Vanaf het panoramadak van het MAS heb je een prachtig uitzicht over Antwerpen, gratis en voor niets

Dit wil je (gratis) doen in Antwerpen

Voor een heerlijk weekendje weg vlak over de grens ga je naar Antwerpen in België, een van mijn favoriete bestemmingen voor een citytrip. Wat te doen in Antwerpen, gratis en voor (n)iets.

Wat te doen in Antwerpen

Antwerpen is een van mijn favoriete steden in Vlaanderen. Deze Belgische havenstad is dankzij de combinatie van bezienswaardigheden en Vlaamse gastvrijheid ideaal voor een dagje uit of weekendje weg bij onze Zuiderburen.

Antwerpen zit vol verrassende hoogtepunten. Van een van de oudste en mooiste stadsdierentuinen van Europa tot een heus strand – Sint-Anneke, op de Linkerscheldeoever. Een bezoek aan Antwerpen prikkelt al je zintuigen.

Dit wil je doen in Antwerpen

Mijn laatste bezoek is alweer even geleden. Hoog tijd voor een nieuwe stedentrip naar deze toffe stad dus. Er is namelijk meer dan genoeg te doen in Antwerpen, tegen geringe of zelfs geen kosten!

Eindeloos dwalen door het oude centrum. Jezelf vergapen aan pracht en praal op de Grote Markt, dat in 2018 nog door Britse krant The Telegraph verkozen tot een van de mooiste pleinen van de wereld. Winkelen in de Meir of een portie natuur snuiven in het 14 hectare grote Stadspark, middenin de stad.

Het stadhuis en de Brabofontein op de Grote Markt in Antwerpen

Wat te doen in Antwerpen: bezoek de Grote Markt in AntwerpenWat te doen in Antwerpen: Bezoek het MAS in Antwerpen

Het MAS is een prachtig staaltje moderne architectuur en bijna een kunstwerk op zichzelf

Een museum bezoeken tijdens je verblijf in Antwerpen is bijna een must:

  • MAS (Museum aan de Stroom) – In dit prachtige staaltje van moderne architectuur is één van de mooiste musea van de stad gehuisvest. Het MAS (ofwel Museum aan de Stroom) laat de geschiedenis van Antwerpen en haar plaats in de wereld zien.
  • Modemuseum (MoMu) – Als modehoofdstad van België mag een modemuseum natuurlijk niet ontbreken. In de Modenatie – het gebouw waarin het MoMu is gevestigd – kun je verschillende facetten van mode bewonderen.

Culinair Antwerp: lekker eten in Antwerpen

Een bezoek aan Antwerpen is niet compleet zonder jezelf eens flink vol te vreten te verwennen op culinair gebied! Ik schreef al eerder over de vele restaurants in Antwerpen, inclusief enkele persoonlijke favorieten als Pasta-Hippo-Vino en STORY urban deli shop.

Lees ook: 45x Uit eten in Antwerpen

Daarnaast worden er geregeld culinaire festivals georganiseerd, waarbij je de gastronomische kant goed leert kennen:

  • Antwerpen proeft – Proef Antwerpen tijdens het jaarlijkse culinaire festival Antwerpen Proeft. Sterrenchefs, toprestaurants en food trucks zorgen voor smakelijke gerechtjes op ‘t Eilandje van Antwerpen.
  • Bierpassie weekend – Elk zomer verzamelen bierliefhebbers zich op de Groenplaats. Dit driedaagse bierfestival staat geheel in het teken van Belgische speciaal-bieren. Een uitgelezen moment om – met een speciaal degustatieglaasjes van slechts 20 cl – verschillende Belgische bieren uit te proberen.
  • Chocolate Week – Eens per jaar wordt er een speciale chocoladeweek in Antwerpen gehouden, waarbij je goedkoop kennis kunt maken met een groot aantal lokale chocolatiers. Om deel te nemen heb je de Chocolate Pass nodig, die je o.a. kunt kopen bij Dienst Toerisme Stad Antwerpen een deelnemende chocolatiers.
  • Pateekes Week – Eens per jaar wordt er een speciale Pateekes week gehouden, waarbij je diverse pateekes uit kunt proberen tegen een laagdrempelige prijs. Nu hoor ik je denken: Pateekes?! Pateekes zijn gebakjes, een fijne week voor zoetekauwen dus!

10x Gratis doen in Antwerpen

Tijdens een stedentrip ben je sowieso geld kwijt aan hotelovernachtingen en buiten de deur eten. Gelukkig hoef je niet voor alles te betalen! Een stad te voet verkennen kost niets en er zijn vaak genoeg dingen die je gratis kunt doen. Dit kun je gratis zien en doen in Antwerpen:

1. Woensdag museumdag

Voor de meeste musea in Antwerpen moet je een kaartje kopen. Op elke laatste woensdag van de maand zijn talloze musea echter gratis te bezoeken! Zo openen onder andere het MAS, Letterenhuis, Rubenshuis en Museum Mayer van den Bergh kosteloos hun deuren voor bezoekers.

2. Panoramaterras van het MAS

Op de tiende verdieping van het Museum aan de Stroom (MAS) is een panoramaterras te vinden, waar je ook zonder toegangskaartje tot het museum gratis op kunt. Kosteloos genieten van een panorama-uitzicht over Antwerpen en de Antwerpse Haven dus.

Gratis doen in Antwerpen: Vanaf het panoramadak van het MAS heb je een prachtig uitzicht over Antwerpen

Vanaf het panoramadek van het MAS heb je een prachtig uitzicht over Antwerpen, gratis en voor niets

3. Schildersmarkt Lambermontmartre

Onder de naam Lambermontmartre wordt vijf keer per jaar een gratis toegankelijke openlucht-schildersbeurs georganiseerd. Op het plein voor het Museum van Schone Kunsten (Leopold de Waelplaats) kun je van mei t/m september elke laatste zondag kunst opsnuiven bij tal van kraampjes en live creaties tot stand zien komen.

4. Middelheimmuseum

Ga naar de beeldentuin van het Middelheimmuseum (Middelheimlaan 61). In dit openluchtmuseum zijn ongeveer 400 kunstwerken te bezichtigen, waaronder beelden van Auguste Rodin. Het museum is gratis toegankelijk en op zes dagen per week open, met uitzondering van maandagen.

5. Diamantpaviljoen

Antwerpen staat nog altijd bekend als hét handelscentrum voor diamanten. In het Diamantpaviljoen leer je alles over deze dure edelstenen, terwijl het je zelf geen cent kost! Je vindt het Diamantpaviljoen bij het MAS (op maandag gesloten).

6. Stadsfeestzaal aan de Meir

Aan de Meir, dé winkelstraat van Antwerpen, ligt de Stadsfeestzaal, lange tijd een van de bekendste zalen van de stad. Het werd in 1908 gebouwd; na een grote brand en grondige renovatie zijn onder meer de prachtige koepel met bladgoud, oorspronkelijke versieringen en eikenhouten parketvloer weer in volle glorie bewonderen. Op zondag dicht.

Bekende bezienswaardigheden in Antwerpen

7. Het Begijnhof en Sint-Catharinakerk

Maak een wandeling over de 16e eeuwse kasseienstraatjes en ontdek de huisjes van Het Begijnhof en de bijhorende kleine Sint-Catharinakerk. Zo’n dertig jaar geleden (in 1986) overleed het laatste Antwerpse begijntje.

8. Vogeltjesmarkt

De Vogeltjesmarkt – of Vogelenmarkt zoals de echte benaming luidt – kun je elke zondagochtend vanaf 8 uur vinden rond het Theaterplein. Deze zondagsmarkt heeft haar naam te danken aan de vele vogels, pluimvee en knaagdieren die hier vroeger werden verkocht.

9. De Plantentuin van Antwerpen

Gratis toegankelijk en goed voor een educatieve wandeling is de Plantentuin van Antwerpen. Den Botanieken Hof (Leopoldstraat 24) is gratis toegankelijk en een prachtig groen plekje in het centrum van de stad.

10. Street Art Berchem-wandelroute

Met deze gratis wandelroute ontdek je de mooiste street art in de Antwerpse wijk Berchem.

Wat moet je volgens jou nu echt doen aan Antwerpen?

2 reacties
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit wil je wellicht ook lezen