Bij de helft (51%) van de reizigers is de kans groot dat ze op zoek gaan naar lokale street food markten, zoals deze in Thailand

Van streetfood tot Michelin-ster: Food travel trends in 2018

Een nieuw jaar betekent vaak ruimte voor nieuwe reizen en verse reisinspiratie. Eten en reizen gaan samen als oliebollen en oudjaar en het lijkt erop dat onze honger naar een foodie-avontuur in 2018 nog meer zal toenemen! Food travel trends in 2018.

Van streetfood tot Michelin-ster: 2018 wordt het jaar van de Travel Foodies

Reis-experts bij Booking.com doen regelmatig onderzoek naar reizen en allerhande reistrends. Om de belangrijkste reistrends voor 2018 te voorspellen, combineerden ze deze informatie met een onderzoek onder 19.000 reizigers uit meer dan 26 landen wereldwijd*.

Het onderzoek wijst uit dat lokale gerechten in 2018 het meest populair zijn. Bijna twee derde (64%) van de reizigers wil meer van de lokale keuken proberen. Lekker eten wordt zelfs een nog belangrijkere factor bij het plannen van de reis. Zo is een op de vijf reizigers (22%) is van plan om alleen vanwege het eten op reis te gaan en een kwart (25%) mijdt zelfs bestemmingen die geen echte foodie-cultuur hebben.

Vier op de tien reizigers (41%) is van plan om in 2018 nieuwe bestemmingen te gaan ontdekken op basis van eten en drinken, in vergelijking met 29% vorig jaar.

Technologie zal onze overheerlijke avonturen verder blijven verrijken. Bijna drie op de tien (29%) reizigers zal een bestemming kiezen op basis van online beoordelingen van lokale restaurants. Daarnaast is bijna een derde (31%) van de reizigers van plan om nog meer foto’s van eten te maken voor social media.

Op reis om foto’s te scoren voor je social media kanalen is veel reizigers niet vreemd

Ýes, ook ik maak me graag schuldig aan foodspam wanneer ik op reis ben

De resultaten laten nog meer travel food trends zien:

  • Bij de helft (51%) van de reizigers is de kans groot dat ze op zoek gaan naar lokale street food markten. De top aanbevolen bestemmingen voor streetfood volgens reizigers van Booking.com zijn Bangkok (Thailand); Taipei (Taiwan); Hanoi (Vietnam); Istanbul (Turkije) en George Town (Maleisië)¹.
  • Anderen zijn juist op zoek naar haute cuisine, waarbij een op de vijf (23%) in 2018 graag in een Michelin-restaurant wil eten. Dat kan volgens reizigers van Booking.com prima in steden als Rome (Italië); Dubai (Verenigde Arabische Emiraten); Parijs (Frankrijk) – waar kookbeweging Le Fooding (een samentrekking van de woorden food en feeling) culinaire adressen promoot waar op creatieve, liefdevolle, moderne en verrassende manieren wordt gekookt; São Paulo (Brazilië) en Londen (Verenigd Koninkrijk)².
  • Het gaat niet alleen om de smaak, maar ook om de ervaring. Reizigers willen alles beleven wat met eten te maken heeft, waarbij bijna de helft (49%) zegt dat ze avontuurlijker eten als ze op reis zijn; 54% wil op reis graag op een avontuurlijke manier dineren.

1Top aanbevolen bestemmingen voor streetfood door Booking.com-reizigers
2Top aanbevolen bestemmingen voor gastronomie door Booking.com-reizigers

Bij de helft (51%) van de reizigers is de kans groot dat ze op zoek gaan naar lokale street food markten, zoals deze in Thailand

Foto door Harvey Enrile (Unsplash)

De beste plaatsen om van jouw favoriete gerechten te genieten

Waar je het best kunt genieten van jouw lokale favoriete gerechten?³ Pizzaliefhebbers moeten naar Napels in Italië gaan. Napels heeft niet alleen de beste pizza’s maar staat ook op de Unesco werelderfgoedlijst vanwege haar indrukwekkende archeologische rijkdommen. Vergeet niet om tijdens het verkennen van Napels de iconische Napolitaanse pizza met tomaten en mozzarella te proeven, overheerlijk!

Fruit du mers, dim sum en sushi

Voor sensationele fruits du mer moet je naar Los Abrigos, het Spaanse Canarische Eiland op de zuidkust van Tenerife. Het zonovergoten kustdorp is overspoeld met kleurrijke vissersboten en de charmante haven is de perfecte plek om van lokale schaaldieren te genieten.

Probeer de heerlijke dim sum in Trang, Thailand. Deze rustige plek biedt afgelegen stranden en sublieme turquoise wateren aan de verre zuidelijke kust van Thailand. Ontdek, voordat je een dagje gaat ontspannen op het witte zand of watervallen en verborgen grotten gaat ontdekken, de lokale traditie van dim sum als ontbijt, naast een echte Thaise koffie.

Tokio werd door Booking.com reizigers verkozen als beste bestemming voor zowel sushi als ramen. Dit is natuurlijk geen verrassing gezien de meest bijzondere eetgelegenheden ter wereld zich hier ook vestigen. De stad heeft het grootste aantal aan Michelinster-restaurants ter wereld. Naast deze populaire specialiteiten en gerechten is er zoveel te zien en te doen in deze neon-lichtgevende, levendige stad.

Of je nu gaat voor culinaire verwennerij, lokaal street food, exotische gerechten of hele vreemde hapjes (wat is het vreemdste dat jij ooit at op reis?), de liefde voor een nieuwe bestemming gaat duidelijk door de maag en je leert de bestemming nog beter kennen dankzij de lokale lekkernijen.

Meer lezen over foodie travel en aanbevolen bestemmingen voor streetfood?

Genoeg reisinspiratie dus voor een smakelijke foodie trip in 2018! Nog niet genoeg geïnspireerd? Lees dan ook eens deze artikelen:

*Dit onderzoek werd onafhankelijk uitgevoerd in augustus 2017 in opdracht van Booking.com onder een steekproef van volwassenen die afgelopen jaar een reis hebben gemaakt of van plan waren in de komende 12 maanden een reis te maken. In totaal waren er 18.509 deelnemers uit meer dan 25 landen.
3Booking.com-analisten identificeerden de beste bestemmingen door te kijken naar welke bestemmingen de hoogste score hadden voor eten en drinken, beoordeeld door wereldwijde reizigers.

Behoor jij tot de travel foodies en kies je reisbestemmingen uit op de lokale cuisine? En waar gaat jouw volgende foodie trip heen?

Dit wil je wellicht ook lezen