Wat te doen in Leuven: bezoek Universiteitsbibliotheek & toren

15x Wat te doen in Leuven (een Leuven city guide)

Leuven ligt vlakbij Brussel in Vlaams-Brabant. In deze bourgondische studentenstad komen cultuur en cuisine samen en kruisen geschiedenis en moderne wetenschap elkaar. Dit wil je zien en doen in Leuven.

Wat te doen in Leuven: 15x de leukste tips

Met nog geen honderdduizend inwoners en zo’n 35 duizend studenten die er driekwart van het jaar wonen, is Leuven een levendige stad. En dat beginnen toeristen ook te ontdekken. Er is dan ook meer dan genoeg te zien en doen in Leuven! Ik zet de leukste activiteiten en bezienswaardigheden in Leuven voor je op een rij.

Dit wil je zien en doen in Leuven

Maak jij binnenkort ook een stedentrip naar Leuven? Dan wil je deze bezienswaardigheden en trekpleisters in deze gezellige Belgische stad niet overslaan. Dit wil je zien en doen in Leuven.

1. Verken het oude centrum van Leuven

Het oude centrum van Leuven is een wirwar van smalle straatjes, poortjes en verstopte steegjes, eeuwenoude gebouwen en kerken en zelfs een stukje Werelderfgoed in de vorm van het dertiende-eeuwse Groot Begijnhof. Daarnaast huist Leuven de oudste katholieke universiteit in Europa. Het autovrije centrum is gemakkelijk te voet of per fiets te verkennen.

Oud is niet alleen maar oud hier: naast historie vind je moderne kunst en gebouwen die samen voor een schril contrast zorgen.

Wat te doen in Leuven: bezoek de Leuven-Universiteitsbibliotheek

2. Beklim de Bibliotheektoren

Wil je een andere kijk op Leuven? Beklim dan zeker de Bibliotheektoren van de universiteitsbibliotheek. Een beetje conditie is wel vereist en je moet vooral niet rond het hele uur in de toren zijn, want dan luidt de kerkklok. Maar het panorama uitzicht over Leuven is zeer de moeite waard.

Wat te doen in Leuven: bezoek Universiteitsbibliotheek & toren

Maandag, woensdag, vrijdag t/m zondag 10:00 – 17:00 uur, dinsdag & donderdag 13:00 – 17:00 uur. Toegang €7,-) (©watzijzegt.com)

De Universiteitsbibliotheek van de katholieke universiteit werd gebouwd in 1834 en tot twee keer toe verwoest, tijdens zowel de Eerste als Tweede Wereldoorlog. Sindsdien werd het herbouwd en inmiddels kun je de toren van de bibliotheek beklimmen, dwars door vijf kamers geschiedenis. Een schitterend panoramisch uitzicht over Leuven is je beloning. Hou er wel rekening mee dat op elk uur de klok slaat, en hard ook!

Tijdens de klim die je vijf verdiepingen hoger brengt, krijg je een kijkje in de turbulente geschiedenis van de universiteitsbibliotheek en de invloed daarvan op Leuven.

Doen in Leuven
Doen in Leuven

Leuk in Leuven: vanaf het de toren van de Universiteitsbibliotheek heb je een geweldig uitzicht over de stad! (©watzijzegt.com)

3. Winkelen tijdens solden

Menig stedentrip staat in het teken van winkelen en de tweejaarlijkse solden. In Leuven vind je naast bekende ketens als H&M en Zara ook exclusieve zaken, trendy boetieks en antiekmarkten.

Voor bijzondere boetiekjes en culinaire winkels ga je naar de Vismarkt en Mechelsestraat. De kilometerlange Bondgenotenlaan is een walhalla voor fans van warenhuizen, ketens en exclusieve kledingzaken.

Doen in Leuven - Muntstraat

Geen winkels maar talloze restaurantjes in de Muntstraat (©watzijzegt.com)

4. Uit eten in Leuven

Of je nu voor de beste burgers en dorstlessende biertjes gaat of een Michelin waardige maaltijd voorgeschoteld wilt krijgen, in Leuven zijn talloze restaurants waar je je smaakpapillen kunt trakteren. Daarnaast worden regelmatig culinaire festivals georganiseerd. Zo vindt het laatste weekend van april het Leuven Bierweekend plaats, met biermarktjes, lezingen over bier, proeverijen en speciale biermenu’s in Leuvense restaurants.

Burgers & bistro’s

Voor burgers ga je naar Huis der Burgers (Tiensestraat 26, huisderburgers.be) waar je uit maar liefst 12 burgers + drie burgers buiten de kaart kunt kiezen. Hier heb je zonder twijfel een gezellige avond en snelle maar goede maaltijd.

Meer zin in een avondje uitgebreid tafelen?

Ga dan naar Bistro Julia & Elias (Busleidengang 6d, steegje op de Vismarkt), waar je een drie- of viergangen diner van niveau kunt kiezen met bijpassende wijnen en de eigenaren je graag persoonlijk een smakelijke maaltijd wensen.

Meer lezen over uit eten in Leuven >> 

5. Overnacht in het pentahotel

Een hotel middenin het centrum is een ideaal uitgangspunt om een stad te verkennen. Vanuit het stijlvolle pentahotel liepen we zo de winkelstraten van het oude centrum in, vonden we straatjes bomvol leuke restaurantjes om de hoek en lagen tal van bekende bezienswaardigheden op loopafstand.

Bekijk hier de mogelijkheden om te overnachten in Pentahotel Leuven* >>

Pentahotel Leuven, Alfons Smetsplein 7

Overnachten in pentahotel Leuven Overnachten in pentahotel Leuven Travelspot: ontbijt in pentahotel Leuven

Wat te doen in Leuven: Overnacht in pentahotel Leuven (©watzijzegt.com)

Onze kamer was ruim genoeg voor twee personen, de bedden liggen prima en de badkamer scoort alleen al door de regendouche extra punten. Het ontbijtbuffet de volgende ochtend maakt je verblijf daarnaast helemaal af.

Nog eens 10 bezienswaardigheden in Leuven

6. Stadhuis Leuven

Het eeuwenoude stadhuis van Leuven is één van de bekendste gotische stadhuizen ter wereld. De eerste steen werd gelegd in 1439, waarna de bouw nog eens dertig jaar duurde. Tegenwoordig wordt het stadhuis enkel nog gebruikt voor plechtigheden en huist hier het toeristische kantoor van Leuven.

Dagelijks worden er rondleidingen gegeven door een gids, die je onder meer het verhaal vertelt achter de 235 beelden op de gevel. Verder breng je een bezoek aan de wandelzaal, de grote en kleine gotische zaal en de raadszaal.

Stadhuis Leuven, Grote Markt (tickets via Visit Leuven, Naamsestraat 3 (zijkant stadhuis))

Wat te doen in Leuven: bezoek het stadhuis van Leuven

Het Stadhuis van Leuven, met meer dan 230 standbeelden verspreid over het gehele gebouw (©watzijzegt.com)

7. Sint-Pieterskerk

Dit jaar werd de volledig gerestaureerde Sint-Pieterskerk weer geopend met een vernieuwde museale opstelling en bezoekersbeleving. Je vindt er een unieke collectie kunstwerken die nog steeds op hun originele plaats bewaard worden. De bijzondere kerkschatten komen tot leven in een innovatieve ervaring via de tablet of de gloednieuwe en prijswinnende hololens.

Dieric Bouts (ca. 1410-1475) was één van de belangrijkste Vlaamse Primitieven en stadsschilder van Leuven. Zijn meesterwerk ‘Het Laatste Avondmaal’ is het absolute topstuk van de kerk en bevindt zich nog steeds in de kapel waarvoor het bijna 600 jaar geleden werd geschilderd.

Bezoek de gerestaureerde Sint Pieterskerk in Leuven

8. Abdij van Park

Abdij van Park is een eeuwenoude norbertijnenabdij waar sinds 1129 onafgebroken norbertijnen hebben gewoond. Anno 2020 is het een uitzonderlijk goed bewaarde erfgoedsite, te vinden aan de rand van Leuven. De abdijsite en omringende landerijen zijn vrij te bezoeken voor wie dat wil. In de Abdijwinkel kun je een ruim assortiment aan biologische groenten & fruit en producten van de collega-boeren op de boerderij kopen. De prachtige gerestaureerde abdijmolen doet nu dienst als brasserie.

9. Groot Begijnhof Leuven

Het Groot Begijnhof van Leuven staat sinds 1998 op de werelderfgoedlijst van UNESCO, samen met 12 andere Vlaamse begijnhoven. Het begijnhof in Leuven dateert uit de 13e eeuw en telde tijdens haar hoogtijdagen in de 17e eeuw zo’n 360 begijnen.

Tegenwoordig worden de huizen en conventen (gemaakt uit traditionele zandsteen) vooral bewoond door studenten en medewerkers van de Universiteit. Het netwerk van straatjes, pleintjes, tuinen en parken is een lust voor fotografen.

Bezoek het Groot Begijnhof in Leuven (foto via Unsplash)

10. Oude Markt (ofwel de langste toog in Europa)

De Oude Markt in Leuven staat ook wel bekend als ‘De Langste toog van Europa’. Nergens anders kun je meer horeca bij elkaar vinden dan hier. Het is dan ook – vooral bij mooi weer – dé ontmoetingsplek van Leuven en een must tijdens je bezoek aan de stad.

Wat te doen in Leuven: bezoek de Oude Markt ofwel 'De langste toog van Europa'

11. M Leuven

Bij museum M Leuven tref je oude en nieuwe kunst onder een dak. De collectie concentreert zich vooral rond de kunstproductie in Leuven en Brabant van de middeleeuwen tot de 19e eeuw en omvat onder meer werken van Jef Lambeaux, Constantin Meunier en Georges Minne.

Naast de vaste collectie presenteert M regelmatig tijdelijke tentoonstellingen van zowel oude meesters als hedendaagse kunstenaars. Op woensdagen gesloten.

12. Brouwerij Stella Artois

Leuven is thuisstad voor het Belgische biermerk Stella Artois. De moderne brouwerij is elke zaterdag toegankelijk voor publiek. Je kunt een rondleiding en proeverij boeken en zo ontdekken hoe het bier wordt geproduceerd.

13. Kruidtuin in Leuven

Ik bezocht de Kruidtuin in het voorjaar toen alles nog kaal en onbegroeid was. In de lente en zomer kun je hier echter prachtige planten vinden. De botanische tuin bestaat inmiddels al 200 jaar en is een bezoek zeker waard.

Tip: elke derde zondag van de maand kun je mee met een rondleiding door de Kruidtuin (aanvang om 14 uur).

Bezoek Kruidtuin Leuven

14. Industriële zone Vaartkom

De oude industriezone van Leuven wordt steeds verder opgeknapt en heeft inmiddels het label ‘meest innovatieve wijk van Leuven’. Oude fabriekspanden worden hier omgetoverd tot woonlofts, kantoren en winkels. Zo werd de oude brouwerij van biermerk Stella Artois omgebouwd tot café en restaurant en een ontmoetingsplaats voor creatievelingen. Ook het voormalige douanegebouw heeft nu een artistieke bestemming met gezellig cultuurcafé.

15. Tip: ILUVLeuven Ticket

Met het ILUVLeuven Ticket kan je voor een voordelige(r) prijs een aantal van bovengenoemde hoogtepunten van Leuven bezoeken. Bezoek de website van Visit Leuven voor meer informatie en tickets.

Wat is jouw ultieme doen in Leuven tip?

Meer bestemmingen in België:

7 reacties
  1. Gek is dat, hoe je blijkbaar tot iets veroordeeld kunt zijn. Na een tip om toch echt een keertje naar Leuven te gaan die ik vandaag kreeg ben jij nu het 2de blog dat ik open met mooie plaatjes en tips over Leuven. Die stad staat nu dus met stip op mijn te-bezoeken-lijstje. :)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

8 + zeventien =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit wil je wellicht ook lezen