9 reistrends voor 2019 (foto via Shutterstock)

9 reistrends voor 2019

2019 is inmiddels alweer een paar dagen oud en daarmee is ligt weer een nieuw jaar met nieuwe reizen en vakanties voor ons open. Benieuwd wat het nieuwe jaar ons gaat brengen op reisgebied? Laat je inspireren door deze reistrends voor 2019!

Dit zijn de reistrends voor 2019

In 2019 gaat er heel veel gebeuren in de reiswereld. De technologische vernieuwing blijft doorgaan, de wereld is steeds meer verbonden en de consumentenvraag naar de beste reiservaringen groeit continu, aldus Pepijn Rijvers, Chief Marketing Officer bij Booking.com

9 Reistrends op een rij

Trendstrateeg Lieke Lamb doet samen met D-reizen een boekje open: “We willen ultiem ontzorgd worden op onze vakantie want echte luxe = geen gedoe! We zien de vakantie echt als moment om eens actief naar onszelf af te reizen en dat het liefst in een bijzondere omgeving: dus detoxen in Thailand of yoga tussen de leeuwen in Zuid-Afrika. Verder zien we dat multi-generatiereizen in opmars zijn. De hele familie, inclusief opa en oma, gaat mee op reis; een reis die steeds vaker door opa en oma wordt bekostigd.”

1. Reizen om te leren

Voor reizigers wordt het maken van betekenisvolle reizen steeds belangrijker. Meer dan de helft (56%) van de reizigers zegt dat reizen ze nieuwe vaardigheden en inzichten heeft bijgebracht. In 2019 voorziet Booking.com bij alle generaties de wens om op reis iets nieuws te leren, evenals een groei in vakanties met focus op vrijwilligerswerk. 68% van de respondenten wil deelnemen aan een culturele uitwisseling en zo nieuwe vaardigheden leren, 54% geeft aan vrijwilligersvakantie te willen doen en 53% kiest voor internationale werkstages¹.

2. Hoe persoonlijker, hoe beter

De generieke reisgidsen zijn verleden tijd en maken plaats voor kortere maar persoonlijk relevante content. Een derde van de reizigers (34%) wil dat “iets” of iemand het moeilijke werk uit handen neemt en ze voorziet van reisaanbevelingen: 41% ziet graag dat bedrijven in de reisbranche gebruik gaan maken van technologieën als AI om reissuggesties te geven die gebaseerd zijn op eerdere reiservaringen¹. Het persoonlijke wordt steeds belangrijker; individuele aanbevelingen geven in toenemende mate richting aan elke reis.

9 reistrends voor 2019

Een derde van de reizigers (34%) wil dat “iets” of iemand het moeilijke werk uit handen neemt en ze voorziet van reisaanbevelingen (foto via Unsplash)

3. Klein maar heel erg fijn

Meer dan de helft van de reizigers wereldwijd (53%¹) zegt van plan te zijn om meer weekendtrips te maken in 2019. Deze kleine reizen kenmerken zich door het feit dat er meer activiteiten in kortere tijd ingepland worden. ‘Less is more’ is daarbij het devies, en de consumenten zweren bij deze reizen op maat.

4. Zo gemakkelijk mogelijk reizen dankzij technologie

In 2019 wordt gemak de standaard als het gaat om technologische vernieuwingen op het gebied van reizen. De innovaties die volgens reizigers het meest aan zullen slaan, zijn degene die met artificial intelligence (AI), virtual reality (VR) en spraakherkenning praktische oplossingen bieden voor op reis. Denk daarbij aan het openen van je hotelkamer met je smartphone of een robot-conciërge die de taal van de gasten spreekt.

57% van de reizigers heeft interesse in oplossingen als een app voor real-time bagage tracking of één app die alles heeft voor het plannen en boeken van hun reis. Daarnaast heeft 31% belangstelling voor het idee van een ‘virtueel reisbureau’ in hun woonkamer, met bijvoorbeeld virtual assistants met spraakherkenning die reisvragen beantwoorden¹.

Naast die persoonlijke touch verwachten we natuurlijk wel een goed digitale organisatie², in deze tijd waarin systemen steeds slimmer worden. Zo ook in de reisbranche. Via slimme algoritmen en kunstmatige intelligentie kunnen online profielen in kaart worden gebracht en kunnen klanten dus beter op maat bediend worden.

Voorstellen doen op het moment dat het de klant schikt en hij er mee bezig is, maar ook voorsorteren op drukke periodes of bestemmingen. Alles om de reiservaring vanaf eerste oriëntatie en boeking tot aan betaling en uitvoering zo optimaal mogelijk te laten verlopen.

Lees ook: Reistip: Haal meer uit je vakantiedagen door slim te plannen!

5. Bewuster en duurzamer op reis

In 2019 wordt er gekeken naar de sociale, politieke en milieugerelateerde problemen van een mogelijke reisbestemming voordat reizigers ook daadwerkelijk boeken: 48% van de reizigers vindt dat sociale problemen in een reisbestemming meewegen in de beslissing over een bezoek.

Nieuwe en authentieke avonturen

Daarnaast zoeken reizigers steeds meer naar nieuwe en authentieke avonturen, en willen ze er zeker van zijn dat ze veilig op reis kunnen – ongeacht geslacht, ras of seksuele geaardheid. Platforms als Destination Pride voorzien bestemmingen van een score waarmee reizigers kunnen zien hoe LGBT+ vriendelijk deze zijn. 19% van de reizigers is van plan om in 2019 een Pride festival te bezoeken, waarvan bijna een derde (30%) tussen de 18 en 34 jaar is¹.

Het plastic probleem aanpakken tijdens je vakantie

Millennials en Gen Z zoeken daarnaast steeds vaker naar duurzaamheid in hun bestemming; accommodaties zoeken naar mogelijkheden om minder plastic te gebruiken en duurzamer te gaan werken. Meer dan een derde (37%¹) is bereid om plastic en ander afval op te ruimen op een strand of een andere toeristische attractie.

Afval op het strand: simpele tips om minder plastic te gebruiken

Veel tropische stranden zijn vervuild door plastic en achtergelaten afval (foto door Pair Srinrat, via Shutterstock)

Investeren in duurzame start-ups wordt in 2019 steeds belangrijker gevonden, omdat de reizigers die verantwoord willen reizen steeds meer kritische vragen stellen over de duurzaamheid van hun bestemming en accommodaties. Als vanzelfsprekend leidt dat dit jaar in de reiswereld tot een aantal nieuwe start-ups en allerlei andere bedrijven met een focus op het creëren van een nieuwe toekomst voor vele bestemmingen overal ter wereld, vaak met innovatieve technologie als uitgangspunt.

6. Gezonder (worden) op reis

Waarom zou je op vakantie alleen maar passief zijn? In een tijd waarin bewustwording rond gezondheid, geestelijk en lichamelijk, steeds groter wordt, lijkt de vakantie een uitgelezen periode om juist eens actief naar je zelf te kijken en naar jezelf af te reizen. Van je eetgewoontes tot aan beweging tot aan bewuste ontspanning. En dan het liefst in een andere omgeving dan thuis om zo echt los te komen.

Detoxen in Thailand of Yoga tussen de olifanten en leeuwen in Zuid-Afrika. Maar denk – naast wellness of Digitaal detoxen zonder telefoon- ook aan hotels in Parijs waar je een gids kunt vragen om met je mee te joggen langs de populaire plekken van de stad. Tijdens een ‘cultural jogging adventure’ in volle draf langs het Louvre!

7. Op jacht naar ervaringen

Tweederde van de ondervraagde reizigers (60%¹) hecht meer waarde aan ervaringen dan aan materieel bezit. Daarom wordt ‘Doen’ op reis net zo belangrijk als ‘gaan’, misschien zelfs wel belangrijker. Het leven wordt er niet minder druk op, en daarom kunnen ervaringen helpen bij het streven naar een minder stressvol bestaan. In 2019 is 42% van de reizigers¹ van plan om een bestemming te bezoeken waar ze zich weer onbezorgd kunnen voelen.

Nadat we een enorme explosie zagen van stedentrips met als aanjager Instagram waar de hotspots lustig werden gedeeld, zien we nu een beweging naar de minder bekende standaard plekken. Maar de zoektocht naar de meer authentieke beleving en de idyllische geheime plekjes gaat nog verder. De authentieke beleving krijg je het beste door je niet als bezoeker in een toeristenstroom te mengen, maar door contact te maken met de lokale bevolking, gebruiken en gewoontes.

Bij de helft (51%) van de reizigers is de kans groot dat ze op zoek gaan naar lokale street food markten, zoals deze in Thailand

Op zoek naar nieuwe smaken op reis (Foto door Harvey Enrile, via Unsplash)

Ook de plaatselijke keuken mag dan niet overgeslagen. Nieuwe dingen ontdekken en nieuwe smaken proeven. Voorbij standaard reistips en topattracties op zoek naar puur, naar contact en naar de intense originele beleving. Niet meer de voorgekookte tour door de bekende stad om bekende highlights af te kunnen vinken, maar ‘getting lost’ is de nieuwe uitdaging². Zelf spontaan ontdekken. Dat mag dan wel met hulp van de echte locals.

8. Reistrend 2019: Ontzorgen op reis

Echte luxe is: geen gedoe. Hulp bij het zoeken naar goede mogelijkheden, aanbiedingen, op maat oplossingen en begeleiding bij afhandeling en eventuele calamiteiten. De reiziger wil graag ontzorgd worden². Geen omkijken hebben naar zijn reis en zich verzekerd weten van de juiste aandacht op het juiste moment. Goed advies op maat en iemand die meedenkt en de weg weet, in een tijd waarin je alles zelf online kan maar een menselijke maat toch gewenst blijft.

9. Multi-generatiereizen in 2019

Vergrijzing is natuurlijk een hele duidelijke trend die ook voorlopig nog niet voorbij is. Een oudere generatie die groot in aantal is en lang gezond en actief blijft, met bijpassend uitgavenpatroon. ‘Go ski-ing’ wordt dat wel genoemd – ski als in “Spending the Kids Inheritance” Deze generatie is nog actief en laat het geld rollen. Voordeel is wel dat ze dat dan dikwijls samen met de jongere generaties doen.

Er is de laatste jaren dan ook een duidelijke stijging te zien in multi-generatiereizen². Families bestaande uit verschillende generaties gaan gezamenlijk op reis. Ze verwachten een grote diversiteit in het aanbod om zo de verschillende leeftijden te bedienen en flexibiliteit in het schema omdat er altijd wel leden van de familie later aanschuiven of korter kunnen blijven.

Bronnen reistrends 2019

¹Bron: Onderzoek in opdracht van Booking.com en onafhankelijk uitgevoerd door middel van een steekproef onder volwassenen die in de afgelopen 12 maanden een reis hebben gemaakt of van plan zijn om in de komende 12 maanden een reis te maken. In totaal werden wereldwijd 21.500 respondenten ondervraagd.

²Bron: Lieke Lamb (trendstrateeg)

Herken jij je in een van deze reistrends? Wat staat er op jouw reisplanning voor 2019?

Featured foto via Shutterstock

4 reacties
 1. Ik ging voorheen altijd met mijn eigen vouwwagen op vakantie en dan in het hoogseizoen. Dit jaar proberen we iets anders uit en gaan we in het voorseizoen (rond mei) naar Normandie in een stacaravan en in het naseizoen (augustus/september) naar Denemarken. Naar Denemarken gaan we misschien met onze vouwwagen maar kunnen nog niet echt een camping vinden die ons allemaal aanspreekt.

 2. Bij deze ‘trends’ krijg ik deels een been there done that gevoel. We schelen dan ook een generatie. Echt goede reisbureaus waren er al in de jaren zeventig en tachtig. Die deden al aan volledig ontzorgen, totdat de massa steeds minder voor reisjes wilde betalen. In 1995 maakte ik mijn eerste reis om mij in een onderwerp te verdiepen (traditionele tatoeages in Polynisië), alleen was Henk Schiffmacher mij net even voor. Toch een prachtige reis gemaakt. Levens veranderende ervaringen deed ik op in de jaren tachtig tijdens werkvakanties en later tijdens dienstreizen naar Afrikaanse landen.
  Wat mijn plannen voor 2019 betreft: ik blijf lekker in Nederland. De drukte op Schiphol staat mij al jaren tegen. Bovendien ben ik mij nu veel bewuster van de keerzijde van massatoerisme, inclusief vervuiling. Reizen kan nu ook veel beter virtueel, net als het bewonderen van kunstwerken via internet. Hoef je ook niet met honderd man in time slots te dringen voor de Mona Lisa. Dus zie ik de toekomst wat dat betreft zonnig in.

  1. Ik denk dat het been there, done that gevoel inmiddels wel voor elke trend geldt, of het nu om reizen gaat, trends in wonen of mode… Alles is al eens bedacht, gedaan en komt vervolgens na zoveel jaar weer terug. Dus dat ben ik zeker met je eens :) Internet maakt zeker alles toegankelijk, dat scheelt veel! Al blijft het toch net even anders dan iets zelf met eigen ogen zien of ter plekke te ervaren denk ik. Ik wens je vast mooie trips in Nederland dit jaar!

 3. De technologie blijft iedereen verbazen hoe snel het veranderd en vernieuwend word
  Ook dat veel meer mensen gaan denken over vervuiling en voornamelijk het plastic.
  Goed artikel.
  Ik denk alleen ouderen niet of nauwelijks gebruik zullen maken van apps ….

  Een fijne dag 😉

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen