Natasja (door LauraVL / Perfect Portret)

Hallo 2019 + dingen die ik dit jaar anders wil doen

New year, new me..? Nee, dat is niet het plan voor dit jaar. Los van dat je eigenlijk altijd groeit en verandert door ervaring, ben ik al twee jaar ‘bezig’ met mezelf. Met vallen en opstaan, dat wel. Maar is dat niet hoe alles eigenlijk gaat? Toch zijn er dingen die ik dit jaar anders wil doen.

Dingen die ik dit jaar anders wil doen

Hoewel ik eigenlijk al jaren geen goede voornemens meer maak rond nieuwjaar (je kunt immers op elk moment beginnen) maakte ik wel jaren een lijstje met do’s en don’ts. Dingen die ik niet of juist wel wilde doen. Dat varieerde van kleine dingen als meer middagdutjes en rode lipstick op tot vaker nee zeggen en minder streng zijn voor mezelf. Lijstjes die verdacht veel op goede voornemens leken, alleen wat luchtiger.

De afgelopen twee jaar stonden vooral in het teken van mezelf weer vinden en die eeuwige balans. Tussen werk en privé, tussen doen wat moet en doen wat kan. Ik leerde veel. Over mezelf, hoe om te gaan met omstandigheden, hoe ik zo kon vallen en toch weer op kon staan. Hoe alles toch wel doorgaat, ook als jouw leven even op pauze lijkt te staan. Ik leerde loslaten en vaker voor mezelf te kiezen zonder schuldgevoel.

Andere dingen leerde ik nog steeds niet. Zo struikel ik nog net zo vaak over mijn eigen voeten, spreek ik nog steeds niet vloeiend Spaans en stap ik ook nog altijd te weinig buiten m’n comfortzone (een van de redenen dat ik eeuwig vrijgezel blijf…).

En ondanks dat ik dus geen goede voornemens zeg te maken, zijn er wel dingen die ik dit jaar anders wil doen.

Een dagboek bijhouden

“Lief dagboek, vandaag…” Nee, dat is niet wat ik wil gaan doen. Wat ik wel wil gaan doen, is beter bijhouden wat ik doe, hoe ik me voel en welke dingen ik heb bereikt. Voor iemand die al jaren trouw incheckt via apps als Foursquare en later Swarm, is het eigenlijk verbazingwekkend dat ik dingen die er veel meer toe doen, veel minder bijhoud.

Dit jaar wil ik dan ook meer gaan tracken dan gezette stappen of bezochte plekken. Zonder dat is het makkelijk om te vergeten, of door te hebben dat je wel degelijk voortgang maakt. De vorm zoek ik nog.

Een bullet journal is een optie, al lijkt me dat weer typisch iets waarvan het opleuken meer tijd in beslag neemt dan het bijhouden van voortgang zelf. Een mood app is ook een idee en past prima bij hoe ik nu andere dingen al bij hou.

Bu-Jo of mood app? Wat gebruik jij om persoonlijke voortgang of je stemming bij te houden?

Natasja (door LauraVL // Perfect Portret)

Anders over mezelf praten

Als er iemand goed is in zelfspot, ben ik het wel. Deels omdat ik vind dat je jezelf nooit te serieus moet nemen. Deels omdat ik uit zelfbescherming liever mogelijk vervelende grapjes over mezelf voor ben; ik zet liever mezelf voor schut dan dat een ander dat doet.

Een beetje zelfspot kan geen kwaad, tot het ervoor zorgt dat je alleen nog negatief over jezelf praat en mensen in je omgeving geen kans meer geeft iets aardigs over je te zeggen. Goed voor je zelfbeeld is het ook niet, laat staan dat het helpt om veranderingen of doelen te bereiken.

Allow yourself to be imperfectly human.
You can disappoint people and still be good enough.  You can fail and still be smart, talented and capable of success.  You can let people down and still be worthwhile and deserving of love and admiration.  We all make mistakes sometimes.
Take a deep breath.  It’s OK to be human.
~Marc and Angel~

Tijd om minder negatief over mezelf te praten dus en positiever – en eerlijker – te worden. Geen ‘ik kan dit niet’ maar ‘ik wil dit niet’ of ‘ik geloof niet dat ik zou willen’. Want in theorie kan iedereen een meesterchef worden of een marathon rennen. Je moet het alleen ook willen om vervolgens de discipline op te kunnen brengen. En dat hoeft dus niet voor alles. Ik kan met serieuze training waarschijnlijk best een marathon lopen, ik wil het alleen niet. Niks mis om dat ook zo uit te spreken, zonder daarbij mezelf (of jezelf) te beperken door te zeggen dat je iets niet kunt.

Ontdekken wat ik echt leuk vind

Twee jaar geleden schreef ik al eens over hobby’s en hoe ik eigenlijk geen idee heb wat ik echt leuk vind. Fast-forward naar 2019 en ik weet het eigenlijk nog steeds niet. Natuurlijk, ik hou van schrijven en ik vermaak me prima met urenlang Netflix kijken. Mijn blog is echter allang geen hobby meer en Netflix is weliswaar een prima vrijetijdsbesteding, echt gelukkig maakt het ook niet.

Over minder moeten en meer zelfliefde // Natasja (Perfect Portret)

Foto’s door Laura Vlaanderen (Perfect Portret)

Door gesprekken met een coach twee jaar geleden ontdekte ik al dat ik graag mensen inspireer op gebied van schrijven en communicatie. Eén van de redenen dat ik mijn eerste blog weer actiever gebruik sinds eind 2018, om daar mijn 8 jaar ervaring met bloggen en online communicatie te delen. Zonder me druk te maken of iemand daar op zit te wachten ook, gewoon omdat ik het leuk vind.

Waar ik nog meer gelukkig van word, wil ik dit jaar proberen uit te vogelen. Wat sparks joy, om het motto van Marie Kondo eens aan te halen. Het uitschrijven van vage plannen en ideeën in mijn hoofd in deze blogpost is in elk geval al iets waar ik blij van word. Ook al is ‘ie niet zo gestructureerd geworden als ik had bedacht. Lang leve imperfectie.

Ik heb ook echt zin om te ontdekken hoe dit jaar zich gaat ontvouwen. Ontdek je met me mee?

Heb jij goede voornemens gemaakt of doelen gesteld dit jaar? En hoe probeer jij je daaraan te houden? Hou je vooruitgang of veranderingen bij? Gelukkig 2019!

7 reacties
 1. Hoi Natasja,

  Wat een herkenbaar verhaal! :O Ik ben toevallig dit jaar begonnen met het bijhouden van mijn activiteiten in de app Daylio… Ik kan nog niet zeggen of dat heel goed werkt, want ik doe het pas sinds 18 dagen, maar in tegenstelling tot een bullet journal herinnert die app mij er zelf aan dat ik ‘m in moet vullen en dat vind ik wel een groot pluspunt. Ik bedoel, ik doe het nu al 18 dagen. ;)

  Groetjes van een andere eeuwige vrijgezel!
  (Die het desondanks wel aandurft om af en toe op date te gaan. Als je wat dat betreft een beetje inspiratie wilt, kijk dan eens op mijn weblog. http://www.wendyweetwaarom.com/2018/12/08/de-leukste-date-en-reisverhalen/ )

 2. Mooie actiepunten, klinkt toch wat beter dan voornemens ;) Ik hou mijn dagelijkse mood heel simpel bij in Year in pixels, een app waarin je iedere dag een smiley/kleur selecteert en aan het eind van het jaar zie je dan hoeveel geweldige dagen en hoeveel kutdagen (en alles daartussenin) je had. Daarnaast schrijf ik in een notitieboekje vaak aan het eind van de dag even hoe mijn dag was, waar ik blij van werd, hoe ik me voelde etc. Gewoon heel kort, maar net voldoende om leuke dingen te onthouden en het van me af te schrijven.

  En ik ga meteen kijken op je eerste blog, wat leuk dat je die weer oppakt!

 3. Ik heb zelf een tijdje een one line a day dagboekje ingevuld, maar een paar maanden geleden ben ik begonnen met een dagboek app. Ik weet niet of het me tot nu toe al veel zelfinzicht heeft opgeleverd, maar schrijven vind ik leuk het helpt me om mijn ‘hart te luchten’.

 4. Een bullet journal hoef je echt niet perse op te leuken met tekeningen of andere creatieve uitspattingen. Dat dacht ik eerst ook, en toen stopte ik er heel snel al weer mee. Nu ben ik deze week begonnen met alleen de basis, en dat werkt voor mij een stuk beter. Dit boek is echt een aanrader ook: https://www.bol.com/nl/p/de-bullet-journal-methode/9200000095300841/. Hierin leer je echt de basis van het bullet journalen en dat maakt het veel makkelijker om te beginnen!

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen
5x corny tips voor de kerstdagen

5x corny tips voor de kerstdagen

Vijf dagen voor kerst en waarschijnlijk komen de kersttips en -ideeën je nu al je neus uit. En dan zijn we nog niet eens begonnen aan de feestdagen. Toch doe…
24 uur in Berlijn: meedansen met de Sobre meisjes

2016 in reizen: van Aarhus tot San Diego

Aan het begin van 2016 had ik nog geen idee wat het jaar me zou brengen op reisgebied. Bijna 366 dagen, meer dan 50 nachten buitenshuis en ruim 30.000 afgelegde…