Bezoek Athene, een van de mooiste steden in Griekenland

15x Herfstbestemmingen voor stedentrips in de herfst

De herfst vind ik vaak een mooi seizoen om eropuit te gaan. Sommige plekken zijn in de herfst extra mooi of hebben nog heerlijk nazomers weer. Er zijn dan ook genoeg stedentrips in de herfst die meer dan de moeite waard zijn. Deze herfstbestemmingen in Europa wil je bezoeken.

Stedentrips in de herfst: 15 herfstbestemmingen in Europa

Stedentrips kun je het hele jaar door maken. Tijdens de zomer even ertussenuit om de hitte te ontvluchten of in het voorjaar even wat zon opzoeken. De herfst is dan weer een fijne periode voor deze bestemmingen in Europa. Zoek jij nog inspiratie voor leuke stedentrips in de herfst? Deze Europese herfstbestemmingen zijn stuk voor stuk de moeite waard.

Let op: door verstrekkende maatregelen in de strijd tegen COVID-19 (corona) virus zijn diverse landsgrenzen momenteel (nog) niet toegankelijk voor toeristen. Ook lokaal kunnen horeca, musea en andere toeristische attracties gesloten of beperkt toegankelijk zijn. Bekijk voor vertrek altijd de officiële website(s) voor actuele informatie en openingstijden. Voor actueel reisadvies bezoek je nederlandwereldwijd.nl.

De leukste stedentrips in de herfst

1. Gent, België

Historisch Gent heeft een fotogeniek monumentaal centrum. Maar Gent is ook een bruisende stad, met culturele & muzikale evenementen, uiteenlopende musea, een enorm en breed culinair aanbod en vele (Belgische) biertjes in talloze cafés. Hier kun je met gemak een paar dagen of een weekend doorbrengen.

Wat te doen in Gent: 11 toffe tips voor je stedentrip Gent

Foto door Kiev.Victor / Shutterstock.com

2. Düsseldorf, Duitsland

Op zo’n 2,5 uur rijden vanuit de Randstad ligt Düsseldorf. Deze Duitse stad aan de Rijn is een mooie mix van oud en nieuw, waar historische panden zij aan zij met wolkenkrabbers staan.

Bekende bezienswaardigheden zijn onder meer bezienswaardigheden zijn Museum KIT (Kunst im Tunnel), de Kunstsammlung, Schloss Benrath, Rheinturm en MedienHafen. Fashionista’s slaan hun slag in de chique winkelstraat Königsallee.

Herfstbestemming Dusseldorf

3. Frankfurt, Duitsland

Iets verder weg maar nog steeds goed bereikbaar per trein en auto is Frankfurt. Hoewel bekend als zakenstad is hier genoeg te doen om een paar leuke dagen door te brengen. Van heerlijk winkelen in Duitse delicatessenwinkels tot wandelen door het groene stadspark of de dierentuin.

De Eisener Steg in Frankfurt
Frankfurt is een heerlijke herfstbestemming

4. Dublin, Ierland

Ierland is geen typische zon-bestemming, dat is duidelijk. Ook hoofdstad Dublin kampt geregeld met fikse regenbuien. Toch biedt de stad meer dan genoeg voor een fijne herfst trip. Prachtige oude gebouwen waar je binnen kunt schuilen – bezoek zeker de Long Room in Library of Trinity College Dublin – en cafés en pubs waar je kunt opwarmen.

Lees hier meer over Dublin en Ierland >>

Stedentrips in de herfst: Dublin is elk seizoen prima

Trinity College in Dublin

5. Münster, Duitsland

Charmant Münster heeft een vrijwel autoloos centrum en is een ware fietsstad. De stad van Tatort wordt door velen ook wel de mooiste stad van Duitsland genoemd en werd al eens uitgeroepen tot ‘meest leefbare stad ter wereld’.

Bewonder het opvallende raadhuis en het Stadtweinhaus op de Prinzipalmarkt. Hier kun je winkelen, musea bezoeken of lekker uitgaan in een van de vele horecagelegenheden die de stad telt.

Lees hier meer tips voor je stedentrip Münster: Kunst en kerstmarkten in Münster

Herfstbestemming Munster is ideaal voor een stedentrip in de herfst

6. Athene, Griekenland

Athene is misschien niet de meest voor de hand liggende bestemming voor een stedentrip. Maar met een gemiddelde jaarlijkse temperatuur van bijna 20 graden is Athene de warmste hoofdstad van Europa.

Grote kans dus dat je zelfs tijdens de herfst nog een lekker warm tripje naar deze Griekse metropool kunt maken. Bekijk de Akropolis, een van de bijna 150 theaters of bezoek een museum wanneer het weer je alsnog tegenvalt.

Bezoek Athene

7. Edinburgh, Schotland

Edinburgh is prachtig! In het najaar verkleurt deze Schotse stad ook nog eens in de mooiste herfstkleuren, om vanaf november langzaam in een winterwonderland te veranderen.

Het stadsbeeld wordt gedomineerd door 16e en 17e eeuwse gebouwen en de stad is rijk aan talloze bezienswaardigheden en cultuurschatten. Edinburgh Castle (bovenop Castle Rock dat al sinds 800 voor Christus wordt bewoond!), Whisky Heritage Centre, de Royal Botanic Garden, National Gallery of Scotland en nog een lange lijst aan musea en galerieën waar je je dagen mee kunt vullen, zelfs als het regent!

Naast oud en indrukwekkend is er daarnaast ook een levendig Edinburgh, voor de liefhebbers van decadente etentjes en een bruisend nachtleven.

Victoria Street in Edinburgh

De kleurrijke Victoria Street in Edinburgh 

8. Toscane, Italië

Er zijn weinig landen die hun herfstoogst zo serieus benaderen als Italië. Van midden september tot begin oktober is het voor culinaire fans dan ook de ideale tijd om Toscane te bezoeken.

Deze regio vormt het hart van de Italiaanse gastronomische traditie en in de herfst zijn de temperaturen overdag wat milder, is ‘s avonds het aangenaam koel en het landschap vol van kleuren en geluiden en geuren van het plattelandse leven.

De exacte data verschillen elk jaar, afhankelijk van het weer, maar in het gehele land worden de zogeheten Sagre (oogstfestivals) gehouden ter ere van tal van producten: druiven, kastanjes, paddenstoelen, pompoenen en zelfs maïsmeel hebben elk hun eigen oogstfestival. Ideaal dus voor een roadtrip langs diverse Toscaanse steden.

Toscane moet je zeker bezoeken in het najaar

9. Florence, Italië

Ik hou van de herfst maar als ik voor de zoveelste keer weer eens ben natgeregend, mis ik de zomer echt weleens. In Italië is het in oktober daarentegen vaak nog heerlijk weer! In de herfst zijn er bovendien jaarlijks terugkerende festivals rond wijn (september/ oktober), olijven (oktober/ november) en truffels (eind november) waar je je innerlijke foodie helemaal los kunt laten gaan.

Al dat lekkers kun je in het prachtige Florence goed combineren met een bom aan kunst en cultuur. Een zonnig culinair en cultureel tripje in plaats van weg regenen in Nederland… ik zou het wel weten.

5 Bekendste bezienswaardigheden in Florence

10. Rome, Italië

Nog zo’n Italiaanse topper voor een herfst trip: de Italiaanse hoofdstad Rome. Go Bernini Mysterie wanneer je door deze monumentale stad loopt. En hoewel je nooit echt in het verkeerde seizoen naar Rome kunt gaan, zijn er in de herfst wel bijzondere events.

Zo vindt in september/oktober het RomaEuropa Festival plaats, met muziek, theater en avant-garde dansgezelschappen van over de hele wereld. In oktober/november is de stad daarnaast tien dagen lang het toneel voor het Rome Film Festival, waar tientallen films, premières, door bekende acteurs gehoste masterclasses en debatten worden georganiseerd.

En ook Rome kent een museumnacht: tijdens La Notte dei Musei openen bijna honderd musea en culturele instellingen hun deuren en zijn gratis te bezoeken tussen 20 uur en 2 uur ‘s nachts.

Rome in de herfst (foto via Unsplash)

Rome in de herfst (foto via Unsplash)

11. Parijs, Frankrijk

Paris is always a good idea. De magie van Parijs raakt bijna elke bezoeker. De “stad van de liefde” heeft dan ook iets bijzonders en zeg nou zelf; wat is er mooier dan een zonsondergang boven Parijs? Daarnaast zijn er genoeg musea, mooie winkelcentra en fijne cafeetjes voor regenachtige dagen. Of je nu een doorgewinterde Parijs-ganger bent of voor de eerste keer gaat, er valt altijd genoeg te ontdekken.

Bezoek Parijs (via Unsplash)

12. Lissabon, Portugal

Hoog op mijn verlanglijstje staat een bezoek aan Lissabon. Ook  na de zomer is het er nog warm maar niet té (altijd fijn voor iemand als ik), er zijn geen massa’s toeristen meer en hotels en restaurants bieden vaak leuke kortingen.

Met meer dan 1000 jaar geschiedenis en een indrukwekkende architectuur valt er in Lissabon genoeg te ontdekken. En even de stad uit? Met de trein sta je binnen een uur op het strand van Cascais.

29 gave steden voor je never-ending bucketlist

13. Valencia, Spanje

In het Spaanse Valencia kun je 24 uur per dag vakantie vieren. Het heerlijke klimaat van de Spaanse kuststad maakt het de perfecte plek om deze herfst nog even wat laatste zon mee te pakken, tot in de kleine uurtjes buiten te eten, drinken en dansen in de oude straatjes van El Barrio de El Carmen. Ook voor cultuur zit je goed met het openluchttheater en de buitenbioscoop.

Proef Valencia dit najaar tijdens deze culinaire events

Herfstbestemming Valencia in Spanje (via Unsplash)

14. Veluwe, Nederland

Een herfstbestemming die niet mag ontbreken in deze top 15 is onze eigen Veluwe, waar je in de herfst de mooie kleurenpracht overal tegenkomt. Hier vind je kleine dorpjes en pittoreske stadjes waar je kunt overnachten in hotels of vakantiehuisjes.

Ga eindeloos wandelen of fietsen over de hei, ga op zoek naar kabouters onder paddenstoelen of kruip in je vakantiehuis onder een dekentje bij een open haard met een stapel boeken, gewoon omdat dat in de herfst eindelijk weer kan.

Lees ook: 10x Bijzonder overnachten op de Veluwe

15. Maastricht, Nederland

Hekkensluiter Maastricht blijft altijd een goed idee! Door de mix van stadsleven, cultuur en dorpse gezelligheid heb je hier bijna altijd een acuut vakantiegevoel. Dat maakt Maastricht de perfecte bestemming voor een weekendje weg. In het najaar dwaal je lekker door de stad, om vervolgens op te warmen met Limburgse koffie en vlaai of een flinke portie zoervleisj.

City Guide: Maastricht stedentrip

Meer herfstbestemmingen voor toffe stedentrips in de herfst?

Deze bestemmingen voor een stedentrip in het najaar zijn ook de moeite waard:

Of bekijk hier alle berichten over diverse bestemmingen.

Waar zou jij heen gaan als je dit najaar een stedentrip zou plannen?

13 reacties
  1. Florence en Rome bezocht ik in de herfst, heerlijk! Parijs bezocht ik met kerst en tijdens een hittegolf (34+) in augustus, twee uitersten dus. Athene en Edinburgh lijken me allebei interessant. Mijn stedentrip voor deze herfst gaat echter naar Istanbul! Nog een week en dan mag ik! Jeej!

    1. Zag je plannen voorbij komen ja, gaaf! Fijn vooruitzicht ook! Ik heb ook nog niet alle steden van dit lijstje bezocht, gauw plannen maken dus ;D

  2. Ik moet natuurlijk zeggen; Berlijn. Zalige stad; alle blaadjes vallen, kleur is fantastisch en stiekem wordt het er toch al behoorlijk grijs en grauw. Zalig struinen op de flohmarkten en genieten van koffie en gluhwein.

  3. Ik heb hier helemaal niet op gereageerd! Ik ben er superblij mee. Maar weten het nog steeds niet. Parijs, Londen of Praag. Zoiets. Denk ik haha

  4. Over onze trip naar Edinburgh heb ik gister geblogd, wat een fijne stad is dat! Rome en Parijs zijn ook fijn voor een 2e bezoek, vooral naar Parijs maak ik graag nog es een tripje. Al ben ik ook benieuwd geworden naar Florance. Vorig jaar november was ik trouwens in Marrakech. Prima om nog wat zon mee te pakken!

  5. Parijs in het najaar is fijn. Ik zou ook wel naar bijvoorbeeld Lisabon willen in het najaar, of misschien Stockholm voordat het echt winter is. Londen is misschien ook wel mooi in het najaar? Met kerst schijnt dat in ieder geval best magisch te zijn.

    1. Oeh ja, Stockholm had hier ook zeker bij gemoeten eigenlijk! Londen is altijd goed, wat mij betreft! Maar er komt nog een vervolgblog met winterbestemmingen ;-)

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen
3 tips voor een winters weekendje weg

3 bestemmingen voor een winters weekendje weg in Europa

Terwijl onze Hollandse winters steeds natter lijken te worden, vind je elders in Europa gelukkig genoeg plekken waar je wel degelijk winterse taferelen hebt. Ik geef je 3 tips voor een…