De allerlaatste over 2019 (en hoi 2020)

De allerlaatste over 2019 (en hoi 2020)

Het is inmiddels een persoonlijke traditie om aan het begin van het nieuwe jaar nog één keer terug te blikken op het afgelopen jaar. Wat waren de hoogtepunten, waar reisde ik heen, wat waren mijn favorieten? De allerlaatste over 2019.

De allerlaatste over 2019

2019 was een jaar van balans en liefde vinden en afscheid nemen. Een jaar waarin ik – de eeuwige vrijgezel – ineens iemand tegen het lijf liep, met alle ups en downs die daarbij horen. Waarin ik plotseling afscheid moest nemen van mijn geliefde kater Harry en maandenlang dikke tranen kon huilen. Ook het afscheid van een bekende leeftijdsgenote was verdrietig, net als het verdriet van dierbaren om me heen.

2019 was ook het jaar waarin ik extra veel met poes Kirra knuffelde en nieuwe kitten Kees in huis verwelkomde. Een schoon huis zonder uitgegraven planten en gaten in gordijnen ook weer kon vergeten. Nog steeds dikke tranen huilde van gemis en extra hard schaterde om kattenkwaad van zowel Kees als mijn neefje, die het afgelopen jaar van baby in ware dreumes veranderde.

Het jaar waarin ik kickboksen ontdekte en daarmee eindelijk een sport die ik echt leuk vind. Ik nog steeds geen huis kocht maar wel na bijna 13 jaar mijn flatje verruilde voor een nieuwbouwappartement op een superfijne plek aan de rand van het centrum.

Mei in beeld | 2019

Er waren de bekende worstelingen met balans en gezondheid. Toch wist ik steeds vaker de balans te vinden en heb ik een bepaalde rust gevonden. Er waren gezellige dagen op lokale festivals en lange avonden op terrassen. Weekenden languit op de bank. Twee keer mijn favoriete Muse live in concert. Was er goed gezelschap en waren er mensen die ik te weinig zag. Net als films.

Juni 2019 in beeld: zon, zomer en muziek

Hallo 2019 + dingen die ik dit jaar anders wil doen

Aan het begin van het jaar nam ik me voor om een paar dingen anders te doen. Deed ik dat? Ja en nee.

Ik praatte positiever over mezelf en leerde nog meer los te laten en mezelf te omarmen. Ik ruimde ook behoorlijk op, zeker toen er in het laatste kwartaal ineens een verhuizing voor de deur stond. Een dagboek bijhouden lukte maar een paar dagen en ook de ultieme hobby heb ik nog steeds niet gevonden. Vind ik dat erg? Nee, eigenlijk helemaal niet.

Nee zeggen gaat me ook steeds makkelijker af. Ook met thuis blijven had ik afgelopen jaar weinig problemen. Sterker nog: waar je hier voorgaande jaren nog een overzicht van gemaakte reizen kon vinden, sliep ik in heel 2019 welgeteld één nacht buiten de deur. In Arnhem, op nog geen half uur van mijn eigen woonplaats, samen met vriendinnen die ik ook te weinig zie.

De leukste (en beste) blog posts die ik in 2019 schreef

Bijna 200 duizend (!) bezoekers kwamen in 2019 langs op Wat zij zegt, een stijging van ruim 12% ten opzichte van het jaar ervoor. En dat terwijl het bloggen er nog steeds te vaak bij inschoot, ik allang niet meer op vaste dagen en ook beduidend minder nieuwe artikelen publiceerde. Er verschenen 65 artikelen in 2019, grotendeels nieuw en enkele eerder gepubliceerde berichten die ik van een update voorzag. Ook dit jaar behaalde ik een nieuw maandrecord: bijna 22 duizend mensen bezochten in maart mijn blog, een leuke verrassing.

Het klinkt altijd een beetje arrogant om over eigen werk te zeggen dat het je beste werk is, toch zijn er elk jaar wel weer een paar blogartikelen waar ik net wat meer tijd en liefde in heb gestoken. Dit zijn mijn persoonlijke favorieten van afgelopen jaar:

Meest gelezen van 2019

Leuk om te zien dat een paar van mijn persoonlijke favorieten door jullie ook graag gelezen werden! Dit waren de 6 meest gelezen artikelen van 2019:

 1. Roadtrip Puglia: deze Italiaanse autoroute wil jij ook rijden!
 2. Waarom je best liever voor jezelf mag zijn (+7 tips)
 3. 20 bijzondere stedentrips voor 2020 (+20 extra steden)
 4. Mijn favoriete apps voor (bijna) dagelijks gebruik (minus social media)
 5. Dit wil je doen in San Gimignano, Italië
 6. 6 Secret spots in Londen: verborgen schatten in Londen

Random favorieten in 2019

En dan nog wat random favoriete momenten en belevenissen uit 2019:

♥ Knuffels met Kirra en Harry, voor ik plots afscheid van hem moest nemen
♥ Wijntjes op willekeurige middagen
♥ Op een boot door de Amsterdamse grachten
♥ ‘s Ochtends vroeg met camera de paarse heide op
♥ Kitten Kees
♥ Borrelplanken met geitenbrie
♥ Kickboksen
♥ En ontdekken dat mijn pijngrens soms hoger ligt dan ik dacht (net als mijn high kick)
♥ Dragen waar ik zin in heb
♥ Verhuizen naar een heerlijk nieuw appartement
♥ Eindelijk een fatsoenlijke oven en grote koelkast
♥ Koken met de leukste
♥ Zondagen met bubbels (en een enkele oester)

De allerlaatste over 2019 (en hoi 2020)

Hoi 2020

En dan is het nu alweer een week 2020. Goede voornemens als meer sporten en minder wegen maak ik allang niet meer. Daar hoef het ook geen 1 januari voor te zijn. Mijn agenda is nog zo goed als leeg en daarmee een blank canvas voor nieuwe belevenissen en herinneringen.

Werken aan die balans, mijn comfortzone nog comfortabeler maken en er vooral af en toe buiten blijven stappen. Tijd doorbrengen met familie en vrienden. Dit jaar eens meer dan een nachtje buiten de deur slapen. Mooie ideeën voor dit nieuwe jaar.

We gaan het zien. Ik heb er zin in, kom maar op 2020!

Heb jij nog goede voornemens, do’s & don’ts, doelen of een motto, of juist helemaal niet? Ik wens je een fijn, gelukkig en liefdevol 2020!

Volg Wat zij zegt via Bloglovin en blijf op de hoogte van nieuwe artikelen

1 reactie
 1. Yay voor de liefde!

  Ook ik doe niet aan goede voornemens, maar ik heb me wel voorgenomen een keer een vierdaagse te lopen. Dat wordt niet Nijmegen, want hellish druk lijkt me, maar Apeldoorn. En verder ga ik m’n schrijfopleiding afmaken (en als gevolg daarvan hopelijk weer meer schrijven) en met een opleiding tot natuurvoedingskok beginnen. Dit zijn wel dingen die ik in 2019 al had bedacht 😉.

  Op naar een mooi 2020! 😘

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen