Gouda Kaasmarkt

Wat te doen in Gouda: hippe hotspots voor een weekendje weg

Wie aan Gouda denkt, denkt ongetwijfeld direct aan kaas en stroopwafels. De stad is bijna 750 jaar oud, toch is er veel meer hedendaags te zien! Weet jij bijvoorbeeld ook deze hippe spots in Gouda al te vinden?

Wat te doen in Gouda

Gouda staat bekend om kaas en stroopwafels. De stad viert in 2022 haar 750-jarige bestaan en dat is duidelijk terug te zien in het stadsbeeld. Smalle idyllische straatjes en grachten, imposante gebouwen als de Sint-Janskerk en en het stadhuis, je wordt er getrakteerd op postkaarttaferelen! Het is dan ook zeker de moeite hier eens een leuke citytrip naartoe te maken, zeker met deze tips!

Van bijzondere bezienswaardigheden, shops tot restaurants die je corona-proof en veilig volgens de laatste geldende richtlijnen bezoekt. Gouda heeft een bonte verzameling hotspots voor een heerlijk weekendje weg. in de bruisende, creatieve stad.

48 uur in Gouda: Leuke tips + hotspots voor een weekendje weg

Winkelen in charmante Goudse straatjes

Het historische centrum van Gouda is gevuld met originele boetieks, winkels met streekproducten en brocante shops. Ideaal om een dagje te winkelen dus. Zo loop je in de Lange Groenendaal – ook wel de Fairtrade straat van Nederland – tegen klein warenhuis HebikVia aan, voor verrassende merken en vintage meubels. Hier vind je de meest uiteenlopende spullen: van duurzame kleding van Karakter (Lange Groenendaal 49) en handgemaakte babyspullen van studio Louloudi tot kleurrijke retrospulletjes van Juffrouw Saartje (Stoofsteeg 19) en bekende merken van Mitch (Kleiweg 87) of Art & Casey (Markt 67).

Lees ook: Eropuit in eigen land: Bezoek Gouda deze herfst!

Winkelen in Gouda

Voor bijzondere wooncadeaus (en goede koffie!) wandel je binnen bij ‘Jantje zag eens pruimen hangen’ (Dubbele Buurt 7) waar jongens en meisjes met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. Zeker mee naar huis nemen: kaas, stroopwafels – hapklaar of zelf gebakken bij Berg’s Bakery (Lange Groenendaal 32) – en Gouds Kuitbier.

Goed om te weten is dat alle winkels ervoor zorgen dat je veilig en met voldoende afstand kunt winkelen in de Goudse straatjes.

Street food, speciaal bier en chique cocktails

Shoppen en sightseeing maakt hongerig. Op en rond de Markt vind je tal van smakelijke lunchplekken. Zoals Casa Chow in een opvallend kaasgeel gekleurd pand (Markt 31) waar een mix van Aziatische- en Amerikaanse smaken het menu bepaalt, verpakt in innovatief street food. Meer Aziatisch lekkers komt uit de Koreaanse keuken van Migag op de Wijdstraat, de Bibimbap met rijst valt geheid in de smaak!

Voor ’s avonds zijn restaurant Viejee’s (Wijdstraat 13) met hun shared dining-concept en Gouda’s laatste aanwinst Gouds Glas (Markt 40) aanraders. Je dagje Gouda sluit je af met een June Bug in de coole Dependance cocktailbar (Markt 25) of een van de 130 speciaal-bieren bij BarBier (Markt 30). Vergeet niet te reserveren!

Urban vibe en kampvuur op GOUDAsfalt terrein

Zorg dat je een euro op zak hebt om de oversteek te maken met pontje GEIN vanaf de Veerstal nabij molen ’t Slot naar GOUDAsfalt. Een hotspot en broedplaats met een rauw, industrieel randje aan de IJssel waar ambachtelijke ondernemers zijn neergestreken. Waaronder wievanZoetHout – met retro meubels, de Vuigmakers – voor upcycled modeaccessoires – en de BrouwLoods, waar overheerlijke biertjes worden verkocht.

Voor een knisperend kampvuur, pizza’s, lunch, borrel en diner zorgt het met zeecontainers gebouwde Rrestaurant de Vrijheid. Het pontje vaart dit najaar op vrijdag van 18.00 tot 00.00 uur, op zaterdag van 12.00 tot 00.00 uur en op zondag van 12.00 tot 20.00 uur. Vergeet ook hier niet te reserveren.

Lees meer over GOUDAsfalt >>

Paar kunstzinnige uurtjes in Museum Gouda

Een museum als hotspot? Zeker wel. Mis vooral niet de compleet vernieuwde, interactieve stadsmaquette van Museum Gouda waarin je de groei en bloei van Gouda door de eeuwen heen ontdekt. Van bierstad, bolwerk van pottenbakkersnijverheid tot plek van kaasmakers en keramiekkunstenaars. Dat laatste zie je terug in het werk van aanstormend keramiektalent (te zien tot en met 10 januari 2021) dat de keramiekopleiding in Gouda volgt.

Ook is er nu coronakunst te bewonderen. Aan de oproep van het museum om een stip op de horizon te zetten tijdens de eerste lockdown gaven bijna 500 kunstenaars (in de dop) gehoor. Kers op de taart is het museumcafé Gouda waar je kiest uit acht verschillende High Tea’s. Waaronder eentje met veel, heel veel kaas. Ook voor het museum moet je een tijdslot reserveren.

Museum Gouda – Achter de Kerk 14, 2801 JX  Gouda (www.museumgouda.nl)

Wat te doen in Gouda: bezoek museum Gouda

Historische steegjeswandeling door Gouda

Het Messenmakerssteegje, de Looierspoort of de Vissteeg. Gouda telt maar liefst 120 steegjes met klinkende namen die je mee terugnemen in de tijd. Gouwenaar Hans van de Water, amateurhistoricus en bedenker van de Goudse Steegjesloop, kent ze stuk voor stuk.

Vijfentwintig ervan verwerkte hij in de nieuwe stadsgids ‘25 Steegjeswandeling Gouda’. Samen zijn de besproken steegjes goed voor zeven wandelkilometers met bijbehorende verhalen over het rijke ambachtsverleden.

Historische steegjeswandeling door Gouda (foto Lima Fotografie)

De wandeling kun je op eigen houtje doen. De steegjesgids is te koop bij VVV Gouda en Boekhandel Verkaaik in Gouda.

Beleef de Gouda Cheese Experience

Vooruit, je kunt Gouda natuurlijk niet bezoeken zonder iets met Goudse kaas te doen! De hele wereld kent immers de Gouda Cheese. Maar ken je ook het verhaal van Gouda Kaas? In de enige echte Gouda Cheese Experience – gevestigd in een prachtige geelgekleurd pand in het hart van Gouda – ga je op een unieke en interactieve reis door een goudgeel universum.

Agnietenstraat 21, Gouda (www.goudacheese-experience.com)

Goudse Kaas in Gouda

Een bezoek aan Gouda is natuurlijk niet compleet zonder Goudse kaas

Overnachten in Gouda op unieke locaties

Gouda telt maar liefst 120 steegjes om in te verdwalen en ademt overal historie. Dat zie je terug in het aanbod hotels, guesthouses en B&B’s. Neem het intieme Suikerpandje, een voormalige opslagplaats voor suiker in de Geertje den Bultsteeg. Daar heb je even je eigen privéhuis op 5 minuten lopen van alle bezienswaardigheden.

Stoer slapen op grote hoogte in de kleinste woontoren van Nederland doe je in de Goudse Watertoren, ooit de fabriekswatertoren van de Koninklijke Plateelbakkerij Zuid-Holland. En, hoewel de naam anders doet vermoeden, slaap je in Gouda als een roos in Guesthouse de Utrechtsche Dom. Al eeuwen een pleisterplaats voor gasten en recent geheel vernieuwd met nog ruimere kamers.

Een reden om terug te komen in 2021: de opening van het luxe WSHS boutique hotel in het oude weeshuis van Gouda met 25 suites en een fine dining restaurant!

Wat is jouw top-tip om te doen in Gouda?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit wil je wellicht ook lezen