Bijzondere bestemming deze zomer? Maak een stedentrip naar Sint-Petersburg!

Bijzondere bestemming deze zomer? Maak een stedentrip naar Sint-Petersburg!

Ken jij de geijkte stedentrip-bestemmingen inmiddels op je duimpje en zoek je nog een echt bijzondere stad voor een leuke trip? Drie redenen om deze zomer een stedentrip naar Sint-Petersburg te maken!

Bijzondere bestemming deze zomer? Maak een stedentrip naar Sint-Petersburg!

Wie aan Rusland denkt als reisbestemming, vraagt zich waarschijnlijk direct af of die dikke winterjas en bontlaarzen wel in de koffer zullen passen. Maar wist jij dat een stad als Sint-Petersburg ‘s zomers heerlijke temperaturen kent? Ideaal voor stedentrip-liefhebbers die weleens iets anders willen dan Parijs of Rome!

Stedentrip Sint-Petersburg: bezoek de Kerk van de Verlosser op het Bloed

De befaamde Kerk van de Verlosser op het Bloed en een van de vele grachten in Sint-Petersburg (Foto door Anton Watman, via Shutterstock)

Sint-Petersburg is de voormalige hoofdstad en na Moskou de belangrijkste stad van Rusland. De stad heeft zich ontwikkeld tot industrieel, wetenschappelijk en cultureel centrum van Rusland, rijk aan cultuurschatten en met een kleurrijke mix aan Europese bouwstijlen. Er zijn zelfs Hollandse invloeden terug te vinden: 600 bruggen over de rivier de Neva verbinden de stad en zo’n veertig grachten doen je denken aan de Amsterdamse grachtengordel.

Drie redenen om Sint-Petersburg deze zomer te bezoeken.

1. Witte nachten en nachtelijke feesten

De Russische winters mogen dan extreem koud zijn, de lente en zomer zijn vaak behoorlijk aangenaam. Hoogzomer wordt het ’s nachts een paar weken zelfs bijna niet donker. Tijdens deze ‘Witte Nachten’ wordt het Festival van de Witte Nachten georganiseerd. Tussen begin mei en eind augustus nemen talloze muziekevenementen, parades en vuurwerkshows de stad over, terwijl de zon zelfs na middernacht nog net boven de horizon te zien is.

Zelf beleven? Vliegen naar Sint-Petersburg
kan dagelijks vanaf Schiphol met rechtstreekse vluchten met KLM.

Stedentrip Sint-Petersburg: bezoek de Kerk van de Verlosser op het Bloed aan de gracht

De Russische grachtengordel in Sint-Petersburg (Foto door Roman Evgenev, via Shutterstock)

2. Typisch Russisch: Tsaren, kathedralen en kunst

Sint-Petersburg ademt nog altijd de grandeur van de Russische tsaren, die de stad in de achttiende eeuw stichtten op de Petrus en Paulusvesting. De Kerk van de Verlosser op het Bloed is een van de meest prominente bouwwerken in de stad: het werd gebouwd als herdenkingsmonument op de plek waar in 1881 de Russische Tsaar Alexander II werd vermoord. Hier tref je één van de grootste mozaïekcollecties ter wereld.

De nabijgelegen Kazankathedraal is de Russische antwoord van de Sint-Pieter in Rome én gratis te bezoeken. Vanuit de goudkleurige koepel van de Russisch-orthodoxe Izaäk-kathedraal heb je – nadat je eerst 400 treden omhoog bent geklauterd – een geweldig panorama-uitzicht over de stad.

Bijzondere bestemming deze zomer? Maak een stedentrip naar Sint-Petersburg!

Daarnaast vind je in Sint-Petersburg meer culturele rijkdom. De stad ademt kunst en cultuur: opera, ballet, theater en schilderkunst zijn op veel plekken in de stad te bezichtigen. ‘s Werelds grootste kunstcollectie vind je in de wereldberoemde Hermitage, waar meer dan drie miljoen kunstschatten te vinden zijn.

Fun fact: de collectie ‘Hollandse meesters van de Hermitage’ in Sint-Petersburg telt maar liefst 1500 werken van Nederlandse bodem.

Het 19e eeuwse Mariinskitheater is een must voor opera- en balletliefhebbers. Het Russisch Staatsmuseum is gevestigd in het Stroganov Paleis, één van de oudste aristocratische residenties in Sint-Petersburg.

3. Meer dan modern: Winkelen in stijl

Even genoeg van alle indrukwekkende historie en cultuur? Sint-Petersburg is een walhalla voor designliefhebbers en fashionista’s! Aan de vier kilometer lange Nevski Prospekt avenue tref je meer hippe winkels dan goed is voor je portemonnee. In de zijstraatjes zijn kleine boetiekjes te vinden om uitgebreid rond te neuzen.

Kupetz Eliseevs is een adres dat je niet mag overslaan: deze elegante supermarkt verkoopt onder meer merkartikelen, kaviaar en handgemaakte chocola.

Stedentrip Sint-Petersburg: mooiste winkelcentrum van Sint-Petersburg is Gostiny Dvor

Het oudste en volgens velen mooiste winkelcentrum van Sint-Petersburg is Gostiny Dvor, zelfs leeg indrukwekkend (Foto door Andrey Bayda, via Shutterstock)

Wat je moet weten voor je stedentrip naar St. Petersburg

  • Met gemiddelde temperaturen tussen de 18 en 22 graden zijn de maanden mei t/m augustus de beste tijd voor een stedentrip naar Sint-Petersburg. In Sint-Petersburg is het ’s zomers 1 uur later dan in Nederland, in de winter 2 uur later.
  • Een paspoort dat nog tenminste 6 maanden geldig is na afloop van je reis is verplicht. Je hebt een visum nodig om Rusland om te reizen. Deze kun je onder meer aanvragen bij het consulaat van de Russische Federatie in Den Haag.
  • Je betaalt er met Russische roebels; €1 is ongeveer 70 RUB.

Bijzondere bestemming deze zomer? Maak een stedentrip naar Sint-Petersburg!

KLM vliegt dagelijks in 2:45 uur rechtstreeks van Schiphol naar Pulkovo Airport in Sint-Petersburg. Tickets koop je vanaf €189 retour (exclusief €10 boekingskosten); te boeken via de website van KLM.

Heb jij al eens een stedentrip naar Sint-Petersburg gemaakt? Of staat dit nog op je verlanglijstje?

Featured foto door Parsadanov, via Shutterstock

Spon /adv / lees mijn disclaimer voor meer informatie

2 reacties
  1. Deze zomer zou ik alleen doen als je teveel wilt betalen en van voetbal houdt.
    Anders zou ik ervoor of erna gaan.

    Maar een aanrader is het zeker. Ik kom er 2 a 3 keer per jaar een krijg er nooit genoeg van.

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen
Wat te doen in Düsseldorf

Wat te doen in Düsseldorf

Düsseldorf is het hele jaar door een populaire bestemming onder Nederlanders. Of je nu gaat voor de jaarlijkse kerstmarkten, bierbrouwerijen, musea of om te winkelen, er is meer dan genoeg…