7 verrassende bestemmingen in Europa

PUGLIA: Dit zijn de mooiste stadjes van Zuid-Italië

De mooiste steden van Toscane zul je ongetwijfeld zo kunnen noemen. Waar moet je zijn als je zuidelijker afreist naar Puglia, de hak van de Italiaanse laars? Laat mij je vertellen wat de mooiste stadjes van Zuid-Italië zijn. Deze idyllische dorpen en steden in Puglia wil je zeker bezoeken.

De mooiste stadjes van Puglia

Onlangs reisde ik door Puglia, een vaak over het hoofd geziene regio in het zuiden van Italië, bekend om de vele witgekalkte heuvelsteden, eeuwenoude akkers en trulli en honderden kilometers aan kustlijn langs de Middellandse Zee. Met poëtische plaatsnamen als Locorotondo, Otranto en Alberobello zijn mooie steden te verwachten.

“Dove gli anni non passano e tutto sembra compenetrarsi – Waar de tijd heeft stilgestaan en het heden en verleden samensmelten” Roberto Cotroneo over Ostuni

Ook weten welke steden je zeker moet bezoeken wanneer je een roadtrip door Puglia maakt?

Let op: door verstrekkende maatregelen in de strijd tegen COVID-19 (corona) virus zijn diverse landsgrenzen momenteel (nog) niet toegankelijk voor toeristen. Voor actueel reisadvies bezoek je nederlandwereldwijd.nl.

Dit zijn de mooiste stadjes van Zuid-Italië

Alberobello

Wereldberoemd en rete-populair tijdens het hoogseizoen: Alberobello is dé trulli hoofdstad van Puglia. Vernoemd naar het primitieve eikenbos Arboris Belli (prachtige bomen) dat ooit dit gebied bedekte, is het inmiddels een trekpleister voor iedereen die de befaamde trulli – witte kalkstenen huizen met hun zo kenmerkende puntdak – waarvan er in Alberobello maar liefst 1500 van te vinden zijn.

De stad staat inmiddels op de Werelderfgoedlijst en verandert ‘s zomers in een kolkende mensenmassa die langzaam door de winkelstraten in Rione Monti deint, waar souvenirs worden verkocht vanuit trullo winkeltjes en gelato en pizza’s gegeten kunnen worden in trullo restaurants. Plan je bezoek dus goed: bezoek de stad buiten het hoogseizoen dat loopt van mei t/m oktober of zorg dat je er ‘s ochtends op tijd bent en de drukte een beetje voor bent.

Tip: ga naar de minder bezochte wijk Aia Piccola waar je ook talloze trulli kunt bewonderen en loop over de Piazza del Popolo, waar je naast de kerk de Belvedere Trulli vind, die uitzicht biedt over Alberobello’s befaamde trulli.

Alberobello is een bekende trekpleister voor toeristen

Alberobello is een toeristentrekpleister: wat te doen in Alberobello

Mooiste stadjes Zuid-Italië: Alberobello is de trulli-hoofdstad van Puglia

Gallipoli

Gallipolli is een levendige havenstad en bestaat als zoveel stadjes hier uit een oud en nieuw gedeelte. Het oude deel van de stad ligt op een eilandje dat door een weg verbonden is met het vasteland.

Gallipoli biedt alles voor een gezellig avondje uit, maar ook cultuur- en geschiedenis liefhebbers zijn hier op hun plek. De stad werd vijf eeuwen lang geregeerd door de Grieken, al zijn daar dankzij de vernielzucht van de Romeinen geen sporen meer van te vinden. De barokke kerken en het merendeel van de huidige architectuur stamt uit de Middeleeuwen en erna, zoals de Cattedrale di Sant’Agata uit de zeventiende eeuw.

Tip: Voor een lekkere lunch of typisch diner ga je eten bij een van de restaurants in het oude centrum; hou vooral de visvangst van de dag in de gaten. Aanrader!

Gallipoli in PugliaCattedrale di Sant'Agata in Gallipoli, Puglia

Azuurblauwe zee en indrukwekkende gebouwen in Gallipoli

Lecce

Bekend als Florence van het Zuiden wordt Lecce verrassend genoeg nog vaak overgeslagen ten faveure van de nabijgelegen stranden. Zonde, want universiteitsstad Lecce is rijk aan bezienswaardigheden. Het ligt op een half uur van Brindisi en is een van de grotere steden van Puglia, maar nog steeds prima te voet te verkennen.

Bezoek bijvoorbeeld de Piazza del Duomo, met haar twee facades en grote plein waar inwoners van Lecce zichzelf vroeger verschuilden wanneer de stad werd belegerd.

Tip: Neem een kookles en leer hoe je zelf die typische cuisine van Puglia op tafel zet.

Universiteitsstad Lecce heeft meer dan genoeg bezienswaardighedenUniversiteitsstad Lecce heeft meer dan genoeg bezienswaardigheden

Mooiste stadjes Zuid-Italië: Lecce wordt ook wel het Florence van het zuiden genoemd

Locorotondo

Rustige smalle straten waar het vele wit van de gekalkte huizen een schel contrast vormt met de bloedrode geraniums in bloembakken waarmee de inwoners hun balkons en gevels decoreren: ondanks het gebrek aan grote trekpleisters mag je Locorotondo zeker niet overslaan. Het is namelijk een van de Borghi più belli d’Italia, ofwel mooiste steden van Italië. Locorotondo ligt middenin trulli land maar staat ook bekend om Cummerse, huizen met spitse zadeldaken en ongewoon voor Italië.

Het historische deel van de stad – het centro storico – ligt bovenop een heuvel en vanuit de Villa Comunale stadstuin heb je een panoramisch uitzicht over de omliggende vallei. Vanuit daar wandel je zo door naar het historische centrum. Daar tref je een bonte combinatie van witgekalkte doolhof van kleine straatjes, steile stenen trappen en historische panden, sommige vergane glorie en anderen vol architectonische grandeur.

Tip: Ga eten bij Restaurant U’Curdunn (Via Dura 19) waar je kunt genieten van lokale gerechten, zowel lunch als diner.

Restaurantjes verstopt in kleine steegjes in LocorotondoFotogenieke straten in PugliaFotogenieke straten in Puglia: neem dit straatje in Locorotondo

Martina Franca

Met bijna 50 duizend inwoners is Martina Franca een van de grotere steden in het hart van Puglia. Omringd door trulli en net als zoveel steden in het zuiden rijk aan witgekalkte stenen huizen, karakteristieke straatjes en steegjes om in te verdwalen is Martinca Franca een fotogenieke stop tijdens je roadtrip.

Bezoekers van het centro storico worden verwelkomd door een historische poort, de Porto Santo Stefano ofwel Arco di Sant’ Antonio.

Tip: Snuif de sfeer op vanaf Piazza Roma, waar het Palazzo Ducale een stukje van Martina Franca’s geschiedenis weergeeft.

Ostuni

Ostuni ligt in het gebied waar de trulli langzaam uit het beeld verdwijnen en de Salento, de hak van de laars begint. Verdwalen in een doolhof van steegjes, gewelfde bogen en trappen die laten zien dat de stad zonder duidelijk plan werd gebouwd maar tevens Ostuni maken tot de de geliefde Witte Stad die het is. De invloed van de vele veroveraars is ook hier terug te zien.

Toen ik er op Tweede Paasdag rond liep, genoten de Italianen volop van het mooie weer en de eerste gelato en Aperol Spritz op terrasjes in de zon.

Tip: Voor een lange uitgebreide lokale lunch ga je naar La Piazzetta Garibaldi (Piazza Garibaldi) of Ciacco (Via Conte Ugolino) voor meer traditionele gerechten.

Straatbeeld in Ostuni

Otranto

Diep in het zuiden, dichtbij het meest oostelijke punt van Italië in de Salento, de hak van de Italiaanse laars, ligt Otranto. Bevochten en afgemat door vele bezetters maar tegenwoordig hangt er een relaxte vakantiesfeer en hoef je alleen maar te vechten voor een plekje op het strand.

Otranto in Puglia (via Unsplash)

De azuurblauwe wateren, witte gebouwen en hoge rotsen maken Otranto tot een geliefde bestemming voor toeristen én hoofdrolspeler op ansichtkaarten en in boeken. Op heldere dagen is het zelfs mogelijk om Albanië te zien liggen aan de overkant van de Straat van Otranto.

Santa Maria Annunziata: Kathedraal van Otranto

Bekendste bezienswaardigheid is de Santa Maria Annunziata, de Kathedraal van Otranto waar – een tikje macaber – de resten tentoongesteld liggen van meer dan 800 christenen die werden onthoofd nadat zij weigerden zich te laten bekeren tot de islam. De indrukwekkende mozaïekvloer, gebouwd tussen 1163-1165 en één van de grootste van Europa, overleefde de Turkse invasie ternauwernood.

Polignano a Mare

Wellicht heb je de spectaculaire foto’s van dit stadje weleens gezien: gebouwd op steile en met grotten doorspekte rotsen kliffen aan de Adriatische Zee is het niet verwonderlijk dat Polignano a Mare jaarlijks talloze bezoekers trekt. Het is een van de oudste en belangrijkste vestingen in Puglia en werd, net als veel stadjes in de regio, meer dan eens bezet door andere volken, tot aan Hunnen en Noormannen aan toe.

In de grootste grot Grotta Palazzese is een Pinterest-waardig restaurant gevestigd, waar je je maaltijd nuttigt terwijl je uitkijkt over de meer dan 20 meter hoge kliffen. Over dineren met zeezicht gesproken! Tijdens de zomermaanden vormen de rotsen het toneel voor Italiaanse waaghalzen die hier proberen vooral niet hun nek te breken.

De stad bracht daarnaast de schrijver van wat zonder twijfel het meest gecoverde Italiaanse nummer is: Volare leverde Domenico Modugno deelname aan het Eurovisiesongfestival in 1958 en uiteindelijk zelfs een eigen standbeeld in zijn geboorteplaats op.

Tip: kijk of een van de beroemde rots-restaurants open is en vergeet niet je zwemkledij mee te nemen zodat je zelf een duik in het azuurblauwe water kunt nemen.

Polignano a Mare in Puglia Mooiste stadjes van Zuid-Italië: Polignano a Mare in Puglia

De perfecte foto maak je vanaf Ponte Lama Monachile, het uitkijkpunt te zien op deze foto

Meer weten over Puglia?

Lees dan ook deze artikelen:

Heb jij al kennis gemaakt met de mooiste stadjes in Zuid-Italie?Booking.com

Deze reis werd mede mogelijk gemaakt door HomeAway en Sunny Cars.

16 reacties
 1. Wij vertrekken in augustus, blij dit allemaal te lezen en de tips ga ik zeker opslaan!!
  Kijken er al naar uit.
  Dank u wel!!!

  1. Hoi Wendy,

   Wij zijn onze reis aan het voorbereiden voor september. Welke route / steden gaan jullie bezoeken? Groetjes Marli

 2. Het ziet er allemaal geweldig uit. Ik zou er graag eens naar toe gaan, maar wij rijden geen auto. Is jullie indruk dat er daar een beetje redelijk openbaar vervoer is?
  Een andere mogelijkheid is om naar Sicilië te gaan, daar schijnt vooral het bussysteem wel redelijk te zijn.
  Weet iemand daar iets van?
  Bedankt

  1. Hi Loes, bedankt voor je reactie! Ik denk dat het reizen met een (huur)auto in deze regio wel een stuk makkelijker gaat dan met het OV. Er rijden wel treinen tussen de grote(re) steden maar je komt toch minder makkelijk bij de kleinere stadjes en bezienswaardigheden.

  2. Beste Loes,
   Als je het zuiden van Italie wilt bezoeken is dit het beste met de auto, vanwege de afstanden en het gemak.
   Mijn familie woont in Altamura, maar ik ben nog nooit met het openbaar vervoer gegaan.
   En met de auto kan je ook meerdere dorpjes bezoeken.
   Tussen de grote steden is het wel te doen.

  3. Wij zijn in maart in Puglia geweest en hebben heel wat bezocht met het openbaar vervoer. Geen stress maar soms is het tempo traag. Let op: er rijden vlugge en trage treinen. De lijn die het dichtst bij de kust ligt, gaat het vlugst. Zo reisden wij gemakkelijk van Brindisi naar Lecce, van Lecce naar Ostuni, van Ostuni naar Bari.
   Ook een daguitstap vanuit Bari naar Trani en een andere naar Polignano en Monopoli verliepen vlot.
   Pas echter op met de regionale treinen ! We hadden een hotel in Cisternino maar het station van de snelle lijn ligt op 10 km van het stadje. Noodgedwongen belden we een taxi en die kostte slechts 20 euro. Voor de daguitstap van Cisternino via Martina Franca naar Alberobello namen we eerst een lokaal treintje naar Martina Franca, dan een bus naar Alberobello, een bus terug naar Locorotondo en toen weer de taxi naar Cisternino, die kostte opnieuw 20 euro. Dezelfde taxi bracht ons ‘s anderendaags naar Ostuni en daar konden we weer de ‘vlugge’ trein nemen. Het is een beetje zoeken maar het lukt. Vanuit Bari naar Matera is het slechts 65 km maar de trein doet er bijna twee uren over ! Wel de moeite !

 3. Wat een prachtige foto’s, met recht de mooiste stadjes van Italië! Ik krijg meteen reiskriebels als ik dit zie! Lijkt mij geweldig om een kookcursus te volgen in Italië, super goede tip!

 4. Mooi! Het is een stukje Italie wat ik nog nooit heb bezocht, maar het lijkt me zeker de moeite waard! In augustus ben ik weer te vinden op Sicilie, ook heel mooi!

  1. Snap ik, bij het uitzoeken van foto’s voor dit bericht werd ik ook spontaan weer blij! En een beetje sip dat ik niet meer in Italië ben :’)

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen
10 redenen om Puglia als je volgende reisbestemming te kiezen

10 redenen om Puglia als volgende reisbestemming te kiezen

Het Italiaanse Puglia is nog relatief onbekend bij vakantiegangers en dat terwijl deze regio alles te bieden heeft voor een bijzonder verblijf. Waarom jij Puglia als volgende reisbestemming moet kiezen?…