Dit wil je doen op Goeree-Overflakkee

De leukste plekken in Nederland: 12 tips

Om een leuk weekendje weg of dagje uit te hebben, hoef je helemaal niet in het vliegtuig te stappen. In eigen land is namelijk meer dan genoeg te doen! Eropuit in eigen land: de leukste plekken in Nederland voor een dagje uit of stedentrip!

De leukste plekken in Nederland

Voor een weekendje weg ben je al gauw geneigd een bestemming buiten onze landsgrenzen te zoeken. Eropuit in eigen land is echter ook bijzonder de moeite, zeker nu de grens over gaan niet altijd vanzelfsprekend is. Ik ontdekte de laatste jaren al tal van leuke plekken in eigen land, meer dan genoeg om ook jouw uit-kalender mee te vullen. Dit zijn de leukste stedentrips en plekken in Nederland.

1. Amersfoort

Amersfoort ligt precies in het midden van Nederland. De stad heeft een historische binnenstad, kent bijzondere architectuur, een volle evenementenkalender en is ook nog eens omgeven door prachtige natuur. Ideaal voor een afwisselend verblijf dus!

Laat je verrassen in Amersfoort en verken deze stad tijdens een dagje uit of een weekendje weg.

Eropuit in eigen land: Op pad in Amersfoort

2. Arnhem

Het Gelderse Arnhem werd al eens verkozen tot Beste Binnenstad van Nederland. En terecht, het is de perfecte plek voor eten, drinken, winkelen, relaxen, uitgaan en meer. De stad bruist en laat zien dat er ook in het oosten van het land meer dan genoeg te beleven valt.

Hier breng je met gemak een of meerdere dagen door.

Sonsbeekpark in Arnhem

Steden in Gelderland: deze 9 Gelderse steden wil je bezoeken

3. ‘s Hertogenbosch

Den Bosch is natuurlijk het toonbeeld van Bossche gastvrijheid en gastronomie en is een top-bestemming voor iedereen die cultuur en gezelligheid hoog in het vaandel heeft staan. Ik maakte al eens kennis met de stad en ontdekte een paar van de leukste (en lekkerste) plekken.

Wat te doen in Den Bosch? Zo breng je 24 uur in Den Bosch door

4. Leeuwarden

Met Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van Europa in 2018 is er de afgelopen jaren veel te doen geweest in Friesland.

Ook op gastronomisch vlak bruist de provincie, ontdekte ik tijdens een culinaire toer door de regio. Van geurige kruidentuinen tot streekproducten, er is genoeg te proeven in Friesland.

Fijne adresjes voor foodies in Friesland

5. Flevoland

Flevoland is de jongste provincie van Nederland. Wellicht dat het daardoor ook niet direct in je opkomt als bestemming voor een dag of weekend weg. Zonde, want hier kun je de voordelen van de stad afwisselen met de pracht van de natuur. Geniet van het stadse leven in Almere en Lelystad of juist van de groene natuur daarbuiten.

Waarom Flevoland een geweldige bestemming is voor vakantie in eigen land

Oog in oog met de natuur in de Oostvaardersplassen in Flevoland

6. Gouda

Van (fair trade) shoppen in de historische Goudse winkelstraatjes, tot een hap nemen uit de enige echte Goudse punselie. Gouda heeft veel leuks voor je in petto. De stad leent zich prima voor een dag (of twee) winkelen en sfeer proeven.

Gouda Kaasmarkt

7. Leeuwarden

Wie er eens lekker tussenuit wil in eigen land zou Leeuwarden eens moeten overwegen. Daar vind je eeuwenlange geschiedenis naast moderne street art en staan lokale pareltjes garant voor flink genieten. Bekijk historie en moderne kunst en geniet van lokale specialiteiten tijdens een weekend in Leeuwarden.

Stedentrip in Nederland: Genieten van lokale pareltjes in Leeuwarden

8. Maastricht

Maastricht is een culinaire stad bij uitstek en daarom al jaren een geliefde stedentrip-bestemming in eigen land. Naast cultuur vind je er eindeloos veel culinaire hoogstandjes waar je eindeloos kunt genieten. Bourgondisch Maastricht heeft namelijk meer dan genoeg restaurants en cafés om de smaakpapillen te betoveren.

City Guide: Maastricht stedentrip

De leukste plekken in Nederland: Maastricht is de ultieme bestemming voor een gastronomisch verblijf in eigen land (foto door pepijn thijsse, via Shutterstock)

9. Goeree-Overflakkee

Het Zuid-Hollandse Eiland Goeree-Overflakkee heeft schitterende natuur en mooie locaties om te bezoeken. Genoeg mogelijkheden voor een vakantie in eigen land. Zo loop je de bunkerroute in natuurgebied De Punt, doe je een zeehondensafari of stap je op een supboard op het Grevelingenmeer.

Dit wil je doen op Goeree-Overflakkee: Punt West

10. Speulder- en Sprielderbos (Veluwe)

Wandelen in het Speulderbos en Sprielderbos is een walhalla voor natuurliefhebbers, wandelaars en fotografen. Eeuwenoude ‘dansende’ bomen en bijzondere flora en fauna. Ga jij binnenkort wandelen in het Speulderbos?

Lees ook: Wandelen in het Speulder- en Sprielderbos

11. Texel

Texel is zo’n bestemming in eigen land waar veel mensen hun zomervakantie met liefde doorbrengen. Maar buiten het hoogseizoen heeft dit Waddeneiland ook meer dan genoeg te bieden. Uitgestorven stranden, de natuur die al haar kleurenpracht laat zien…

Er zijn meer dan genoeg redenen om Texel juist eens tijdens de donkere maanden te bezoeken!

Waarom je Texel in de herfst (en winter) moet bezoeken

De beroemde Texelse vuurtoren: de enige vuurtoren in Nederland waar je aan drie kanten over zee uitkijkt

12. Tilburg

Van industriestad naar bruisende vakantiestad: studentenstad Tilburg maakte de afgelopen jaren flink wat ontwikkelingen door. Zowel binnen als net buiten de stad valt er genoeg te ontdekken, ideaal voor een korte vakantie of stedentrip. Met deze toffe tips weet je precies wat te doen in Tilburg deze zomer!

Lees meer: Wat te doen in Tilburg deze zomer? 10 Toffe tips!

Bewaar de mooiste bestemmingen in Nederland op Pinterest

Eropuit in eigen land: De leukste plekken in Nederland

Wat vind jij de leukste plekken in Nederland?

Dit artikel verscheen voor het eerst in 2017 en wordt af en toe geactualiseerd

5 reacties
  1. Ik wil graag ook eens wat meer van Nederland zien! Woon zelf in Nijmegen, ook een leuke stad trouwens ;) Arnhem vind ik ook leuk en Den Bosch vind ik erg gezellig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijftien − 2 =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.