De allerlaatste over 2018 (en hoi 2019)

De allerlaatste over 2018 (en hoi 2019)

Het is inmiddels traditie om op de eerste dag van het nieuwe jaar nog één keer terug te blikken op het afgelopen jaar. Wat waren de hoogtepunten, waar reisde ik heen, wat was favoriet? De allerlaatste over 2018.

De allerlaatste over 2018

Persoonlijke hoogtepunten waren er zeker dit jaar, meer ook dan in 2017. Ik leerde loslaten, om sommige dingen vervolgens alsnog te lang vast te willen houden. Ik ruimde dingen op, om vervolgens de kringloop te ontdekken en leeg te kopen. Ik zocht naar een betere balans in mijn leven en hoewel die er steeds vaker is, ben ik nog steeds zoekende.

Sommige dingen zijn er nog steeds niet, zoals geluk in de liefde. Andere dingen kwamen erbij, zoals het neefje dat me voor de eerste keer tante maakte. Een bijzonder moment in een jaar dat er voor mijn gevoel niet zo bovenuit sprong.

In 2018 werd ik voor het eerst tante van een neefje

Ik werd voor het eerst tante en knuffelde daar de afgelopen maanden geregeld mee 💙

Mijn 2018 in reizen

Na een pittig persoonlijk jaar in 2017, besloot ik ook in 2018 wat rustiger aan te doen op reisgebied. Toch maakte ik meer trips dan ik had gepland. 2018 was ook het jaar dat ik voor het eerst andere mensen op reis stuurde voor Wat zij zegt.

Mei – Brugge, Belgische Kust en Kortrijk, België

Terwijl ik zelf de eerste maanden van het jaar lekker thuis bleef, reisden in mei twee andere bloggers af naar België. Ze verkenden kunst in Brugge, de Belgische kust en ontdekten de nieuwste hotspots in Kortrijk. Leuke verhalen en een mooie mijlpaal om namens mijn blog mensen op pad te kunnen sturen.

Architectenbureau Selgascano, Het Selgascano Paviljoen. (Foto: Zeyneb Dabbabi)

Kunst in de grachten van Brugge

Juni – Manchester & Liverpool, Engeland

In juni ging ik voor het eerst zelf op reis. Ik vloog met een dozijn collega’s naar Manchester voor een congres dat we daar zelf organiseerden. Een drukke week en een waar ik toch ook altijd weer energie van krijg. Met zoveel collega’s en bekenden die je maar eens per jaar of zelfs twee jaar ziet een paar dagen samenwerken; dat blijft geweldig!

5 juni 2018: Exchange square Manchester8 juni 2018: Liverpool selfie

Op de laatste dag van ons verblijf in Engeland, maak ik ook nog even een uitstapje naar Liverpool, waar ik een interview met een klant film. Er is helaas geen tijd om de stad beter te leren kennen, dus veel meer dan deze selfie zat er helaas niet in.

Juni – Hannover, Duitsland

Hoewel ik me had voorgenomen geen trips dicht op elkaar te plannen, ga ik de week na Manchester toch weer op pad. Ik ben uitgenodigd om een beurs in Hannover te bezoeken en de stad te ontdekken. Het wordt een gezellig weekend en ik ben aangenaam verrast door de stad.

Meer weten over mijn bezoek aan Hannover?
Lees dan: Zien en doen in Hannover: de schönste tips

Hannover 2018 - Natas

Augustus – Lapland, Finland

In augustus ga ik voor het eerst naar Finland. Het wordt mijn noordelijkste reis ooit. Ik verblijf in Ruka en Salla in Fins Lapland, ontmoet de Kerstman, knuffel met rendieren en maak kennis met de Finse outdoor en saunacultuur.

De natuur is overweldigend mooi en de stilte oorverdovend fijn. Als kers op de taart zie en fotografeer ik het sprookjesachtige Noorderlicht. Een reis om nooit te vergeten en ik moet ook echt weer even wennen aan alle drukte en lawaai wanneer ik weer thuis kom.

9 Dingen om in Fins Lapland van je bucketlist te vinken

Polaroids Fins Lapland 2018

Noorderlicht spotten in Lapland

September – Londen, Engeland

Toch duik ik vrij snel na Fins Lapland weer een andere – allesbehalve stille – stadsjungle in voor een kort bezoekje aan mijn zo geliefde Londen. Samen met een vriendin stap ik in Rotterdam op de trein, een primeur. Dat we door vertraging onze aansluiting in Brussel missen en pas 2 uur later dan gepland aankomen, mag de pret niet drukken. Londen maakt altijd direct een hoop goed, wat fijn om hier weer te zijn!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door N A T A S J A – WAT ZIJ ZEGT (@natasjadb) op

Vrijdagavond bij Barrio Shoreditch in Londen

Veel meer dan shoppen en eten doen we vervolgens niet. Gelukkig ken ik Londen inmiddels goed genoeg om culturele activiteiten een keer over te slaan. Die komen tijdens een volgend bezoek wel weer.

Oktober – Amersfoort, Nederland

Mijn laatste trip van het jaar blijft dichterbij huis: ik word uitgenodigd voor een verrassingsweekend waarbij ik pas kort van tevoren hoor dat ik in Amersfoort op pad ga. Het wordt een weekend vol fotogenieke momenten, heerlijk eten en gezelligheid.

Surprise stedentrip: zo leuk is een weekendje Amersfoort

Surprise stedentrip: zo leuk is een weekendje Amersfoort

De leukste (en beste) blog posts die ik in 2018 schreef

Ruim 176 duizend (!) bezoekers kwamen in 2018 langs op Wat zij zegt, een stijging van ruim 20% ten opzichte van het jaar ervoor. En dat terwijl het bloggen er nog steeds te vaak bij inschoot en ik allang niet meer op vaste dagen publiceer. Ik bereikte zelfs een maandrecord dit jaar, een leuke verrassing.

Het klinkt altijd een beetje arrogant om over eigen werk te zeggen dat het je beste werk is, toch zijn er elk jaar wel weer een paar blogartikelen waar ik net wat meer tijd en liefde in heb gestoken. Dit zijn mijn persoonlijke favorieten van dit jaar:

Random favorieten in 2018

En dan nog wat random favoriete momenten en belevenissen uit 2018:

 • Ik stapte uit mijn comfortzone voor een interview en bijbehorende fotoshoot voor VROUW magazine
 • Ik liet mijn favoriete moment uit 2017 in 2018 op mijn lijf vereeuwigen.
 • Ik ontdekte de lol het rondsnuffelen in kringloopwinkels.
 • Ik knuffelde met mijn zwarte monsters (zeker nadat ik met een van de twee een paar bezoekjes aan de dierenarts moest brengen wegens voedingsintolerantie en een keelontsteking).
 • Ik stofte mijn eerste blog weer af om daar meer over online communicatie en bloggen te kunnen delen.
 • Ik zag krap 50 nieuwe films voor het eerst in 2018, met een aantal favorieten (♥ voor onder meer Coco,  Kodachrome en Thor: Ragnarok (ja echt)) en een paar zonde-van-mijn-tijd films (Tropic Thunder en American Psycho, iemand?!). En ben ik de enige die nog steeds lichtelijk in shock is over Avengers: Infinity War?

Random favorites uit 2018

Een paar random favorites uit 2018

Hoi 2019

En dan is het nu eindelijk 2019. Goede voornemens voor het nieuwe jaar heb ik allang opgegeven. Daar hoef het ook geen 1 januari voor te zijn. Mijn kalender is nog zo goed als leeg, een blank canvas voor nieuwe belevenissen en herinneringen. Werken aan die balans, mijn comfortzone opzoeken en er juist eens buiten stappen. Tijd doorbrengen met familie en vrienden, nieuwe mensen leren kennen. We gaan het zien. Ik heb er zin in!

Heb jij nog goede voornemens, do’s & don’ts, een motto of juist helemaal niet? Ik wens je een mooi en gelukkig 2019!

5 reacties
 1. Een mooi jaaroverzicht en goed te lezen dat 2018 een beter jaar voor je was. Persoonlijk vond ik jouw reis naar Lapland het hoogtepunt van jouw blog het afgelopen jaar, maar heb ook erg genoten van zoveel andere blogs. Het interview met Virry was ook erg indrukwekkend. Ik vind het erg belangrijk om stil te staan bij de gebeurtenissen van WWII en kon dit interview daarom ontzettend waarderen.
  Ik geloof niet zo in goede voornemens voor een nieuw jaar, maar toch wil ik proberen om me in 2019 minder druk te maken om dingen waar ik geen controle over heb. Zo maak ik me bijvoorbeeld vaak zorgen om de gezondheid van mijn dierbaren terwijl ik eigenlijk meer zou moeten genieten van de tijd die ik nú met ze heb. (Deze angst en gezondheidszorgen komen voort uit nare ervaringen in het recente verleden.) En breek me de bek niet open over zorgen vanwege Brexit… Ik wil in staat kunnen zijn om dingen los te laten, adem te halen en het leven meer over me heen laten komen in plaats van elk moment willen kunnen controleren. Dit vind ik echt supermoeilijk en ik heb er een hard hoofd in of ik het kan, maar ik zal het in ieder geval proberen ;-)
  Een mooi, gelukkig en gezond 2019 gewenst Natasja!

 2. Wauw! Wat een boel mooie reizen heb je gemaakt, maar de mijlpalen die je met je blog bereikt zijn minstens net zo mooi. Lekker bezig!

 3. Mooi jaar had je! Heel fijn dat het nu wat beter met je gaat. Ik heb de voedingsintolerantie van je kat gemist trouwens. Onze kat Nutz heeft ook veel jeuk, maar bij haar is niet te achterhalen wat er aan de hand is… Hoe zit dat met jouw kat? Oh enne, lijkt me heel gezellig om eens met je af te spreken!

 4. Prachtige foto’s van mooie reizen die jij gemaakt had naar prachtige landen en ook hier.
  Er is niets mis mee om cultuur te snuiven….
  Ik zou graag eens willen weten of jij een vaste routine hebt om spullen in te pakken die jij meeneemt als je op reis gaat…
  Of heb jij al ruim een vaste koffer ingepakt die al klaar staat?
  Wat neem je dan standaard mee?
  Ook hoe jij het ingepakt hebt….

  Een fijne dag 😉

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen