op reis: een nachtje naar het Belgische Mechelen, de tweede keer meteen een maand lang – je gaat nu eenmaal niet voor een weekendje op en neer naar Nieuw-Zeeland.

Biertjes drinken in Mechelen bij zonsondergang

Biertjes drinken in Mechelen bij zonsondergang

Droomreis van het jaar
Geen uitgebreid jaaroverzicht van gemaakte reizen dus, wel een gemaakte droomreis naar Nieuw-Zeeland waarmee een langgekoesterde droom in vervulling ging!

Samen met mijn zusje vloog ik via Guangzhou naar Auckland, waar we na een paar dagen in een auto stapten en in drie weken via de prachtigste plekken naar Christchurch reden. We aten ons suf aan burgers, pies en goedkope instant noodles, reden honderden kilometers over bochtige bergwegen en bezochten de Hobbiton filmset.

Wandelden met windkracht veel over het strand, door moerassige bossen en uitgestrekte heides, zagen dolfijnen op zee, zeeleeuwen langs het strand, eindeloos veel besneeuwde bergtoppen en maakten herinneringen voor het leven.

Rondreis door Nieuw-Zeeland: in 3 weken van Auckland naar Christchurch

Rondreis door Nieuw-Zeeland: onze route voor 3 wekenBay of Islands in Nieuw Zeeland - Natas

Hoogtepunt van het jaar: onze droomreis door Nieuw-Zeeland

Meer lezen over mijn droomreis?

Ik schreef al waarom Nieuw-Zeeland in de winter perfect is, en meer:

En in het nieuwe jaar komen er nog meer Nieuw-Zeeland artikelen aan dus stay tuned!

Meest gelezen in 2017

Afgelopen jaar schreef ik 138 blogberichten, zelfs nog minder dan de 155 berichten die ik in 2016 publiceerde. Gezien de dip waar ik me zeker een half jaar in bevond, valt het me eigenlijk nog mee. Vaak vond ik de woorden niet, eindeloze verhalen zitten er dan ook nog in m’n hoofd. Om over de honderden nog uit te zoeken en bewerken foto’s maar helemaal niet te spreken.

Van de berichten die dit jaar verschenen, lazen jullie deze 7 artikelen het meest:

 1. 10x Eropuit in eigen land: de leukste (steden)trips in Nederland – Ruim 4.750 keer gelezen en daarmee met stip op 1, deze post over op uitjes en stedentrips in eigen land! Terecht, want er is meer dan genoeg te ontdekken in ons kikkerlandje.
 2. Waarom je echt moet gaan stemmen РVoor het eerst liet ik me hier uit over politiek; een onderwerp dat ik normaal niet op mijn blog besprek maar de verkiezingen dit jaar vond ik zo belangrijk dat ik mijn eigen platform er graag voor inzette. Het werd veel gelezen ̩n besproken.
 3. Dit moet je zeker doen in Antwerpen, gratis en voor (n)iets – Op de voet volgde een luchtiger stuk, over activiteiten in Antwerpen. Dat het een populaire bestemming is, blijkt wel uit de velen die deze post lazen.
 4. Een stedentrip Mechelen: stad van vrouwen en sexy bier – Voor wie geen zin had in een stedentrip naar Antwerpen, bleek Mechelen misschien wel de bestemming. Mijn post over de vele vrouwen en lokale biertjes van Mechelen was populair.
 5. Over liefde in India en waarom ik nooit meer terug ga – Mijn reis naar India een paar jaar geleden maakte diepe indruk. Ik was er maar een week en toch liet ik me volledig onderdompelen. Of ik nog eens ga, betwijfel ik echter zeer…
 6. Stedentrip Leeuwarden: genieten van lokale pareltjes in het hoge noorden – 2016 sloot ik af met een stedentrip naar het hoge noorden en ontdekte daar de lokale hoogstandjes, waar ik begin van dit jaar over schreef. Met succes, want het werd goed gelezen.
 7. Reizen op Instagram vs realiteit: is het echt zo erg? – En om af te sluiten, deze post over de filterbubbel van Instagram en het schijnbaar perfecte leventje dat erachter schuil gaat. Of juist helemaal niet.

Best of the rest: de leukste (en beste) blog posts die ik schreef

Het klinkt altijd een beetje arrogant om over eigen werk te zeggen dat het je beste werk is, toch zijn er elk jaar wel weer een paar berichten waar ik net wat meer tijd en liefde in heb gestoken. Dit jaar waren dat vooral weer berichten over persoonlijke inzichten en perikelen:

Ook leuk: voor het eerst ging er namens Wat zij zegt iemand op reis. Twee keer toog Tessa naar onze Zuiderburen en bezocht Gent en Oostende. In Gent ontdekte ze de nieuwste creatieve hotspots en musea, over Oostende kun je later deze week meer lezen!

Hoi 2018

En dan is het nu eindelijk 2018. Goede voornemens heb ik allang opgegeven, daar hoef het ook geen 1 januari voor te zijn. Mijn kalender is nog zo goed als leeg. En mijn enige motto voor dit jaar: leef, laat los en lach.

Heb jij nog goede voornemens, do’s & don’ts, een motto of juist helemaal niet?

Gelukkig 2018!

14 reacties
  1. Uhhhh dat ging te snel! Ik hoop dat je in ieder geval nog steeds lekker door blijft bloggen als altijd, persoonlijk en reisgerelateerd – ik vind beide leuk om te lezen!
   Mijn goede voornemens voor 2018? Ik denk o.a. persoonlijker bloggen, meer investeren in mijn (fotografie)bedrijf en assertiever zijn.

   1. Mooie voornemens! Meer persoonlijk bloggen vind ik ook wel een fijne, zeker zolang m’n hoofd eigenlijk nog steeds niet echt naar veel reizen staat :’) En dank je wel, altijd fijn om te lezen dat mijn omni-blog wordt gewaardeerd! X

 1. Niet ieder jaar kan het jaar ervoor overtreffen inderdaad. Hopelijk kijk je achteraf toch terug op een ‘leerzaam’ 2017. Ik wens je een gelukkig en gezond 2018.

 2. Ondanks dat 2017 niet jouw beste jaar was, heb je gelukkig toch ook heel mooie momenten gekend. Je hebt ook een mooie terugblik gemaakt! Ik wens je een heel gelukkig, liefdevol en gezond 2018 toe!

 3. Ik had genoten van het lezen van jouw prachtige artikelen van de reizen die jij gemaakt had!
  Het is nooit fijn als het persoonlijk niet goed gaat.
  Mooie afsluiting is dit….

  Een heel gelukkig nieuwjaar Xx

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen