Met de auto op vakantie: 3 bestemmingen op rijafstand

Met de zomervakantie voor de deur pakken veel Nederlanders weer de auto om er even tussen uit te gaan. Landen als Duitsland, Denemarken en Frankrijk zijn daarvoor uitgelezen bestemmingen! Laat je inspireren door deze 3 bestemmingen op rijafstand.

Drie keer inspiratie voor je autovakantie

Eifel – Duitsland

Voor wie niet meer dan maximaal 3-4 uur wil reizen met de auto, is Duitsland ideaal. Prachtige natuur, afgewisseld door historische stadjes, een prima combinatie .

Nationaal Park Eifel
In het noorden van de Eifel, in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, ligt het nationaal park Eifel, nog geen 3 uur rijden van Utrecht. Het park verbindt een bestaand net van nationale parken waar meer dan 2000 bedreigde planten- en dierensoorten proberen te overleven. Bezoekers kunnen hier naast talloze reeën en everzwijnen nu ook wilde katten, bevers en ontelbare soorten vleermuizen en ijsvogels spotten.

Het park is prima op eigen houtje te verkennen – zo reden wij vroeger tijdens familievakanties met de auto door de wildparken, meer dan eens remmend voor een familie everzwijnen die de weg overstak. Bijna elke dag geven parkwachters rondleidingen door het uitgestrekte beschermde gebied en vertellen over de geheimen van de natuur.

Moseleifel in Duitsland is een prima bestemming voor een autovakantie

Langs de Moezel vind je prachtige stadjes en kastelen (foto door Elena Klippert, via Shutterstock)

Daarnaast vind je hier talloze charmante dorpjes en stadjes voor de broodnodige afwisseling. Bezoek bijvoorbeeld het plaatsje Stadtkyll, midden in de Vulkaaneifel, aan de rivier Kyll. Hier maak je prachtige wandelingen en fietstochten. Over het lange afstandsfietspad Jünkerath – Weywertz bijvoorbeeld, dat onlangs op een oude treinrails werd aangelegd.

Monschau in de Duitse Eifel

Typische vakwerkhuizen in Monschau (foto door Christian Mueller, via Shutterstock)

En sla het grotere Monschau ook niet over, met haar pittoreske straten en typisch Duitse vakwerkhuizen die het straatbeeld bepalen en een belangrijke toeristentrekker vormen.

Sprookjes, cultuur en geschiedenis: bezoek jij het Duitse Kassel deze zomer?

Verplicht mee in de auto naar Duitsland:

  • Gevarendriehoek – Het is verplicht een gevarendriehoek in de auto te hebben. Bij pech of een ongeval is het verplicht een gevarendriehoek achter je auto of camper te plaatsen.
  • Veiligheidshesje – Het is verplicht een veiligheidshesje mee te nemen in de auto. Geadviseerd wordt om het veiligheidshesje binnen handbereik te bewaren (bijvoorbeeld in het dashboardkastje) en het hesje te dragen bij pech of een ongeval. De ANWB adviseert bestuurders voor alle inzittenden een veiligheidshesje mee te nemen in de auto.
  • Verbanddoos – Het is verplicht een verbanddoos mee te nemen in de auto.

De hierboven genoemde veiligheidsuitrusting is alleen verplicht in voertuigen met een Duits kenteken, maar de ANWB adviseert bestuurders de lokale regels te volgen uit veiligheidsoverwegingen en om een eventuele discussie met de politie ter plaatse te voorkomen. Een brandblusser en reservelampen zijn niet verplicht.

Duitsland populairste buitenlandse vakantiebestemming +6 Duitse stedentrips

Kopenhagen en Aarhus – Denemarken

Vind je langer in de auto zitten geen probleem, dan is Denemarken een idee. Hoofdstad Kopenhagen ligt op ruim 8 uur rijden vanaf Utrecht. Gezinnen kunnen een bezoek aan Aarhus (ruim 7 uur vanaf Utrecht) prima combineren met een bezoek aan Legoland in Billund.

Wat te doen in Kopenhagen: 13 ideeën voor elk budget

Hoofdstad Kopenhagen heeft meer dan genoeg vermaak. Naast de diverse winkelstraten nodigen oude stadswijken je uit om rond te kijken in de talloze kledingboetieks en winkels vol design. Maak een boottocht door de grachten, bekijk de kleine (!) Zeemeermin en geniet net als de Denen van gezellige middagen aan de waterkant. Of spring op een gratis fiets en ontdek ook het stadsleven in hippe wijken als Nørrebro, Østerbro en Vesterbro.

Lees ook: Wat te doen in Kopenhagen: 13 ideeën voor elk budget

Aarhus: Gezellig aan de waterkant van ÅboulevardenKleurrijke plaatjes in het beroemde regenboog panorama van Olafur Eliasson op het dak van het ARoS Aarhus Art Museum

Sla het ARoS kunstmuseum niet over tijdens je bezoek aan Aarhus

Ook Aarhus is een bezoek waard tijdens je autovakantie. De tweede stad van Denemarken is befaamd vanwege de muziek en de jaarlijkse festivalweek, thuis aan uiteenlopende musea – van moderne kunst tot openluchtmuseum Den Gamle By. In het Quartier Latin shop je uitgebreid bij leuke boetiekjes, aan de promenade (‘Vadestedet’) langs de rivier met restaurants, cafés en bars geniet je van je vakantiedagen.

Verplicht mee in de auto naar Denemarken: Het is verplicht een gevarendriehoek in de auto te hebben.

Champagne-Ardenne – Frankrijk

Frankrijk is al jaren een van de populairste vakantiebestemmingen onder Nederlanders. Wie verzot is op Frankrijk, heeft een goede aan de Champagne-Ardenne streek als bestemming, op zo’n 5 uur rijden vanaf Utrecht.

Aan de ene kant heb je het groene heuvellandschap van de Ardennen, doorkruist door de Maas (Meuse). Zuidelijker kom je in het Champagne-gebied terecht, waar landbouwakkers meer het beeld bepalen. Toch is het gebied populair bij fietsers en watersporters. Ook voor liefhebbers van historische steden heeft het enkele troefkaarten: Reims, Troyes en Langres.

Champagnestad Reims in Frankrijk

Champagnehoofdstad Reims is het hart van de Champagnestreek (foto door Neirfy, via Shutterstock)

Champagnehoofdstad Reims ligt op zo’n 4 uurtjes rijden van Utrecht en is het hart van de Champagnestreek. Rijk aan cultuur, geschiedenis – zo werd hier ooit Jeanne d’Arc gekroond’en tijdens de Tweede Wereldoorlog de capitulatie ondertekend – en prestigieuze champagnehuizen.

Reims is ook het startpunt voor diverse champagneroutes die je langs bekende en onbekendere Franse champagnehuizen brengen. Sla stadje Épernay niet over, waar je tijdens een wandeling over de beroemde l’Avenue de Champagne onder meer de champagnehuizen van Moët et Chandon, Mercier en Laurent-Perrier passeert. Ondergronds ligt een kilometerslang netwerk aan wijnkelders.

Champagne proeven bij Joseph Perrier in de Franse Champagne-Ardenne

Champagne proeven bij Joseph Perrier

Of bezoek Châlons-en-Champagne, waar je tussen mei en september boottochtjes kunt maken over de Mau en Nau rivier; het stadje wordt niet voor niets ‘Little Venice’ genoemd. Ook kun je er uitgebreid winkelen in ambachtelijke zaakjes en hypermoderne winkelcentra. Geen zin in boottochtjes of lange wandelingen? Via de tourist office van Châlons-en-Champagne kun je ook een Segway huren!

Lac du Der, Champagne Ardenne: Truffels & champagne II

Lac du Der huist eindeloos veel flora en fauna (Foto door Berit Kessler, via Shutterstock)

Helemaal iets anders? Het Lac du Der is het grootste kunstmatige meer van West-Europa. Hier overwinteren jaarlijks tienduizenden kraanvogels; door het hele jaar heen kun je hier meer dan 200 vogelsoorten spotten. Een heerlijke plek om te wandelen, fietsen of paardrijden.

Lees meer over de Champagne-Ardenne regio >>

Verplicht in de auto mee naar Frankrijk:

  • Gevarendriehoek – Je bent verplicht een gevarendriehoek in de auto te hebben en deze bij pech of een ongeval neer te zetten. Vergeet ook niet je alarmlichten in te schakelen. Maar let op: Bij pech of een ongeval op de autoroute (autosnelweg) mag de bestuurder géén gevarendriehoek plaatsen omdat dat te gevaarlijk is.
  • Veiligheidshesje – Als bestuurder ben je zowel ’s nachts als overdag verplicht om bij pech of een ongeval een veiligheidshesje aan te trekken voordat je het voertuig verlaat. Het veiligheidshesje moet daarom worden bewaard op een goed bereikbare plaats (en dus niet in de kofferbak). De ANWB adviseert bestuurders voor alle inzittenden een veiligheidshesje mee te nemen in de auto.
  • Alcoholtest – Een alcoholtest is verplicht in elk voertuig (ook buitenlandse voertuigen); bestuurders die geen test bij zich hebben, krijgen bij een eventuele politiecontrole echter géén boete. Een verbanddoos en brandblusser zijn trouwens niet verplicht.

Ga jij weleens op autovakantie (of hip gezegd op roadtrip)? Wat is jouw favoriete bestemming voor een vakantie met de auto?

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: