Stedentrip in januari: tips voor winterse citytrip (bezoek Londen)

Stedentrip in januari: tips voor winterse citytrip

Na de gezellige feestdagen is januari is de maand van de goede voornemens. En om er even tussenuit te gaan, want na alle drukke feestdagen is een weekendje weg heerlijk om bij te komen. Een stedentrip in januari is ideaal voor shop-liefhebbers, winter-fans en winterzon-liefhebbers!

Genieten van de winter in januari

Januari is bij uitstek de maand om je goede voornemens af te stoffen: weer wat gezonder eten, naar de sportschool en beter voor jezelf zorgen. Ideaal ook om jezelf te trakteren op een gezonde dosis winterzon. Of juist om die voornemens meteen uit het raam te gooien en de deur uit te gaan voor een leuke shop-stedentrip naar de solden.

Maak een winterse stedentrip in januari

Wil jij er in januari even tussenuit en zoek je nog inspiratie voor een leuke stedentrip-bestemming? Deze bestemmingen wil je overwegen!

Amersfoort, Nederland

Afgelopen najaar maakte ik een verrassend leuke stedentrip naar Amersfoort. De stad is knus en gezellig en is heerlijk voor een weekendje weg. Lekker buiten struinen door het historische centrum en vervolgens opwarmen in een van de vele cafés of restaurants.

Bekijk wat er te doen is in Amersfoort in januari.

Surprise stedentrip: zo leuk is een weekendje Amersfoort

Surprise stedentrip: Zo leuk is Amersfoort

Den Burg, Texel

Ik schreef het al eerder: Texel is ook in de herfst en winter geweldig om te bezoeken!

  • Say cheese – Wat is een winter zonder kaasfondue?! Bij kaasboerderij Wezenspyk in Den Burg proef je de meeste verrukkelijke kazen tijdens een kaasfondue met idyllisch uitzicht op het kerkje van Den Hoorn.
  • Romantisch avondje sterren kijken – Wist je dat er bij Ecomare een prachtig observatorium is waar je de sterrenhemel door de telescoop kan bewonderen? Tijdens de wintermaanden organiseert de Texelse Volkssterrenwacht De Jager speciale kijkavonden.
  • Winterse huifkartocht – Hoe romantisch is het om met een kleedje en warm drankje in de hand door het winterse landschap te rijden? Met Jan Plezier kun je de hele winter natuurtochten maken en zie je al het moois dat de Texelse natuur te bieden heeft. Van de Slufter, het meest bekende natuurgebied van Texel, tot aan het uitgestrekte strand.
  • Heerlijk uitwaaien – Wie zegt dat het strand alleen tijdens de zomer een hotspot is? Maak een winterse wandeling over een van de mooiste stranden van Europa. De beste manier om je hoofd even helemaal leeg te maken en tot rust te komen. Strijk daarna neer bij de open haard van een van de vele strandpaviljoens met een welverdiend bockbiertje of echt Texels Juttertje en je weekendje weg kan niet meer stuk!

Waarom je Texel in de herfst (en winter) moet bezoeken

Meer winterse activiteiten op Texel vind je op Texel.net

Londen, Verenigd Koninkrijk

Londen is wat mij betreft in elke maand van het jaar de perfecte bestemming voor een stedentrip! Dus ook Londen in de winter gaat op dit lijstje. In januari staan er weer flink wat activiteiten en festivals op de planning:

  • London International Mime Festival – Het London International Mime Festival is een uniek evenement op de theaterkalender, waar je de nieuwste hedendaagse visuele theater kunt zien; van jongleren en live kunst tot mime en fysiek theater.
  • London Short Film Festival – Het Londen Short Film Festival (LSFF) is de plek waar de nieuwste Britse en internationale korte films in première gaan.
  • London Art Fair – London Art Fair keert terug naar Londen voor zijn 31e editie in 2019. De beurs verbindt de beste galerieën van over de hele wereld met zowel doorgewinterde als aspirant-verzamelaars.
  • Hogwarts in de sneeuw (Warner Bros. Studio Tour Londen) – Harry Potter-fans, het is je laatste kans om Hogwarts in the Snow te ontdekken! De make-over heeft een deel van de Grote Zaal getransformeerd voor het Yule Ball. De Gryffindor gemeenschappelijke kamer is speciaal versierd voor het winterseizoen. En een deken van speciale film-sneeuw bedekt het kasteelmodel van Hogwarts.

The Making of Harry Potter Hogwarts: Hogwarts in de sneeuw

The Making of Harry Potter Hogwarts: bekijk Hogwarts in de sneeuw

Basel, Zwitserland

Paardensportliefhebbers willen in januari in Basel zijn. Daar vindt in januari de Longines CSI Basel plaats, een prestigieus springruitertoernooi met wereldberoemde ruiters en hun net zo beroemde paarden. Basel ligt aan de Rijn, op het drielandenpunt met Frankrijk en Duitsland en is prima met de trein te bereiken. Ik was al eens in Basel tijdens een hete zomer en kan niet wachten de stad in winterse sferen te zien.

Bezoek Basel in Zwitserland deze winter

Ga op wintersport naar Innsbruck in Oostenrijk

Een winterse stedentrip naar Innsbruck geeft je de kans te genieten van echt winterweer! De hoofdstad van deelstaat Tirol, in het zuidwesten van Oostenrijk, ligt ingesloten tussen de Oostenrijkse bergen. Dit maakt van Innsbruck een vakantiebestemming voor zowel het zomer- als winterseizoen.

Voor een culturele stedentrip, een actieve outdoorvakantie of een combinatie van de twee. Met het Goldenes Dachl, de Bergisel-schans, de Nordkettenbahnen, iconen van de stad, en de groene of juist wit besneeuwde toppen van de bergen, is Innsbruck een al snel een bestemming voor iedereen.

Natas Innsbruck

Winterse stedentrip naar Innsbruck
Maak een winterse stedentrip naar Innsbruck

Begin het jaar met een shop-citytrip

Koopjesjagers maken in januari een stedentrip naar Parijs, Berlijn, Barcelona of Kopenhagen. In deze steden vind je gegarandeerd een nieuwe garderobe voor leuke(re) prijzen.

Ook de Belgische Solden is leuk voor een stedentrip. In België mag slechts twee keer per jaar uitverkoop worden gehouden, in de zomer en de winter. Januari is dan ook bij uitstek een goede maand voor een shop-trip naar onze Zuiderburen. Ga naar Antwerpen, Leuven of Mechelen en leef je uit tijdens de uitverkoop.


De Grote Markt in Brugge is UNESCO erfgoed

De Grote Markt in Brugge is UNESCO erfgoed en een prima plek om te relaxen na het winkelen (foto via Shutterstock) 

Zoek de winterzon op in januari

Ben je klaar met de Nederlandse winterkou en wil je de winterzon opzoeken? Dan doe je er goed aan wat zuidelijker af te reizen voor een stedentrip met aangename temperaturen.

Marrakech, Marokko

Ontsnap de kou en reis af naar Marrakech, waar de gemiddelde temperatuur in januari tussen de 18 en 22 graden ligt. Zwerf rond in de ontelbare steegjes van de medina, waar je de kleurrijke souks ontdekt die van alles verkopen; van traditionele stoffen tot prachtige potten, handgemaakte sieraden en specerijen. Bewonder de majestueuze paleizen van de stad, zoals het Bahiapaleis, of wandel op je gemak door de exotische Majorelletuin.

Verken de markten in Marrakech in november

Verken de markten in Marrakech in januari (Foto door Calin Stan, via Shutterstock)

Genieten van de Spaanse zon in januari

Iets dichterbij huis zijn de Spaanse steden heerlijk voor een citytrip in januari. Het weer is er meestal een stuk aangenamer dan bij ons en ook weer niet zo heet als tijdens de Spaanse zomers. Bezoek een van deze Spaanse steden voor een heerlijke dosis winterzon:

Stedentrips in januari: Bezoek Londen in januari

Stedentrip in de winter: 15 bestemmingen voor een winterse stedentrip in Europa

Heb jij nog plannen voor een stedentrip in januari?

Ook zo’n fan van stedentrips? Sluit je dan vooral aan bij de Citytrippers groep op Facebook! Hier vind je de beste reistips & inspiratie voor de leukste stedentrips van reisbloggers en mede-stedentrippers!

1 reactie

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen
Berlijn in Duitsland (foto via Unsplash)

25 redenen om Berlijn te bezoeken

Zoek jij nog redenen om Berlijn te bezoeken? Berlin Tourismus & Kongress zette 25 redenen om Berlijn te bezoeken op een rij. Ik pikte de leukste eruit: waarom Berlijn bezoeken…