Waarom jij in 2018 naar Groot-Brittannië wil - British Museum

Waarom jij in 2018 naar Groot-Brittannië wil: 9 hoogtepunten

De Britse pond staat historisch laag, dus dit is het moment om daar van te profiteren. Een goed moment ook om te kijken naar wat er dit jaar allemaal in Groot-Brittannië te zien en te doen is. Dit zijn de leukste hoogtepunten in Groot-Brittannië voor 2018, en dan tel ik de Royal Wedding niet eens mee!

Waarom jij in 2018 naar Groot-Brittannië wil

1. Cultureel Liverpool

2018 wordt een belangrijk cultureel jaar voor Liverpool. Het is tien jaar geleden dat Liverpool de Culturele Hoofdstad van Europa was en in het kader hiervan organiseert de stad komend jaar een reeks van grote culturele evenementen en tentoonstellingen.

Hoogtepunt is de komst van het wereldberoemde Chinese terracotta-leger naar het World Museum, die voor het eerst in ruim 10 jaar naar Groot-Brittannië komen.

Tate Liverpool - Waarom jij in 2018 naar Groot-Brittannië wil

Tate Liverpool

De Liverpool Biennial voor hedendaagse kunst staat gepland van 14 juli tot 28 oktober 2018. Om de twee jaar tovert Liverpool openbare plaatsen en ongebruikte gebouwen in de stad om tot expositieruimtes voor hedendaagse kunst. De Biënnale, opgericht in 1998, selecteerde 305 nieuwe kunstwerken en toonde eerder al werk van 450 kunstenaars uit de hele wereld.

Daarnaast heeft de stad nog veel meer toffe hotspots, genoeg reden voor een weekend Liverpool.

2. Groot-Brittannië op het witte doek

Ook in 2018 speelt Groot-Brittannië weer de hoofdrol in verschillende nieuwe films en series:

Peter Rabbit

Beatrix Potters klassieke verhaal over een ondeugend konijn dat stiekem in de groentetuin van een boer probeert te sluipen, krijgt een digitale remake waar heel wat bekende sterren aan hebben meegewerkt. James Corden neemt de hoofdrol van Peter op zich, terwijl Rose Byrne schittert als Bea. Veel opnames werden gemaakt in Australië, maar er zijn ook scènes opgenomen in de steden Ambleside en Windermere in het Lake District (dat recent door Unesco werd opgenomen als Werelderfgoed).

Beatrix Potter is onlosmakelijk verbonden aan het Lake District – het was haar thuishaven en de schoonheid van de natuur en de uitgebreide fauna inspireerden veel van haar literaire creaties. Fans kunnen haar huis bezoeken, Hill Top, en het V&A Museum in Londen bezit de grootste verzameling ter wereld van Potters tekeningen, manuscripten en brieven.

Han Solo: A Star Wars Story

In Han Solo: A Star Wars Story – de tweede Stars Wars Anthology film en de opvolger van Rogue One (2016) – draait het om de avonturen van een jonge Han Solo. In de rolbezetting zien we onder meer Alden Ehrenreich als Solo, samen met Woody Harrelson, Emilia Clarke, Donald Glover en Thandie Newton. De opnames vonden plaats in de Pinewood Studios in Buckinghamshire en in de haven van Southampton in Engeland.

Robin Hood: Origins

Volgens de legende was Robin Hood een bekwaam boogschutter en schermer die stal van de rijken en de buit verdeelde onder de armen. Robin Hood: Origins geeft een nieuwe draai aan dit legendarische verhaal, met een sterrencast die bestaat uit Taron Egerton als Robin Hood, Jamie Foxx als Little John, Eve Hewson als Maid Marian en Jamie Dornan als Will Scarlet.

Sherwood Forest in Nottinghamshire, Engeland is de oorspronkelijke verblijfplaats van Robin Hood. Dit bos is in augustus het decor voor het jaarlijkse Robin Hood Festival – een evenement in middeleeuwse stijl met eten & drinken en diverse activiteiten. In 2018 vindt de 34e editie van het festival plaats.

Fantastic Beasts and Where to Find Them 2

The Crimes of Grindelwald, de tweede film gebaseerd op Fantastic Beasts and Where to Find Them, volgt de avonturen van Newt Scamander, met Londen als belangrijkste filmlocatie.

Lees ook: Een magische roadtrip door Zuid-Engeland – stap in de voetsporen van Harry Potter

De beroemde voetgangersbrug Millennium Bridge in Londen wordt ook in de Harry Potter films gebruikt

De beroemde voetgangersbrug Millennium Bridge in Londen wordt ook in de Harry Potter films gebruikt (foto via Unsplash)

3. Museum updates

Een aantal Britse musea krijgt een nieuw uiterlijk, nieuwe tentoonstellingen en nieuwe toonzalen in 2018:

Vier nieuwe ruimtes in het National Maritime Museum, Greenwich, Londen

Het National Maritime Museum in Greenwich, dat grote rol speelt in Cook 250 – de 250e verjaardag van kapitein Cooks eerste expeditie van Londen naar de Stille Oceaan en Australië (op 26 augustus) – opent 4 nieuwe permanente zalen in zijn oostelijke vleugel.  Het museum bezit de grootste maritieme collectie. Iedere zaal is gewijd aan een speciaal thema: ‘Pacific Encounters’, ‘Polar Worlds’, ‘Tudor and Stuart Seafarers’ en ‘Sea Things’.

Nieuwe toonzalen voor het British Museum, Londen

In de herfst van 2018 opent het British Museum naast de Albukhary Foundation Galleries of the Islamic World ook een nieuwe Japan-galerij. In november 2017 gaat de nieuwe Sir Joseph Hotung Gallery of China and South Asia al open voor publiek.

British Museum - Waarom jij in 2018 naar Groot-Brittannië wil

Het RAF Museum herdenkt het 100-jarig bestaan van de Britse luchtmacht

In het kader van de herdenking van 100 jaar Royal Air Force in 2018 (RAF Centenary Programme) krijgt het RAF Museum in Londen in 2018 een nieuwe inrichting en indeling. De plannen omvatten een reeks nieuwe permanente tentoonstellingen die te bezoeken zijn vanaf komende zomer. De ‘Now & the Future’ ruimte vertelt over de rol de RAF sinds de eerste jaren tijdens de Eerste Wereldoorlog tot vandaag de dag.

Nieuw museum in Bristol

Bristol krijgt een nieuw museum dat gewijd is aan het leven en werk van de opmerkelijke Victoriaanse ingenieur Isambard Kingdom Brunel. Het museum Being Brunel ligt naast de SS Great Britain en zal eind maart 2018 open gaan.

Being Brunel - Waarom jij in 2018 naar Groot-Brittannië wil

Het museum laat bezoekers kennismaken met de geschiedenis van Brunel, die tot leven komt met behulp van niet eerder getoonde voorwerpen en artefacten, inclusief zijn schoolrapport uit 1821.

Lees ook: Toffe food festivals in Engeland

4. Nieuwe kunst in Engeland

In januari 2018 heropent galerie voor hedendaagse kunst, de Hayward Gallery in het Southbank Centre in Londen. De opening valt samen met de 50e verjaardag en brengt de eerste grote Britse overzichtstentoonstelling van de geprezen Duitse fotograaf Andreas Gursky.

The Royal Academy - Waarom jij in 2018 naar Groot-Brittannië wil

Je kunt ook uit eten in het restaurant van The Royal Academy

In 2018 viert de Royal Academy haar 250e verjaardag en vanaf het voorjaar zijn de aanpassingen aan de galerie te bewonderen. Voor het eerst worden de twee gebouwen van de Royal Academy, Burlington House op Piccadilly en Burlington Gardens, met elkaar verbonden. Ook komen er nieuwe speciale ruimtes voor tentoonstellingen, inclusief een nieuwe Architecture Studio en een café bij.

Tate Modern in Londen

Picasso 1932 in Tate Modern

In maart brengt Tate Modern meer dan 100 van Picasso’s grootste werken samen voor een ‘once in a lifetime’ tentoonstelling: Picasso 1932. Deze historische gebeurtenis is een samenwerking tussen Tate Modern en het Musée National-Picasso in Parijs. Het zal de eerste solotentoonstelling zijn van Picasso’s werk in het museum.

De nadruk ligt op 1932, een belangrijk jaar in het werk van de kunstenaar. Die periode was ook een hoogtepunt in zijn affaire met de jonge Marie-Thérèse Walter. Hij maakte haar onsterfelijk in zijn beroemde werk Le Rêve, dat niet eerder in het Verenigd Koninkrijk te zien was.

Bristol, in Zuidwest-Engeland, krijgt een nieuwe kunstroute in de zomer van 2018. Het ‘Children’s hospital charity Grand Appeal’ gaat een partnerschap aan met Aardman – bedenkers van de populaire Britse animatiefiguren Wallace & Gromit – om een nieuwe kunstroute aan te leggen door Bristol en omgeving.

5. Bijzondere nieuwe hotels in het Verenigd Koninkrijk

Deze interessante hotels openen komend jaar hun deuren in Verenigd Koninkrijk:

Pasen 2018: Royal Yacht Britannia’s nieuwe Boat Hotel in Edinburgh
Een drijvend ‘boatique’ hotel voor luxe reizigers gaat voor anker naast het koninklijke jacht Britannia, het voormalige jacht van Koningin Elizabeth II en één van de populairste toeristische attracties in Edinburgh. Het hotel met 23 kamers biedt luxe cabines met balkon en een art deco-interieur.

Zomer 2018: het eerste Britse Hard Rock Hotel, Marble Arch, Londen
Hard Rock International opent zijn eerste Britse vestiging in het bestaande Cumberland Hotel in Marble Arch, dat verbouwd wordt tot het Hard Rock Hotel London. Het hotel telt 900 kamers en is volledig ingericht rond het thema ‘muziek’ met veel rock ‘n’ roll memorabilia en een podium voor live optredens.

6. 40 Jaar Bristol Balloon Fiesta

In 2018 viert Bristol ook de 40e verjaardag van het Bristol Balloon Fiesta, het populaire festival waarbij tientallen heteluchtballonnen de hemel vullen. Het is het grootste openlucht-evenement van de stad én het grootste in zijn soort in Europa.

Bristol Balloon Fiesta ©VisitBritain / Rod Edwards

Bristol Balloon Fiesta (foto ©VisitBritain/Rod Edwards)

7. The Great Exhibition of the North

Newcastle en Gateshead in Noordoost-Engeland zijn gastheren voor de ‘Great Exhibition of the North’: een grote tentoonstelling met kunst, cultuur, design en innovaties uit het noorden van Engeland. De expositie duurt 77 dagen en start op 21 juni 2018.

Lees ook: 7x Doen in Newcastle

Voor de openingsceremonie op de Quayside zal een brug van verlichte drones over de rivier de Tyne verschijnen. Tijdens het evenement brengen drie thematische wandelroutes (het Arts Circuit, het Design Circuit en het Innovation Circuit) bezoekers naar diverse plaatsen en attracties. De Baltic Art Gallery zal 5 kunstenaars uit het Noord-Engeland en 5 internationale kunstenaars uitnodigen om werk te creëren rond de thema’s van de tentoonstelling.

8. Schotland – The Year of Young People

Komend jaar staat Schotland in het teken van het Year of Young People. Tijdens dit jaar staan jonge talenten die met hun nieuwe ideeën, opvattingen en idealen het land inspireren centraal. Het hele jaar door plant Schotland evenementen en activiteiten rond thema’s als ondernemen, onderwijs en cultuur voor zowel locals als bezoekers.

9. Wales – The Year of the Sea

In 2018 zet Wales zijn magische kustlijn in de kijker, een kust met woeste kliffen, brede zandbaaien en avontuurlijke uitdagingen als ‘coasteering’ (uitgevonden in Wales, een combinatie van klimmen, klifspringen en zwemmen langs de getijdenlijn), wakeboarding en rib-tochten. En vergeet ook het 1400 kilometer lange wandelpad langs de kust-trail van Wales niet.

Nog meer Engelse reisinspiratie nodig voor aankomend jaar?

Check dan ook eens deze artikelen:

Foto’s via Visit Britain, tenzij anders vermeld

10 reacties
  1. Had dit blog al in maart gelezen en een mental note gemaakt van de tentoonstellingen in Liverpool. Daarom gisteravond een spontane trip naar Liverpool geboekt voor deze week! Konden nog net op de valreep kaartjes krijgen voor het terracottaleger. Bijna alle sessies (ook de extra ingelaste avondsessies) tot de sluitingsdatum zijn uitverkocht! Dank voor deze kunstzinnige tips :-)

    1. Ah tof! Ik was afgelopen juni heel even in Liverpool en weet nog dat ik langs het museum liep en het zo jammer vond dat ik geen tijd had. Heel benieuwd hoe dat is, veel plezier!

  2. Wij willen al járen terug naar Londen, maar het komt er steeds nog maar niet van… Misschien dit jaar doen dus? Sowieso wil ik ook meer zien van Engeland, zoals Manchester en Leeds. En de natuur! Wales staat ook op mijn wishlist ;-)

  3. Ben in het verleden veel naar GB geweest voor fietsvakanties en werk. Op dit moment heb ik er weinig mee. Ik zou hooguit the Falkirk Wheel willen bekijken. Toen ik destijds door dat dorp fietste bestond ie nog niet eens op papier. Durham, York en Chester vond ik fraai genoeg om nog eens te bekijken. Met de mensen die ten zuiden van Leeds wonen kan ik slecht opschieten. Dat deel stemde dan ook voor de Brexit.

  4. Zo’n leuke blog! Ik ben helemaal gek op Groot-Brittanië, er woont familie van mij daar dus ik vind het helemaal heerlijk om erheen te gaan. Ik heb nu weer genoeg inspiratie! Malou x

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen