Bananenbrood recept: zo bak je een bananenbrood

Bananenbrood recept: zo bak je een bananenbrood

Overrijpe bananen en geen idee wat je ermee kunt doen? Met dit makkelijke bananenbrood recept zet je binnen een uur een heerlijk bananenbrood op tafel!

Bananenbrood recept: zo bak je een bananenbrood

In een ver verleden riep ik hier weleens dat ik nooit zo’n hippe blogger zou zijn die in perfecte vintage outfits bananenbroden bakt. Het eerste punt klopt nog steeds, het tweede inmiddels niet meer. Want ook ik waagde me tijdens deze pandemie inmiddels al een paar keer aan het bakken van een bananenbrood. Je moet toch iets met die overrijpe bananen.

Met dit bananenbrood recept zet je binnen een uur een bananenbrood op tafel!

Ingrediënten voor een bananenbrood

  • 200 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1-2 el geraspte kokos
  • 1 tl kaneel
  • snuf zout
  • 50 gr (riet)suiker
  • 25-35 gr zachte (room)boter
  • 3 overrijpe bananen, geprakt
  • 2 eieren
  • 1 scheut halfvolle melk

Zo maak je je bananenbrood

Verwarm je oven voor op 175-180 graden en vet een cakeblik in (of gebruik bakpapier). Ik strooi zelf graag wat geraspte kokos over de bodem voor extra smaak en crunch.

Roer eerst in een grote kom de ‘droge’ ingrediënten door elkaar. Klop in een andere kom de eieren los en voeg daar vervolgens de andere ‘natte’ ingrediënten aan toe. Voeg de geprakte bananen als laatste toe.

Roer nu met een spatel rustig de droge ingrediënten erdoor, tot alles goed gemengd is. Schenk het beslag vervolgens in de ingevette cakevorm en zet deze in de oven.

Laat het bananenbrood minstens 45-50 minuten in de oven staan. Het hangt een beetje van je oven af hoelang het nodig heeft om gaar te worden. Zo heeft het er bij mij ook weleens bijna een uur ingestaan. Om te testen of het brood gaar is, kun je met een satéprikker in het midden van het brood prikken: komt deze er droog uit, is je bananenbrood klaar!

Zelf een bananenbrood bakken

Zelf een bananenbrood bakken is simpel met dit simpele bananenbrood recept

Je kunt het bananenbrood – eenmaal afgekoeld – een paar dagen afgedekt in de koelkast bewaren of invriezen voor een later moment.

Variaties op dit bananenbrood

Liever een bananenbrood zonder suiker? Dat kan eenvoudig door de suiker en roomboter weg te laten. Je bananenbrood wordt dan minder zoet én minder smeuïg.

Je kunt ook variëren naar eigen smaak met ingrediënten: voeg bijvoorbeeld wat gehakte noten toe, een handje bessen of gesneden dadels of stukjes chocolade. Of snij een van je bananen over de lengte in tweeën en leg deze bovenop het mengsel in het bakblik voor extra smaak en decoratie.

Bananenbrood recept: zo bak je een bananenbrood

Wat is jouw favoriete bananenbrood recept?

Dit wil je wellicht ook lezen