Surprise stedentrip: Zo leuk is Amersfoort

Laat je verrassen tijdens een weekendje weg Amersfoort

Laat je verrassen door deze historische stad middenin Nederland: een stedentrip Amersfoort is ideaal om er even helemaal tussenuit te zijn en jezelf weer op te laden. Wat te doen in Amersfoort: de leukste tips voor een dag of weekendje weg Amersfoort.

Zo leuk is een weekendje Amersfoort

What about…. een weekend waarin je op pad gaat, zonder verwachtingen? Waar je compleet verrast wordt? Je van de gebaande paden gaat, maar wel binnen de landsgrenzen blijft? Ik nam deze uitnodiging onlangs aan en belandde in… Amersfoort!

Laat jij je ook graag verrassen tijdens een weekendje weg in eigen land? Waar steden als Amsterdam en Maastricht al jaren bekende trekpleisters zijn, is Amersfoort waarschijnlijk niet een stad waar je aan denkt voor een stedentrip. Toch kan ik het je van harte aanbevelen, want: zo leuk is Amersfoort!

Wat te doen in Amersfoort tijdens je stedentrip

Amersfoort ligt in Utrecht en heeft een lange geschiedenis. Anno nu is het een sfeervolle stad met een historisch centrum, bijzondere industriële creativiteit in De Nieuwe Stad en zelfs een stadsstrand aan de Eem. Dit wil je zien en doen tijdens een weekend in Amersfoort.

Zaterdag in Amersfoort

10:00 uur

Begin je dag met koffie en iets zoets bij Juffrouw Jacoba (Krankeledenstraat 6). Deze crêperie ligt middenin het centrum van Amersfoort en schijnt de beste Franse crêpes (flinterdunne ‘pannenkoekjes’ van tarwemeel) van Nederland te maken! Een goed begin van je weekendje Amersfoort dus.

Liever iets hartigs? Er staan ook hartig belegde galettes (gemaakt van boekweitmeel) en croques op de kaart.

Krankeledenstraat 6, 3811 BN Amersfoort

Wat te doen in Amersfoort: Juffrouw Jacoba in Amersfoort

11:00 uur

Amersfoort is ontzettend fotogeniek. Verken het centrum met camera in de hand en ontdek de mooiste straten, hofjes en doorkijkjes. Ik doe dit samen met Amersfoortse fotograaf Dennis Polman, die ons niet alleen Instagram-waardige plekken laat zien maar ook wat fijne kneepjes van het vak leert.

Op pad in Amersfoort

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door N A T A S J A – WAT ZIJ ZEGT (@natasjadb) op

Lunchen in Amersfoort

Tijd voor een lunch bij KROAST, net buiten het oude stadscentrum in ‘De Nieuwe Stad’. Dit voormalig industrieterrein is duurzaam herontwikkeld en tegenwoordig een plek waar modern en historie elkaar vinden en creatief talent en ondernemerschap ruim baan krijgen.

13:00 uur

KROAST is gevestigd in de voormalige Zeepfabriek Rohm & Haas, aan de Eemhaven, en deelt het pand met architecten en kunstenaars. Dankzij het prachtige weer is het zelf begin oktober nog heerlijk buiten zitten op de binnenplaats.

De tafel wordt vol gezet met sandwiches en salades van de lunchkaart. Ik geniet van mijn sandwich met hummus, feta en courgette en zou de burrata met basilicum-schuim het liefst helemaal zelf opgegeten hebben. Hier weten ze wat lekker eten is!

Kleine Koppel 36, 3812 PH Amersfoort

KROAST in AmersfoortWeekendje weg Amersfoort: De spoorbrug scheidt het oude en nieuwe gedeelte van de stad

16:00 uur

Na een uitgebreide lunch en wandeling door de stad is het inmiddels wel weer tijd voor een beetje ontspanning. En dat kan prima met bier! Op uitnodiging van lokale bierbrouwer Rock City Beers word ik getrakteerd op een proeverij bij het Bockbierfestival.

Ik proef onder meer een Smulbock, een vintage Johannieter en een smoked bockbier met sage en rozemarijn. Stuk voor stuk smakelijk en dat terwijl ik mezelf geen bierliefhebber zou noemen. Het jaarlijkse Bockbier festival aan de kade kun je als echte (bock)bier fans niet missen.

19:00 uur

Tijd om de comfortabele kleding en schoeisel te verruilen voor iets fanciers om te dineren bij chique Restaurant de Monnikendam, gevestigd in de oude stadsmuur.

Overnachten in Amersfoort

23:00 uur

Na deze dag vol verrassingen is het hoog tijd om mijn hotel op te zoeken! Mijn verblijf voor de nacht: Hotel de Tabaksplant, gevestigd in een monumentaal herenhuis uit de 17e eeuw in het centrum van Amersfoort. Naast 25 hotelkamers heeft het hotel ook 6 appartementen te huur. Ik mag het penthouse (!) de komende nacht thuis noemen.

Hotel de Tabaksplant

Het is even sjouwen met mijn koffer naar de bovenste verdieping – er is geen lift in het pand – maar daar krijg je dan ook een prachtig appartement voor! Een ruime woonkamer met kitchenette, badkamer met wasmachine en aparte slaapkamer; niet nodig voor een enkel nachtje maar wel handig wanneer je hier langer verblijft.

Ook overnachten in Hotel de Tabaksplant (Coninckstraat 15, 3811 WD Amersfoort)?

Zondag in Amersfoort

Prachtig uitzicht over Amersfoort vanaf mijn dakterras in Hotel De Tabaksplant

Weekendje weg Amersfoort: Prachtig uitzicht zondagochtend vroeg vanaf mijn dakterras in Hotel De Tabaksplant

9:00 uur

Na een korte maar prima nacht word ik ‘s ochtends wakker met een prachtig uitzicht over de stad. Het hotel ligt middenin het centrum en afhankelijk van je kamer kan het nog weleens rumoerig zijn tijdens stapavonden. De slaapkamer in mijn penthouse ligt echter aan de achterkant, waardoor ik weinig last heb gehad van nachtelijk lawaai.

Ontbijten doe ik om de hoek, in de ontbijtzaal van het hotel. Verse broodjes, beleg en scrambled eggs, van zo’n start van mijn zondag word ik altijd gelukkig.

Boottochtje door Amersfoort

11:00 uur

Een rondvaart over de grachten van Amersfoort is de ideale besteding van je zondagochtend. Om kwart voor elf word ik verwacht bij het kantoortje van de Waterlijn. Even later stap ik aan boord van de boot die ons over de grachten zal varen.

Maak een boottocht door Amersfoort

Ook Amersfoort vanaf het water beleven? Je kunt nog tot eind oktober een rondvaart boeken, daarna gaan ze dicht tot het voorjaar.

Het volgende uur leun ik achterover in het herfstzonnetje terwijl onze vaargids enthousiast zijn kennis over Amersfoort met ons deelt. De stad is nog stil en ik bekijk de stad vanuit een ander perspectief. Dit moet een zondag zijn, heerlijk!

We varen langs de historische Muurhuizen, gebouwd op met het materiaal van de oorspronkelijke stadsmuur. Ook de Onze Lieve Vrouwetoren komt voorbij, die je kunt beklimmen als je in bent voor wat meer actie.

Grachten van Amersfoort (foto via Unsplash)

Liever actiever je dag beginnen? Ga dan suppen door de grachten!

Brunchen bij Madonna

12:00 uur

Frisse buitenlucht maakt hongerig. Om dit weekendje weg en deze zondag echt af te maken, ga ik brunchen bij Madonna. Dat lees je goed, bij Madonna! Te vinden in wat het mooiste straatje van Amersfoort zou zijn – de Krommestraat – serveert de hele dag gerechten om te delen, met een Italiaanse insteek.

Stedentrip Amersfoort: brunchen bij Madonna

Krommestraat 32, 3811 CC Amersfoort

Elke laatste zondag van de maand kun je tussen 11 en 16 uur terecht voor een Sunday Brunch, met soepen, salades, sandwiches én wijn.

Winkelen bij BLUR YOUR LIFE

14:00 uur

Bij Blur vind je alleen maar dingen die ‘goed doen’, merken en producten die een bijdrage aan een betere wereld. Van eerlijk geproduceerde kleding & accessoires tot kaas van de boer uit de buurt. Blur is de plek voor ‘life events’ en ‘mile stones’ met een uitnodigend café én een winkel met unieke cadeaus.

Mooierstraat 18, 3811 EB Amersfoort. Maandag gesloten.

Stedentrip Amersfoort: Doen in Amersfoort: Blur is de plek voor ‘life events’ en ‘milestones’ én unieke cadeaus

Ik trakteerde mezelf bij Blur op een prachtige koperen ring van Copper Gorgeous, met obsidiaan

Winkelen in Amersfoort

Amersfoort is een echte winkelstad. In de Langestraat vind je de bekendste ketens, voor lokale boetieks en winkels ga je naar de Krommestraat of De Kamp. Ook goed om te weten: In Amersfoort is het elke zondag koopzondag! De meeste winkels in de binnenstad, wijkwinkelcentra en het Eemplein zijn elke zondag open van 12.00 tot 17.00 uur.

15:00 uur

Koffie drinken bij Coffee Corazon is zelfs volgens Lonely Planet een absolute must! Nu wil zo’n aanbeveling in de praktijk nog weleens betekenen dat een restaurant of café vervolgens overladen wordt door toeristen en de kwaliteit daaronder te lijden heeft.

Mijn verse gemberthee (want die serveren ze ook bij deze koffiespecialist) is echter een prima opkikker. Het is dat ik nog vol zit van mijn uitgebreide ontbijt, anders had ik hier graag een taartje of high tea bij laten serveren.

Een koffiepauze bij Corazon (Krommestraat 18, 3811 CC Amersfoort) is een prima onderbreking van je dag. En je werk, want laptops en tablets worden aan tafel niet gewaardeerd. Het is maar dat je het weet!

Ontdek Amersfoort (foto via Unsplash)

Na anderhalve dag vol verrassingen is het tijd Amersfoort weer achter me te laten en een trein richting huis te pakken. Ik kom vast snel weer terug, zeker omdat de stad met de auto voor mij binnen drie kwartier bereikbaar is. Ideaal aan een stad die precies in het midden van Nederland ligt. Laat ik me dan graag weer verrassen!

Meer ontdekken over wat je kunt doen in Amersfoort?

Je leest er alles over op de website van Tijd voor Amersfoort.

Boek hier een hotelkamer voor je verblijf in Amersfoort >>

Kan Amersfoort jou verrassen? Of ken jij de leukste plekken van deze stad al?

Ik bezocht Amersfoort op uitnodiging van Citymarketing Amerfoort en Ensanne.
Lees hier mijn disclaimer.
4 reacties
  1. Wij waren er toevallig in februari voor het eerst en waren ook aangenaam verrast door deze stad! Echt heel fotogeniek, knus en ontzettend veel mooie pandjes. Ook leuk om te winkelen inderdaad en volop keuze voor heerlijke lunch- en dineradresjes.

  2. Zo leuk en prachtige foto’s.
    Het ziet er gezellig uit.
    Mooi sieraad had jij gekocht.

    Xoxo

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen
Wat te doen in Antwerpen: leukste bezienswaardigheden

Wat kun je (gratis) doen in Antwerpen: meer dan 20 toffe tips!

Ontdek de vele leuke eet- en drinkgelegenheden, overnachtingsmogelijkheden en activiteiten die Antwerpen te bieden heeft. Er is altijd wel iets te doen in deze bruisende stad! Ik deel niet alleen de bekende bezienswaardigheden, maar ook unieke to do’s die je zeker zullen verrassen.