TRAVEL REPORT: Millennials, authentiek reizen en likes

Vakantietrends 2020 en 50 jaar Vakantiebeurs

Deze week wordt de Utrechtse Jaarbeurs voor de vijftigste keer omgetoverd tot Vakantiebeurs. Al 50 jaar laten mensen zich op de Vakantiebeurs inspireren door de laatste reistrends, de beste vakantietips en de nieuwste vakantiebestemmingen. Laat jij je ook inspireren door de vakantietrends voor 2020?

Vakantietrends 2020: 5 opvallende vakantietrends

Aan het begin van dit nieuwe jaar zijn veel mensen alweer bezig met vakantieplannen voor deze zomer. Of hebben deze zelfs al geboekt! Zo vroeg in het jaar zijn er al duidelijke vakantietrends merkbaar voor aankomende zomer. Onderzoeksbureau Panel Inzicht vroeg in opdracht van reisaanbieder TUI Nederland aan 1000 Nederlanders wat zij belangrijk vinden tijdens hun vakantie. Vijf vakantietrends voor 2020 vielen op.

1. Digitalisering steeds belangrijker, ook tijdens de reis

Reisdocumenten uitprinten en in een mapje mee op reis nemen, is niet meer van deze tijd. 77% van de ondervraagden ziet het liefst alle praktische informatie over hun reis terug in een app, waarbij 69% aangeeft dat zij daarin ook hun digitale reisdocumenten willen ‘bewaren’. Een grote meerderheid dus, die ook via een app wil inchecken (70%), bekijken wat er te doen is op vakantie (73%) en extra’s regelen(62%). Dit geldt niet alleen voor de jongere reizigers: ruim de helft van de ondervraagde 60- tot 80-jarige reizigers wil wel gebruik maken van een handige reis-app.

Deze (reis)apps maken jouw leven makkelijker onderweg

Andere digitale opties die men interessant vindt zijn onder andere de deur van je hotelkamer openen met je telefoon in plaats van met een sleutel (41%) of digitaal inchecken in het hotel (34% in totaal en zelfs 51% van de 30- tot 40-jarigen). Ook is ruim een derde geïnteresseerd in een excursie met informatie via een augmented reality bril in plaats van een lokale gids. 17% ziet het wel zitten om een vakantie te boeken via ‘voice technology’.

En hoe zit het met een papieren reisbrochure versus digitale informatie? Daarover zijn de meningen verdeeld; 41% van de ondervraagden heeft liever een online reisgids of maakt het niet uit en 59% bladert nog graag in een papieren reisgids, vooral om “inspiratie op te doen”.

2. Bewust eten en meer bewegen, ook op vakantie

Een groot deel van de vakantiebeleving is verbonden met het eten tijdens de reis, blijkt ook uit de uitkomsten van het onderzoek. Maar liefst 88% van de respondenten vindt het belangrijk dat het eten tijdens de vakantie lekker en gevarieerd is, zowel in de accommodatie als in de restaurants in de buurt. De reizigers hechten hier meer waarde aan dan drie jaar geleden.

Bewuster eten en bewegen hebben de aandacht in het dagelijkse leven, en dat wordt doorgetrokken tijdens de vakantie. Steeds meer mensen willen ook (af en toe) vegetarisch eten. 76% vindt het fijn om tijdens de vlucht ook voor een vegetarische maaltijd te kunnen kiezen, maar wil wel de optie voor vlees of vis behouden. Slechts 13% eet graag ’lekker Hollands’ tijdens de vakantie; opvallend is dat deze voorkeur het grootst is (22%) in de categorie 30-40 jaar en dat vooral mannen dit aangeven.

Ook beweging tijdens de vakantie is belangrijk. Niet al te intensief: slechts 19% zoekt een hotel met fitness faciliteiten – maar 76% wil wel dagelijks een stevige wandeling maken en 61% geeft aan tijdens de vakantie minimaal twee dagen actief bezig te willen zijn.

3. Accommodatie moet duurzaam zijn en goed voor omgeving en personeel

Vakantiegangers vinden het belangrijk dat niet alleen zijzelf genieten, maar dat hun vakantie ook bijdraagt aan het welzijn op de locatie. Het is een hot topic voor 76% van de ondervraagden dat de accommodatie goed is voor haar medewerkers en 69% wil dat de lokale bevolking in de omgeving er ook wel bij vaart. 62% wil dat het hotel actief let op hoe met voedsel om te gaan en verspilling tegen te gaan; dit is zelfs 70% in de groep 60-80 jaar.

Ruim de helft (53%) vindt het belangrijk dat het hotel een duurzaamheidskeurmerk heeft en daarmee bevestigt dat het goed omgaat met mensen en milieu ter plaatse.

Travel Experience Tomorrow

De reis naar de accommodatie toe moet voor bijna de helft van de ondervraagden zo duurzaam mogelijk uitgevoerd worden en 64% wil een keuze hebben tussen de diverse vervoersmogelijkheden. De vakantieganger is minder bezig met de ‘uitstoot-gevolgen’ van de vakantie, maar meer met de manier waarop ter plaatse op de bestemming met de mensen en de natuur wordt omgegaan.

4. Twintigers houden van stedentrips, zestigers plannen een rondreis, de dertigers omarmen digitale toepassingen

Alle respondenten gaan op vakantie om zelf te genieten, dat is niet verrassend, maar 4% wil toch ook graag iets betekenen voor de lokale gemeenschap via vrijwilligerswerk op de bestemming; die bereidwilligheid is het groots onder de vijftigers. 5% wil graag iets leren, vooral de twintigers (11%). 15% denkt aan een vakantie met het hele gezin mét opa en oma, al denkt de leeftijdsgroep 40-50 jaar daar meer aan (17%), dan opa en oma zelf (60-80 jaar 13%).

Amerika is een geliefde vakantiebestemming

Als ‘droombestemming’ geven de meeste respondenten Amerika op; vooral de groep tussen 18 en 50 jaar geeft Amerika op als bestemming die ze bovenaan de reiswensenlijst hebben staan

Nederland heeft zin in vakantie, want wel 85% geeft aan zeker op vakantie te gaan komende zomer, waarvan een kwart in ieder geval een zonvakantie wenst. Opvallend is dat stedentrips populair blijven, 14% geeft aan dat zeker in te plannen (al dan niet naast een zonvakantie). In de leeftijdsgroep van 18 tot 30 jaar, is dat zelfs 22%. Ook in de boekingscijfers ziet TUI dat het aantal georganiseerde stedentrips voor zomer 2020 fors stijgt. Vooral Valencia en New York City zijn populair.

5. Top-bestemmingen zomer 2020

Spanje staat met stip op 1 deze zomer, gevolgd door Griekenland. Beide bestemmingen laten een groei zien van twee cijfers ten opzichte van vorig jaar. Na de enorme inhaalslag vorig jaar laat Turkije dit jaar een wat gematigder groei zien. Maar Turkije is nog steeds goed voor plek 3 in de top 5 vliegvakanties. Interessante nieuwkomers en ‘stijgers-met-stip’ zijn Bulgarije, Tunesië en Marokko.

Zon-zoekers kijken ook verder: Curaçao trekt wederom veel nieuwe vakantiegangers. Indonesië, en dan met name Bali, claimt nu een vaste plaats binnen top 5 van verre bestemmingen. Ook Suriname groeit in populariteit.

Top 5 vliegvakanties:

  1. SpanjeOp vakantie in Noord-Spanje? Deze 4 steden wil je bezoeken in Noord-Spanje
  2. Griekenland
  3. Turkije
  4. CuraçaoVakantie Curaçao? Deze trekpleisters wil je niet overslaan!
  5. Egypte

Ook autovakanties zitten behoorlijk in de lift.

Top 5 autovakanties:

  1. ItaliëRoadtrip Puglia: deze Italiaanse autoroute wil jij ook rijden!
  2. Oostenrijk
  3. Denemarken – Met de auto naar Denemarken?
  4. Spanje
  5. FrankrijkEn route naar Zuid-Frankrijk? 7 zonnige tussenstops langs de Autoroute du Soleil

Italië staat al jaren stabiel op 1, op de voet gevolgd door Oostenrijk en Denemarken. In de hoogseizoenmaanden juli en augustus is een autovakantie naar Kroatië ook onderdeel van de top 5, ten koste van Frankrijk.

Wat verder opvalt, is dat stedenreizen als pakket het goed blijven doen. Doorgaans wordt een city trip korter voor vertrek geboekt. Er tekent zich een interessante top 5 af, die wordt aangevoerd door Valencia waar 2,5 keer meer mensen heen gaan in vergelijking met vorig jaar. Dan volgen New York City, Parijs, Boedapest en Barcelona.

50 jaar Vakantiebeurs

Ruim 100.000 reisliefhebbers bezoeken van 16 t/m 19 januari 2020 weer de Jaarbeurs in Utrecht om zich op de Vakantiebeurs te laten inspireren en informeren over nieuwe reisbestemmingen. De vakantie-voorpret wordt op Vakantiebeurs 2020 maximaal geprikkeld met wereldse hapjes & drankjes, internationale dansvoorstellingen & muziek en tal van activiteiten. Het aanbod reisorganisaties, hotels en bestemmingen is deze editie groter dan ooit.

De 50e verjaardag van de Vakantiebeurs zal niet onopgemerkt voorbij gaan. Speciaal voor deze jubileumeditie wordt onder meer tussen hal 7 en hal 12 een festivaltent opgezet waar 50 jaar Vakantiebeurs gevierd wordt in de sfeer van bekende internationale feesten zoals Braziliaans carnaval, St. Patricks Day en Chinees Nieuwjaar. Denk aan drakendansen, een kungfu show, sambadansers en een travel pubquiz.

De beursdagen worden in de festivaltent afgesloten met live-entertainment van acts als coverband Broadway en Piano & Co. Dagelijks duiken tijdens Vakantiebeurs gouden ballonnen op die recht geven op mooie prijzen.

19 wereldterrassen, 14 theaters

De kenmerkende werelden op Vakantiebeurs keren terug. Van Verre Bestemmingen in hal 11 en 12 tot Zuid-Europa & de Mediterranee in hal 7 en 8, en Centraal- & West-Europa in hal 9 en 10. Evenals de themaroutes voor onder meer kinderen en actieve fiets- en wandelreizigers. Reisorganisaties en verkeersbureaus verzorgen in veertien theaters inspirerende bestemmings- en reispresentaties.

Bezoekers kunnen ook deze editie op liefst 19 wereldterrassen smullen van lokale lekkernijen, van het USA Café tot de Caribbean Village en van de Oostenrijkse Bierstube tot het Bella Italia Terras.

Heb jij al vakantieplannen voor 2020? En ga jij nog naar de Vakantiebeurs deze week?

1 reactie

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen