Street art naar Bumke in Hannover

Wat te doen in Hannover: 9 tips voor stedentrip Hannover

Wie een stedentrip naar Duitsland wil maken, denkt waarschijnlijk niet direct aan Hannover. Met deze tips komt daar ongetwijfeld verandering in! Zien en doen in Hannover, zo breng jij hier ook een paar leuke dagen door tijdens een stedentrip.

Zien en wat te doen in Hannover

Hannover is één van de grootste steden van Duitsland én een die meestal voorbij wordt geraasd. Zonde, want Hannover heeft meer dan genoeg te bieden voor stedentrippers. Gelegen in het hart van Duitsland, biedt Hannover een rijke mix van historische architectuur, bruisende cultuur en moderne attracties. Of je nu houdt van winkelen, lekker eten, kunst of geschiedenis, Hannover heeft voor elk wat wils.

Dit wil je zien en doen in Hannover!

Klaar voor een korte kennismaking met Hannover? Met deze tips haal je het beste uit je bezoek aan deze leuke Duitse stad.

1. Wandel door Altstadt Hannover

Hoewel het centrum van Hannover tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwel volledig werd verwoest door bombardementen van de geallieerden, is de oude binnenstad nog steeds een trekpleister. Zo’n 40 typisch Duitse vakwerkhuizen doorstonden de oorlog.

Aan het eind van de jaren ’50 werden deze huizen verplaatst en rond de Marktkirche en Altes Rathaus gezet. Daardoor kun je nu nog steeds door de idyllische straatjes wandelen en prachtige foto’s voor je Instagram-feed of fotoalbum schieten.

Tip: Elke zaterdag (en zomers ook op zondag) kun je tijdens een Altstadtrundgang Hannover de oude binnenstad samen met een gids te voet verkennen. Voor deze en meer rondleidingen kun je je aanmelden via Visit Hannover.

Zien en doen in Hannover

2. Volg de Rode Draad door Hannover

Liever op eigen houtje de stad verkennen? Volg dan de Roter Faden, ofwel de Rode Draad door Hannover, letterlijk! Via een ononderbroken rode lijn langs de stoep loop je vanzelf langs 36 bezienswaardigheden in de binnenstad, een wandeling van 4,2 kilometer. Voor 3 euro koop je een stadsgids met extra informatie en weetjes.

3. Bekijk het uitzicht vanaf het Neues Rathaus

Het Neues Rathaus werd begin 20e eeuw gebouwd en valt vooral op door de schitterende koepel. Naast een lust voor het oog van architectuurliefhebbers, is het ook een aanrader om eens van binnen te kijken. Via een booglift kun je namelijk – tegen betaling – omhoog naar een panoramaplatform, voor een geweldig uitzicht over Hannover en omgeving.

Trammplatz 2, 30159 Hannover

Neue Rathaus in Hannover

Het Neue Rathaus in Hannover ©watzijzegt.com

4. Spot street art in Linden

Dankzij een levendige mix van oude en nieuwe gebouwen, graffiti en street art, studenten, kunstenaars en levensgenieters is Linden een stadsdeel dat je niet over kunt slaan. De voormalige arbeiderswijk bruist en er is altijd wel iets te doen. Vooral rond de Limmerstraße en het marktplein is haast altijd wel iets te doen, zoals de zaterdagse Lindener Markt waar bewoners hun boodschappen doen.

Niet te missen is de vele graffiti en street art in de wijk. Ga alleen op pad of met een gids en je ontdekt vanzelf de meest kleurrijke muurschilderingen.

Graffiti en street art in Linden, Hannover Graffiti en street art in Linden, Hannover

Kleurrijke muren bij Kulturzentrum Faust (Zur Bettfedernfabrik 3, 30451 Hannover)

Kulturzentrum Faust is een van die plekken waar je prachtige street art ziet. Daarnaast is het een populaire uitgaansgelegenheid met cafés, ateliers, een biergarten en – volgens onze gids – de beste afhaalpizza’s van Hannover, te vinden bij Pizza Günes. Samen met Béi Chéz Heinz en Cafe Glocksee vormt Faust dé feestdriehoek van Hannover.

5. Museumstad Hannover

Hannover is een echte museumstad, waar kunst en geschiedenis centraal staan. Liefhebbers van hedendaagse kunst stillen hun kunsthonger bij Kestnergesellschaft, de Kunstverein Hannover en Ahlers Pro Arte/Kestner Pro Arte. In Museum August Kestner vind je collecties vanaf Oudheid tot het heden. Het Sprengel Museum Hannover is hét adres voor de kunst van de 20e en 21e eeuw. Of bewandel de beeldenmijl aan de Brühlstraße, waar je onderweg allerlei kunstwerken tegenkomt.

Goed om te weten: op vrijdag zijn diverse musea in Hannover (waaronder het Museum August Kestner, Sprengel Museum en Historisches Museum) gratis toegankelijk.
Hannover's Christuskirche

6. Winkelen in de Innenstadt

Hannover heeft een uitgebreide voetgangerszone en compact winkelgebied, wat het ideaal maakt voor een snelle (of uitgebreide) winkelsessie. Grote kans dat alles wat je zoekt binnen handbereik ligt, in een van de winkels rond de Kröpcke-klok, het hart van de Hannoverse binnenstad. Van kleding en schoenen tot handgemaakte tassen en meer. Je vindt het ongetwijfeld in een van de vele winkels, winkelcentra en passages.

Winkelen in de binnenstad van Hannover Winkelen in de binnenstad van Hannover

Winkelen in de Innenstadt van Hannover ©watzijzegt.com

Voor modern en compact ga je naar de Ernst-August-Galerie met 150 winkels en restaurants. Elegante boetieks, galeries én bruine kroegen vind je rond de Marktkirche. Liefhebber van antiek en vintage? Sla dan de vlooienmarkt aan de Leineufer op zaterdag niet over!

Ook de Markthalle (Karmarschstraße 49) wil je niet missen. Deze is al sinds de 19e eeuw te vinden aan de rand van de oude binnenstad en staat ook wel bekend als de ‘Buik van Hannover’. Goed voor Italiaanse cappuccino’s, Turkse lunches en verse waren voor welke maaltijd dan ook.

7. Wandel door de Herrenhausen Gärten

Misschien wel de beroemdste bezienswaardigheid van Hannover: de ruim 300 jaar oude Herrenhäuser Gärten die in totaal uit vier afzonderlijk tuinen bestaan. Wegens strakke planning zag ik deze tuinen nog niet zelf, maar voor een volgend bezoek staat een wandeling door een van Europa’s belangrijkste baroktuinen zeker op de planning!

Herrenhausen Tuinen in Hannover (HMTG)Herrenhauser Allee in Hannover

De indrukwekkende Herrenhauser Allee in Hannover’s Georgengarten; één van de vier tuinen van de Herrenhausen Gärten (onderste foto ©watzijzegt.com)

8. Lekker eten in Hannover

Een stedentrip is natuurlijk niet compleet zonder de leukste en lekkerste lokale restaurants te ontdekken! Deze drie hotspots in Hannover kan ik je aanbevelen:

Meer hotspots in Hannover: dit zijn de leukste restaurants in Hannover

Street art naast Bumke in Hannover

Ontdek toffe street art in Hannover ©watzijzegt.com

Zo kom je er: praktische tips voor je stedentrip Hannover

Hannover is vanuit centraal Nederland meestal binnen een halve dag te bereiken, ideaal dus wanneer je niet een groot deel van je dag kwijt wil zijn aan reizen.

Met de trein: Vanaf Utrecht Centraal sta je – met slechts 1 overstap – in 4 uur in het centrum van Hannover. Vanaf Amsterdam Centraal kost het je het 4,5 uur. Zelf stapte ik in Arnhem op de trein met een overstap in Deventer – vanaf daar kon ik comfortabel achterover leunen, om 3 uur later in Hannover uit te stappen.
Met de auto: Met de auto ben je vanuit Utrecht ongeveer 3,5 uur onderweg naar Hannover.

Met de trein naar Hannover

9. Slapen in Hannover

Zoek je een comfortabele en centraal gelegen hotel? Dan is Grand Hotel Mussmann (Ernst-August-Platz 7), tegenover het Centraal Station een goede optie. Hier vind je ruime kamers (met naam in plaats van kamernummer dus goed opletten dat je niet verdwaald), comfortabele bedden en ruime douche (maar helaas geen waterkoker) en een smakelijk ontbijtbuffet.

Overnachten in Hannover: Grand Hotel Mussmann

Het hotel is niet erg modern of ultra hip maar de locatie – middenin het centrum – en vriendelijkheid van het personeel maken dat meer dan goed. In mijn kamer aan de achterkant had ik ook nauwelijks last van stadsgeluiden.

Ook een kamer boeken in Grand Hotel Mussmann? Boek hier je kamer of zoek hier naar een ander hotel in Hannover.

Meer weten over een stedentrip Hannover?

Bezoek de website van Visit Hannover voor meer tips, actuele arrangementen en boekingen van rondleidingen of een HannoverCard waarmee je gebruik kunt maken van het openbaar vervoer en tot 50% korting krijgt op tal van bezienswaardigheden.

Zien en doen in Hannover: de schönsten tips

Ben jij al eens in Hannover geweest?

Ik verbleef in Hannover en Grand Mussman op uitnodiging van Visit Hannover.
Dit artikel bevat enkele affiliate links. Lees mijn disclaimer voor meer informatie.

5 reacties

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen