Steden in Gelderland: dit zijn de leukste adressen in Arnhem

Leukste steden in Gelderland: deze 9 Gelderse steden wil je bezoeken

Gelderland is de grootste van onze twaalf provincies. Dat biedt ruimte voor prachtige natuur, fruitvelden en tal van mooie dorpen en steden. En dit zijn de leukste steden in Gelderland!

De leukste steden in Gelderland

Voor een stedentrip in Nederland ben je in Gelderland op de juiste plek. Gelderland is de grootste van onze twaalf provincies. Dat biedt ruimte voor prachtige natuur op de Veluwe, fruitvelden in de Betuwe, bijzondere uitzichten in de Achterhoek én tal van mooie (Hanze)steden en dorpen. Voor een leuke stedentrip of dagje uit heb je dan ook eindeloos veel opties in Gelderland.

9x de leukste Gelderse steden

Wil jij er even tussenuit en een paar dagen op stedentrip of gewoon een dagje uit in Gelderland? Verken de Gelderse streken en ontdek de leukste Gelderse steden en dorpen!

1. Arnhem

Arnhem is, sinds ik in Gelderland woon, dé stad waar ik met enige regelmaat ga shoppen of een hapje eet. Het is de hoofdstad van Gelderland en heeft een rijke, bewogen geschiedenis. Dat is op sommige plekken ook nog duidelijk terug te zien in monumentale gebouwen.

De stad ligt daarnaast in een behoorlijk groene omgeving. Zo ligt de ingang van Nationaal Park De Hoge Veluwe ligt binnen haar gemeentegrenzen. In totaal zijn er ruim 20 kleine en grote (stads)parken te vinden. Zo ligt Park Sonsbeek vlak achter het station, op slechts 5 minuten lopen van het centrum.

Dit kun je allemaal doen in Arnhem:

  • Arnhem is een prima winkelstad met diverse parkeergarages in en rond het centrum. Naast de bekende Vijzelstraat en de Ketelstraat waar veelal bekende ketens te vinden zijn, moet je vooral eens van gebaande paden afwijken. In het Modekwartier en de 7straatjes vind je lokale, karakteristieke winkels met een uniek aanbod.
  • Loop eens naar binnen bij Rozet (Kortestraat 16), waar onder meer de openbare bibliotheek is gevestigd, en pak de lift naar het panoramaterras voor het geweldige uitzicht over de Arnhemse binnenstad.
  • In poppodium Luxor Live (Willemsplein 10) worden tal van concerten en evenementen georganiseerd.
  • In het Sonsbeekpark kun je heerlijk wandelen over lommerrijke paden of heerlijk relaxen op het uitgestrekte gras. Voor een verfrissing bezoek je Stadsvilla Sonsbeek (Tellegenlaan 3).
  • Beleef 45 hectare dierenpark in Burgers’ Zoo (Antoon van Hooffplein 1) en ga er op safari door de woestijn, mangrove, bush en oceaan.

Wat te doen in Arnhem: bezoek Sonsbeekpark
Ontdek Arnhem: Stadsvilla Sonsbeek in het Arnhemse Sonsbeekpark

2. Apeldoorn

Te midden van de groene Veluwe ligt Apeldoorn, na Nijmegen en Arnhem de grootste stad van Gelderland. Hoewel je hier geen historisch centrum zult vinden, heeft de compacte binnenstad genoeg winkels en horeca om een dagje door te brengen. In het Cultuurkwartier

Waar je in Apeldoorn vooral blij van zal worden is de groene omgeving. De stad ligt midden op de Veluwe en zul je ongetwijfeld kennen van topattracties als de Apenheul en Paleis Het Loo.

Wat is er te doen in Apeldoorn:

  • Ontdek de Apeldoornse binnenstad met winkels van grote ketens en lokale ondernemers.
  • Bezoek het eigentijdse CODA museum (Vosselmanstraat 299) in het Cultuurkwartier, met gevarieerde moderne tentoonstellingen en tal van (culturele) activiteiten voor jong en oud. Zo kun je er onder meer leren 3D-printen of een reis met een VR-bril maken.
  • Verspreid door de stad liggen, hangen en staan ruim 130 kunstwerken. Het Museum voor Kunst in de Openbare Ruimte biedt een gratis te streamen audiotour aan langs de meest bijzondere kunstwerken in Apeldoorn. het enige dat je nodig hebt is een smartphone en oordopjes. Handig: het Museum voor Kunst in de Openbare Ruimte stap je binnen, zodra je in Apeldoorn de deur uitgaat.
  • Bezoek topattracties zoals de tuinen van Paleis Het Loo – de voormalige zomerresidentie van de Nederlandse stadhouderlijke en koninklijke familie – de Apenheul of familiepark Julianatoren.

3. Culemborg

Culemborg is een historische stad met eeuwenoude straten en monumenten. De stad huist diverse musea en galerieën, van moderne kunst en ambachtelijk glas tot de geschiedenis van de stad. Buiten de stad struinen natuurliefhebbers door de uiterwaarden en langs locaties van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

  • Leer alles over de stadsgeschiedenis van Culemborg in het Elisabeth Weeshuis Museum (Herenstraat 29).
  • Bij het Culemborgs Bakhuis (Markt 2) worden heerlijke broodjes en bijzondere koeken gemaakt. Benieuwd hoe het er in de bakkerij aan toe gaat? Vanuit de winkel en de Culemborgse Eetkamer kun je zo de bakkerij inkijken.
  • Naast de landelijke winkelketens vind je er ook genoeg lokale winkels, van lifestyle en chique modezaak tot ambachtelijke bakker, en leuke kado-shops.

4. Doesburg

Doesburg is een van de Hanzesteden in de Achterhoek. Hanzesteden zijn lid van het Hanzeverbond, een van oorsprong middeleeuws samenwerkingsorganisatie van kooplieden uit Duitse steden rond de Oostzee en aan de Noordzee. Daar hoorden ook steden uit de Lage Landen, Denemarken, Noorwegen en Zweden bij.

Doesburg wordt gekenmerkt door historie & cultuur (en mosterd). Dankzij de rijke geschiedenis en het historische stadscentrum is Doesburg een mooie bestemming voor een dagtrip of nachtje weg.

  • Wandel door de eeuwenoude straten of winkel bij een van de lokale ondernemers.
  • Bezoek het internationale Lalique Museum dat gewijd is aan René Lalique, ook wel bekend als de Da Vinci van de juwelen- en de glaskunst.
  • Liefhebbers bezoeken ook de Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek (Boekholtstraat 22-26).
  • Naast de Mosterdfabriek ligt De Gildehof, een mooi pleintje met ambachtelijke winkeltjes en ateliers.
  • Even bijkomen doe je bij Stadsbierhuys de Waag (Koepoortstraat 2), het oudste café van Nederland met huisgemaakt gebak, eten en zestig bieren op de kaart.

Gelderse stedentrip: Doesburg

Een van de mooiste Gelderse steden: Historische Hanzestad Doesburg (foto via Unsplash)

5. Elburg

Net als Doesburg is Elburg een Hanzestad. Binnen de muren van de vierkante vestingstad Elburg waan je je haast terug in de tijd. Door de middeleeuwse stadspoort wandel je het oude stadscentrum in. Het middeleeuwse stratenplan van deze voormalige vissersstad maakt het haast onmogelijk om te verdwalen.

  • Wandel door het middeleeuwse stadscentrum en bewonder de vele historische panden van het beschermd stadsgezicht.
  • Beklim de 94 meter hoge toren van de Grote of Martinikerk (Gasthuistraat 13) – het hoogste gebouw van Gelderland en Hanzestad Doesburg – onder begeleiding van een torengids.
  • Trakteer je smaakpapillen bij Brouwerij Eembier (Havenstraat 5b), een moderne ambachtelijke bierbrouwerij met proeflokaal.

Gelderse steden: Bezoek Gelderse stad Elburg

Gelderse steden: De middeleeuwse stadspoort van Hanzestad Elburg (foto via Unsplash)

6. Harderwijk

Er is in Harderwijk veel meer te doen dan dolfijnen zien zwemmen. Foodies komen hier zeker aan hun trekken. Het barst in deze culinaire Gelderse Hanzestad van de terrassen, eetwinkeltjes en eetgelegenheden. Wist jij dat hier maar liefst twee restaurants met Michelinsterren zijn te vinden? Twee restaurants hebben zo’n verfijnde keuken, dat ze bekroond zijn met een Michelinster. Dit wil je doen in Harderwijk:

  • In het Palingmuseum (Stephensonstraat 2) leer je van alles over de vangst van paling, de Harderwijkse visserijgeschiedenis, techniek van het roken en nog veel meer.
  • Waai uit op het tijdelijk aangelegde Strandeiland. Genoeg zand tussen je tenen? Dan geniet je van een borrel of warme choco bij Walhalla (Hoge Brug 10).
  • Voor culinaire hoogstandjes reserveer je bij ‘t Nonnetje (Vischmarkt 38) of Restaurant Basiliek (Vischmarkt 57 L), beiden bekroond met Michelinsterren.

Bezoek Harderwijk

Leukste steden in Gelderland: ken jij het centrum van Harderwijk al?

7. Nijmegen

Nijmegen is één van de oudste steden van Nederland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een groot deel van de binnenstad weggevaagd; dankzij een geslaagde wederopbouw heeft Nijmegen haar levendige karakter weten te behouden. Dé blikvanger van Nijmegen is de Sint Stevenskerk, de oudste en grootste kerk van Nijmegen. Ook niet te missen is het prachtige Waaggebouw (1612) op de Grote Markt.

Nijmegen is daarnaast een bruisende studentenstad met veel restaurants en is elk jaar het kloppende hart van de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen en de Vierdaagsefeesten.

Wat is er te doen in Nijmegen

Er is meer dan genoeg te doen in Nijmegen:

  • Ontdek Nijmegen met een stadswandeling die je onder meer langs het Kronenburgerpark, de oudste winkelstraat van Nederland, de Oude Haven en de Stevenskerk.
  • Wandel ook zeker een rondje om de Stevenskerk en beklim de 200 treden van de toren als je zin hebt in een geweldig uitzicht over de stad.
  • Bewonder de historische Kanunnikenhuisjes en de Latijnse School (1544).
  • Winkelen kan bij uitstek in Nijmegen. Naast bekende ketens barst het centrum van Nijmegen ook van de leuke boetiekjes en hippe conceptstores.
  • Ten westen van het centrum vind je het Honigcomplex (Waalbandijk 20-22). Dit oude fabriekscomplex is een (tijdelijke) creatieve hotspot geworden en huist  zo’n 150 ambachtelijke bedrijven, horeca en uitgaansgelegenheden.
  • Voor bijzondere films en eigenzinnige voorstellingen ga je naar cultureel podium en filmhuis LUX (Mariënburg 38-39).

Steden in Gelderland: Nijmegen is sfeervol

De Grote Markt in Nijmegen, een van de leukste steden in Gelderland (foto via Unsplash)

8. Wageningen

Op de rand van Gelderland en Utrecht ligt Wageningen, stad van de vrijheid en city of life sciences. Deze universiteitsstad biedt meer dan alleen met je neus in de boeken, er is voor jong en oud meer dan genoeg te doen. Of je nu graag lokale lekkernijen aanschaft, een kaskraker of liever een filmhuis bekijkt of met je neus in de wind door de uiterwaarden banjert. Het kan hier allemaal. Proef Wageningen zelf met deze uiteenlopende tips!

  • De Hoogstraat is de winkelstraat van Wageningen. Hier vind je zowel lokale als landelijke winkels. Duik vooral af en toe eens een zijstraat in, zoals de Junusstraat. Hier vind je vooral lokale winkels om je keukenkastjes mee aan te vullen.
  • Bezoek het Arboretum, een botanische tuin op de Wageningse berg. Hier bloeien elk jaar duizenden rododendrons, rozen en talloze bomen, struiken en heesters.
  • Bij Beeldengalerij Het Depot en Linnaeus (Arboretumlaan 4) haal je je portie kunst (en lekkere lunch).
  • Geschiedenis snuiven, gastronomisch dineren of overnachten, het kan allemaal bij Hotel De Wereld (5 Mei Plein 1). Het bekendste gebouw in het centrum ligt aan het 5 Mei Plein in het centrum van de stad.

Proef Wageningen met deze tips

9. Zutphen

Hanzestad Zutphen ligt aan de IJssel in de Achterhoek en gaat al meer dan 1700 jaar terug. Je wordt er door cultuur omringd: in de stad zijn veel ateliers en ambachten te vinden en het culturele erfgoed is goed bewaakt. De vele monumentale panden en karakteristieke straatjes maken het een leuke bestemming voor een dagje uit of weekendje weg.

  • Maak een stadswandeling door Zutphen, op eigen houtje of onder begeleiding van een gids.
  • Bij het Volkshuis, het oudste koffiehuis van Nederland, kies je natuurlijk voor een Hanze-Stadslunch.
  • Het Stedelijk Museum (‘s-Gravenhof 4) brengt de geschiedenis van Zutphen en de huidige Achterhoek tot leven. Ontdek archeologische vondsten, kunstnijverheid, textiel, speelgoed, schilderijen en prenten.
  • Bibliotheek Broederenkerk (Broederenkerkplein 2) is gehuisvest in een kloosterkerk en werd een paar jaar geleden grondig opgeknapt. Nu is het een prachtige bieb met werkplekken, koffiecorner en fotogenieke plekken.
  • Uitrusten na je dag in de stad doe je bij Hampshire Hotel ‘s Gravenhof, in een historisch pand uit de 17e eeuw.

Op zoek naar meer leuke adresjes in Zutphen? Anne tipt de leukste winkels en hotspots >>

Meer lezen over bestemmingen en steden in Gelderland:

Wil je meer inspiratie voor een dagje uit of weekendje weg in deze provincie? Deze artikelen helpen je ook op weg:

Wat vind jij de leukste steden in Gelderland? Heb jij deze Gelderse steden al bezocht?

9 reacties
  1. In allemaal wel eens geweest. Zutphen vind ik het bezienswaardigst gevolgd door Culemborg, Elburg, Zaltbommel en Harderwijk. Arnhem heeft zo ongeveer het meest waardeloze centrum van Nederland. Was/is een verkeerpuinhoop, saaiheid en ongezelligheid. Ze winnen het van Apeldoorn. Maar Sonsbeek is idd mooi en maakt veel goed. Heb ook Nijkerk, ‘s-Heerenberg, Tiel, Barneveld, Ede, Elst, Doesburg, Doetinchem, Groenlo, Lochem, Borculo, Groesbeek, Zaltbommel en Hattem bezocht. Vooral Hattem en Zaltbommel hadden in je lijstje gemogen.

  2. Geboren en getogen in Tiel (en er overigens inmiddels ook al weer heel lang weg) dus de Betuwe, Arnhem, Nijmegen en Wageningen zijn mij niet onbekend. ;-)
    Ik vind Buren een heel leuk dorpje. En ik wilde Veenendaal noemen maar dat ligt net niet in Gelderland. Haha!

  3. Ik ben niet verder gekomen dan Nijmegen (waar ik gestudeerd heb) en Arnhem. Leuk om ook veel verrassende steden op dit lijstje te zien! Ik wil sowieso nog eens op (mini-)vakantie naar de Veluwe, dus dan kunnen we er mooi wat steden bij ontdekken.

    1. De Veluwe is sowieso een aanrader! Er valt nog zoveel te ontdekken in ons eigen land, ik woon inmiddels al bijna 20 jaar in Gelderland en heb nog lang niet alles gezien.

  4. Ik woon in het mooie dorp Brummen, vlakbij Zutphen. En ik kom dus regelmatig in Zutphen, Arnhem en Apeldoorn en ook in Nijmegen en soms in Deventer. Bedankt voor de leuke tips.

    1. Leuk! (ontdekte later wel dat Deventer natuurlijk helemaal niet in Gelderland maar in Overijssel ligt, oeps!)

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen